Берберин при нормална кръвна захар

Обновена: 25.04.2024|
Берберин при нормална кръвна захар.

Берберинът е популярна хранителна добавка, която обикновено се препоръчва на хора с диабет, висока кръвна захар и високо кръвно налягане. Активното растително съединение обаче влияе благоприятно и при нормални нива на кръвната захар.

Как влияе берберинът при нормална кръвна захар?

Берберинът регулира инсулиновата чувствителност – с помощта на това съединение се подобрява начинът, по който клетките усвояват инсулин. Тези ефекти водят до намаляване на кръвната захар, когато нивата са високи. При нормална кръвна захар добавката може да помогне за поддържане на здравословните нива.

 

detski multi 400
vitd3 600
detski multi 400
vitd3 600

 

Ефекти на берберин при нормална кръвна захар

В китайската традиционна медицина берберинът се е използвал за облекчаване на диария и други стомашно-чревни проблеми. Това означава, че активното съединение може да влияе благоприятно и на други системи, които не са свързани с нивата на кръвна захар.

Берберин за отслабване

 

берберин при нормална кръвна захар. отслабване

 

Приемът на правилните дози берберин води до значително забавяне на процесите, свързани с метаболитния синдром. Заедно с това се намаляват триглицеридите, кръвното налягане и се подобрява инсулиновата чувствителност. Тези ефекти се наблюдават в проучване, в което се забелязва намаляване на обиколката на талията при изследваните мъже и жени, както и сваляне на килограми без промени в диетата и нивото на ежедневна активност.

За да се справим успешно с метаболитния синдром, трябва да се обърне внимание на хранителните ни навици, физическата активност и да се постигне ефикасно намаляване на килограмите. По този начин ще можем да намалим нивата на мазнини в кръвта, да рeгулираме кръвното налягане и кръвната захар.

За най-добри резултати е добре заедно с берберина да предприемем стъпки към по-здравословен начин на хранене, както и да увеличим физическата си активност.

Берберинът подпомага отслабването, но в същото време намаляването на теглото улеснява действието на растителния екстракт. Така се получава полезен кръговрат, който подобрява функциите на метаболизма и подобрява ефектите на хранителната добавка. Приемът на берберин при нормална кръвна захар се отразява благоприятно на този кръгов ефект.

Подобряване на инсулиновата чувствителност

Ако сме с наднормено тегло, клетките ни са предразположени към развиване на инсулинова резистентност и с помощта на хранителна добавка с берберин може да се предотврати това опасно състояние. Проучвания показват, че в процеса на сваляне на килограми има участие инсулинът и начинът, по който тялото обработва глюкозата.

При инсулинова резистентност важните функции на тялото, свързани с усвояването на хранителни вещества, не се изпълняват правилно. Това води до повишен глад и липса на чувство за ситост. С помощта на хранителна добавка с берберин при нормална кръвна захар може да осигурим на клетките достатъчно глюкоза, която те да използват за енергия, и да намалим постоянното чувство за глад и умора.

Това улеснява работата на тялото, като се намалява допълнителната секреция на жизненоважния хормон, тъй като организмът се връща към правилното усвояване на инсулина и не се нуждае от синтез на допълнителни количества.

Ползи за сърдечно-съдовата система

 

берберин при нормална кръвна захар. жена, държаща картонено сърце

 

Берберинът има доказано благоприятно действие върху нивата на „лошия“ холестерол и високите триглицериди. Тези нездравословни нива обикновено са свързани с високата кръвна захар, но е възможно при някои хора кръвната захар да е в нормални нива въпреки високия холестерол и завишените триглицериди.

Приемайки берберин при нормална кръвна захар, може допълнително да предпазим сърцето си от вредното влияние на тези потенциални здравословни изменения.

Укрепва стомашно-чревния тракт

Както споменахме, берберинът се използва от векове за подобряване на здравето на храносмилателната система. Берберинът увеличава броя на полезни микроорганизми в стомаха и червата и укрепва здравето им. Това помага да се регулира чревната флора, което може да предотврати хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, колоректален рак и други.

