Фиш енд чипс от авокадо и тиквички (Кето fish and chips)
Световноизвестната рецепта фиш енд чипс (Fish&Chips) намира своята алтернатива и в нисковъглехидратната кухня. Ако имате ентусиазма да я приготвите за вас или гостите си, предлагаме ви да опитате този вариант със зеленчуков чипс – от авокадо и тиквички вместо картофи.
Рецепта за фиш енд чипс от авокадо и тиквички (Кето Fish&Chips)
Рецептата е висококалорична – бъдете внимателни, ако сте на режим, в който броите калориите. И бъдете умерени в честата консумация на фиш енд чипс, дори приготвен у дома.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 3 | 7,9 г нетни въглехидрати 12 г фибри 782,3 kcal 17,9 г протеини 57 мазнини |
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 с. л. готварска сметана, 20% масленост
- 100 г бадемово брашно
- 40 г пармезан, настърган
- 2 стръка магданоз (~10 г)
- 2 броя авокадо (~400 г)
- 2 тиквички (~300 г)
- 300 г калмари, нарязани на пръстени
- 6 филета пъстърва (~600 г)
- 60 мл кокосово масло Гхи (или друго, по избор)
- Сол и черен пипер, на вкус.
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната на 220 градуса и застиламе тавичка с хартия за печене.
- Разбиваме яйцата заедно със сметаната и 1 ч. л. вода. В отделна купа смесваме бадемовото брашно, пармезана, ситно нарязания магданоз. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
- Разполовяваме авокадото, премахваме ядката, обелваме и нарязваме на полумесеци. Обелваме и тиквичките и нарязваме на колелца.
- Потапяме всяко парче авокадо и тиквичка в яйцето, след това в сухата смес. Нареждаме в тавичката. Печем около 20 минути до златист цвят. Когато са готови, оставяме настрани да се охладят.
- Панираме по същия начин калмарите и филетата риба в двете смеси, поставяме в плитка чиния и прибираме в хладилника за 10-ина минути.
- След това изваждаме рибата и калмарите и готвим в тиган с предварително загрята мазнина около 2-3 минути от всяка страна, до хрупкавост.
Сервираме нашия фиш енд чипс от авокадо и тиквички – по желание със слайсове лимон и свежа салата.
Между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ сме приготвили над 200 рецепти, включително такива с риба в различни варианти.
Традициите за пържене на риба и еволюцията до фиш енд чипс
Макар пържената риба да се асоциира с Обединеното Кралство, вероятно е била донесена от испански и португалски бежанци през 16 век. По това време евреите били изправени пред религиозно преследване в Португалия и Испания и много от тях се заселили там, носейки своите кулинарни деликатеси със себе си.
Ястието от бяла риба, обикновено треска или пикша, се пържело в тънък слой брашно. Неговото име? „Pescado frito“, особено любимо на сефарадските евреи. Тестото служело да запази рибата, за да може да се яде студена на следващия ден.
Рибата, приготвена „по еврейски начин“, както я нарича Томас Джеферсън, става толкова популярна в Лондон, че можела да се намери продавана по улиците по всяко време на деня.
Пътят на чипса
Въпреки че картофите се появяват за първи път в Европа около 1570 г., продължава и до днес дебатът между французите и белгийците за това коя от нациите е решила да пържи картофите, за да създаде славния чипс.
Френските протестанти, бягащи от религиозно преследване през 17 век, известни като хугеноти, може да са пренесли идеята за пържените картофи със себе си в Обединеното кралство, като много от тях са се заселили в източната част на Лондон.
Съчетаването на риба и чипс в едно
Джоузеф Малин по-късно съчетава чипса и рибата, откривайки първия магазин за Fish&Chips в Обединеното кралство около 1860 г. Той е ашкенази евреин, който идва в лондонския Ийст Енд от Източна Европа.
Още от здравословната ни кухня
В няшия блог ще откриете 5 рецепти за вкусен, нисковъглехидратен чипс, които да си приготвите у дома и да комбинирате с риба.
Заповядайте и в здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, в която да споделяте рецептите на вашите любими ястия и да намирате нови идеи за трапезата. Също така ще откриете напълно безплатни седмични кето менюта във Вайбър групата ни.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Панирано авокадо е още един начин, по които да разнообразим менюто си, включвайки здравословни мазнини и малко въглехидрати.
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и
Днес приготвяме две рецепти за ароматен и хрупкав чипс от тиквички. Перфектната алтернатива на картофения чипс, тъй като