Омайничето има легендарна история и широк спектър от традиционни употреби. От поверията за любовна магия до потенциалните й терапевтични ползи, тази билка е заинтригувала поколения ботаници и билкари.

В средновековна Европа то често е било използвано за любовни отвари и се е смятало, че притежава магически качества, а английското му име „Herb Bennet“, произлизащо от латинската дума „benedictus“, означава „благословен“.

 

Какво представлява растението омайниче и как да го познаем?

Градското омайниче (Geum urbanum) е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Розови (Rosaceae). Произхождаща от Европа и някои части от Азия, тази очарователна билка може да се открие в гори, живи плетове, влажни и сенчести тревисти места, като достига и до 2800 метра надморска височина.

Обикновено расте до 60 сантиметра и има деликатни, яркожълти цветове и ланцетни листа. Кореновата система на растението е особено забележителна, излъчвайки специфичен карамфилоподобен аромат.

 

Събиране и сушене

 

омайниче

 

Коренът често е най-търсената част поради лечебните си свойства, но листата и цветовете също могат да се събират с терапевтична цел.

Идеалното време за събиране на надземната част на омайниче е по време на цъфтежа му, който обикновено се случва в края на пролетта до началото на лятото, срещу Еньовден.

Докато коренището се събира през есента от септември до октомври.

Събиране на корена:

 1. За да приберете корена, внимателно изкопайте около основата на растението дупка с градинска мистрия.
 2. След това повдигнете растението от почвата, като се уверите, че коренът остава непокътнат.
 3. Отстранете излишната пръст и отделете корена от останалия растителен материал.

Събиране на листата и цветята:

 1. За събиране на листата и цветовете използвайте градински ножици, с които да отрежете желаните части.
 2. След като сте събрали частите на растението е важно да премахнете всякакви замърсявания.
 3. Внимателно изплакнете листата и цветовете под течаща вода, за да ги почистите добре.
 4. Правилното изсушаване е от решаващо значение за запазване на силата и ефективността на билката.

Сушене на билката:

 1. Сложете почистения растителен материал, като листа или цветя, на малки китки и ги окачете с главата надолу на добре проветриво място. Коренът се суши на сянка или при температура 35 градуса в сушилня.
 2. Уверете се, че мястото е сухо, далеч от пряка слънчева светлина и без влага.
 3. Този метод може да отнеме няколко седмици, за да завърши процеса на сушене.
 4. След като растителният материал изсъхне напълно, съхранявайте го в херметически затворени контейнери, като стъклени буркани.
 5. Съхранявайте контейнерите на хладно, тъмно и сухо място, за да запазите силата на билката.

Важно е да бъдете внимателни при брането на растения от природата и да спазвате правилата за устойчиво събиране, за да запазите екосистемата и да гарантирате възобновяването на растението.

 

Активни съставки

В омайничето се съдържат различни активни съставки, сред които:

 • Етерични масла – в корените и надземната част на растението се съдържат етерични масла, които придават характеристичния му аромат. Тези масла включват различни компоненти, като евгенол, цинеол и линалол.
 • Флавоноиди – в омайничето се съдържат флавоноидите кверцетин, кемферол и рутин. Тези природни съединения са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те също помагат за защитата на организма от свободните радикали и подпомагат имунната функция.
 • Танини – това са полифенолни съединения, които се намират в Geum urbanum, особено в корените. Те притежават адстрингентни свойства, които подпомагат стягането на тъканите и спират кървенето. Тези съединения също се свързват с противовъзпалителни и антибактериални действия.
 • Органични киселини – в растението се съдържат различни органични киселини, които допринасят за аромата и вкуса на растението и могат да имат благоприятно въздействие върху храносмилането и хранителния метаболизъм.

 

Лечебни свойства

 

омайниче

 

Омайничето има дълга история на употреба в билколечението, като, по-специално, коренът от растението е високо ценен заради лечебните си свойства.