Кръвната захар е тясно свързана с правилното усвояване на хранителни вещества, което пък до голяма степен зависи от състоянието на стомашно-чревния тракт. Приемът на берберин при нормална кръвна захар може да фокусира активното действие върху други важни системи (като храносмилателната) и така да подобри цялостното здравословно състояние на тялото.

Противопоказания

Тъй като влияе на стомаха и чревния тракт, е възможно да се появят някои странични ефекти, свързани с храносмилателната система. Ако започнем с малки дози и постепенно увеличаваме приема на берберин при нормална кръвна захар, шансовете да се появят противопоказания значително намаляват.

Трябва обаче да сме наясно какви ефекти можем да очакваме:

 • Подуване и напрежение в стомаха
 • Диария или запек
 • Гадене

 

Прием на берберин при нормално кръвно налягане

 

берберин при нормална кръвна захар. измерване на кръвно налягане

 

Тази хранителна добавка се използва за понижаване на кръвната захар, но и за намаляване на хронично високото кръвно налягане. В тези случаи берберинът обикновено се използва в комбинация с други медикаменти за нормализиране на кръвното. При нормално кръвно налягане берберинът може да предложи някои допълнителни плюсове за сърдечно-съдовата система.

Изследване върху гризачи показва тези ефекти на растителната добавка. С нейна помощ се намалява рискът от поява на високо кръвно налягане и се понижават отрицателните му ефекти при бъдещо развитие на това състояние.

Приемът на берберин при нормално кръвно налягане може да укрепи здравето на кръвоносните съдове и да намали опасността от нездравословни отклонения.

Докато приемаме добавката, трябва да сме наясно със симптомите на прекомерно ниско кръвно налягане. При някои по-чувствителни хора е възможно кръвното налягане да се понижи извън здравословната норма. В тези случаи трябва да намалим ежедневната доза от добавката.

Симптомите на ниско кръвно налягане най-често биват:

 • Замъглено зрение
 • Объркване и когнитивен спад
 • Световъртеж и замайване
 • Гадене и повръщане
 • Сънливост
 • Отпадналост и умора
 • Припадък

 

Берберин при нормални нива на холестерол и триглицериди

Приемът на берберин може да намали нивата на LDL („лош“) холестерола, както и да понижи триглицеридите в кръвта. Ако обаче тези мазнини са в нормални стойности, също може да се почерпят ползи от хранителната добавка. Това растително съединение повишава нивата на HDL („добър“) холестеролa, който има редица важни функции за организма:

 • Намалява оксидативния стрес в клетките, тъй като носи антиоксидантни свойства.
 • Понижава възпалението в организма.
 • Заздравява кръвоносните съдове и предотвратява тромбоза.

Повишаването на HDL холестерол при редовен прием на берберин е по-ясно изразено при жени, но и мъжете може да почерпят от ползите на естественото растително богатство на хранителната добавка.

 

Каква е функцията на кръвната захар?

Кръвната захар, както подсказва името, е захарта, която се отделя в кръвния поток по време на смилането и усвояването на приетата храна. Това е главният източник на енергия на тялото. Кръвта разнася този енергиен запас из цялото тяло и го отдава на клетките.

Повишаването на кръвната захар след усвояване на хранителните вещества е сигнал за панкреаса да повиши производството и секрецията на инсулин. Този хормон е жизненоважен за тялото, тъй като помaга на глюкозата да премине от кръвта към клетките и да ги зареди с нужната енергия.

Твърде ниски или високи нива на кръвна захар може да са предпоставка за различни заболявания и увреждания в тялото. Без тези процеси клетките не могат да функционират правилно и търсят допълнителни източници на глюкоза и енергия, което предразполага към постоянен глад и несломим апетит в опит да си набавим нужните вещества.

Здравословните нива на кръвна захар, които наричаме „нормална кръвна захар“, варират между:

 • 80 и 130 мг/дл преди хранене
 • По-малко от 180 мг/дл 2 часа след хранене.

Хубаво е кръвната захар да се задържа в нормите, без да прави извънредни скокове нагоре или надолу. Високата, но и ниската кръвна захар, може да е повод за притеснение.

