Вегетарианска пица с блат от броколи

Обновена: 19.09.2024|
Вегетарианска пица с блат от броколи.

Вегетарианска пица с блат от броколи e още една страхотна идея, която може да добавим в менюто си, ако не сме фенове на месото. Броколите са чудесен зеленчук, който може да се използва както за гарниране, така и за приготвянето на хрупкава основа – блат.

 

Рецепта за вегетарианска пица с блат от броколи

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
35 минути 4 282.8 калории
36.5 г протеин
9.7 г нетни въглехидрати
9.4 г мазнини

Представяме още един вариант, с който да разнообразим запаса си от кето рецепти за любимата пица.

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава броколи, нарязана на розички (~350-400 г)
  • 2 бр яйца
  • 250 г моцарела, настъргана
  • 100 г пармезан, настърган
  • 1 с. л. хуск
  • 3 с. л. доматено пюре, без захар
  • ½ ч. л. италианска подправка
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер

 

За гарниране:

  • 150 г гъби, печурки
  • 150 г домати
  • 100 г кашкавал за поръсване
  • 4-5 бр листенца босилек

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220°C. Поставете в кръгла тава хартия за печене и оставете настрана.
  2. Сложете розичките броколи в чопър (или нарежете на много ситно), докато броколите не заприличат на ориз или кус-кус.
  3. Сложете броколи в подходящ съд за микровълнова фурна и ги задушете там за 2 минути, докато не омекне зеленчукът.
  4. Поставете задушените броколи върху кърпа и ги оставете да изстинат, след което ги изцедете с помощта на кърпата.
  5. Прехвърлете броколите в голяма купа, добавете яйцата, хуска, половината моцарела, пармезана, италианската подправка, чесънът на прах, солта и черният пипер.
  6. Разбъркайте с вилица, докато всички съставки се смесят добре.
  7. Поставете сместа в тавата и оформете кръгъл блат за пица с дебелина около 1-1.5 см.
  8. Печете блата в предварително загрята фурна за 10-12 минути до златисто.
  9. През това време измийте зеленчуците за гарниране, нарежете домата на колелца, а гъбите на филийки.
  10. Извадете блата от фурната и намажете соса за пица, гарнирайте с останалото сирене моцарела, пресния домат, гъбите и босилека.
  11. Върнете във фурната и печете, докато моцарелата се разтопи и коричката стане хрупкава (около 10 минути).
  12. Извадете готовата вегетарианска пица, оставете я малко да изстине, след което я нарежете и сервирайте.

За почитателите на кето режима предлагаме да се „гмурнете“ между страниците на „Кето фантазии“ 1 и 2.

За тези от вас, които нямат необходимото време, за да приготвят този блат, предлагаме да опитате готовия италиански кето блат за пица.

 

Допълнителни съвети:

  1. Може да замените босилека с друг вид подправка – магданоз, риган и т.н.
  2. Вида на тиквичките е по избор – жълти, зелени или тъмнозелени.

 

Вегетариански пици

 

Вегетарианска пица.

 

Една вегетарианска пица може да ни предложи възхитителен и здравословен обрат на класическата пица, подчертавайки богатите вкусове и текстури на зеленчуците. Тези пици придобиват популярност не само сред вегетарианците, но и сред онези, които искат да намалят приема на месо или просто да се насладят на по-лека храна.

Гарнирането за една вегетарианска пица може да бъде невероятно разнообразно, вариращо от класически варианти като домати, чушки и гъби до по-нестандартен избор като артишок, тиквички и рукола.

Сирена като моцарела, фета и козе сирене често допълват тези топинги, добавяйки кремообразна текстура и подобрявайки цялостния вкус. Може да се приготви и вегетарианска пица, която да е подходяща и за вегани – блат и топинг на растителна основа. Универсалността на този вид пици позволява проявата на безкрайна креативност, задоволяване на различни вкусове и диетични предпочитания.

Независимо дали става дума за обикновена вегетарианска пица Маргарита или гурме творение, вегетарианските пици са вкусен начин да се насладим на храна, която е едновременно засищаща и питателна.

 

Повече за броколите

 

Броколи за вегетарианска пица.

 

Броколите са зеленчуци, богати на хранителни вещества, известни с високото си съдържание на витамини Ц и К, фибри и мощни антиоксиданти като сулфорафан. Този кръстоцветен зеленчук, свързан с обикновеното и къдравото зеле, се отглежда повече от 2000 години и произхожда от средиземноморския регион.

Сулфорафанът, открит в броколите, е особено известен със своите потенциални свойства за борба с рака и способността да намалява възпалението. Броколите също са екологични, изискват по-малко вода и пестициди в сравнение с други култури. Неговата гъвкавост при готвене – независимо дали е на пара, печено или сурово, като вегетарианска пица, броколи със сметана и кашкавал и други, го прави популярен избор за здравословна храна.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пица с бадемово брашно в еър фрайър.

 

Тъй като сме на тема пици, предлагаме да опитате и пица с бадемово брашно в еър фрайър или фурна. А ако рецептата ни за вегетарианска пица с блат от броколи ви е допаднала, може да се вдъхновите за още подобни и разнообразни идеи от блога ни – графа „Кето рецепти“.

Каним ви и в здравословната ни споделена кухня във фейсбук, където ние, вие и останалите участници може да обменяме опит и резултати от приготвянето на различните кето рецепти. Ако се присъедините в безплатната ни група във Вайбър, ще откриете седмични менюта и списъци за пазаруване.

 

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар