Плантарен фасциит e заболяване, което се характеризира със специфична болка в петата.  

 

Какво е плантарен фасциит? 

Заболяването представлява нарушение или пренатоварване на лентата от съединителна тъкан, свързваща петата с пръстите на краката. Тази подкожна част от ходилото наричаме плантарна фасция. Нейната роля е да омекотява и амортизира ходенето, както и да поддържа сводовете. 

Микроскопските изследвания показват малки разкъсвания, калциеви отлагания и нарушен колаген в съединителната тъкан на стъпалото. Тези микротравми се получават при прекалено силен натиск или след дълготрайно натоварване.  

Поради тези открития заболяването се третира като структурно разрушаване на тъканта, а не като възпалителен процес. 

zink 400
zink 600

Болката и дискомфортът се влошават при дълго стоене, ходене или дълго бягане. Забелязва се силна болка след по-дълга почивка на стъпалата като продължително седене или след сън. Можем да получим заболяването на единия крак или на двата заедно.

Най-често се открива при по-възрастни спортисти, млади атлети, хора с наднормено тегло, военни новобранци, танцьори.  

Лекарите диагностицират това разрушаване чрез физически преглед, а понякога и с помощта на рентген или ядрено-магнитен резонанс. По време на преглед плантарната фасция се натиска, докато пациентът прави различни движения със стъпалото си. По този начин се преценява какво е нивото на болка и каква е причината да се появява.   

 

Причини за появата на плантарен фасциит 

Различни фактори могат да отключат проблема:

  • Рязко увеличаване на нивото на активност 
  • Индивидуалната структура и форма на ходилото и крака 
  • Повърхността, върху която стоим или бягаме
  • Обувките, които носим
  • Наднормено тегло или затлъстяване 

 

Възможно е заболяването да е вследствие на друг здравословен проблем, като лупус или ревматоиден артрит.  

 

Характерни белези на плантарен фасциит

 

плантарен фасциит

 

При нарушение на плантарната фасция симптомите, които забелязваме, са болка, парене и дискомфорт. Болката расте и е концентрирана около петата. Най-силен дискомфорт се наблюдава след дълги периоди на бездействие – след сън или продължително седене.

Активността облекчава болката. При по-интензивно движение обаче може да влошим състоянието. 

Ако пренебрегнем проблема, болката може да се превърне в хронична. Възможно е това да доведе до нежелани промени в начина ни на ходене и да причини вторични наранявания на краката, коленете и бедрата. 

 

Предпоставки за появата на плантарен фасциит 

Причините за появата не са напълно ясни. Различни проучвания откриват няколко рискови фактора.  

 

Надномерно тегло или затлъстяване 

Излишните килограми са предпоставка за допълнително натоварване на краката. От теглото ни зависи какъв е натискът върху плантарната фасция. При по-голям натиск е възможно да се появят разкъсвания и нарушения в структурата.  

Рискът от плантарен фасциит се увеличава в случаи на внезапно наддаване на тегло.  

 

Спортна и ежедневна активност 

 

плантарен фасциит

 

Разрушаване на фасцията често се наблюдава при активни хора, спортисти, бегачи. Причина за това е честото пренатоварване на ходилата.

Рискът от плантарен фасциит е по-висок при хора, работещи в сферата на ресторантьорството, във фабрики и други места, на които с часове седим прави или вървим дълго време без почивка.  

 

Проблеми в индивидуалната структура на стъпалото 

Някои физиологични особености може да са причина за развиването на плантарен фасциит.

Високите сводове и плоските стъпала са един от рисковите фактори за заболяването. Предпоставка е също наличието на стегнати ахилесови сухожилия, заради които се сковава стъпалото.  

Неправилната походка също може да допринесе за развитието на заболяването.  

 

Лечение на плантарен фасциит 

Независимо от вида лечение, който изберем, положителни резултати се наблюдават още след първите 6 месеца. Колкото по-дълго сме усещали симптоми, толкова по-дълго продължава лечението.  

 

Упражнения и разтягане

След поставяне на диагноза се нуждаем от различни упражнения, които да ни помогнат да излекуваме и укрепим фасцията си. Използват се и кинезио ленти, които залепяме на стъпалото, за да поддържаме свода.

