Чорба с барбун – вкусна и лесна рецепта

Обновена: 20.06.2024|
Рибена чорба с барбун.

Рецептата за чорба с барбун се фокусира върху мекия вкус на червената рибка. Наричана е „царската риба“, тъй като от древността е ценен морски дар.

Поради това, по времето на Римската империя, барбунът е бил доста скъп и не всеки е могъл да си го позволи. Докато днес, това е една от най-продаваните и достъпни риби по нашето Черноморие.

 

Рецепта за чорба с барбун

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
50 минути 2 487,65 калории
5 г нетни въглехидрати
38,9 г протеин
34,35 г мазнини

 

Споделяме вкусна рецепта за чорба с барбун, тъй като водният обитател започва да излиза през май.

Необходими продукти:

  • 500 г барбун
  • 120 г червена чушка
  • 50 г целина, стръкове
  • 60 г зелен лук, пера
  • 100 г домат
  • 1 и 1/2 ч. л. девисил
  • 40 г краве масло Гхи
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 и 1/2 ч. л. сол
  • 1 и 1/2 ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте барбуна и го сложете да се вари, заедно с 1/2 ч. л. листа девисил и малко сол.
  2. Изчистете го добре, като не изхвърляте главите.
  3. Прецедете бульона от варенето на барбуна.
  4. Нарежете зеленчуците на ситно и ги запържете с Гхи маслото в тенджерата, в която ще приготвите вашата чорба с барбун.
  5. Налейте около 750 мл вода към тях + 500 мл от рибения бульон.
  6. Добавете 1 ч. л. девисил, 1 с. л. зехтин, солта, черния пипер.
  7. Варете около 20 минути на среден огън.
  8. Добавете накъсаната риба и варете още 10 минути.
  9. Сервирайте вкусната чорба с барбун с 1 филийка кето хляб и парче лимон.

 

Допълнителни съвети:

  • Главите, останали от барбуна, съветваме да ги овкусите, оваляте в хуск и запържите в малко краве масло Гхи.
  • По желание може да направите застройка с 1 жълтък и 3 с. л. кисело мляко.
  • За финал може да добавите малко копър или магданоз преди сервирането.

 

Повече за барбуна

 

Риба за рибена чорба с барбун.

 

След рецептата за чорба с барбун, споделяме малко повече информация за рибата. Барбунът е част от семейство Mullidae. Черноморският барбун е познат още под името барбуня, червен милет или султанка.

Обикновено се среща само в Черно море, но екземпляри от вида могат да се засекат периодично в Мраморно и Азовско море. Черноморският барбун е дребен в сравнение с другите му видовете, обитаващи различни водни басейни. Теглото на една такава рибка от нашето море е около или под 100 грама.

Характерна черта на барбуна е червеникавият му цвят, когато бъде уловен.

Тялото му е покрито с люспи, които лесно падат при допир. Има голяма глава с тъпа муцунка и двойка мустачки, с които опипва дъното, търсейки храната си. На гърба си има две перки, на корема общо 3 – две отпред и една анална. Опашката му е стандартна – вертикална и раздвоена.

 

С какво и как да приготвим барбуна?

 

Барбун на скара.

 

Вкусът на месото на барбуна е специфичен, описва се като мек и ненатрапчив, дори леко сладък.

Популярни реплики по югоизточното Черноморие, свързани с пържения барбуна, са:

– Котките в Созопол не ядат глави от барбун.
– Защо?
– Че ти луд ли си, кой изхвърля глави от барбун?!?

Точно поради това съветваме след приготвянето на чорба с барбун да не изхвърляте главите, а да направите от тях вкусно мезе.

Има още много разнообразни начини, по които да приготвим рибата, освен чорба с барбун – пържен, печен на фурна, скара (ако е по-едър), маринован с различни подправки и т.н.

Отива си с различни гарнитури, чеснови, съдържащи гъби, чушки, домати. Върви чудесно с добавянето на цитрусови нотки в маринати с грейпфрут, портокал, лимон. Подправките като естрагон, риган, розмарин, мащерка и още.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето хляб Forlife.

 

Към ароматната чорба с барбун препоръчваме да си приготвите и вкусния ни кето хляб Forlife, с който няма да се налага да се отказваме от любимото „топване“ в сосчето на чорбите.

Ако рецептата ни за чорба с барбун ви е харесала, може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Там ще откриете и още различни ястия с риба като:

 

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.

Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни.

 

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 28.05.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Кьосев 04.06.2024 at 18:21 - Отговор

    Рибена чорба се прави от риба-(няколко вида) , олио, вода, сол, лук, (кромид), дивисил- застройва се само с яйце!!!

    • Диляна Илиева 06.06.2024 at 9:39 - Отговор

      Здравейте, обикновено се прави с няколко вида риба, да. Но всеки има свои собствени интерпретации. Рецептата, която сме споделили е кето – затова няма олио и лук.

Оставете коментар