Тиквички в еър фрайър или фурна с топено сирене и кашкавал

Обновена: 22.08.2024|
Тиквички в еър фрайър.

Тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал е леко, но засищащо предястие, което може да комбинираме с различни меса, салати, сосове или да го сервираме като предястие. Това е една изпитана и нисковъглехидратна кето рецепта, която може да бъде приготвена и в последния момент, когато не ни се отделя много време за готвене.

 

Рецепта за тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал

За приготвянето на тиквички в еър фрайър не се изисква никаква допълнителна мазнина. Ястието се получава доста сочно, благодарение на сготвената тиквичка и разтопените сирена върху нея.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
35 минути 2 513 калории
8.6 г нетни въглехидрати
38.5 г протеин
36.4 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 средна тиквичка (~300 г)
  • 150 г пушено топено сирене
  • 150 г кашкавал
  • 150 г домати

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте тиквичката и отрежете дръжката.
  2. Нарежете я на ленти, с дебелина около 1.5 см.
  3. Поставете тиквичките в кошницата на еър фрайъра (желателно върху приставката за скара).
  4. По желание може да поставите и форма за хартия за печене.
  5. Включете уреда на програма за печене на зеленчуци или на 180 градуса за 12 минути.
  6. През това време нарежете пушеното топено сирене на кръгчета и рендосайте кашкавала.
  7. Измийте и нарежете доматите на кубчета.
  8. Когато приключи таймерът, наредете пушеното сирене, доматите и поръсете с кашкавал всяко парче.
  9. Оставете предястието в уреда за още 5 минути на 180 градуса, за да се разтопят сирената.
  10. Извадете готовите тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал и сервирайте с любима салата или сос.

 

За феновете на хартиените носители, препоръчваме книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са и чудесна идея за подарък на любителите на нисковъглехидратното хранене.

 

Допълнителни съвети:

  • В зависимост от големината на кошницата, може да се наложи да печете тиквичките на два пъти в уреда.
  • Може да използвате обикновено топено сирене вместо пушено, но това би променило леко хранителните стойности.

 

Рецепта за тиквички с топено сирене и кашкавал на фурна

 

vitbcompl 400
gluco sulf 600
vitbcompl 400
gluco sulf 600

Тиквички в еър фрайър или фурна.

 

Освен решението за тиквички в еър фрайър с топено сирене и кашкавал, представяме такова и за фурна. Продуктите, необходими за храната, са същите.

Начин на приготвяне:

  1. Пуснете фурната на предварително загряване.
  2. Измийте тиквичката и отрежете дръжката.
  3. Нарежете я на ленти, с дебелина около 1.5 см.
  4. Поставете парчетата в тавичка с хартия за печене.
  5. Печете на 200 г за 20-25 минути, докато омекнат тиквичките.
  6. Нарежете доматите на кубчета, пушеното топено сирене на кръгчета и рендосайте кашкавала.
  7. Разпределете първо сиренето, после доматите и кашкавала върху тиквичките.
  8. Печете за още 5-10 минути, докато кашкавалът се запече.
  9. Извадете от фурната и сервирайте със салата или сос по избор.

 

Предимства на готвенето на тиквички в еър фрайър

 

Тиквички в еър фрайър за готвене.

 

Готвенето на тиквички в еър фрайър предлага множество предимства, които се харесват както на любителите на по-здравословното хранене, така и на тези, които търсят удобно приготвяне на храната.

Едно от основните предимства е здравословният метод на готвене. Еър фрайърите използват много малко или никаква мазнина, което ни позволява да постигнем хрупкава текстура, подобна на пържене, без добавени калории и мазнини.

Това прави приготвянето на тиквички по този начин много по-полезна алтернатива на традиционните дълбоко пържени варианти, помагайки ни да намалим общия си прием на нездравословни мазнини.

Друго съществено предимство на готвенето на тиквички в еър фрайър е запазването на хранителните вещества. Тиквичките са богати на витамини, особено витамини А и С, както и минерали като калий.

Тъй като уредите, готвещи на въздух, приготвят храната бързо и с минимално масло, те помагат да се запазят тези основни хранителни вещества, които иначе биха могли да бъдат загубени при по-дълги процеси на термична обработка и използването на повече олио или масло.

Способността на еър фрайърите да циркулират равномерно горещия въздух гарантира, че всяко парче тиквичка е равномерно изпечено, елиминирайки несъответствията, често срещани при други методи на готвене. Удобството е друго основно предимство на готвенето на тиквички в еър фрайър.

Уредите загряват бързо и приготвят храната по-експедитивно от традиционните фурни, спестявайки ни време в кухнята. Това ги прави отличен вариант за заети хора, които искат да приготвят здравословни ястия, без да отделят много време за готвене. Освен това еър фрайърите са лесни за използване и почистване, което допълнително опростява процеса на готвене.

И не на последно място, използването на еър фрайър е особено подходящо за хора на режими, особено кето, други нисковъглехидратни или такива, при които се спазва калориен дефицит.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата с хамон и ягоди - рецепти.

 

Въпреки че стават и за самостоятелно предястие, тиквички в еър фрайър може да сервираме и с вкусна салата с хамон и ягоди. Сирената в рецептата се връзват перфектно със сладко-солените нотки в салатата. За още вдъхновение за рецепти в еър фрайър и не само, може да разгледате категорията в блога ни „Кето рецепти“.

В социалните мрежи Ви каним да се присъедините в споделената ни кухня във фейсбук или безплатната ни група във Вайбър, където всяка седмица споделяме менюта и списъци за пазаруване, за още по-голямо улеснение при спазването на кето режим.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар