Ходене бос – 8 предимства и как да го практикуваме безопасно

Обновена: 23.04.2024|
Ходене бос.

Ходене бос се практикува от все повече хора по цял свят. То бързо се превръща в харесвана и широкоразпространена практика.  Различни проучвания разкриват все повече ползи, от които можем да се възползваме. Въпреки че ежедневието ни налага използването на обувки, хубаво е да помислим какво стои и от другата страна. 

Без съмнение обувките крият много предимства за защита на стъпалата ни от твърдите изкуствени пътища и опасни отпадъци. Това не пречи да ги събуваме от време на време, когато ситуацията позволява. 

 

Защо е полезно? 

Ходенето бос има много предимства за физическото ни здраве, а учените непрестанно откриват нови и нови. Нека да разгледаме най-важните 7 от тях. 

Укрепва мускулатурата на краката 

В моментите без обувки краката ни поемат допълнително натоварване, с което не са свикнали. Когато ходим боси, използваме и укрепваме мускули, сухожилия и връзки, които са обездвижени от носенето на обувки. 

При босото ходене мускулите на краката започват да работят по-усилено, за да осигурят стабилност и опора. Това подпомага всеобщото укрепване – от бедрата до стъпалата. Също така, забележимо се подобрява цялостната подвижност и сила, която усещаме в краката. 

Това естествено подсилване намалява риска от наранявания и усложнения като плантарен фасциит. Здравата мускулатура също действа благоприятно за укрепване на свода при хора с плоски стъпала. 

Подобрява равновесието и координацията 

Босото ходене стимулира рецепторите в стъпалата, които ориентират мозъка за позицията и движението на краката. Това е от значение за развитието и поддръжката на равновесието и координацията. 

Стъпалата на краката ни са силно чувствителни и пълни с нервни окончания. Босото ходене стимулира тези сензорни рецептори, осигурявайки ценна обратна връзка на мозъка относно текстурата на земята, температурата и терена. Това може да подобри проприоцепцията (осъзнаване на позицията на тялото) и също да подобри баланса и координацията. 

Подобрява циркулацията 

Изследвания показват, че при босо ходене върху естествена почва мигновено се забелязват положителни промени в тялото.  При директен контакт с почва или растителност се увеличават всички ползи от босото ходене. Доказано е, че кръвообращението се подобрява – не само в краката, но и в цялото тяло. 

Освен положителното въздействие върху сърдечно-съдовата система, ходенето бос помага за регулирането на вискозитета на кръвта, което влияе добре при хипертония. 

Укрепва се здравето на стъпалата 

 

ходене бос

 

Нашите крака са проектирани естествено да се движат по определен начин, който обувките често ограничават. Босото ходене позволява на краката ни да се отпуснат и да стъпват правилно, а това насърчава естествената походка и равновесие. Това може да подейства благоприятно на стойката и гръбнака и да намали риска от проблеми с краката и стъпалата. 

Според ортопедите ходенето бос възстановява естествената ни походка, докато структурата на обувките с течение на времето може да ни попречи да използваме някои мускулни групи. 

Босото ходене действа положително на баланса и подобрява механиката на коленете и глезените. 

Понижава стреса и напрежението 

Изследванията показват положителна връзка между ходенето бос по трева и подобряването на съня. Смята се, че свързването директно със земята стабилизира циркадния ритъм и го доближава до естествения денонощен цикъл. 

За много хора това пряко свързване със земята и природата само по себе си действа успокояващо и подобрява настроението. Босото ходене върху естествена почва или трева понижава количествата на кортизол (хормон на стреса), което също допринася за спокойствието и качествения сън. 

 

Заземяване 

 

ходене бос

 

Този интересен феномен събира в себе си няколко от ползите на босото ходене. Прекият контакт между стъпалата ни и естествени повърхности (трева, пясък, почва) позволява директна връзка между нас и Земята. Предполагат се различни ползи за здравето вследствие на тази практика. 

Основната концепция е, че премахването на синтетичните обувки и пряката връзка между нас и естествената повърхност излага тялото на финия електрически заряд на Земята. 

Привържениците на заземяването смятат, че фактът, че съвременното общество е загубило природната си връзка със Земята, е допринесъл за повишеното разпространение на някои хронични заболявания. 

При заземяването ясно се наблюдават следните ползи:

  • Намаляване на възпалението в тялото
  • Насърчаване на качествения сън
  • Подобряване на общото физическо състояние

Експертите по заземяване отбелязват, че ходенето бос по тревата е особено полезно сутрин, като помага за активиране на нервната система и сетивата и подобрява настроението. 

Научните изследвания върху заземяването обаче все още са ограничени и продължават да се развиват. 

Спокойствие и релаксация 

Ходенето бос често се практикува и като медитативна практика. Фокусирайки се върху усещанията в краката си и връзката със Земята, тялото може да се отдаде на релаксация. Това е още един начин да се докоснем до природата и да успокоим ума. 

Ходилата са много чувствителни и може да черпите от техните усещания. Може да успокоите ума и да се отделите от ежедневните мисли само с няколко минути ходене без обувки и съсредоточаване върху осъществената връзка със земята. 

В помощ на зрението 

Рефлексологията намира връзка между очите и някои точки в нашите стъпала. Когато ходим боси, прилагаме натиск основно върху палеца, втория и третия пръст на краката. 

Това са основните рефлексологични точки за натиск върху очите. Тяхното стимулиране помага за укрепване на здравето на зрението. 

  

Какво трябва да знаем преди да практикуваме босото ходене? 

Ако сте свикнали винаги да ходите с обувки, ходенето боси по трева или други неравни естествени повърхности в началото може да бъде трудно и уморително за мускулите на краката и глезените. 

Не бързайте със своите боси разходки 

 

ходене бос

 

Хубаво е постепенно да въвеждате босото ходене, за да позволите на мускулите и сухожилията да привикнат. Започнете с кратки периоди на безопасни и чисти повърхности и постепенно увеличавайте времето за ходене бос и сложността на терена. 

По този начин краката и отслабените мускули ще имат възможност да привикнат с новите предизвикателства за поддържане, балансиране и стабилизиране на тялото ви. 

Започнете с около пет минути и увеличете продължителността на разходките поетапно според поносимостта. Надграждайте времето, докато краката и глезените ви се адаптират.  Стъпалата ви ще станат по-здрави, а мускулите и сухожилията ще укрепнат. След това ще можете да увеличите разстоянието и да се справяте с по-трудни терени. 

Обикновените маратонки и обувки за ходене имат изградена подметка и много материал между долната част на стъпалото и земята, което намалява натоварването върху много от мускулите, които контролират свода, костите и ставите на краката. Тези мускули контролират свода, костите и ставите на краката и с течение на времето значително отслабват. 

Малките деца също могат да се възползват от предимствата на босото ходене. Когато малкото дете започне да ходи, най-добре е да го прави босо. Така то ще използва всички правилни мускули на краката си и ще получава обратна връзка от земята. Това подобрява баланса и ориентацията за тялото в пространството. 

Оставете детето да ходи без обувки възможно най-често, когато е безопасно и удобно за него. 

Безопасност при ходене бос 

Разгледайте внимателно средата, където ще се разхождате. Уверете се, че повърхността е безопасна и чиста, за да избегнете нарявания и инциденти. 

Ако имате рани по стъпалата или краката, те могат да бъдат пътища за бактерии, гъбички и паразити. Трябва старателно да покриете всички открити рани преди босо ходене. Ако това не е възможно или не желаете да рискувате, изчакайте нараняванията ви да заздравеят. Така ще може безопасно да се насладите на предимствата от ходенето бос. 

  

Къде можем да направим боса разходка? 

 

ходене бос

 

Когато отидете в парка или в планината, не пропускайте да събуете обувките и чорапите за кратко и да се разходите в свежата трева. Така ще си осигурите здравословните ползи от босото ходене, а и това ще донесе усмивка на лицето ви. 

Плажът, стига да е чист, е още един чудесен момент да оставим обувките и да се насладим на ходенето боси. Допълнително предимство на ходенето бос на плажа е, че пясъкът е чудесно средство за премахване на неприятните мъртви клетки по стъпалата. 

Експертите наблюдават, че ценните ползи от ходенето бос се появяват дори при кратка разходка от 15 до 30 минути. 

Ходенето бос е достъпно за всеки, независимо от физическото състояние, възрастта, нивото на фитнес, телесното тегло, статуса на доходите и т.н. Изисква се единствено чисто външно пространство, за да можете, дори за кратко, да се свържете със земята. 

  

Заключение

Ако не ви е удобно да бъдете боси навън, опитайте да прекарвате повече време без обувки, чорапи или чехли у дома. 

Проучванията относно ползите от ходене бос изискват допълнителни изследвания. Здравните специалисти обаче са единодушни, че няма никаква вреда в тази практика, а тъкмо обратното – трябва да черпим от вече доказаните ползи. 

 

Често задавани въпроси

За какво помага ходенето бос? 

Босото ходене има редица ползи за тялото - за кръвообращението, нервната система, мускулатурата, съня. 

Къде да ходя бос? 

Ходене бос може да практикувате навсякъде. Препоръчва се обаче да намерите чиста почва или трева. 

Какво ми трябва за босо ходене? 

Имате нужда само от чиста повърхност и желание, за да почерпите от ползите от ходенето бос. 

Ще се нараня ли при босо ходене? 

Трябва да внимавате, когато ходите боси. Започнете с кратки разходки и внимателно оглеждайте средата около вас. Това ще гарантира безопасността и спокойствието ви. 

 

Категории: Любопитно|Публикувана: 29.06.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Рада Радева 21.07.2023 at 4:20 - Отговор

    Настоящата публикация ми допадна с искренноста и с това, че нещата се наричат с истенските им имена. Едва ли има човек, който да не вярва или да се съмнява в ползите от босото ходене. Мога от личен опит да потвърдя,че босото ходене е повече от полезно. Връзките със земята са толкова полезни и необходими за човечеството, колкото слънцето и въздуха,стига да може човек да го осъзнае. Ако си зададем въпроса, защо нашите баби и дядовци са били по-здрави от нас, защо не са ползвали толкова много лекарства, колкото ние днес ползваме,не е трудно да се досетим,че една от причините за това е,че те безспорно са водили по- здравословен начин на живот от нас. За някой може да се види чудно,но аз съм била очевидец,как някой възрастни хора “ в доброто старо време“, ходеха боси не само през латото,но дори и през зимата, макар и за кратко време стъпваха боси в снега, за да се калят. По- смелите мъже се събличаха голи до кръста и натраваха тялото си със сняг. Без да са били учени съзнаваха,че по този начин допринасят ползии за доброто кръвообръщение на тялото си. Начина по който са се обличали и хранели също е бил по-здравословен. За това може много да се говори, но по-важно е да се действа. Нека при всяка възможност да се опитаме да ходим боси. Нека да даваме пример на децата си и дано те да добият този полезен начин на живот. И накрая, но не на последно място, нека изкажа своята благодарност на автора на тази полезна публикация. Дано повече хора я прочетат.

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 17:38 | Публикувана: 29 юни 2023 в 16:03 | Категория: Любопитно