Тиквички в еър фрайър или фурна с топено сирене и кашкавал
Тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал е леко, но засищащо предястие, което може да комбинираме с различни меса, салати, сосове или да го сервираме като предястие. Това е една изпитана и нисковъглехидратна кето рецепта, която може да бъде приготвена и в последния момент, когато не ни се отделя много време за готвене.
Рецепта за тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал
За приготвянето на тиквички в еър фрайър не се изисква никаква допълнителна мазнина. Ястието се получава доста сочно, благодарение на сготвената тиквичка и разтопените сирена върху нея.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 | 513 калории 8.6 г нетни въглехидрати 38.5 г протеин 36.4 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1 средна тиквичка (~300 г)
- 150 г пушено топено сирене
- 150 г кашкавал
- 150 г домати
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичката и отрежете дръжката.
- Нарежете я на ленти, с дебелина около 1.5 см.
- Поставете тиквичките в кошницата на еър фрайъра (желателно върху приставката за скара).
- По желание може да поставите и форма за хартия за печене.
- Включете уреда на програма за печене на зеленчуци или на 180 градуса за 12 минути.
- През това време нарежете пушеното топено сирене на кръгчета и рендосайте кашкавала.
- Измийте и нарежете доматите на кубчета.
- Когато приключи таймерът, наредете пушеното сирене, доматите и поръсете с кашкавал всяко парче.
- Оставете предястието в уреда за още 5 минути на 180 градуса, за да се разтопят сирената.
- Извадете готовите тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал и сервирайте с любима салата или сос.
За феновете на хартиените носители, препоръчваме книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са и чудесна идея за подарък на любителите на нисковъглехидратното хранене.
Допълнителни съвети:
- В зависимост от големината на кошницата, може да се наложи да печете тиквичките на два пъти в уреда.
- Може да използвате обикновено топено сирене вместо пушено, но това би променило леко хранителните стойности.
Рецепта за тиквички с топено сирене и кашкавал на фурна
Освен решението за тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал, представяме такова и за фурна. Продуктите, необходими за храната, са същите.
Начин на приготвяне:
- Пуснете фурната на предварително загряване.
- Измийте тиквичката и отрежете дръжката.
- Нарежете я на ленти, с дебелина около 1.5 см.
- Поставете парчетата в тавичка с хартия за печене.
- Печете на 200 г за 20-25 минути, докато омекнат тиквичките.
- Нарежете доматите на кубчета, пушеното топено сирене на кръгчета и рендосайте кашкавала.
- Разпределете първо сиренето, после доматите и кашкавала върху тиквичките.
- Печете за още 5-10 минути, докато кашкавалът се запече.
- Извадете от фурната и сервирайте със салата или сос по избор.
Предимства на готвенето на тиквички в еър фрайър
Готвенето на тиквички в еър фрайър предлага множество предимства, които се харесват както на любителите на по-здравословното хранене, така и на тези, които търсят удобно приготвяне на храната.
Едно от основните предимства е здравословният метод на готвене. Еър фрайърите използват много малко или никаква мазнина, което ни позволява да постигнем хрупкава текстура, подобна на пържене, без добавени калории и мазнини.
Това прави приготвянето на тиквички по този начин много по-полезна алтернатива на традиционните дълбоко пържени варианти, помагайки ни да намалим общия си прием на нездравословни мазнини.
Друго съществено предимство на готвенето на тиквички в еър фрайър е запазването на хранителните вещества. Тиквичките са богати на витамини, особено витамини А и С, както и минерали като калий.
Тъй като уредите, готвещи на въздух, приготвят храната бързо и с минимално масло, те помагат да се запазят тези основни хранителни вещества, които иначе биха могли да бъдат загубени при по-дълги процеси на термична обработка и използването на повече олио или масло.
Способността на еър фрайърите да циркулират равномерно горещия въздух гарантира, че всяко парче тиквичка е равномерно изпечено, елиминирайки несъответствията, често срещани при други методи на готвене. Удобството е друго основно предимство на готвенето на тиквички в еър фрайър.
Уредите загряват бързо и приготвят храната по-експедитивно от традиционните фурни, спестявайки ни време в кухнята. Това ги прави отличен вариант за заети хора, които искат да приготвят здравословни ястия, без да отделят много време за готвене. Освен това еър фрайърите са лесни за използване и почистване, което допълнително опростява процеса на готвене.
И не на последно място, използването на еър фрайър е особено подходящо за хора на режими, особено кето, други нисковъглехидратни или такива, при които се спазва калориен дефицит.
Още от здравословната ни кухня
Въпреки че стават и за самостоятелно предястие, тиквички в еър фрайър може да сервираме и с вкусна салата с хамон и ягоди. Сирената в рецептата се връзват перфектно със сладко-солените нотки в салатата. За още вдъхновение за рецепти в еър фрайър и не само, може да разгледате категорията в блога ни „Кето рецепти“.
В социалните мрежи Ви каним да се присъедините в споделената ни кухня във фейсбук или безплатната ни група във Вайбър, където всяка седмица споделяме менюта и списъци за пазаруване, за още по-голямо улеснение при спазването на кето режим.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Рулца с гъби и кашкавал се приготвят лесно и бързо, особено в еър фрайър – с по-малко калории и мазнина.
Приготвянето на спаначени кюфтета в еър фрайър са лесен и нисковъглехидратен избор за вкусна вечеря.
Кашкавал е млечен продукт, вкусен и, при нормален прием, предоставящ някои важни ползи за цялостното здраве на организма.