Меджид с кето сос Скордаля

Обновена: 09.10.2024|
purjen medjid

Меджид (Whiting) е бяла, студеноводна риба, една от най-поръчваните по нашето Черноморие. Комбинацията й със сос Скордаля е лятна класика, подобно на мусака с кисело мляко или домати със сирене.

 

Рецепта за меджид с кето сос Скордаля

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30-40 мин 1 2119.6 калории
9.6 г нетни въглехидрати
129.8 г протеин
163.3 г мазнини

 

Представяме ви лесна рецепта за пържен и хрупкав меджид с кето сос Скордаля, с отличителен вкус и ядкови нотки.

Необходими продукти:

  • 400 г меджид
  • 50 г хуск
  • 2 яйца
  • ½ ч. л. сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 80-100 мл зехтин, за пърженето

 

За соса:

  • 50 г орехи, почистени
  • 100 г изпечен кето хляб Forlife
  • 50 мл зехтин екстра върджин
  • 1-2 с. л. кисело мляко, 2% масленост (10-20 г)
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо започнете със соса. Накиснете хляба във вода и го изцедете с ръце.
  2. Добавете чесъна на прах, 30 мл от зехтина и пасирайте.
  3. След това прибавете орехите, солта и останалата част от зехтина, при непрестанно бъркане.
  4. Разредете соса с 2 с. л. кисело мляко и бъркайте до получаването на хомогенна смес.
  5. Почистете рибата от вътрешностите.
  6. Разбийте яйцата добре в дълбока чиния или купа.
  7. Поставете хуска в отделна чиния.
  8. Загрейте зехтина в тиган.
  9. Оваляйте меджида първо в яйцето, след това в хуска и го поставете в тигана.
  10. Когато рибката хване златист загар, обърнете и я запържете от другата страна.
  11. Направете това с цялата порция меджид.

Сервирайте готовия меджид върху хартия за печене, заедно със сосиера със сос Скордаля.

Допълнителни съвети:

  • Главите обикновено не се ядат, тъй като са твърди и хрупат.
  • Имайте предвид, че грамажът на рибата ще се понижи, след като тя се почисти.
  • Може да добавите оцет (ябълков) на вкус към соса.
  • Може да замените зехтина с 4-5 с. л. разтопено краве масло Гхи.
  • Може да сложите 1 или 2 с. л. кисело мляко, в зависимост от това колко искате да е гъст сосът.
  • Зехтинът, необходим за пържене, е ориентировъчен, ако се налага, добавете още.
  • Времето за приготвяне зависи доста от това колко бързо се почисти рибата.

 

Повече за рибата меджид

 

Меджид риба.

 

Merlangius merlangus е вида на рибата меджид, част от семейство Gadidae. Друго име, под което може да я срещнем, е мерланг. Гръбчето на рибата обикновено е със светлобежов или тъмнооранжев цвят. Коремната и страничните части се преливат от бледозелено до сребристо. Опашката й е цяла, вертикално разположена, без цепнатина по средата, като повечето риби.

Гръбните перки на меджида са три.

Първата е по-висока и с почти триъгълна форма. Останалите две продължават към опашката, като всяка перка е по-ниски от предходните.

Меджид има две анални перки – едната по-дълга, втората – по-къса. Главата на рибата е голяма с малки едноредови зъбки. Размерите на черноморския меджид варират, но достига до дължина около 30 см и тегло около 150 – 200 г.

Студеноводна риба е и това ни позволява да й се наслаждаваме доста време, въпреки че излиза през летния сезон, и когато се затопли се изтегля към дълбочините.

Меджид може да се приготви по всеразлични начини. Пържен, печен на скара, фурна (ако е по-едър), под формата на любимия чироз и др. Има средна кост и малко по коремчето, които почти се „стапят“, ако рибката е по-препържена.

 

 

Повече за сос Скордаля

 

Сос Скордаля.

 

С времето сос Скордаля е преминал през много модификации. Оригинално, това е традиционен гръцки сос, известен със своя чеснов вкус. Обикновено се състои от картофено пюре или хляб, смесен със счукан чесън, зехтин, оцет и е по-близо до текстурата на пюре.

Произходът на сос Скордаля се корени в гръцката кухня, където чесънът играе важна роля. Демонстрира любовта на Средиземноморието към простите, но ароматни съставки.

Някои варианти включват бадеми или орехи за допълнителна текстура и хрупкавост. Също така се добавя и кисело мляко, което разрежда хлебната смес и допринася за консистенцията на сос. Отличителният вкус на Скордаля е едновременно пикантен (заради чесъна) и кремообразен.

Този сос обикновено се сервира с най-често с пържена риба – меджид, сафрид, попчета и т.н. Подхожда си и с различни зеленчуци като тиквички.

Смята се,ч е сос/пюре Скордаля е спасил гърците от глад през Втората световна война.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рибена чорба с барбун.

 

Тъй като сме на морска вълна, освен рецептата за меджид със Скордаля, предлагаме и една вкусна рибена чорба с барбун. Ако рецептата ни ви е харесала, може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.

Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете ексклузивни седмични кето менюта във Вайбър групата ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар