Пилаф с хамсия и карфиолен ориз

Обновена: 13.03.2025|
Пилаф с хамсия и карфиолен ориз.

Пилаф обикновено се прави с обикновен ориз, но днес ще представим опция за кето ентусиастите, като го заменим с карфиолен. Този вариант ще ни даде възможността да приготвяме любими ястия дори да спазваме нисковъглехидратни режими.

 

Рецепта за пилаф с хамсия с карфиолен ориз

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час 3 601.3 калории
5.8 г нетни въглехидрати
69 г протеини
41.1 г мазнини

Опитайте кето вариацията на ястието пилаф.

Необходими продукти:

  • 1 кг хамсия
  • 2 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 60 г пресен лук, пера
  • 220 г карфиол
  • 30 г магданоз (~1/2 връзка)
  • 25 г копър (~1/2 връзка)
  • 1-2 стръка джоджен, пресен
  • 1 бр лимони
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо изчистете хамсията от главите и гръбначната кост.
  2. Изцедете сока от лимон.
  3. Посолете хамсията, залейте я със сока и я оставете в хладилника.
  4. Измийте карфиола и го нарежете на много ситно или го сложете в чопър (трябва да е с големината на оризови зърна).
  5. Нарежете на ситно зеления лук.
  6. Запържете карфиоления ориз с 1 с. л. зехтин Екстра Върджин (~2-3 минути).
  7. Добавете към карфиоления ориз лука, подправките и оставете на котлона за още 1-2 минути.
  8. Разбърквайте добре.
  9. Намазнете малка тавичка с 1 с. л. зехтин Екстра Върджин (плюс стените).
  10. Наредете парчетата риба по дъното и по стените на тавичката.
  11. Изсипете в нея карфиоления ориз.
  12. Завършете с филета хамсия и отгоре.
  13. Печете пилафа за около 30 минути на 180°C.

 

 

Как се чисти хамсия?

 

Как се чисти хамсия за пилаф?

 

Хамсията много често се приготвя пържена и единственото, което се премахва от нея са вътрешностите, а това се случва много лесно.

  • Единият вариант е: по посока от главата към опашката прокарваме палец и премахваме вътрешностите.
  • Втори вариант: от опашката към главата правим разрез с остър нож и прекарваме палец, изваждайки карантията.

 

Когато искаме да отстраним главата, разбира се, може просто да я отрежем, но има и друг лесен начин, с който може да премахнем главата и вътрешностите с две движения. Хващаме главата на хамсията, дърпаме я надолу (по посока опашката) и червата се премахват заедно с нея без проблем.

По-трудната част от това как се чисти хамсия е премахването на костта, тъй като е дребна риба и чистенето е по-пипкаво.

Започваме като режем главата, правим разрез през корема и махаме вътрешностите. След това хамсията се примачква леко по дължина с помощта на палец. Костта се хваща през средата и се изтегля.

 

Повече за пилафа

 

Пилаф със зеленчуци.

 

Пилаф е обичано и универсално ястие с корени, простиращи се в много култури и кухни. Обикновено се прави чрез приготвянето на ориз (или други зърнени култури като булгур) в ароматен бульон. Често в пилафа се слага месо, зеленчуци или подправки

Смята се, че произходът на ястието датира от древна Централна Азия, където той е бил основна храна за номадските народи и се е разпространил в Близкия изток, Индия и извън него.

Техниката, използвана за приготвяне на пилаф, е сотиране на ориза преди готвене в бульон. Това помага на зърната да останат отделни и с чудесна текстура.

Докато приготвянето на пилаф често се свързва с агнешко, телешко или пилешко месо, пилафът с риба е вкусна вариация, която предоставя нов по-различен вкус на ястието.

Рибният пилаф обикновено се консумира в крайбрежните райони, където има изобилие от прясна риба. В средиземноморските страни като Турция и Гърция рибният пилаф може да включва разновидности като сьомга, треска или дори миди, комбинирани с ароматни съставки като чесън, лук, билки и понякога цитрусови кори.

Рибният пилаф е добър избор за хората, които предпочитат по-леки протеини.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Хамсия с доматен сос.

 

Ако идеята ни за кето пилаф с дребната риба ви е допаднала, предлагаме още една рецепта с нея, а именно хамсия в доматен сос. От кулинарната статия ще разберете още интересна информация за самата риба и каква е разликата между цаца и хамсия, тъй като си приличат и доста често се бъркат.

За кето ентусиастите предлагаме да разгледат секцията ни „Кето рецепти“. С тези идеи ще може да разнообразите масата си, като в същото време не изневерявате на кето режима си.

В този ред на мисли, каним ви да се присъедините и към споделената ни кухня във фейсбук, както и във вайбър групата ни – с ексклузивни и безплатни седмични менюта за още по-лесен и приятен кето режим.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 21.02.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар