Пилаф с хамсия и карфиолен ориз
Пилаф обикновено се прави с обикновен ориз, но днес ще представим опция за кето ентусиастите, като го заменим с карфиолен. Този вариант ще ни даде възможността да приготвяме любими ястия дори да спазваме нисковъглехидратни режими.
Рецепта за пилаф с хамсия с карфиолен ориз
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час | 3 | 601.3 калории 5.8 г нетни въглехидрати 69 г протеини 41.1 г мазнини |
Опитайте кето вариацията на ястието пилаф.
Необходими продукти:
- 1 кг хамсия
- 2 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 60 г пресен лук, пера
- 220 г карфиол
- 30 г магданоз (~1/2 връзка)
- 25 г копър (~1/2 връзка)
- 1-2 стръка джоджен, пресен
- 1 бр лимони
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо изчистете хамсията от главите и гръбначната кост.
- Изцедете сока от лимон.
- Посолете хамсията, залейте я със сока и я оставете в хладилника.
- Измийте карфиола и го нарежете на много ситно или го сложете в чопър (трябва да е с големината на оризови зърна).
- Нарежете на ситно зеления лук.
- Запържете карфиоления ориз с 1 с. л. зехтин Екстра Върджин (~2-3 минути).
- Добавете към карфиоления ориз лука, подправките и оставете на котлона за още 1-2 минути.
- Разбърквайте добре.
- Намазнете малка тавичка с 1 с. л. зехтин Екстра Върджин (плюс стените).
- Наредете парчетата риба по дъното и по стените на тавичката.
- Изсипете в нея карфиоления ориз.
- Завършете с филета хамсия и отгоре.
- Печете пилафа за около 30 минути на 180°C.
Как се чисти хамсия?
Хамсията много често се приготвя пържена и единственото, което се премахва от нея са вътрешностите, а това се случва много лесно.
- Единият вариант е: по посока от главата към опашката прокарваме палец и премахваме вътрешностите.
- Втори вариант: от опашката към главата правим разрез с остър нож и прекарваме палец, изваждайки карантията.
Когато искаме да отстраним главата, разбира се, може просто да я отрежем, но има и друг лесен начин, с който може да премахнем главата и вътрешностите с две движения. Хващаме главата на хамсията, дърпаме я надолу (по посока опашката) и червата се премахват заедно с нея без проблем.
По-трудната част от това как се чисти хамсия е премахването на костта, тъй като е дребна риба и чистенето е по-пипкаво.
Започваме като режем главата, правим разрез през корема и махаме вътрешностите. След това хамсията се примачква леко по дължина с помощта на палец. Костта се хваща през средата и се изтегля.
Повече за пилафа
Пилаф е обичано и универсално ястие с корени, простиращи се в много култури и кухни. Обикновено се прави чрез приготвянето на ориз (или други зърнени култури като булгур) в ароматен бульон. Често в пилафа се слага месо, зеленчуци или подправки
Смята се, че произходът на ястието датира от древна Централна Азия, където той е бил основна храна за номадските народи и се е разпространил в Близкия изток, Индия и извън него.
Техниката, използвана за приготвяне на пилаф, е сотиране на ориза преди готвене в бульон. Това помага на зърната да останат отделни и с чудесна текстура.
Докато приготвянето на пилаф често се свързва с агнешко, телешко или пилешко месо, пилафът с риба е вкусна вариация, която предоставя нов по-различен вкус на ястието.
Рибният пилаф обикновено се консумира в крайбрежните райони, където има изобилие от прясна риба. В средиземноморските страни като Турция и Гърция рибният пилаф може да включва разновидности като сьомга, треска или дори миди, комбинирани с ароматни съставки като чесън, лук, билки и понякога цитрусови кори.
Рибният пилаф е добър избор за хората, които предпочитат по-леки протеини.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за кето пилаф с дребната риба ви е допаднала, предлагаме още една рецепта с нея, а именно хамсия в доматен сос. От кулинарната статия ще разберете още интересна информация за самата риба и каква е разликата между цаца и хамсия, тъй като си приличат и доста често се бъркат.
За кето ентусиастите предлагаме да разгледат секцията ни „Кето рецепти“. С тези идеи ще може да разнообразите масата си, като в същото време не изневерявате на кето режима си.
В този ред на мисли, каним ви да се присъедините и към споделената ни кухня във фейсбук, както и във вайбър групата ни – с ексклузивни и безплатни седмични менюта за още по-лесен и приятен кето режим.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Чорба с барбун – ястие, включващо черноморската червена рибка със специфичен вкус, пълна с важни витамини и минерали.
Супа със зарган – вкусно и бързо ястие, с любима риба по нашето черноморие.