Магнитни бури – как ни влияят?

Обновена: 10.01.2024|

Магнитните бури са резултат от слънчево изригване, което води до резки смущения в земната магнитосфера – защитният щит около нашата планета.

Как се образуват магнитните бури? Какво е тяхното влияние върху човешкото здраве? Как да им противодействаме? Отговорите са тук.

 

Как възникват магнитни бури?

Появата им се дължи на два основни фактора:

 • Изригвания в Слънцето, които стават причина за масивно изхвърляне на коронална маса – частици от короната на небесното светило, основно протони и електрони, движещи се с огромна скорост. Вълната от тези частици удря магнитното поле на Земята и води до магнитни бури след близо 24 до 36 часа от съответното изригване.
 • Директен контакт между магнитното поле на Слънцето и това на нашата планета, при което коронални частици проникват в магнитосферата на Земята.

 

 

Какви са последиците от магнитни бури?

През последните няколко десетилетия бе осъзнато и оценено, че смущенията в магнитосферата водят до промени не само в електропреносната мрежа, сателитните системи и други устройства, но и в живите същества на Земята.

Например влошените навигационни способности на мигриращи животни като делфини, китове и домашни гълъби са неблагоприятен ефект от слънчевите изригвания.

Категорично е доказано, че смущенията в земното магнитното поле са причина за колебания в потока от йони в кръвта на примати, включително и Хомо сапиенс.

Според някои статистики, в световен мащаб магнитните бури се отразяват негативно върху близо 61% от децата под петгодишна възраст. Най-уязвими са бебетата, които са недоносени или родени чрез цезарово сечение.

Освен това слънчевите изригвания са фактор за болестни промени у 50 до 70% от хората в активна възраст, в зависимост от местоположението, професията им и други фактори.

 

Симптоми, които се свързват с магнитните бури

 

Магнитни бури, главоболие.

 

При децата основните сигнали за свръхчувствителност към смущенията в магнитосферата са:

 • Липса на апетит
 • Постоянен плач
 • Раздразнителност
 • Разсеяност
 • Потиснатост
 • Безпокойство
 • Трудно заспиване или безсъние (доказано е, че в организма на деца и възрастни се потиска продукцията на хормона мелатонин, който насърчава прехода от будност към сън и е важен за привикване на тялото към външни влияния)
 • Аритмии или други сърдечно-съдови проблеми
 • Обостряне на някои инфекции

 

При възрастните, в резултат от магнитни бури, може да настъпят:

 • Гадене и повръщане
 • Замаяност и световъртеж
 • Затруднения в концентрацията и паметта
 • Прекалена дразнимост от силни звуци и ярка светлина
 • Емоционална лабилност и тревожност
 • Сънливост през деня и безсъние през нощта
 • Главоболие или пристъпи на мигрена(когато болката обхваща части от главата )
 • Болки в ставите
 • Изпотяване на крайниците
 • Втрисане
 • Обща телесна слабост
 • Дискомфорт в областта на гърдите
 • Влошаване на хронични заболявания

 

Особено уязвими са страдащите от високо кръвно налягане, което може рязко да се покачи, заедно с ускорено сърцебиене – надвишаване на нормалната честота на сърдечния ритъм, която варира от 60 до 100 удара в минута.

Поради понижената концентрация на кислород във въздуха, при дългогодишна и зле лекувана хипертония се повишава рискът от инфаркт или инсулт.

Увеличаването на хормоните на стреса – кортизол и адреналин, освен спазъм на кръвоносните съдове и рязко повишаване на кръвното налягане, причинява и чести прояви на агресия.

Част от изброените болестни прояви се обясняват с факта, че поради слънчевите изригвания във въздуха се повишава количеството на радон, който е радиоактивен химичен елемент.

Неговата концентрация е най-висока един – два дни, след притока на коронални частици към магнитосферата на Земята.

 

12 стъпки, чрез които да се предпазим от магнитни бури

 

Магнитни бури, жена с очила.

