Меджид с кето сос Скордаля
Меджид (Whiting) е бяла, студеноводна риба, една от най-поръчваните по нашето Черноморие. Комбинацията й със сос Скордаля е лятна класика, подобно на мусака с кисело мляко или домати със сирене.
Рецепта за меджид с кето сос Скордаля
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30-40 мин | 1 | 2119.6 калории 9.6 г нетни въглехидрати 129.8 г протеин 163.3 г мазнини |
Представяме ви лесна рецепта за пържен и хрупкав меджид с кето сос Скордаля, с отличителен вкус и ядкови нотки.
Необходими продукти:
- 400 г меджид
- 50 г хуск
- 2 яйца
- ½ ч. л. сол
- 1 щипка черен пипер
- 80-100 мл зехтин, за пърженето
За соса:
- 50 г орехи, почистени
- 100 г изпечен кето хляб Forlife
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 1-2 с. л. кисело мляко, 2% масленост (10-20 г)
- ½ ч. л. чесън на прах
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо започнете със соса. Накиснете хляба във вода и го изцедете с ръце.
- Добавете чесъна на прах, 30 мл от зехтина и пасирайте.
- След това прибавете орехите, солта и останалата част от зехтина, при непрестанно бъркане.
- Разредете соса с 2 с. л. кисело мляко и бъркайте до получаването на хомогенна смес.
- Почистете рибата от вътрешностите.
- Разбийте яйцата добре в дълбока чиния или купа.
- Поставете хуска в отделна чиния.
- Загрейте зехтина в тиган.
- Оваляйте меджида първо в яйцето, след това в хуска и го поставете в тигана.
- Когато рибката хване златист загар, обърнете и я запържете от другата страна.
- Направете това с цялата порция меджид.
Сервирайте готовия меджид върху хартия за печене, заедно със сосиера със сос Скордаля.
Допълнителни съвети:
- Главите обикновено не се ядат, тъй като са твърди и хрупат.
- Имайте предвид, че грамажът на рибата ще се понижи, след като тя се почисти.
- Може да добавите оцет (ябълков) на вкус към соса.
- Може да замените зехтина с 4-5 с. л. разтопено краве масло Гхи.
- Може да сложите 1 или 2 с. л. кисело мляко, в зависимост от това колко искате да е гъст сосът.
- Зехтинът, необходим за пържене, е ориентировъчен, ако се налага, добавете още.
- Времето за приготвяне зависи доста от това колко бързо се почисти рибата.
Повече за рибата меджид
Merlangius merlangus е вида на рибата меджид, част от семейство Gadidae. Друго име, под което може да я срещнем, е мерланг. Гръбчето на рибата обикновено е със светлобежов или тъмнооранжев цвят. Коремната и страничните части се преливат от бледозелено до сребристо. Опашката й е цяла, вертикално разположена, без цепнатина по средата, като повечето риби.
Гръбните перки на меджида са три.
Първата е по-висока и с почти триъгълна форма. Останалите две продължават към опашката, като всяка перка е по-ниски от предходните.
Меджид има две анални перки – едната по-дълга, втората – по-къса. Главата на рибата е голяма с малки едноредови зъбки. Размерите на черноморския меджид варират, но достига до дължина около 30 см и тегло около 150 – 200 г.
Студеноводна риба е и това ни позволява да й се наслаждаваме доста време, въпреки че излиза през летния сезон, и когато се затопли се изтегля към дълбочините.
Меджид може да се приготви по всеразлични начини. Пържен, печен на скара, фурна (ако е по-едър), под формата на любимия чироз и др. Има средна кост и малко по коремчето, които почти се „стапят“, ако рибката е по-препържена.
Повече за сос Скордаля
С времето сос Скордаля е преминал през много модификации. Оригинално, това е традиционен гръцки сос, известен със своя чеснов вкус. Обикновено се състои от картофено пюре или хляб, смесен със счукан чесън, зехтин, оцет и е по-близо до текстурата на пюре.
Произходът на сос Скордаля се корени в гръцката кухня, където чесънът играе важна роля. Демонстрира любовта на Средиземноморието към простите, но ароматни съставки.
Някои варианти включват бадеми или орехи за допълнителна текстура и хрупкавост. Също така се добавя и кисело мляко, което разрежда хлебната смес и допринася за консистенцията на сос. Отличителният вкус на Скордаля е едновременно пикантен (заради чесъна) и кремообразен.
Този сос обикновено се сервира с най-често с пържена риба – меджид, сафрид, попчета и т.н. Подхожда си и с различни зеленчуци като тиквички.
Смята се,ч е сос/пюре Скордаля е спасил гърците от глад през Втората световна война.
Още от здравословната ни кухня
Тъй като сме на морска вълна, освен рецептата за меджид със Скордаля, предлагаме и една вкусна рибена чорба с барбун. Ако рецептата ни ви е харесала, може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете ексклузивни седмични кето менюта във Вайбър групата ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа със зарган – вкусно и бързо ястие, с любима риба по нашето черноморие.
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и […]