Умора, стрес, бързане, недоспиване… Неведнъж сме споменавали колко вреди нанасят на нашето тяло и нервна система.  На фона на всички тези вредящи на организма фактори, имаме нужда от мощно средство за противодействие и подкрепа на имунната система. Днес ще ви разкажаем за чудото на 21 век, а именно астаксантин.

 

Запознаваме ви с веществото астаксантин

Тепърва ще чувате още много за това вещество – и определено има защо! 

Астаксантинът става все по-известен в последните години като най-мощният антиоксидант, познат на човечеството. За да разберем пълната му сила обаче, е важно да знаем какво точно правят антиоксидантите за нас.

Антиоксидантите са съединения, част от нашата същност. Те са жизненоважни по своя смисъл, защото имат благоприятно въздействие върху организма и ни помагат да се отпуснем и да бъдем по-здрави. Приемаме ги с хранителните продукти и от нивата им в тялото ни зависят количеството свободни радикали, тежки метали и токсини. Всички те са фактори и вещества, които вредят на системите в организма ни от клетъчно ниво до ниво тъкани и органи. Именно с тях се свързват и най-сериозните и тежки болести на съвремието.

astaks 400
astaks 600

В този смисъл, в ежедневие, в което натоварваме системите си с вредна храна на крак, малко движение и витамини и много стрес, тялото ни има нужда от антиоксиданти, за да се справи с предизвикателствата.

Откриваме астаксантина в редица продукти, за които ще ви разкажем малко по-надолу. Най-важни са обаче свойствата му и по-точно – фактът, че голямата част от каротиноидите, към които той принадлежи, се разграждат до витамин А.

Веществото е изключително полезно за кожата и очите, както и за възстановителните сили на организма. Важен фактор, който понякога се пренебрегва обаче, е че в по-големи количества витамин А вреди на тялото. Затова и астаксантинът е такова природно съкровище – той не се разгражда до веществото и съответно – не ни застрашава по никакъв начин.

Като антиоксидант, от друга страна, той не е агресивен към тялото, но изпълнява всички функции по защитата му.

 

Къде откриваме така полезния астаксантин

 

Котлет сьомга, аранжиран с черен пипер на люспи, лимони и морска сол.

 

В природата астаксантинът може да бъде открит в редица продукти. Най-разпространените сред тях са някои видове микроводорасли и дрожди. Оттам може да го срещнете и в някои видове мая. Не са за подценяване и рибните продукти с високо съдържание на антиоксиданта: сьомга, пъстърва, крил, скариди и ракообразни животни.

Освен в тях обаче, той се подвизава и в хранително-вкусовата индустрия в естествено или синтетично състояние. Можете да го срещнете още с името “астазантин” или с обозначението E161j. Според класификациите в този свой вид, астаксантинът е хранителна добавка. Използва се и като безвреден оцветител за храна. Именно на него скаридите и крилът дължат своите цветове, а много хора го приемат, за да имат по жизнен, здрав вид. Заради това обаче често е приеман с подозрение, а полезните му качества са пренебрегвани.

 

Ползи от астаксантина

Като антиоксидант, астаксантинът на първо място се бори със свободните радикали – причинители на хронични и труднолечими или дори терминални болести в организма.

Ползи от него има и за кожата ни – елементът забавя стареенето на клетките, а оттам и на тъканите в цялото ни тяло и по-специфично, епитела. За най-големият орган, който ни покрива от глава до пети, веществото помага и като предпазва от слънчеви изгаряния. Комбинирайте защитната функция с тази на антиоксидант и получавате изключителна защита от вредните UV лъчения. Свойство, което далеч не е за подценяване!

В смисъла си на антиоксидант астаксантинът още има роля за нашата по-силна имунна система. Затова и се препоръчва дори по време на постите, които идват, да не изключвате съвсем рибните продукти от менюто си. Той се крие именно в тях и подсилва силите на организма в сезоните, в които върлуват най-много зарази с лесно пренасяне, а не можем да приемаме толкова пресни плодове и зеленчуци.

И още: твърди се, че тъй като подпомага възстановяването на различни тъкани, астаксантин има заслужено място в състава на спортните добавки. След спортно натоварване той се счита за елемент, който ще облекчи мускулите ви и ще им помогне да бъдат във форма за следващото натоварване от режима ви.

 

Храненето и астаксантинът

Като говорим за храненето, важно е да споменем, че астаксантинът е от жизнена важност за тези от нас, които похапват честичко на крак недотам полезни храни. Много от тях повишават нивата на лошия холестерол и оттам – застрашават сериозно сърдечно-съдовата ни система във времето.

Елементът на фокус предотваратява тези ситуации, намалява холестерола и помага дори по време на лечението на вече установени нередности и заболявания на системата. Нещо повече – приемът на храни със съдържание на астаксантин понижава и кръвното налягане.

 

Астаксантинът в борба със заболяванията

 

 

Грип, настинки, заболявания на стомашно-чревния тракт… това са само част от системите и състоянията, на които вече по-познатия ни астаксантин влияе добре.

Твърди се обаче още, че той подобрява състоянието на пациенти с болестта на Алцхаймер. Изследвания установяват забавяне на прогресирането на болестта при пациенти, които приемат храни с по-високо съдържание на веществото. Счита се, че това се дължи на вече така известното антиоксидантно свойство на веществото, тъй като е известно, че болестта води началото си от свободните радикали.

Астаксантинът може да ви бъде приятел и при ежедневие, което включва големи натоварвания за очите ви. Според проучвания, 5 mg от веществото на ден подобряват зрението, намаляват умората на зрителните органи и предотвратяват изсъхването.

Повече за антиоксидантите, които откриваме в сьомгата и защо да я добавим на трапезата си, четете тук. 

Астаксантин под формата на хранителна добавка може да разгледате тук.

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]