Хамсия в доматен сос
Хамсия в доматен сос е рецепта, която често се бърка с познатата риба плакия. Основната разлика обаче е използването на много повече зеленчуци в рецептата за риба плакия.
В нашия кето вариант на хамсия в доматен сос сме използвали по-нисковъглехидратни продукти, които се вписват в кетогенния режим.
Рецепта за хамсия в доматен сос
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час | 3 | 384,63 калории 6,28 г нетни въглехидрати 16,09 г протеин 10,38 г мазнини |
Наближава сезонът на тази дребна риба, затова споделяме как лесно и бързо може да си приготвим вкусно ястие с нея. Печенето й отнема около 30 минути, но почти същото време е нужно за чистенето на рибката.
Необходими продукти:
- 500 г прясна хамсия
- 50 г зелен лук, пера
- 50 г пресен копър
- 300 мл смлени домати
- 2 с. л. краве масло Гхи
- ½ ч. л. сух девесил
- ½ ч. л. бял пипер
- Щипка канела
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
- Нарежете перата зелен лук на ситно.
- Изчистете рибата от главите и червата.
- Измийте я добре и я наредете в тавичка.
- Разтопете маслото и го смесете заедно с перата зелен лук, подправките и доматения сок.
- Разбъркайте и залейте рибата с него.
- Сложете ястието да се пече на 200 градуса за около 30 минути.
Допълнителни съвети:
- Чистенето на рибата става много лесно – хващаме главичката на хамсията с двата пръста и я дърпаме рязко по посока на коремчето.
- Може да направим сока от доматите само като пасираме зеленчука.
Mоже да разгледате много подобни и различни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в книгите ни „Кето фантазии“.
Разлики между хамсия и цаца
Цацата е една от най-търсените риби по нашето Черноморие. Тя и хамсията си приличат по-това, че са дребни риби, основно се приготвят пържени и затова доста често биват бъркани една с друга.
И двата вида могат да се приготвят за основно, предястие или просто мезе.
Все пак едно от най-известните хапвания лятото по морето е цаца, бира и картофки със сирене.
Основните разлики при двата вида са това, че хамсията има по-голяма уста и по-развита долна челюст. Цацата е с по-странично сплескано тяло и е по-малка, съответно не е толкова богата на мазнини колкото хамсията.
Поради това тя се приготвя по-често пържена или панирана, а хамсията е подходяща и за мариноване.
Цаца
Както Черемухин пише в сценария на стария българския филм „Кит“:
Цаца, цаца, ама риба! Риба, риба, ама цаца!
Цацата е вид морска риба, част от семейство Селдови. Разпространена е в Европа, като това включва и Черно море. Другото име на цацата (подвид) е трицона. Най-често се нарича по този начин във Варна.
Тялото на малката рибка е странично сплескано, има тъмнокафяви перки, сребристосиви люспи по коремчето и тъмносини на гърба.
Една цаца тежи около 10 грама, обикновено дължината й достига до 16 сантиметра, но в България най-често се срещат до 13 см. Рибата се движи на пасажи и се храни със зоопланктон. Лови се лятото, тъй като излиза между 10 и 20 метра дълбочина в близост от брега.
Хамсия
Хамсията, позната още като гаврос, е дребна пелагична риба – това са водните обитатели, които не живеят в близост до дъното, а по-често се срещат в крайбрежните зони.
Тези риби, в това число и хамсията, паламудът, сафридът и други, са топлолюбиви и през голяма част от годината се срещат в по-повърхностния слой на водата. През зимата се оттеглят към по-дълбоките и топли части. Гавросът не търпи температури, по-ниски от 6 градуса.
Обикновено излиза началото на месец май по нашето Черноморие.
Гръбчето е тъмносиньо със зеленикав оттенък, а тялото е сребристо и покрито с люспи, които се отделят лесно. Дължината й обикновено достига от около 14 до 20 сантиметра и живее към 4 години.
Окото на гавроса има особено устройство. Благодарение на гуаниновия слой в него, хамсията има способността да намира по-едри организми, с които да се храни.
В Южната част на нашето Черно море уловът на гаврос е по-висок. През пролетта в стадата им се намират по-едри рибки, докато есента те са в дефицит.
Обобщено – разликите между цацата и хамсията не са толкова големи и често се бъркат. Важното е, че при всички положения, хапвайки ги, ще си набавим полезни вещества, като най-познатите при повечето риби са омега-3 мастни киселени.
Още от здравословната ни кухня
Освен една домашна бира, към менюто може да ви предложим един вкусен кето хляб. С него може да отопим сосчето от вкусната печена хамсия в доматен сос.
За още вкусни рибни рецепти опитайте:
Каним ви да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяме опит и идеи.
За вкусните ни кето седмични менюта – заповядайте в групата ни във Вайбър.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Халибут с пюре от броколи е сочна, вкусна и разнообразна рецепта, която да приготвим и хапнем с удоволствие.
Супа със зарган – вкусно и бързо ястие, с любима риба по нашето черноморие.
Нисковъглехидратна рецепта запаниран африкански сом с бадемово брашно и пармезан.