Астаксантин – чудото на 21 век

Обновена: 11.03.2024|
Разделно хранене. Хипотония. Сребърна вода. Алкална вода. Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

Умора, стрес, бързане, недоспиване… Неведнъж се е споменавало колко вреди нанасят на нашето тяло и нервна система. На фона на всички тези неблагоприятни за организма фактори, имаме нужда от мощни методи за противодействие и подкрепа на имунната система. Едно от тези средства е астаксантинът, или чудото на 21. век.

 

Какво представлява веществото астаксантин?

Тепърва ще чуваме още много за това вещество – и определено има защо! 

Астаксантинът става все по-известен в последните години като най-мощният антиоксидант, познат на човечеството. За да разберем пълната му сила обаче, е важно да знаем какво точно правят антиоксидантите за нас.

Антиоксидантите са съединения, които са естествена част от нашата същност. Те са жизненоважни, защото имат благоприятно въздействие върху организма и ни помагат да се отпуснем и да бъдем по-здрави. Без тях тялото не може да функционира правилно и да изпълнява нужните за живот функции.

vitbcompl 400
ekzo 02 600
vitbcompl 400
ekzo 02 600

Приемаме ги с хранителните продукти и от нивата им в тялото ни зависят количеството свободни радикали, тежки метали и токсини. Всички те са фактори и вещества, които вредят на системите в организма ни от клетъчно ниво до ниво тъкани и органи. Именно с тях се свързват и най-сериозните и тежки болести на съвремието.

В този смисъл, в ежедневие, в което натоварваме системите си с вредна храна на крак, малко движение, липса на витамини и много стрес, тялото ни се нуждае от антиоксидантите, за да се справи с тези нелеки предизвикателства. Веществото е изключително полезно за кожата и очите, както и за укрепване на възстановителните сили на организма.

Откриваме това полезно съединение в редица хранителни продукти.

Като антиоксидант, от друга страна, той не е агресивен към тялото, но изпълнява всички функции по защитата му. Най-важни са обаче свойствата му и по-точно – фактът, че голямата част от каротиноидите, към които той принадлежи, се разграждат до витамин А.

Важен фактор, който понякога се пренебрегва обаче, е че в по-големи количества витамин А вреди на тялото. Затова и астаксантинът е такова природно съкровище – той не се разгражда до веществото и съответно – не ни застрашава по никакъв начин.

 

Къде откриваме така полезния астаксантин?

 

астаксантин

 

В природата астаксантинът може да бъде открит в редица продукти. Най-разпространените сред тях са някои видове микроводорасли и дрожди. Оттам може да го срещнете и в някои видове мая. Не са за подценяване и рибните продукти с високо съдържание на антиоксиданта: сьомга, пъстърва, крил, скариди и ракообразни животни.

Освен в тях обаче той се подвизава и в хранително-вкусовата индустрия в естествено или синтетично състояние. Можем да го срещнем още с името „астазантин“ или с обозначението E161j. Според класификациите в този свой вид астаксантинът е хранителна добавка.

Използва се и като безвреден оцветител за храна. Именно на него сьомгата, скаридите и крилът дължат своите цветове, а много хора го приемат, за да имат по жизнен и здрав вид. Заради това обаче често е приеман с подозрение, а полезните му качества понякога са пренебрегвани.

Интересен факт е, че това съединение е причината фламингото да има розови пера.

 

Храненето и астаксантинът

Като говорим за храненето, важно е да споменем, че астаксантинът е от жизнена важност за тези от нас, които похапват честичко на крак недотам полезни храни. Много от тях повишават нивата на лошия холестерол и застрашават сериозно сърдечно-съдовата ни система в дългосрочен план.

Това съединение предотваратява тези увреждания, намалява холестерола и може да е от помощ по време на лечението на вече установени нередности и заболявания на системата. Приемът на храни със съдържание на съединението понижава и кръвното налягане.

 

Ползи от астаксантина

 

астаксантин

 

Като антиоксидант астаксантинът на първо място се бори със свободните радикали – причинители на хронични и труднолечими или дори терминални болести в организма. В лабораторни условия това съединение забавя растежа на раковите клетки.

Ползи от него има и за кожата ни – елементът забавя стареенето на клетките, а оттам и на тъканите в цялото ни тяло. За най-големият орган, който ни покрива от глава до пети, веществото помага и като ни предпазва от слънчеви изгаряния и UV лъчения.

Астаксантинът има противовъзпалителни ефекти, които го правят подходящ метод за облекчаване на ревматоидния артрит и синдрома на карпалния тунел.

В смисъла си на антиоксидант астаксантинът още има отговорна роля за подсилването на нашата имунна система. Затова и се препоръчва дори по време на постите да не изключваме съвсем рибните продукти от менюто си. Този мощен антиоксидант се крие именно в тях и подсилва силите на организма в студените сезони, в които върлуват най-много зарази и не можем да приемаме толкова пресни плодове и зеленчуци.

Твърди се, че тъй като подпомага възстановяването на различни тъкани, астаксантинът има заслужено място в състава на спортните добавки. След спортно натоварване той се счита за елемент, който ще облекчи мускулите и ще им помогне да бъдат във форма за следващото натоварване от режима.

 

Астаксантинът в борба със заболяванията

 

астаксантин

 

Грип, настинки, заболявания на стомашно-чревния тракт… това са само част от системите и състоянията, на които вече познатия ни астаксантин влияе добре.

Твърди се обаче още, че той подобрява състоянието на пациенти с болестта на Алцхаймер. Изследвания установяват забавяне на прогресирането на болестта при пациенти, които приемат храни с по-високо съдържание на веществото. Счита се, че това се дължи на вече така известното антиоксидантно свойство на веществото, тъй като е известно, че болестта води началото си от свободните радикали.

Астаксантинът може да бъде приятел и при ежедневие, което включва големи натоварвания за очите. Според проучвания 5 mg от веществото на ден значително подобряват зрението, намаляват умората на зрителните органи и предотвратяват изсъхването.

 

Заключение

Астаксантинът е един от множеството антиоксиданти, но е познат на учените като едно от най-мощните и широкоспектърни съединения от този вид. Може да помогне за здравето на цялото тяло, като постепенно укрепва различните системи и функции, от които се нуждаем за тонус и добър живот.

 

Какво е астаксантин?

Това е каротеноид, който притежава силни антиоксидантни свойства и защитава организма от увреждания под влиянието на свободни радикали.

За какво е полезен?

Астаксантинът се отразява благоприятно на цялото тяло, но най-голямо влияние има върху кожата, косата, очите, мозъка и имунната система.

Как мога да си го набавя?

Можем да открием съединението в естествен вариант в сьомгата, скаридите, омара, някои плодове. За редовен прием се използват хранителни добавки, съдържащи астаксантин.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Росица 15.01.2020 at 19:58 - Отговор

  Здравейте
  Има ли кодове за намаления на някои продукти ?

 2. Ива 03.12.2019 at 21:49 - Отговор

  Хора с хашимото може ли да го приемат

 3. Галя Цуцуманова 03.12.2019 at 13:01 - Отговор

  Какви съставки има Астаксантина?

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:03 | Публикувана: 2 декември 2019 в 21:17 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Хранене и видове храни