Кои са най-честите причини за замаяност?

Обновена: 28.01.2024|

Едва ли има човек, който да не е изпитвал няколко секунди пространствена дезориентация и загуба на равновесие в даден момент. Причините за замаяност и световъртеж могат да бъдат най-различни.

В повечето случаи няма повод за безпокойство, но в други това може да е индикация за по-сериозен проблем.

 

Какво представлява състоянието замаяност?

Замаяността е симптом, като може да включва различни усещания като нарушено равновесие, световъртеж, чувство на обърканост, като и причините за тях също могат да бъдат най- различни.

Понякога чувството на замаяност, прималяване и отпадналост, съпроводено с виене на свят, се дължи най-често на проблем с вътрешното ухо. Това състояние се нарича вертиго (vertigo от латински световъртеж).

 

С какво се различава от световъртежа?

 

причини за замаяност

 

Световъртежът е илюзията за движение на обкръжаващата среда, която обикновено отшумява бързо. Той е честа причина за замаяност, но усещанията може да са придружени още от отпадналост, усещане за плаване, гадене и повръщане или загуба на съзнание.

Причините за замаяност и световъртеж могат да се открият още и в промени в зрението, сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане или тревожност.

Понякога обаче световъртежът може да се дължи на нарушения във вестибуларния апарат, като могат да бъдат резултат от:

  • Периферно вестибуларно разстройство – дисфункция на органите за баланс на вътрешното ухо.
  • Централно вестибуларно разстройство – дисфункция на една или повече части от централната нервна система, които помагат за обработката на баланса и пространствената информация.

 

Нарушения на вестибуларния апарат

Вестибуларната система е най-вътрешната част на ухото, която е отговорна за пространствената ориентация.

причини за замаяност

Най- честите проблеми на вестибуларния апарат, предизвикващи световъртеж, са следните.

Вестибуларен неврит

При него световъртежът се получава от възпаление на вестибуларната част на осмия черепно-мозъчен нерв. Нарича се също периферна вестибулопатия и може да причини още гадене, нарушена походка, болка и проблеми със слуха. Характеризира се с внезапно начало, като отшумява до няколко дни.

Болест на Мениер

При това нарушение, описано за пръв път от д-р Проспер Мениер, се засяга обмена на течности във вътрешното ухо. То отговаря за възприятието на звуковите сигнали и баланса на тялото. Чрез него се осъществява координацията на движението на главата и очите.

Частта от него, известна като лабиринт, е изградена от костен и ципест лабиринт, като в тях се намират рецепторите за звук и вестибуларният апарат.

Ципестият лабиринт съдържа течност, наречена ендолимфа, която се движи при движението на главата. Това кара нервните рецептори да сигнализират на мозъка за движението на тялото.

Прекомерното натрупване на ендолимфа в лабиринта може да попречи на нормалния баланс и слуховите сигнали между вътрешното ухо и мозъка.

Освен световъртеж, симптомите, които са пристъпни, могат да включват и силно гадене, шум в ушите, главоболие, загуба на слух и равновесие.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV)

Възниква, когато малки калциеви кристали се отделят от нормалното си местоположение и попаднат в полуокръжните канали на вътрешното ухо.

Може да е резултат от нараняване на главата, като понякога не се установяват причините. При него са характерни кратки епизоди на световъртеж при промяна на позицията на главата.

Сътресение или нараняване на главата

Световъртежът може да се прояви и в резултат на нарушаване на способността на мозъка да обработва информацията вследствие на сътресение.

 

Причини за замаяност

 

Замаяност, Пристъп на тревожност, симптоми, причини, лечение

 

Изброяваме още няколко възможни причини за замаяност.

Проблеми с кръвообращението

Често състоянията, които засягат сърдечно-съдово здраве или притока на кръв, като анемия, хормонални промени, при менструация и менопауза или атеросклероза, могат да бъдат причината за симптоми на световъртеж.

Сърдечните проблеми или намаленото оросяване на мозъка могат да бъдат и причина за синкоп – внезапна загуба на съзнание, който отшумява бързо.

Хипогликемия

Ниските нива на кръвната захар също могат да предизвика симптоми на замайване.

Хипотония

Известно също като ортостатична хипотония, това е временно замайване, което се появява в резултат на внезапно спадане на кръвното налягане при бързо сядане или изправяне.

Проблеми с шийните прешлени

Проблеми с шийните прешлени, включително навяхвания/разтежения, остри наранявания или дегенеративни дискови заболявания могат да доведат до смущения в ставите, мускулите и нервите.

Това може да изпрати необичайни невронни съобщения до центровете за баланс на мозъка относно позиционирането, което след това може да предизвика замайване.