Прекомерно ниска кръвна захар

 

берберин при нормална кръвна захар. замайване

 

Това състояние наричаме хипогликемия. То е по-често срещано при диабетиците, но може да се появи и при хора без диабет. Обикновено това е вследствие на увреждания и заболявания на бъбреците, черния дроб и някои хормонални дисбаланси. Възможно е това състояние да бъде провокирано от медикаменти, засягащи сърдечно-съдовата система, както и някои антибиотици.

Значително понижените стойности на кръвната захар са при нива, по-ниски от 70 мг/дл, но това число може да е различно спрямо индивидуалния случай. Симптомите на хипогликемия се появяват бързо и може да бъдат:

 • Неконтролируемо треперене
 • Потене
 • Нервност, раздразнителност, тревожност
 • Объркване и когнитивен спад
 • Замаяност и световъртеж
 • Глад

 

Тъй като едно от свойствата на добавката е да понижава кръвната захар, при някои по-чувствителни хора е възможно приемът на берберин при нормална кръвна захар да снижи стойностите. За да избегнете подобен отрицателен резултат, започнете приема с половин доза за деня, като постепенно увеличавате до препоръчителната дневна доза.

Важно е винаги да следите как се чувства тялото ви при започване на нова хранителна добавка.

Прекомерно висока кръвна захар

Това състояние наричаме хипергликемия. То се среща при неконтролиран диабет, проблеми с панкреаса и надбъбречните жлези. Симптомите на висока кръвна захар включват:

 • Необяснима постоянна жажда
 • Умора, отпадналост и обща слабост
 • Главоболие
 • Често уриниране
 • Замъгляване на зрението

Берберинът се отразява добре на тялото при висока кръвна захар, но не бива да е заместител на медикаментите, предписани от лекуващ лекар.

 

Заключение

 

берберин при нормална кръвна захар. берберин

 

Приемът на берберин при нормална кръвна захар не вреди на тялото, а напротив – с негова помощ може да почерпим редица ползи за здравето си, да намалим килограмите и да подобрим усвояването на ценни хранителни вещества от клетките. Тази добавка е базирана на естествени растителни съединения, които имат зад себе си редица доказани положителни ефекти за организма ни.

 

Често задавани въпроси

Може ли да се приема берберин при нормална кръвна захар?

Приемът на берберин при нормална кръвна захар също може да донесе ползи за здравето. Тази популярна хранителна добавка обикновено се препоръчва на хора с диабет, висока кръвна захар и високо кръвно налягане. Активното растително съединение обаче влияе благоприятно и при нормални нива на кръвната захар.

Какви са ефектите на берберин при нормална кръвна захар?

Подпомага отслабването, повишава чувствителността на клетките към инсулина, укрепва стомашно-чревния тракт, поддържа баланса на чревната флора и защитава сърдечно-съдовата система от бъдещи увреждания.

Как влияе берберинът при нормално кръвно налягане?

С помощта на тази добавка се намалява рискът от поява на високо кръвно налягане и се понижават отрицателните му ефекти при бъдещо развитие на това състояние. Приемът на берберин при нормално кръвно налягане може да укрепи здравето на кръвоносните съдове и да намали опасността от нездравословни отклонения.

Как да приемаме берберин при нормални нива на холестерол?

Приемът на берберин може да намали нивата на LDL ("лош") холестерола, както и да понижи триглицеридите в кръвта. Ако обаче тези мазнини са в нормални стойности, също може да се почерпят ползи от хранителната добавка. Това растително съединение повишава нивата на HDL ("добър") холестерол, който има редица важни функции за организма.

Може ли да ни навреди приемът на берберин при нормална кръвна захар?

Тъй като влияе на стомаха и чревния тракт, е възможно да се появят някои странични ефекти, свързани с храносмилателната система. Ако започнем с малки дози и постепенно увеличаваме приема на берберин при нормална кръвна захар, шансовете да се появят противопоказания значително намаляват. При по-чувствителни хора може да се наблюдава значително понижаване на кръвната захар и кръвното налягане.

 

Категории: Витамини и хранителни добавки|Публикувана: 22.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 април 2024 в 16:56 | Публикувана: 22 април 2024 в 10:21 | Категория: Витамини и хранителни добавки