Перила: лечебните свойства на едно азиатско съкровище

Перила е древна билка с богата история в традиционната китайска и японска медицина. В последните години привлича вниманието и на съвременната наука заради потенциалните си здравни ползи.
Други наименования, с които е познато това растение, са Корейска перила, “дюлкие” (deulkkae) и „зи су“.
Произход и разпространение
Перила (Perilla frutescens) произхожда от Източна Азия, като се отглежда в Китай, Корея, Япония и части от Хималаите. Още в древността е била култивирана за кулинарни и лечебни цели. В традиционната китайска медицина е позната под името „зи су“ и е използва от над 2000 години. В Япония сортовете „шисо“ със зелени и лилави листа, стават важна част от националната традиционна кухня.
С времето перила започва да се отглежда и в други части на света като декоративно растение с лечебни свойства включително в Европа, Северна Америка и Индия. Предпочита топъл климат и добре дренирани почви, но е сравнително устойчива и може да вирее в разнообразни условия. Днес тя се използва както в традиционни, така и в съвременни фитотерапевтични практики и функционални храни.
Листата на перила могат да се берат през лятото и есента. Цветовете цъфтят на съцветия в края на клоните и главното стъбло в края на лятото. Плодовете се берат през есента, когато са узрели. За да се съберат семена от перила, се откъсва цялото растение и семената се изваждат от него, а след това се разстилат да се сушат на слънце. Те съдържат около 38-45% липиди.
Защо е толкова полезна?
Тази азиатска билка има множество здравни ползи, поради които се използва и в източната медицина. Ето кои са те:
Противовъзпалително действие
Перила съдържа съединения като розмаринова киселина и флавоноиди, които потискат възпалителните процеси в тялото. Това я прави полезна при състояния като артрит, хронични възпаления и кожни раздразнения. Употребата като противовъзпалително средство намалява отока и болката без страничните ефекти на синтетични противовъзпалителни средства.
Антиалергично действие
Перилата е известна най-вече с антихистаминовото си действие, което облекчава симптоми при състояния като сенна хрема, алергичен ринит и астма. Активните вещества стабилизират мастоцитите и намаляват отделянето на хистамин, като по този начин редуцират кихането, неприятния сърбеж, хремата и задуха по естествен и щадящ начин.
Антиоксидантна защита
Тази азиатска билка е богата на полифеноли, които неутрализират свободните радикали в тялото. По този начин се намалява увреждането на клетките и се забавя процесът на стареене. Тази антиоксидантна активност предпазва организма от хронични заболявания като рак, сърдечни болести и невродегенеративни състояния.
Редовният прием подпомага детоксикацията и клетъчното възстановяване.
Подпомагане на дихателната система
Благодарение на своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, перила улеснява дишането при астма, бронхит и алергични реакции. Тя отпуска бронхите и намалява спазмите, като улеснява преминаването на потока от въздух в белите дробове. По този начин облекчава симптомите без дразнене, което някои медикаменти може да причинят.
Подкрепа за имунната система
Перилата засилва имунния отговор, тъй като регулира активността на имунните клетки. Това я прави полезна както за предпазване от инфекции, така и за успокояване на прекалено активен имунитет, както е при алергии или автоимунни реакции. Употребата на перила под различни форми поддържа имунната ни система в баланс и е добра превантивна мярка за имунни нарушения.
Благоприятно въздействие върху сърдечно-съдово здраве
Маслото от семената на билката перила е богато на омега-3 мастни киселини, с най-високо съдържание на алфа-линоленова киселина. Те понижават нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Също така подпомага еластичността на стените на кръвоносните съдове. Това благоприятства за намаляване на риска от хипертония, атеросклероза и инфаркт.
Приложение на билката
Перила може да се използва по различни начини, но най-често се приема като чай, който се приготвя от сушени листа. Пероралният прием се използва за облекчаване на алергии, кашлица и храносмилателни смущения. Друга популярна форма за прием е маслото от семената на перила, както вече споменахме, то е богато на омега-3 мастни киселини. Приема се вътрешно като хранителна добавка при сърдечно-съдови проблеми и възпалителни състояния. Също така може да се използва и външно при проблеми с кожата.
Екстракти от перила се добавят към кремове и мехлеми и се прилагат при кожни раздразнения. Преди употреба е добре да се направи консултация с лекар, за да се установи дали може тялото ни да реагира по негативен начин на тази билка. При липса на алергии към розмаринови растения употребата на билката е безопасна.
