Пчелен прашец – ползи и вреди

Обновена: 21.05.2024|
Пчелен прашец

Пчелите работнички посещават цветята, за да събират нектар. Него използват за направата на мед и цветен прашец, които след това служат за храна на колонията. Наред с меда този събран пчелен прашец е един от най-богатите източници на хранителни вещества в природата. Неговите многостранни ползи за здравето го правят изключително ценен.

 

Характеристики и състав

 

Пчелен прашец

 

Пчелният прашец е концентриран източник на основни хранителни вещества, което го прави ценна добавка към диетата. Съставът на пчелния прашец варира в зависимост от растенията, от които е събран. Като цяло той съдържа разнообразен набор от хранителни вещества, а въглехидратите съставляват по-голямата част от съдържанието му.

В него се съдържат:

 • Въглехидрати. Въглехидратите като глюкоза, фруктоза и захароза представляват значителна част от пчелния прашец. Те служат за енергия на пчелите и другите организми, които консумират пчелния прашец.
 • Протеини. Пчелният прашец е богат източник на протеини, съдържащ всички основни аминокиселини, необходими на човешкото тяло. Протеините съставляват приблизително 20% до 40% от сухото тегло на пчелния прашец, което го прави изключително ценен източник на растителен протеин.
 • Липиди. В него се съдържат незаменими мастни киселини (включително омега-3 и омега-6 мастни киселини), които играят важна роля в клетъчната функция, регулирането на възпалението и цялостното здраве. Липидите обаче съставляват относително малък процент от състава на пчелния прашец в сравнение с протеините и въглехидратите.
 • Витамини: Богат е на витамини, като съдържа голямо количество В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин) и В9 (фолат). Освен това в него се откриват съединения като витамин С, витамин Е и провитамин А (бета-каротин).
 • Минерали. Пчелният прашец е добър източник и на минерали като калций, магнезий, калий, фосфор, цинк, желязо и селен, наред с други. Те играят съществена роля в различните физиологични процеси и подпомагат здравето на костите, имунната функция и ензимната активност.
 • Антиоксиданти. В прашеца има разнообразен набор от антиоксиданти, сред които е и супероксид дисмутазата – ключов антиоксидант за тялото ни. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали, намаляване на оксидативния стрес и защита на клетките от увреждане.
 • Ензими. Също така той съдържа ензими, произведени от пчелите по време на процеса на ферментация, като амилаза, протеаза и липаза. Тези ензими помагат за разграждането на сложните хранителни вещества в прашеца, което подпомага процесите на смилане и усвояване.

 

Пчелен прашец – ползи

 

Пчелен прашец

 

Пчелният прашец носи множество ползи за здравето, които включват:

 • Стимулира имунната функция. Имуностимулиращите свойства на пчелния прашец допринасят за укрепване на защитните сили на организма срещу инфекции.
 • Подобрява храносмилането. Пчелният прашец съдържа ензими, които помагат на тялото да разгражда и усвоява храната по-ефективно.
 • Подобрява фертилността. За мъжете пчелният прашец може да повиши фертилността. За жените той регулира хормоналния баланс и подобрява репродуктивното здраве.
 • Подпомага здравето на мозъка. Някои изследвания показват, че пчелният прашец може да помогне за предотвратяването на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
 • Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и флавоноиди пчелният прашец благоприятства сърдечното здраве и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Намалява възпаленията. Пчелният прашец съдържа вещества, които могат да намалят възпаленията в тялото и да помогнат в борбата с хронични възпалителни заболявания като артрит.
 • Подпомагане на детоксикацията: Черният дроб играе решаваща роля в детоксикацията на тялото чрез филтрирането на токсините и отпадъчните продукти, като пчелният прашец може да подпомогне този процес, поддържайки нормалната функция на черния дроб.
 • Повишава енергията и издръжливостта. Някои хора съобщават за повишени нива на енергия и подобрена издръжливост след редовната консумация на пчелен прашец.
 • Антиоксидантни свойства. Наличието на антиоксиданти в пчелния прашец намалява възпалението и предпазва от хроничните заболявания.
 • Подпомага здравето на кожата. Пчелният прашец допринася за неутрализирането на свободните радикали, които причинят преждевременното стареене на кожата.

