Дисбиоза – какво знаем за нея и как да й противодействаме?

Обновена: 11.03.2024|
Хеликобактер пилори. Жена, която страда от силни болки в стомаха. Дисбиоза.

„Дисбиоза“ е термин, който чуваме най-често в лекарския кабинет, при посещение вследствие на стомашен дискомфорт. Звучи страшно и неприятно, и в действителност е състояние, което може да ни причини далеч по-сериозни вреди от просто преходно неприятно усещане.

Затова е важно да знаем какво представлява преди да настъпи – най-вече, за да знаем как да й противодействаме.

 

Какво представлява дисбиозата?

Дисбиоза е състояние, още познато под името „дисбактериоза“. За да я разберем правилно, първото и най-важното, което трябва да знаете за нея: та е най-силно свързана с храносмилателната ни система и по-точно – с червата.

Неведнъж сме разказвали подробно за устройството на тази система в нашия блог. Накратко казано, тя е изградена от горен и долен храносмилателен тракт. Роля на първия е да приеме и раздроби максимално добре храната, преди да я предаде към стомаха и червата – основните участници в долния храносмилателен тракт.

От друга страна, в червата живеят голям брой микроорганизми, част от т.нар. чревна микрофлора. Тя е съставена от милиарди микроорганизми от различни видове. Част от тях са полезни за организма, а част от тях – не толкова. Обикновено обаче в броя им има баланс. Той носи името еубиоза.

Ролята на чревната микрофлора е да доразгради остатъчната храна до съставните й вещества и да ги предаде към системите, които имат нужда от тях. Едновременно с това, тя изпълнява и още една функция: да изхвърли излишните, остатъчни материали, към отделителната система.

Тъй като балансът в чревната флора е деликатен, именно там има опасност да се появи дисбиозата. Само по себе си, състоянието представлява унищожаване или редуциране на добрите бактерии от чревната микрофлора до минимум или до почти пълното им изчезване. Тогава започват да доминират вредните за организма бактерии. Именно това състояние се нарича „дисбиоза“ и води до болки в коремната област, диария, запек, дискомфорт и дори по-сериозни проблеми на стомашно-чревния тракт.

 

От какво се причинява дисбиоза?

 

Лечение на цистит. Жена, която е седнала на леглото, поради болки в корема. Дисбиоза.

 

В наши дни дисбиозата е по-често срещана, отколкото можете да предположите. От нея, според статистиките, са засегнати около 80% от зрелите хора – включително и в ежедневния си живот. За съжаление, тя много често се среща и при децата.

Смята се, че причините за състоянието са комплексни. Тъй като чревната микрофлора се влияе от изключително много фактори, е трудно да бъде определен един, универсален причинител. Затова е сигурно да се заключи, че дисбиозата може да се прояви в резултат на:

 • неправилно хранене
 • емоционален стрес
 • антибиотици
 • агресивни лекарства и терапии

При неправилното хранене обикновено имаме като фактор приема на храна нередовно или пък на крак. От значение е и качеството й – дали е много тежка, мазна или пък тип „бърза храна“. Дали съдържа захари и трудни за обработка от организма рафинирани съставки.

 • Емоционалният стрес също не е за подценяване. Много често нервното и психическото напрежение нанасят много сериозни вреди върху всички системи в тялото. Това важи с особена сила за храносмилането и в частност – при чревната микрофлора.
 • Антибиотиците, от своя страна, по правило са насочени към лекуването на инфекции, причинени от бактерии. Особено ако са широкоспектърни обаче, те не правят разлика между „добри“ и „лоши“ микроорганизми, а поразяват всики. И разбира се, започват от храносмилателната система, където са поети. Същото важи и за агресивните лекарства и форми на лечение.

Симптомите на дисбиоза са явни. Тялото ни дава ясен сигнал за нарушената микрофлора чрез нередовност на стомаха и изхвърлянето на отпадъчните продукти от него. Или пък обратното – в прекалено интензивна работа в това отношение. Дисбиозата се придружава и с постоянен дискомфорт, който не можете да пренебрегнете.

 

Дисбиоза: как да се преборим с нея?

Чревната микрофлора на всеки човек е различна заради индивидуалния начин на живот. Когато настъпи дисбиоза, е хубаво да разгледате всеки аспект от него. Дали сте подложени на постоянен стрес, който ви въздейства и физически или пък приемате по-различни лекарства от обикновено. Дали не сте приемали антибиотик или пък сте прекалили с бързата храна.

Каквато и да е причината, решението, в по-голямата част от случаите, е да се обърнете към приема на пребиотик. Не го бъркайте обаче с пробиотика!

При пробиотика се наблюдава силна концентрация на нужните „добри“ бактерии. За съжаление обаче, докато достигнат до чревната микрофлора, те са силно изтощени от преминаването през храносмилателния тракт и стомаха, и атаките на веществата там. Затова и при дисбиоза пробиотиците ще ви осигурят само временно облекчение и решение на проблема.

Пребиотиците, от своя страна, са друг тип решение в борбата с дисбиозата. В най-общ смисъл, те  представляват добре подбрана комбинация от полезни съставки, които успяват да достигнат до червата, без да бъдат разградени преди това. Те помагат на организма да развие отново колониите полезни микроорганизми и така – да направи нужните му промени, за да се адаптира към промените в чревната микрофлора, балансирайки я отново. Те увеличават и броя на бифидобактериите, които подобряват храносмилането и усвояването на калция, магнезия и желязото в организма. Пребиотиците действат по-бавно от пробиотиците, но за сметка на това ефектът им е значително по-траен във времето.

 

Къде намираме пребиотиците

 

Артишок за отслабване. Дисбиоза.

 

Обикновено най-лесният прием на пребиотиците е чрез хранителна добавка.

Ако все пак обаче търсите начин да си ги набавите от прясна храна, то можете да се възползвате от естествените източници на пребиотични вещества като:

 • корените от цикория (синя жлъчка)
 • артишок
 • чесън
 • праз лук
 • лук
 • аспержи
 • пълнозърнесто брашно

И не забравяйте – започнете от преразглеждане на менюто и начина си на живот.

Редуцирайте стреса, добавете повече плодове и зеленчуци, както и млечни продукти в менюто си. Те съдържат естествени съставки, които ще ви помогнат да върнете баланса на храносмилателната система, ще ви дадат повече енергия и така важния през пролетта прилив на витамини и минерали.

Категории: Здраве|Публикувана: 16.07.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 14:09 | Публикувана: 16 юли 2020 в 15:03 | Категория: Здраве