Чорба с барбун – вкусна и лесна рецепта
Рецептата за чорба с барбун се фокусира върху мекия вкус на червената рибка. Наричана е „царската риба“, тъй като от древността е ценен морски дар.
Поради това, по времето на Римската империя, барбунът е бил доста скъп и не всеки е могъл да си го позволи. Докато днес, това е една от най-продаваните и достъпни риби по нашето Черноморие.
Рецепта за чорба с барбун
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 2 | 487,65 калории 5 г нетни въглехидрати 38,9 г протеин 34,35 г мазнини |
Споделяме вкусна рецепта за чорба с барбун, тъй като водният обитател започва да излиза през май.
Необходими продукти:
- 500 г барбун
- 120 г червена чушка
- 50 г целина, стръкове
- 60 г зелен лук, пера
- 100 г домат
- 1 и 1/2 ч. л. девисил
- 40 г краве масло Гхи
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 и 1/2 ч. л. сол
- 1 и 1/2 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Измийте барбуна и го сложете да се вари, заедно с 1/2 ч. л. листа девисил и малко сол.
- Изчистете го добре, като не изхвърляте главите.
- Прецедете бульона от варенето на барбуна.
- Нарежете зеленчуците на ситно и ги запържете с Гхи маслото в тенджерата, в която ще приготвите вашата чорба с барбун.
- Налейте около 750 мл вода към тях + 500 мл от рибения бульон.
- Добавете 1 ч. л. девисил, 1 с. л. зехтин, солта, черния пипер.
- Варете около 20 минути на среден огън.
- Добавете накъсаната риба и варете още 10 минути.
- Сервирайте вкусната чорба с барбун с 1 филийка кето хляб и парче лимон.
Допълнителни съвети:
- Главите, останали от барбуна, съветваме да ги овкусите, оваляте в хуск и запържите в малко краве масло Гхи.
- По желание може да направите застройка с 1 жълтък и 3 с. л. кисело мляко.
- За финал може да добавите малко копър или магданоз преди сервирането.
Повече за барбуна
След рецептата за чорба с барбун, споделяме малко повече информация за рибата. Барбунът е част от семейство Mullidae. Черноморският барбун е познат още под името барбуня, червен милет или султанка.
Обикновено се среща само в Черно море, но екземпляри от вида могат да се засекат периодично в Мраморно и Азовско море. Черноморският барбун е дребен в сравнение с другите му видовете, обитаващи различни водни басейни. Теглото на една такава рибка от нашето море е около или под 100 грама.
Характерна черта на барбуна е червеникавият му цвят, когато бъде уловен.
Тялото му е покрито с люспи, които лесно падат при допир. Има голяма глава с тъпа муцунка и двойка мустачки, с които опипва дъното, търсейки храната си. На гърба си има две перки, на корема общо 3 – две отпред и една анална. Опашката му е стандартна – вертикална и раздвоена.
С какво и как да приготвим барбуна?
Вкусът на месото на барбуна е специфичен, описва се като мек и ненатрапчив, дори леко сладък.
Популярни реплики по югоизточното Черноморие, свързани с пържения барбуна, са:
– Котките в Созопол не ядат глави от барбун.
– Защо?
– Че ти луд ли си, кой изхвърля глави от барбун?!?
Точно поради това съветваме след приготвянето на чорба с барбун да не изхвърляте главите, а да направите от тях вкусно мезе.
Има още много разнообразни начини, по които да приготвим рибата, освен чорба с барбун – пържен, печен на фурна, скара (ако е по-едър), маринован с различни подправки и т.н.
Отива си с различни гарнитури, чеснови, съдържащи гъби, чушки, домати. Върви чудесно с добавянето на цитрусови нотки в маринати с грейпфрут, портокал, лимон. Подправките като естрагон, риган, розмарин, мащерка и още.
Още от здравословната ни кухня
Към ароматната чорба с барбун препоръчваме да си приготвите и вкусния ни кето хляб Forlife, с който няма да се налага да се отказваме от любимото „топване“ в сосчето на чорбите.
Ако рецептата ни за чорба с барбун ви е харесала, може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Там ще откриете и още различни ястия с риба като:
- Супа със зарган – 1 бърза и лесна рецепта
- Пълнена пъстърва с гъби и спанак
- Лаврак с коричка от пармезан
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа със зарган – вкусно и бързо ястие, с любима риба по нашето черноморие.
Никак не е трудно да си направим супа от морски дарове. А вкусовете от
В сезона на пресните морски продукти си приготвяме няколко варианта на кето рибена чорба,
2 Коментара
Рибена чорба се прави от риба-(няколко вида) , олио, вода, сол, лук, (кромид), дивисил- застройва се само с яйце!!!
Здравейте, обикновено се прави с няколко вида риба, да. Но всеки има свои собствени интерпретации. Рецептата, която сме споделили е кето – затова няма олио и лук.