Овчарска торбичка – ползи и употреба

Обновена: 24.04.2024|
Овчарска торбичка.

Народната медицина от цял свят се възползва от свойствата на овчарската торбичка. Употребява се за третиране на различни заболявания и проблеми – при бъбреците, кожата, белите дробове, при наранявания. С медицински цели може да използваме всички надземни части, включително листата, цвета, стъблата и семената.

Растението се познава по многобройните бели цветчета, тънкото високо стъбло (10-40 см) и сърцевидните дребни листа. Цъфти през зимата и пролетта, а понякога дори целогодишно. Овчарската торбичка обича слънчеви и полусенчести места. Лесна е за поддръжка и отглеждане, тъй като успешно вирее и в дива среда.

bademovo brashno 400
stev tabletki 600
bademovo brashno 400
stev tabletki 600

Това растение има хилядолетна история в някои национални кухни. Въпреки че не е широкоразпространено, има редица употреби в кулинарията. Най-популярно е в Япония, Корея и Китай.

Овчарската торбичка има леко горчив вкус, тъй като е от семейството на синапа. В кухнята се използва сурово или термично обработено. Може да бъде добавка към салати, супи, сандвичи, картофени ястия. Семената намират място в кухнята под формата на подправка.

 

Овчарска торбичка в медицината и народното лечение

В билката се откриват флавоноиди, алкалоиди, холин, хистамин, аминокиселини, калий, танини, калций, бета-каротен и много други витамини и съединения. Заради тях има диуретични, кръвопрочистващи, кръвосъсирващи и регулиращи кръвното налягане свойства.

Комитетът по растителните лекарствени продукти (НМРС) към Европейския съюз включва в своите монографии тази ценна билка. Той предлага употребата под формата на чай или тинктура.

За съсирване на кръвта и третиране на рани

 

овчарска торбичка

 

Овчарската торбичка има доказани кръвоспиращи свойства. Тя успешно намалява и спира кървенето. Външно се употребява за обработка на леки наранявания. За това приложение се стриват свежи части и раната се налага с тях.

Вътрешният прием е под формата на чай или тинктура. Използва се за контролиране на обилно менструално или следродилно кървене. Билката може да помага и за третиране на предменструалния синдром (ПМС), както и за облекчаване на менструални болки и крампи.

Приемът на овчарска торбичка не е препоръчителен за бременни жени.

Детоксикиращи и диуретични ефекти

Овчарската торбичка има известни детоксикиращи ефекти. Тя улеснява производството на урина, чрез което се подпомага изхвърлянето на течности и токсини от тялото. Освен това действа добре на здравето на пикочните пътища и помага за лечението на инфекции.

Противовъзпалителни свойства

Билката често се използва вътрешно и за третиране на различни възпалителни процеси в организма.

Ползи за храносмилателната система

Традиционната медицина използва овчарска торбичка в помощ на храносмилането. Тя влияе благоприятно за общото благосъстояние на стомаха и червата. Заедно с това ефикасно помага при стомашно-чревни проблеми и лошо храносмилане.

 

Приготвяне и дозировка

 

овчарска торбичка

 

В билколечението може да открием овчарска торбичка в състава на някои капсули и екстракти. Ако искате сами да приготвите извлек от лечебната билка, може да го направите под формата на тинктура или чай.

Най-популярният метод за вътрешен прием е чаят.

Консумацията трябва да се ограничи до 2 чаши дневно. Надземните части на растението се изсушават, за да послужат за приготвянето на чай.

 

Как да приготвим чай от овчарска торбичка?

Време за приготвяне Порции
5-10 минути 1

 

За чая ще ви бъдат необходими:

  • 2 ч. л. изсушена овчарска торбичка
  • Гореща вода
  • Подходящ съд – чаша или буркан

 

Начин на приготвяне:

  1. Оставете водата да заври.
  2. В избрания от вас съд – чаша или буркан – поставете и залейте с горещата вода изсушените части от овчарска торбичка.
  3. Похлупете чашата, за да се запари чаят.
  4. След 5-10 минути прецедете билката, за да остане само чаят.
  5. Чаят от овчарска торбичка е готов.

По ваш вкус може да добавите подсладител по избор – мед, захар или стевиола.

 

Как да приготвим тинктура от овчарска торбичка?

Време за приготвяне
4-6 седмици

 

За тинктурата ще имате нужда от няколко неща:

  • Свежа или сушена овчарска торбичка
  • Алкохол над 40 градуса – водката е подходяща за сушени билки, докато ракията се предпочита за свежи растения
  • Буркан с плътна и здрава метална капачка
  • Обикновена хартия за печене – пергаментова
  • Тензух
  • Бутилки с капкомер от тъмно стъкло

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете и счукайте добре частите от овчарската торбичка. Напълнете до 2/3 от буркана, ако растението е свежо. При сушена билка напълнете буркана до половина.
  2. Налейте алкохол в буркана, докато се покрият билките и течността стигне до върха на гърлото.
  3. Поставете парчето хартия за печене върху гърлото на буркана. Затворете добре с металната капачка.
  4. Бурканът с билкова смес се държи далеч от светлина. Трябва да престои най-малко 4-6 седмици. Първата седмица е хубаво да разклащате сместа всеки ден, а след това веднъж на 2-3 дни.
  5. Когато дойде моментът да отворите буркана, прецедете тинктурата с тензух в нов, чист буркан. Хубаво изстискайте билката от тензуха, за да извлечете възможно най-много от течността.
  6. Поставете отново чиста хартия за печене и затворете добре.
  7. Бурканът с тинктура се съхранява на тъмно. Може да преместите част от течността в кехлибарена бутилка с капкомер.
  8. Сложете етикет или бележка с билката, от която е направена тинктурата, както и датата на извличане.

 

Прием на сурова овчарска торбичка

 

овчарска торбичка

 

Както вече знаете, растението може да присъства и в храната ни.

Листата и семената може да използвате в сурови бързи ястия като салати, сандвичи, както и за подправяне на готвени храни. Нейният лек пиперлив вкус допринася за вкуса на ястието. В някои култури се приготвя и на пара, за да се запазят полезните свойства на растението.

 

Безопасност и предпазни мерки

Овчарската торбичка се счита за безопасна, но трябва да внимаваме с нейния прием. Бременни жени, както и хора с алергии към растения от семейство Кръстоцветни (от които са синапът, зелето, ряпата и т.н.), не бива да приемат билката под никаква форма.

Овчарската торбичка би могла да взаимодейства с някои лекарства. Ако приемате медикаменти, трябва задължително да се консултирате с лекар преди употребата на билката.

Взаимодействие с разреждащи кръвта медикаменти

Тъй като овчарската торбичка има кръвосъсирващо действие, нейното влияние може да е неблагоприятно за хора, използващи този тип лекарства. Това може да увеличи риска от сериозни здравословни усложнения.

Взаимодействие с медикаменти, влияещи на щитовидната жлеза

Билката може да промени и потисне функцията на щитовидната жлеза. Това може да доведе и до промяна на действието на лекарствата.

Взаимодействие с успокоителни или приспивателни медикаменти

Тъй като овчарската торбичка има лек седативен ефект, може да е опасна в комбинация с успокоително или лекарство за сън.

Потенциални странични ефекти

Откритите странични ефекти от билката включват сънливост, задух и разширяване на зеницата. Приемайте овчарска торбичка внимателно и в малки дози, за да извлечете най-доброто от нея.

 

Заключение

Овчарската торбичка е интересна билка, която има полезни свойства за здравето и може да се използва в някои спешни случаи. С помощта на овчарската торбичка можем да спрем кървене от рани и да детоксикираме тялото. Помага също за укрепване на храносмилателната система и за намаляване на възпалението в тялото. Най-често се консумира под формата на чай.

 

Често задавани въпроси

Какво е овчарска торбичка?

Под това интересно име се крие широкоразпространено тревисто растение с дребни бели цветове.

За какво се използва овчарска торбичка?

Растението се прилага под много форми в медицината и кулинарията.

Как да консумирам тази билка?

Най-често се приема под формата на чай или тинктура. Може да я откриете и в състава на някои билкови лекарства.

Какво е действието на овчарската торбичка?

Има кръвосъсирващи, кръвоспиращи, детоксикиращи и противовъзпалителни свойства.

Има ли странични ефекти?

Могат да се забележат странични ефекти като задух и сънливост. Не се препоръчва за бременни жени.

 

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 14.08.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 12:01 | Публикувана: 14 август 2023 в 12:09 | Категория: Билки и чайове, Здраве