Хамсия в доматен сос

Обновена: 17.05.2024|
Хамсия с доматен сос.

Хамсия в доматен сос е рецепта, която често се бърка с познатата риба плакия. Основната разлика обаче е използването на много повече зеленчуци в рецептата за риба плакия.

В нашия кето вариант на хамсия в доматен сос сме използвали по-нисковъглехидратни продукти, които се вписват в кетогенния режим.

 

Рецепта за хамсия в доматен сос

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час 3 384,63 калории
6,28 г нетни въглехидрати
16,09 г протеин
10,38 г мазнини

 

Наближава сезонът на тази дребна риба, затова споделяме как лесно и бързо може да си приготвим вкусно ястие с нея. Печенето й отнема около 30 минути, но почти същото време е нужно за чистенето на рибката.

Необходими продукти:

 • 500 г прясна хамсия
 • 50 г зелен лук, пера
 • 50 г пресен копър
 • 300 мл смлени домати
 • 2 с. л. краве масло Гхи
 • ½ ч. л. сух девесил
 • ½ ч. л. бял пипер
 • Щипка канела
 • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 1. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
 2. Нарежете перата зелен лук на ситно.
 3. Изчистете рибата от главите и червата.
 4. Измийте я добре и я наредете в тавичка.
 5. Разтопете маслото и го смесете заедно с перата зелен лук, подправките и доматения сок.
 6. Разбъркайте и залейте рибата с него.
 7. Сложете ястието да се пече на 200 градуса за около 30 минути.

 

Допълнителни съвети:

 • Чистенето на рибата става много лесно – хващаме главичката на хамсията с двата пръста и я дърпаме рязко по посока на коремчето.
 • Може да направим сока от доматите само като пасираме зеленчука.

 

Mоже да разгледате много подобни и различни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в книгите ни „Кето фантазии“.

 

Разлики между хамсия и цаца

 

Хамсия и цаца с бира.

 

Цацата е една от най-търсените риби по нашето Черноморие. Тя и хамсията си приличат по-това, че са дребни риби, основно се приготвят пържени и затова доста често биват бъркани една с друга.

И двата вида могат да се приготвят за основно, предястие или просто мезе.

Все пак едно от най-известните хапвания лятото по морето е цаца, бира и картофки със сирене.

Основните разлики при двата вида са това, че хамсията има по-голяма уста и по-развита долна челюст. Цацата е с по-странично сплескано тяло и е по-малка, съответно не е толкова богата на мазнини колкото хамсията.

Поради това тя се приготвя по-често пържена или панирана, а хамсията е подходяща и за мариноване.

Цаца

Както Черемухин пише в сценария на стария българския филм „Кит“:

Цаца, цаца, ама риба! Риба, риба, ама цаца!

Цацата е вид морска риба, част от семейство Селдови. Разпространена е в Европа, като това включва и Черно море. Другото име на цацата (подвид) е трицона. Най-често се нарича по този начин във Варна.

Тялото на малката рибка е странично сплескано, има тъмнокафяви перки, сребристосиви люспи по коремчето и тъмносини на гърба.

Една цаца тежи около 10 грама, обикновено дължината й достига до 16 сантиметра, но в България най-често се срещат до 13 см. Рибата се движи на пасажи и се храни със зоопланктон. Лови се лятото, тъй като излиза между 10 и 20 метра дълбочина в близост от брега.

Хамсия

 

Сурова хамсия.

 

Хамсията, позната още като гаврос, е дребна пелагична риба – това са водните обитатели, които не живеят в близост до дъното, а по-често се срещат в крайбрежните зони.

Тези риби, в това число и хамсията, паламудът, сафридът и други, са топлолюбиви и през голяма част от годината се срещат в по-повърхностния слой на водата. През зимата се оттеглят към по-дълбоките и топли части. Гавросът не търпи температури, по-ниски от 6 градуса.

Обикновено излиза началото на месец май по нашето Черноморие.

Гръбчето е тъмносиньо със зеленикав оттенък, а тялото е сребристо и покрито с люспи, които се отделят лесно. Дължината й обикновено достига от около 14 до 20 сантиметра и живее към 4 години.

Окото на гавроса има особено устройство. Благодарение на гуаниновия слой в него, хамсията има способността да намира по-едри организми, с които да се храни.

В Южната част на нашето Черно море уловът на гаврос е по-висок. През пролетта в стадата им се намират по-едри рибки, докато есента те са в дефицит.

Обобщено – разликите между цацата и хамсията не са толкова големи и често се бъркат. Важното е, че при всички положения, хапвайки ги, ще си набавим полезни вещества, като най-познатите при повечето риби са омега-3 мастни киселени.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето хляб Forlife.

 

Освен една домашна бира, към менюто може да ви предложим един вкусен кето хляб. С него може да отопим сосчето от вкусната печена хамсия в доматен сос.

За още вкусни рибни рецепти опитайте:

 

Каним ви да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяме опит и идеи.

За вкусните ни кето седмични менюта – заповядайте в групата ни във Вайбър.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 17.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 май 2024 в 13:40 | Публикувана: 17 април 2024 в 11:59 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти