Очиболец – магията на природата в една билка

Обновена: 27.01.2024|
Очиболец.

Очиболецът, известен още като бутарак, е билка, която се употребява векове наред в традиционната медицина. Със своите живи златисти цветя и богата история, преплетена с фолклор и легенди, това растение е доказателство за чудесата на природата.

 

Очиболец – как да го познаем?

Очиболецът (Potentilla erecta) е многогодишно тревисто растение от семейство Розови (Rosaceae), което достига височина около 10-40 см, като има вертикално насочени стъбла и жълти цветове.

Разпространено е в различни части на Европа, включително и България, като предпочита тревисти площи, ливади, пасища, поляни и гори. Често се среща и в планински райони. Цъфти от май до септември.

Характеризира се с дебело коренище, в което са съсредоточени активните му вещества.

husk 400
hialur 600
husk 400
hialur 600

 

Сушене и съхранение на очиболец

 

очиболец

 

Очиболецът обикновено расте на чисти места и ако искате да го срещнете в природата, избягвайте районите, където се използват пестициди или химикали за третиране на почвата.

Най-доброто време за събирането му е през пролетта (март) или есента (октомври), като използваемата част е коренът, тъй като е най-концентриран на активни съставки.

Ако желаете да си наберете очиболец, следвайте следните стъпки:

 1. Внимателно изкопайте дупка около корена на растението, като се стремите да го запазите във възможно най-добро състояние. 
 2. Измийте с вода, за да отстраните замърсяванията от почвата, и подсушете с кърпа.
 3. Разположете корените на добре вентилирано място с ниска влажност. Може да ги поставите върху решетка или мрежа.
 4. Оставете ги да се сушат на тъмно място, докато изцяло не изсъхнат. Това може да отнеме няколко седмици.
 5. Когато корените са напълно сухи, ги поставете в чисти и стъклени буркани.

Пазете ги на сухо и тъмно място при контролирана температура. Така съхранени, корените могат да се запазят за продължителен период от време.

Желателно е да бъдете внимателни при брането на растения от природата и да спазвате правилата за устойчиво събиране, за да запазите екосистемата и да гарантирате възобновяването на растението.

 

Активни съставки

Очиболецът е известен от дълги години като мощно лечебно растение с широк спектър от приложения. Той съдържа разнообразни биологично активни вещества, сред които:

 • Танини –  това са полифенолни съединения, които се срещат в много растения. Тази билка съдържа елаготанини и галотанини, като тези съставки имат противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства.
 • Флавоноиди – в него се съдържат флавоноидите кверцетин, изокверцетин и кемпферол. Тези вещества се свързват с антиоксидантна активност и имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.
 • Катехини – това са вид флавоноиди, които се срещат в различни растения. Очиболецът съдържа катехини, които също притежават антиоксидантни и противовъзпалителни действия.
 • Елагова киселина –  това е фенолна киселина, която се среща в много плодове и растения, сред които е и очиболеца. Елаговата киселина се характеризира с антиоксидантна активност и противовъзпалителни свойства.

 

Лечебни действия

 

очиболец

 

През цялата история тази билка е било почитана заради разнообразните си лечебните свойства. Нейните корени съдържат множество активни съединения, които допринасят за терапевтичния й потенциал.

Действие при стомашни и урогенитални проблеми

Очиболецът може да се използва при гастрит, възпаление на уринарния тракт и при урогенитални инфекции. Традиционно се използва и за облекчаване на диария и други проблеми с храносмилането.

Противовъзпалително действие

Очиболецът се използва в народната медицина за облекчаване на възпалителни състояния в тялото. Активните му съставки като танини и флавоноиди помагат да се намали възпалението чрез редуциране на възпалителните маркери и регулиране на имунната система.

Антибактериално действие

Някои вещества в очиболеца, включително танините и катехините, се смятат за ефективни срещу бактерии като Staphylococcus и Escherichia coli. Това може да помогне за борба с инфекции и подобряване на здравето на уринарния и гастроинтестинален тракт.

Антиспазмолитично действие

Очиболецът помага и при спазми и болка в черния дроб и червата. Това се дължи на способността на растението да регулира мускулната активност в гладката мускулатура на храносмилателната система.

Кръвоспиращо действие

Растението е известно и със своите хемостатични свойства и се използва за спиране на кръвотеченията при рани и наранявания, обилна менструация, туберкулозно храчене и вътрешни кръвоизливи.

Диуретично действие

Също така има диуретично действие, което спомага за изхвърляне на токсините от организма, подпомагайки функцията на бъбреците.

Антибактериални и антивирусни свойства

Някои изследвания показват, че очиболецът има силни антибактериални и антивирусни свойства и може да бъде полезен в борбата с инфекциите.

 

Гаргара от очиболец

Отварата от очиболец се използва при възпалени и кървящи венци и афти, като се прави гаргара с нея. За да се приготви, обикновено се използва 30 грама смлян корен на очиболец:

 1. В 500 мл вода в тенджера добавете смлените корени на очиболец.
 2. Загрейте до кипване, след което намалете огъня и оставете да се запари 10-15 минути. Това ще позволи на активните съставки да се извлекат във водата.
 3. След това прецедете и правете гаргара на всеки час.

 

Екологично значение

 

очиболец

 

Освен своята терапевтична медицинска стойност, растението Potentilla erecta играе и жизненоважна екологична роля.

Способността му да вирее в различни местообитания също допринася за цялостното биоразнообразие на екосистемите, като коренищата му играят важна роля за стабилизиране на почвата, предотвратяване на ерозия и подобряване на качеството й.

Неговите яркожълти цветове привличат широк спектър от опрашващи насекоми, включително пчели, пеперуди и други, които му осигуряват успешното възпроизвеждане.

 

Митове и легенди

Очиболецът привлича вниманието с много легенди и митове. Във фолклора са носят различни истории и предания, свързани с това растение.

Познато е и като билка срещу магьосничество и тъмна магия. През средновековието се е смятало, че притежава магически свойства и често е било използвано за прогонване на зли духове и осигуряване на защита като амулет.

Вярвало се, че окачването на китка от него над вратата или поставянето й в ъглите на къщата ще прогони злите духове.

Очиболецът е бил използван в отварите на вещиците за лечение на различни заболявания. Смятало се, че те са използвали силата му, за да помагат на хората да се излекуват от болести и проклятия.

Според една легенда, ако млад мъж изпие чаша вино, в което са били потопени цветовете на очиболеца, той ще бъде способен да привлече любовта на жената, която му харесва.

Това е създало вярата, че очиболецът има магически сили, свързани с любовта и привличането, а в някои култури се вярва, че консумирането на очиболец може да доведе до дълголетие и здраве.

Този мит е възникнал поради лечебните свойства на растението и традиционното му използване в народната медицина за подобряване на здравето. Също така според поверията може да подобри психическите и интуитивните способности.

Вярва се, че хората могат да развият своята интуиция, да подобрят гадателските си умения и да имат пророчески сънища, като го носят. Също така е бил и средство за гадаене – венчелистчетата му са се използвали за предсказване на бъдещи любовни връзки.

Какво представлява растението очиболец?

Очиболецът (Potentilla erecta) е многогодишно тревисто растение от семейство Розови (Rosaceae).

Какви полезни вещества съдържа?

В него се съдържат флавоноиди, танини, катехини и други.

Какви са приложенията му?

Прилага се при възпаление, стомашни и урогенитални проблеми, като спазмолитик и други.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 05.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 5 октомври 2023 в 11:23 | Категория: Билки и чайове