 

Начини на прием и дозиране

Пчелният прашец може да се консумира в различни форми, включително като добавка към хранителния режим, като се разтваря в течност (вода, чай, сок), или като се приема на капсули. Обикновената препоръчителна доза е около 1 до 2 чаени лъжички дневно, в зависимост от индивидуалните нужди и целите на приема.

 

Вреди от пчелен прашец

При прием на пчелен прашец са възможни някои рискове, сред които:

 • Алергични реакции. Пчелният прашец може да предизвика алергични реакции, особено при хора с поленови алергии или алергии при ужилване от пчела. Симптомите включват сърбеж, подуване, копривна треска, затруднено дишане и анафилаксия в тежки случаи.
 • Замърсяване. Също така в него може да се съдържат замърсители като пестициди, тежки метали и гъбични токсини, в зависимост от растенията, от които е събран, и факторите на околната среда.
 • Храносмилателни проблеми. В някои случаи консумацията на пчелен прашец може да причини храносмилателен дискомфорт като гадене, диария или стомашни спазми.

 

При какви заболявания е полезен пчелният прашец?

 

Пчелен прашец

Пчелният прашец е полезен при следните състояние:

 • Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Някои проучвания предполагат, че пчелният прашец може да има потенциални ползи за мъже с ДПХ – нераково уголемяване на простатната жлеза, което причинява проблеми с уринирането. Изследвания показват, че екстрактът от пчелен прашец може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с ДПХ, като неотложни позиви и често уриниране или непълно изпразване на пикочния мехур.
 • Симптоми при менопауза. Пчелният прашец облекчава симптомите, свързани с менопаузата, като горещи вълни и промени в настроението. Добавките с пчелен прашец могат да помогнат за намаляване на тежестта и честотата на симптомите на менопаузата при жените.
 • Стомашно-чревни разстройства. Съдържанието на ензими и фибри в него поддържат здравето на храносмилателната система и могат да облекчат симптомите на стомашно-чревни разстройства като синдром на раздразнените черва (IBS), лошо храносмилане и гастрит. Някои хора използват добавки с пчелен прашец, за да стимулират редовните движения на червата и да облекчат храносмилателния дискомфорт.
 • Сърдечно-съдови заболявания. Пчелният прашец има кардиопротективни ефекти и може да е от полза за хора с риск от сърдечно-съдови заболявания. Някои проучвания показват, че пчелният прашец допринася за понижаване на кръвното налягане и подобряване на липидния профил.
 • Кожни състояния. Витамините, минералите и антиоксидантите в пчелния прашец могат да помогнат за подобряването на тена, текстурата и цялостния външен вид на кожата. Понякога се използва локално или се приема през устата поради потенциалните му ползи – от насърчаване на красивия вид на кожата до облекчаване на симптомите на определени кожни заболявания.

 

Заключение

Пчелният прашец е богатство от хранителни вещества, а трудолюбивите пчелички са това, което поддържа живота на Земята. С непрекъснатата си работа като опрашители те осигуряват не само красотата на цветята в нашия свят, но храна и здраве за нашите тела. Почитайки пчелите и техния неуморен труд, ние не само се грижим за тях, но и за себе си, защото, в крайна сметка, от тяхната работа зависим и ние.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява пчелният прашец?

Пчелният прашец е естествено вещество, събирано от медоносните пчели от тичинките на цъфтящите растения. Представлява смес от полени, нектари, ензими, витамини и минерали, които пчелите събират и обработват.

Какво се съдържа в него?

Пчелният прашец е богат на множество хранителни вещества, включително витамини, минерали, протеини, липиди, въглехидрати и антиоксиданти.

Какви са ползите от приема на пчелния прашец?

Пчелният прашец подпомага здравето чрез подобряване на имунната функция, кожното здраве, фертилността, възпалителните процеси, храносмилането и повишава енергията.

 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 30.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Катерина Ангелова 09.05.2024 at 19:31 - Отговор

  Как да си купя пчелен прашец?

Оставете коментар

Обновена: 21 май 2024 в 17:06 | Публикувана: 30 април 2024 в 17:31 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни