Защо трябва да полагаме грижи за ставите?

Обновена: 29.02.2024|
Остеопороза. Болки в ставите и прием на глюкозамин сулфат.

Като всяка част от нашето тяло и ставите се нуждаят от правилна „поддръжка“, за да не ни създават главоболия. За съжаление, възрастта, травмите, наднорменото тегло могат да причинят износване на ставите, което от своя страна, да доведе до появата на артрит и други заболявания. В следващите редове ще ви разкрием тайната на здравите стави и защо са толкова важни за цялостния тонус на организма.

 

Структура на ставите и видове

Най-просто казано ставата е връзката между две кости. Тя ги предпазва да се търкат една в друга и съответно да се износват. Има три основни вида стави – влакнести (неподвижни), хрущялни (частично подвижни) и синовиални (подвижни). Всеки един се различава по структура и функции, но са еднакво важни за доброто състояние на целия организъм.

Влакнестите стави сe свързват с костите чрез специална съединителна тъкан. При тях липсва, каквато и да е ставна кухина. С помощта на такива стави зъбите се закрепват към челюстните кости. Влакнести са и ставите на черепа.

При хрущялните стави връзката се установява чрез хиалинен хрущял (обикновено с дебелина 0,2 и 0,5 мм, при колянната става – до 6 мм). Отново липсва кухина. Към този вид спадат междупрешленните стави на гръбначния стълб.

Синовиалните стави са напълно подвижни и имат кухина пълна със синовиална течност. За тях се сещаме най-често, когато чуем думата „става“ – такива са лакътните и коленните стави, бедрените и раменните, ставите на китките и други. За тях трябва да полагаме най-много грижи, защото са предразположени към по-бързо износване.

 

Защо се износват ставите и какви са последиците?

На теория ставите са устроени, така че да останат здрави в рамките на един човешки живот, на практика не всеки е такъв късметлия. Но защо това се случва при едни, а при други не? Ще разгледаме възможните причини. Основно те се разделят на три категории:

  1. Болест

Млада жена, която има проблем и изпитва болка в коляното

Различни видове възпаления могат да доведат до увреждане на ставите. Остеоартритът и ревматоидният артрит са често срещани автоимунни заболявания, които атакуват съединителната тъкан и причиняват износване на ставите. Симптомите могат да бъдат потиснати с различни противовъзпалителни лекарства и имуносупресори, но за съжаление не могат да бъдат излекувани напълно.

Подаграта е друго състояние, което може да доведе до проблеми със ставите. При него кристалчета пикочна киселина се образуват в ставите и причиняват внезапна остра болка, която започва от палеца на крака и се разпространява. За щастие лечението и предотвратяването на подагра чрез подходяща диета и медикаменти е напълно възможно.

  1. Травма

Ако повърхността на хрущяла се увреди значително при нараняване или се разкъсат поддържащи структури около самата става, тя може да започне да се износва. Това се получава, защото подобни процеси спират способността на хрущяла да се регенерира. Често например се получава разкъсване на хрущяла на колянната или тазобедрената става, което причинява постоянно и механично дразнене и болка. Тогава обикновено се налага хирургична намеса. Много от нараняванията на ставите, които водят до артрит, са причинени от усукване или завъртане по време на спорт.

  1. Генетична предразположеност

Третият фактор е свързан с начина, по който са образувани ставите по време на растежа и генетичната предразположеност. Голяма част от случаите на ранния артрит са поради анормалните форми на тазобедрената става. Износването на коляното често е вследствие на счупени в миналото колене или малки коленни капачки. Прегърбените хора също имат риск от износване на ставите, заради неправилното пренасяне на тежестта.

Разбирането и ранното разпознаване на причините може да предотврати преждевременното износване на ставите. Не забравяйте, че постоянната болка и подуване са първите сигнали за наличието на проблем и изискват незабавна намеса.

 

Какво да направим, за да имаме здрави стави и да предотвратим износването им?

Въпреки изброените по-горе фактори не всеки страда от болки в ставите, но как да сме сигурни в коя група ще попаднем? Следващите съвети не изискват прекалено много усилия и със сигурност ще намалят значително шансовете за износване на ставите:

  1. Следете теглото си

Поддържане на теглото в здравословния диапазон е първото нещо, което трябва да контролираме. Това е особено важно за ставите на коленете, бедрата и гърба – те се натоварват най-много от тежестта на човешкото тяло. Ето защо много хора с наднормено тегло имат проблеми точно в тези зони. За сравнение всеки килограм над нормата, означава 4 пъти повече стрес за коленете. Регулирането на теглото ще намали натиска върху ставите и шансовете за травми и заболявания.

  1. Тренирайте

Rear view of woman stretching her arm and shoulder

Освен, че тренировките ще са от помощ в борбата с излишните килограми, те могат да бъдат полезни за здравето на ставите. Определени аеробни упражнения също могат да намалят подуването на ставите. Не избирайте спортове, които ще натоварват ставите. Можете спокойно да тренирате плуване или колоездене. Важното е да не водите застоял живот. Седенето по цял ден на стол в офиса води до скованост на ставите. Опитайте се да правите кратки разходи по време на работа, за да раздвижите ставите. И не забравяйте, че спортът е здраве за всяка част от тялото.

  1. Укрепете мускулите и стойката

Силните мускули поддържат ставите здрави. За изграждане на добра мускулатура ще ви помогнат тренировките. По-силните коремни и гръбни мускули ще доведат до по-добра стойка и равновесие на тялото. Прегърбването изключително много натоварва ставите и изкривява гърба. Не го допускайте.  Доверете се на специалист, който ще ви покаже подходящи за тези цели упражнения и как да ги правите правилно. Неправилното изпълнение ще натовари ставите, вместо да укрепи мускулите. Затова поне в началото посещавайте фитнеса, след това можете да продължите тренировките и вкъщи. Слушайте тялото си и научете разликата между „страшната“ болка и здравословната мускулна болка. Само така ще постигнете добри резултати.

  1. Хранете се правилно

Здравословното хранене е от голямо значение за ставите, защото помага за по-бързото изграждане на костите и мускулите в тялото. За костите трябва да се уверите, че в диетата ви присъства достатъчно калций. Той се съдържа в млякото, броколите, бадемите, сьомгата. За мускулите трябва да доставяте на тялото достатъчно протеин. Него ще си набавите от месото, морските дарове и ядките. Нуждаете се и от витамин D, за да поддържате костите здрави. Той помага за абсорбиране на калция от храната. Ще го откриете в сиренето, бадемовото мляко, гъбите, яйцата.

Накратко, трябва да се грижим за ставите си, защото те са ни нужни през целия активен живот. Все още медицината не е напреднала толкова, че да успее да накара един хрущял изцяло да се регенерира, а смяната на една става е скъпа интервенция. Но живот без болка и усложнения е напълно постижим, стига да се придържаме към правилата за превенция и ранно диагностициране.

Автор: Кристина Тонева

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 28.06.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 15:42 | Публикувана: 28 юни 2019 в 12:09 | Категория: Здраве, Витамини и минерали