В източната медицина
В източната медицина, особено в традиционната китайска и японска медицина, перилата заема важно място като билка с многостранно действие. Известна под името „зи су“ в китайската практика, тя се използва от векове за облекчаване на респираторни проблеми като кашлица, астма, задух и сенна хрема. Благодарение на способността си да отпуска бронхите и да намалява възпалението, е подходяща при тези състояния.
Перила се използва също за подобряване на храносмилането и при гадене, повръщане или подуване на корема. Според традиционната китайска медицина билката „хармонизира“ стомаха и „разпръсква студения вятър“, което означава, че облекчава симптоми, свързани с външни патогенни влияния и вътрешен дисбаланс.
Листата и семената се включват в различни билкови формули, често в комбинация с други растения, за да се засили терапевтичният им ефект. В Япония и Корея перила се използва и при хранителни отравяния. Билката перила е ценен елемент в превенцията и лечението в източната холистична практика.
В кулинарията
Перила намира широко приложение в кулинарията, особено в източноазиатската кухня – японска, корейска и китайска. Листата имат специфичен аромат, напомнящ на босилек, мента и анасон и се използват както сурови, така и варени. В Япония лилавите листа от вида „шисо“ често се използват като гарнитура към суши и сашими, а също и за оцветяване и овкусяване на традиционната маринована слива „умебоши”.
Зелените листа се използват като обвивка за оризови топки или като съставка от пържени пълнежи.
В Корея перила е основна съставка в кимчи, както и в различни ястия със задушено или печено месо. Тя придава свеж и леко пикантен вкус. Може да се използва и за овкусяване на супи, сосове и салати. Извлеченото от семената масло, се използва при направата на дресинг за салати.
Противопоказания
Перила обикновено се счита за безопасна билка, но има някои противопоказания при хора, които страдат от алергии свързани с растения от семейство Lamiaceae като мента, босилек. Затова за тях препоръчително да не я консумират или да са изключително внимателни и да направят консултация с лекар.
При бременност и кърмене билката перила не се препоръчва без лекарска консултация, тъй като няма достатъчно изследвания за влиянието на детския организъм и вътреутробното развитие. В по-големи количества приемът на маслото от семената на перила може да има разреждащо кръвта действие, затова трябва да се избягва от хора, приемащи антикоагуланти или с анемични заболявания.
Също така, прекомерната консумация може да доведе до стомашен дискомфорт и нередовен стомах.
Заключение
Перила е ценна билка с дълга история в източната медицина и кухня. Освен че е силен природен антиоксидант и антиалергично средство, тя е и отличен източник на омега-3 мастни киселини. Листата имат уникален аромат, напомнящ на мента и анасон, което я прави лесно разпознаваема. Макар и с азиатски произход, перилата вече намира място и в български градини, като съчетава декоративна красота с лечебни свойства.
Интересен факт е, че в Япония се използва не само като подправка, но и като естествен консервант заради антимикробните си свойства.
Може да вирее в България, особено в райони с по-мек климат, тъй като тя е устойчиво растение и не е особено взискателна към почвата, стига тя да е добре дренирана. Обича слънчеви места и топли температури, така че в българските условия може да се отглежда успешно през пролетно-летния сезон, особено в Южна България. За съжаление, няма много изследвания по темата как перилата влияе на детския организъм, затова е добре да се консултирате с вашия лекар преди да я добавите към менюто на детето си. Въпреки антиалергичното си действие перилата може да предизвика алергии, особено при хора, чувствителни към растения от семейство Устоцветни като мента и босилек.Често задавани въпроси
Перила вирее ли в България?
Децата може ли консумират перила?
Може ли перила да предизвика алергия?
Източници
- Adam G, Robu S, Flutur MM et al.. "Applications of Perilla frutescens Extracts in Clinical Practice", National Library of Medicine, 2023 Mar 16
- WebMD. Perilla - Uses, Side Effects, and More
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Алергиите и нежеланите симптоми, които ги съпътстват, може да се опитаме да облекчим с билки против алергии. Това
Мащерка, джинджифил, астрагал са сред най-ефективните билки срещу хрема, възпалено гърло и кашлица.
Когато получиш пристъп на астма, не можеш да дишаш. Когато не можеш да дишаш, едвам говориш. Изречението ти