Заздравяване на рани

Коренът се прилага външно за насърчаване на заздравяването на рани, изгаряния и язви. Неговите стягащи свойства спомагат за свиване на кръвоносните съдове и намаляване на кървенето, като подпомага процеса на регенерация.

Подпомагане на храносмилането

Омайничето се използва за облекчаване на различни храносмилателни заболявания, включително лошо храносмилане, метеоризъм и диария. Смята се, че има успокояващ ефект върху стомаха и може да помогне за облекчаване на стомашния дискомфорт.

Противовъзпалителни ефекти

Известно е и със своите противовъзпалителни свойства, което го прави полезно при облекчаване на състояния като артрит и ревматизъм. Допринася за намаляване на болките в ставите и подуването.

Антимикробни свойства

Проучванията показват, че екстрактите от омайниче проявяват антимикробна активност срещу различни бактерии и гъбички. Това свойство потенциално може да го превърне в ценно естествено средство срещу определени инфекции.

Антиоксидантни ефекти

Това растение съдържа съединения с антиоксидантна активност, които могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да предпазят от увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Противораков потенциал

Изследвания показват, че притежава противоракови свойства, показвайки потенциал за инхибиране на растежа на раковите клетки.

 

Култивиране

За тези, които се интересуват от култивирането на Geum urbanum, то предпочита частична сянка и добре дренирана почва.

Времето за засаждането му обикновено е ранна пролет или ранна есен:

 1. Изберете място с добра дренажна способност на почвата и я разровете, за да осигурите добра циркулация на въздуха.
 2. Добавете компост или хумус, за да повишите плодородието й.
 3. Потопете корените на омайничето във вода за около 30 минути преди садене.
 4. Направете дупки с подходящо разстояние между тях (около 30-45 см) и поставете растенията.
 5. Поливайте редовно, особено по време на сухи периоди. Важно е да я поддържате влажна, но не пренаситена с вода.
 6. Отстранявайте плевелите около растенията, за да им осигурите достатъчно пространство и хранителни вещества.
 7. Подрязването на увяхнали или увредени листа и цветове ще поддържа растението здраво и привлекателно. Също така, след като цветовете прецъфтят, можете да отрежете цветната стъбла, за да стимулирате появата на нови цветове.

 

Легендата за Купидон и Лумина

 

омайниче

 

В древни времена, когато светът бил още млад и пълен с магия, живеели две могъщи и вълшебни същества – феите и Купидон, богът на любовта. Те се грижели за поддържането на баланса и хармонията във всички светове.

Една прекрасна фея, известна с името Лумина, обитавала гората на вълшебството. Тя била известна със своята красота, нежност и магическа сила. Лумина събирала и съхранявала най-ценните и редки растения в своята градина, сред които било омайничето.

В един пролетен ден Купидон, пленен от красотата на Лумина и възхитен от нейните вълшебни сили, решил да я очарова с прекрасната билка. Той знаел, че това растение е символ на любовта и страстта и е способно да пробужда чувствата на хората.

Купидон се отправил към градината на Лумина и откъснал няколко цветя от омайничето. Те били толкова красиви и ароматни, че създавали вълшебна аура и магическа енергия наоколо. Купидон предал цветята на Лумина, като й обещал, че всеки, който ги притежавал, ще бъде завладян от силата на любовта.

Оттогава омайничето станало известно като растение, което привлича и укрепва любовта, а Купидон и феите – пазителите на силата и магията на чувствата. 

Какво представлява растението омайниче?

Градското омайниче (Geum urbanum) е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Розови (Rosaceae).

Какви полезни вещества съдържа?

В омайничето се съдържат флавоноиди, танини, етерични масла, органични киселини и други.

За какво се използва?

Омайничето се прилага при лошо храносмилане, диария, метеоризъм, при рани , изгаряния, язви и други.

Публикувана: 25 септември 2023 в 12:09 | Категория: Билки