Цервикогенната замаяност често се наблюдава при мозъчни сътресения, разстройства с камшичен удар, възпалителен артрит (напр. ревматоиден или анкилозиращ спондилит) и хронична болка във врата. Това състояние се лекува ефективно с ортопедична физиотерапия.

Мигрена

 

Причини за замаяност, Паник атаки. Симптоми на високо кръвно налягане. Полицитемия вера. Световъртеж, ухо, слухов апарат.

 

Мигрените са тежки главоболия и свръхчувствителност към светлина и звук, за които се смята, че са свързани с необичайна активност на нервите и кръвния поток на главата и мозъка. По-голямата част от страдащите от мигрена съобщават, че имат замаяност с пристъпите си.

Неврологични състояния

Това могат да бъдат по-сериозни причини за световъртеж, тъй като водят до промени в структурата и функцията на нашия мозък.

Често срещаните причини включват невродегенеративни заболявания, като множествена склероза, при която нервите губят способността си да комуникират помежду си. Или болест на Паркинсон (прогресиращо заболяване, включващо загуба на допамин, необходим за нормалното предаване на нервния сигнал)

Инсултът и мозъчно-съдовите инциденти водят до внезапна загуба на притока на кръв към мозъка.

Локален мозъчен тумор може да бъде рядка причина за замаяност, но, ако е налице, съществува възможността този растеж на анормална тъкан да компресира части от мозъка, които обработват информация за позицията на главата и движението.

Нарушения на дишането

Различни форми на респираторни заболявания или дихателна недостатъчност могат да бъдат причина за световъртеж поради липсата на подходящо разпределение на кислорода в тялото.

Въпреки това в някои случаи това може просто да бъде свързано с хипервентилация, която, от своя страна, обикновено е свързана с определени психологически разстройства.

Прием на лекарства

Някои лекарства могат да имат странични ефекти върху вътрешното ухо, мозъка, регулирането на хормоните и кръвообращението.

Аминогликозидните антибиотици, като стрептомицин и гентамицин, имат постоянен ототоксичен ефект върху вътрешното ухо, създавайки усещане на замаяност и дисбаланс.

Противораковите лекарства могат да имат постоянен ефект на замайване.

 

Как да се предпазим и лекуваме?

В зависимост от причините за симптомите на замаяност и световъртеж, лечението може да включва:

  • промяна на вашата диета
  • прости домашни упражнения
  • физиотерапия
  • медикаментозна терапия
  • в редки случаи операция

 

Здравословно хранене

Спазването на един балансиран хранителен режим е винаги важно, особено при световъртеж и замаяност. Препоръчително е в менюто да се включват повече храни, богати на желязо, например зеленолистните зеленчуци са много добри източници на желязо. Добре е и храненето да се случва редовно по четири пъти дневно.

Редовен сън

Един пълноценен 8-часов сън е от съществено значение, за да се ограничат симптомите на световъртеж и замаяност.

Освен това почивката на тялото е жизненонеобходима за освобождаване на токсините, тъй като през това време е активна мозъчната глимфатична система.

Практикуване на йога

Ползите от йогата са много, като редовната й практика по 30 минути на ден помага за ограничаване пристъпите на световъртеж в дългосрочен план и редуцира стреса.

Освен това йогата допринася и за подобряване на здравословното състояние на тялото и премахва спазмите в мускулите.

Маневра на Epley

Тази техника се прилага при доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж. Изпълнява се от лекар или физиотерапевт, и включва маневриране на позицията на главата. Упражнението се състои от четири различни позиции на главата, които се държат за около 30 секунди всяка.

Психотерапия

Когато световъртежът и усещанията на замаяност и дисбаланс се дължат на панически атаки и тревожни разстройства, е необходима психотерапия.

 

Заключение

Лечението на замайване и нарушение на равновесието варира в зависимост от диагнозата и тежестта. При леките случаи симптомите могат да изчезнат сами, докато вестибуларният апарат се възвърне към нормалната си дейност и тялото се приспособи, но в други е нужно да се обърнете към съответните специалисти.

Какво представлява замаяността?

Замаяността е симптом, като може да включва различни усещания като нарушено равновесие, световъртеж, чувство на обърканост, като и причините за тях, също могат да бъдат най- различни.

Кои са най-честите причини за замаяност?

Сред най-честите причини за замаяност могат да бъдат проблеми с кръвообръщението, хипогликемия, прием на лекарства, сътресения на главата и проблеми с вестибуларния апарат.

Какво включва лечението?

В зависимост от причините за симптомите на замаяност и световъртеж лечението може да включва: промяна на диетата, прости домашни упражнения, физиотерапия, медикаментозна терапия и в редки случаи операция.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.02.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 23 февруари 2023 в 10:48 | Категория: Здраве