Разтягането трябва да е фокусирано върху плантарната фасция и ахилесовото сухожилие.

Цялостното укрепване на мускулите на ходилата е от полза за бързо премахване на болката и дискомфорта. Босото ходене и упражнения без обувки са полезни за заздравяване на стъпалата.  

 

Терапия с лед

 

плантарен фасциит

 

Потапянето на нараненото стъпало в съд с лед е често срещан домашен метод за лечение. В този подход се откриват някои ползи, тъй като често плантарният фасциит причинява подуване.

Ледът може да успокои подуването и да намали напрежението в ходилото. 

 

Избиране на подходящи обувки и ортези

Обувки с много твърда подметка или цялостно неудобни трябва да се сменят с по-подходящи. Може да се открият специални стелки или различни ортопедични елементи, които омекотяват ходенето.  

Използват се и специални ортези и стелки за облекчаване на болката.

 

Нощна шина

За укрепване на крака и лекуване на плантарен фасциит може да използваме и нощни шини. Шините поддържат глезена в една позиция и разтягат сухожилията и фасцията. Подобрение може да забележим в рамките на 1 до 3 месеца.

 

Масаж с етерични масла

 

плантарен фасциит

 

Проучвания показват, че различни етерични масла могат да облекчат симптомите на плантарен фасциит:

 

С тези масла правим масаж на стъпалото. Преди употреба не трябва да забравяме да смесим етеричното масло с носещо. 

 

Хранене и добавки

За възстановяването и заздравяването на тъканите можем да помогнем на тялото си чрез храни и добавки:

  • Витамин Ц 
  • Цинк 
  • Глюкозамин
  • Бромелаин (ензим, който откриваме в ананаса)
  • Рибено масло

 

 

Лекарска помощ

Ако лечението у дома и физиотерапията не предоставят достатъчно добри резултати, лекарите използват някои други подходи.

Прилага се екстракорпорална ударно-вълнова терапия за третиране на заболяването и намаляването на болката. Тази терапия е локална и неинвазивна. Със специален уред се генерират единични удари върху и около мястото. Възможни са странични ефекти след терапията – синини, подуване, изтръпване, болка. 

Друга техника, която може да бъде приложена от лекар, е плантарната йонофореза. Техниката работи чрез инжектиране на противовъзпалителни вещества (например дексаметазон, оцветна киселина) в крака и стъпалото под действието на слабо електричество.

Краткотрайно облекчение на болката предоставят инжекциите с кортикостероиди.  

Последна мярка за лечение на заболяването е хирургическа намеса. В днешно време операцията на плантарната фасция е най-често ендоскопска. Пациентите, претърпели подобна намеса, бързо се възстановяват и имат малко усложнения.  

 

Как да предотвратим появата на плантарен фасциит? 

Препоръчва се носенето на удобни поддържащи обувки с опора на свода. Ако сме спортисти, хубаво е да сменяме спортните си обувки по-често.  

Може да опитаме разнообразни спортове – плуването и колоезденото например щадят плантарната фасция и са чудесен избор да поддържаме тялото си без да навредим на стъпалата си.

Важно е да се разтягаме преди всяка тренировка и това включва и ходилата.  

Ако започваме нов спорт или нов вид тренировка, трябва да го въвеждаме постепенно, за да дадем възможност на ходилата си да свикнат и да се адаптират.  

 

Какво е плантарен фасциит?

Това е разкъсване или нарушаване на съединителната тъкан, която поддържа стъпалата и сводовете им.

Какво причинява плантарен фасциит?

Най-често се получава от претоварване на тъканта – при интензивен спорт, дълго стоене на крак без почивка, наднормено тегло.

Как се лекува?

Има редица домашни лекове и упражнения, които заздравяват и лекуват заболяването. Някои пациенти имат нужда от специфична лекарска помощ.

Как да предотвратим планатарен фасциит?

Трябва да се стараем да не претоварваме ходилата, да носим удобни поддържащи обувки, да даваме възможност на стъпалата да си почиват по-често.

Публикувана: 20 септември 2023 в 12:04 | Категория: Здраве