Панирани броколи с бадемово брашно

Обновена: 09.10.2024|
панирани броколи

Търсите здравословна и засищащо предястие или гарнитура, което да отговаря на кето режима ви? Тези печени или приготвени в еър фрайър панирани броколи с бадемово брашно и пармезан са перфектното решение. Комбинирайте ги с домашен сос Ранч и пикантна доматена салца за вкусно преживяване с богати аромати.

Защо броколи? Броколите са основна храна в много кето диети заради ниското съдържание на въглехидрати и високата си хранителна стойност. Те са богати на фибри, витамини C и K и са добър източник на растителни протеини.

 

Рецептата за панирани броколи с бадемово брашно

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 4 7, 75 нетни въглехидрати
548 калории

Необходими продукти

За панираните броколи:

  • 1 голяма глава броколи, нарязана на малки розички (~600 г)
  • 100 г бадемово брашно
  • 45 г пармезан, настърган
  • 2 големи яйца, разбити (~100 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах (~3 г)
  • 1 ч. л. червен пипер (~2 г)
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за поръсване, по желание

 

За Ранч соса:

  • 100 г майонеза
  • 60 г заквасена сметана
  • 1 с. л. пресен или сушен копър, нарязан (~5 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах (~3 г)
  • 1 с. л. лимонов сок (~15 мл)
  • сол и черен пипер на вкус

 

За доматената салца:

  • 1 узрял домат, ситно нарязан (~150 г)
  • 1 стрък зелен лук, ситно нарязан (~12 г)
  • 1 с. л. сок от лайм (~15 мл)
  • 1 с. л. пресен кориандър, нарязан (~2 г)
  • 1 малко халапеньо, ситно нарязано, по желание за пикантност (~10 г)
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200°C или еър фрайъра до 190°C. Печенето отнема малко повече време, докато приготвянето в еър фрайър е по-бързо и дава по-хрупкав резултат.
  2. В купа смесете бадемовото брашно, пармезана, чесъна на прах, червения пипер, солта и пипера. Тази суха смес ще създаде хрупкава текстура на броколите. В отделна купа разбийте яйцата.
  3. Потопете всяка розичка броколи в разбитите яйца, като се уверите, че е добре покрита. След това оваляйте броколите в сместа с бадемово брашно добре.
  4. Ако използвате фурна, подредете броколите върху тава, покрита с хартия за печене и поръсете със зехтин по желание. Печете 20-25 минути, като ги обърнете на половината от времето за равномерно изпичане.
  5. В еър фрайъра подредете броколите на един слой и ги гответе 12-15 минути, като разклащате кошницата на половината от времето.
  6. В купа разбъркайте майонезата, мътеницата, копъра, чесъна на прах, лимоновия сок, солта и пипера.
  7. Оставете сместа в хладилника за 15-20 минути, за да се смесят ароматите. Пресният копър подобрява вкуса, но ако нямате, сушеният копър също върши работа.
  8. Пригответе доматената салса. В купа смесете нарязаните домати, зеления лук, сока от лайм, кориандъра, халапеньото (ако използвате), солта и пипера.
  9. Опитайте и коригирайте с повече сок от лайм или сол, ако е необходимо. За по-гладка консистенция може да пасирате съставките в блендер.

 

Приготвени на фурна или в еър фрайър, тези панирани броколи с бадемово придобиват хрупкава текстура, като това ги прави здравословна алтернатива без компромис във вкуса. Още здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2 – Еволюция“.

 

Историята на соса Ранч

 

панирани броколи

 

Ранч е обичан сос, който е неразделна част от американската кухня вече няколко десетилетия. Неговата история започва през 50-те години на миналия век със Стив Хенсън.

Работейки като водопроводчик в Аляска, Хенсън изпълнявал и ролята на готвач за екипите на строителни работници, които управлявал. Той създал смес от мътеница, майонеза и билки, за да направи зеленчуците по-апетитни за работниците. Резултатът? Ранната версия на това, което днес познаваме като Ранч сос.

Истинският успех на соса дошъл, когато Хенсън и жена му Гейл купили ранчо в Калифорния през 1954 година и го нарекли Hidden Valley Ranch. Гостите, които посещавали ранчото, толкова много харесвали соса, че Хенсън започнал да го продава.

Скоро Ранч сосът станал фаворит за салати, дипове и дори маринати. През 1972 г. семейство Хенсън продало марката Hidden Valley Ranch на компанията Clorox, която разработила бутилирана версия на соса за масово производство. Това направило Ранч соса популярно явление в цялата страна и го превърнало в най-продаваният сос в САЩ.

Въпреки че първоначално бил създаден за салати, днес Ранч сосът се използва като дип за зеленчуци, пържени картофи, пилешки крилца и дори като сос за пица и, както видяхте, в комбинация с панирани броколи. Тази необичайна комбинация става популярна през 80-те години и оттогава се разпространила из цялата страна, особено на местата, където често се сервира Ранч сос с пица.

През 90-те години Ранч сосът изместил италианския дресинг като най-популярния салатен сос в САЩ и оттогава е на върха на класациите.

Поради огромната популярност на Ранч соса, на пазара вече има и различни негови версии със заквасена сметана. Веган Ранч сосове се приготвят с растителни алтернативи на майонезата и мътеницата.

Също така има и нискокалорични версии, които се приготвят с леки съставки като нискомаслена сметана или кисело мляко, вместо традиционните майонеза и заквасена сметана. Оригиналната смес на Hidden Valley Ranch все още се продава и до днес за хора, които предпочитат да приготвят пресен домашен Ранч сос.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

Ако нашето предложение за панирани броколи с бадемово брашно ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

c388037f827d63bafd089b4a78f3d5f7?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар