Кето пиле със сусам
Днешната рецепта за апетитно кето пиле със сусам ще се хареса на всички фенове на китайската кухня. Ако не можете да посетите китайски ресторант или да си поръчате такава храна, за да не нарушите кето режима си, то тази рецепта е перфектна за вас.
Напомняме, че при кето диетата не е нужно да се отказваме от любимите си ястия. Можем да ги адаптираме към режима си и изпробваме различни техни вариации, които ни помагат да поддържаме ниски нива на въглехидратите.
Кето пиле със сусам
Време е да съберем нужните съставки и да преминем към приготвянето на нашето кето пиле със сусам.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 9 г нетни въглехидрати, 310 калории, 15 г мазнини |
Необходими продукти:
За соса:
- 60 г соев сос с намалено съдържание на натрий (или алтернатива без глутен)
- 60 г неподсладен кетчуп
- 1 с. л. оризов оцет
- 1 с. л. арарут на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. смлян пресен корен от джинджифил
За пилето:
- 2 с. л. масло от авокадо
- 680 г обезкостени пилешки гърди без кожа
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
За топинг:
- 1 с. л. препечено сусамово масло
- 1 с. л. сусам
- 2 с. л. нарязан зелен лук
Начин на приготвяне:
- В средна купа разбийте заедно съставките на соса.
- В голям тиган загрейте маслото от авокадо на среден огън. Нарежете пилето (ако не е нарязано) и го овкусете със сол и черен пипер. Запържете от всички страни в сгорещеното олио за около 7 минути.
- Разбъркайте соса още веднъж и го добавете в тигана. Намалете топлината до средно ниска. Продължете да готвите и разбърквате, докато сосът се сгъсти и пилето се покрие добре, още около 2 минути.
- Прехвърлете пилето със сусам в чиния за сервиране (по желание с ориз от карфиол). Поръсете го със сусамово масло, поръсете със сусам и нарязан зелен лук, след което сервирайте готовото кето пиле със сусам.
Може да намерите още разнообразни кето рецепти в 2-те части на книгата ни – Кето фантазии.
История
Пилето със сусам произхожда от китайско-американската кухня и е популярно ястие, сервирано в китайските ресторанти по света. Смята се, че е създадено в Съединените щати през 70-те години на миналия век като вариант на пилето на генерал Цо – друго популярно китайско-американско ястие.
Ястието обикновено се прави от очукани и дълбоко пържени парчета пиле, които след това се покриват със сладък и пикантен сусамов сос. Той е направен със съставки като соев сос, оцет, захар, чесън и джинджифил, което му придава вкусна комбинация от вкусове.
Името на ястието идва от препечените сусамови семена, използвани като гарнитура, които му придават ядкова и хрупкава текстура.
С течение на времето пилето със сусам се превръща в обичано ястие в китайско-американската кухня, което често се сервира със задушен ориз и зеленчуци. То може да се срещне в различни регионални и международни вариации, включително и адаптиран като кето пиле със сусам.
Какви предимства има консумацията на сусам?
Една от основните съставки на кето пиле със сусам са, както се досещате, сусамовите семена. Те са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини – полезни за сърцето мазнини, които могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол и да намалят риска от сърдечни заболявания.
Антиоксидантите, които се съдържат в сусама, помагат за защита на клетките от оксидативен стрес и намаляват възпалението в тялото.
Като източник на калций, магнезий и фосфор сусамът може да помогне за поддържане на здрави кости и зъби. Високото съдържание на диетични фибри от своя страна може да подпомогне храносмилането.
Струва си да се отбележи, че сусамовите семена са питателни, но са и доста калорични, така че контролът и умереността по отношение на порциите е от съществено значение.
Някои хора може да имат алергии или чувствителност към сусамово семе, които трябва да се вземат предвид.
Адаптиране на ястието към кето режима
Приготвено по традиционният начин, ястието не е подходящо за кето заради високото си съдържание на въглехидрати, но е възможно да се създаде подходяща за кетогенния режим версия – кето пиле със сусам.
За тази цел трябва да се направят някои модификации на рецептата и да се заменят проблемните съставки от оригиналната рецепта.
В случая неподходящи за кето са пшеничното брашно/царевичното нишесте. Те значително увеличават броя на въглехидратите. Другите съставки, които е добре да се премахнат от рецептата за кето пиле със сусам, са захарните подсладители в соса.
Още от здравословната ни кухня
Други рецепти, сходни на тази за кето пиле със сусам, може да намерите в секцията Кето рецепти. Някои от най-любимите ни включват:
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Как ви звучи да зарадвате цялото семейство с топла и уханна запеканка с пилешко филе и шунка за […]
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря – кето пилешки шницел с гарнитура от хрупкави зеленчуци и […]
Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортиля. Разликата е главно в самото „тесто“ за […]