 

Независимо, че слънчевите изригвания са естествени явления и не представляват пряка заплаха за човешкия живот, те често предизвикат битови, здравословни и други проблеми.

Предлагаме ви 12 стъпки към максимално ограничаване на потенциалните вреди при магнитни бури.

 

1. Следете прогнозите за магнитни бури

При появата на магнитни бури спазвайте експертните препоръки за защита. Актуални данни ще намерите на уебсайта на Български институт по метеорология и хидрология (БИМХ). Може да се информирате и чрез мобилното приложение на БИМХ.

2. Ограничете излагането на радиация

 Избягвайте престой на открито по време на магнитни бури. Ако все пак ви се наложи да сте навън, носете шапка, слънчеви очила и дрехи, които предпазват тялото ви.

3. Не предприемайте дълги пътувания с кола или самолет

Особено ако преди ден или два е имало слънчеви изригвания. Съществува риск магнитите полета да увредят електрическите системи на ползваните от вас средства за придвижване.

4. Изключвайте мобилния си телефон

Или поне избягвайте използването му (ако това не е от жизнена важност) по време на резки, природни промени. Не забравяйте, че електромагнитните полета, генерирани от магнитните бури имат силата да предизвикват смущения в електронните устройства и да ги увреждат.

5. Бъдете подготвени за прекъсвания в електрозахранването

Както отбелязахме в началото, при промени в магнитосферата възникнат повреди в електропреносната мрежа. В такива случаи е добре да разполагате с фенерчета с батерии, лекарства и материали за първа помощ.

6. Научете се да ползвате аналогови уреди

 Такива са компаси, карти и други алтернативи на електронните устройства.

7. Ограничете емоционалното напрежение и стреса

 Използвайте методи за релаксация като дихателни упражнения, медитация и йога, за да преодолеете негативния ефект на магнитните бури върху нервната система и да избегнете кавги с околните.

8. Спете достатъчно

Осигурявайте си минимум 7 часа сън. Така ще намалите умората и раздразнението и ще подобрите способността си за концентрация.

9. Приемайте оптимално количество вода

Подобрената хидратация на организма ще облекчи общото ви състояние.

10. Хранете се разнообразно и пълноценно

 Старайте се във всекидневното ви меню да присъстват достатъчно зеленчуци, плодове, млечни продукти, ядки, месни и зърнени храни. По този начин ще поддържате силна имунната си система, която ще помогне на тялото ви да се справи с промените в околната среда.

11. Ограничете консумацията на кофеин и други стимуланти

Избягвайте тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици. Вредните вещества повишават риска от здравословни проблеми.

12. При необходимост не отлагайте срещата с лекар

Специалистът може да ви предпише ефективни медикаменти за премахване на болестните оплаквания.

 

Заключение

Много важно е да поддържаме физическото и емоционалното си състояние в най-добра форма, независимо от промените в природата.

Магнитните бури са само един от нейните удивителни феномени, които ни напомнят, че ние, хората сме уязвими като вид и се налага да се грижим за себе си и средата, която обитаваме. Това е възможно, ако познаваме естествените явления и се съобразяваме с тях.

Такъв е и съветът на прочутия духовен водач Далай Лама: „Природата не е наш противник, тя е наш дом. Трябва да я пазим и да живеем в хармония с нея“.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури са резултат от слънчево изригване, което води до резки смущения в земната магнитосфера – защитният щит около нашата планета.

Влияят ли ни магнитните бури?

Категорично е доказано, че смущенията в земното магнитното поле са причина за колебания в потока от йони в кръвта на примати, включително и Хомо сапиенс.

Какви са симптомите при магнитни бури?

При децата симптомите могат да бъдат постоянен плач, липса на апетит, раздразнителност, а при възрастни – световъртеж, гадене, дразнимост от силни звуци и ярка светлина.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 11.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Калинка Бенева 28.05.2023 at 13:47 - Отговор

  Много полезна информация.Благодаря!Даже ще я споделя.

Оставете коментар

Обновена: 10 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 11 април 2023 в 16:04 | Категория: Здраве, Любопитно