Страшниче – билката, даряваща безстрашие

Обновена: 26.02.2024|
Страшниче.

Страшничето или познато още като изтравниче е популярна билка в българския фолклор, известна като лек срещу уплахи и страх.

В тази статия разглеждаме полезните действия и вярванията, свързани с това лековито растение, изследвайки ролята му в традиционната медицина и мистичното природно царство.

 

Какво представлява растението страшниче и как да го познаем?

Страшничето (Asplenium Trichomanes) е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Изтравничеви (Aspleniaceae).

Това е малка папрат с изправени, тънки и елегантни листа, които могат да достигнат до 20 см в дължина. Те се характеризират с лъскав, гладък и восъчен вид.

bademovo brashno 400
probiotik 600
bademovo brashno 400
probiotik 600

През пролетта и лятото са наситено зелени, като постепенно придобиват по-тъмен нюанс през есента и зимата. Растението се среща из Европа, Северна Америка, Африка и Азия, а в България може да се открие почти навсякъде.

Неговата адаптивна природа му позволява да заема различни местообитания, от сенчести гори до пукнатини на скали, като се среща до 1700 метра надморска височина.

Бере се от юни до август, като се употребяват най-често листата и по-рядко корените.

 

Разпространение и екологично значение

 

страшниче

 

Чрез колонизирането на трудните местообитания, това растение, заедно с други растителни и животински видове, адаптирани към подобни условия, допринасят за биоразнообразието на скалните екосистеми.

Тази папрат играе решаваща екологична роля, като стабилизира скалисти субстрати, намалява ерозията и допринася за цялостното здраве и стабилност на своето местообитание.

Освен това способността му да процъфтява в скалисти пейзажи осигурява подслон за разнообразен набор от организми, включително безгръбначни и други растителни видове.

Неговият малък размер, пълзящо коренище и хоризонтално стъбло, му позволяват да се установи в тесни пукнатини, осигурявайки здраво захващане на вертикални повърхности като скали, стени и варовикови разкрития.

Зелената пигментация на листата подобрява способността му да абсорбира слънчевата светлина дори на сянка, увеличавайки максимално фотосинтетичната ефективност.

 

Активни съставки

В страшничето се съдържат следните биологично активни вещества:

 • алкалоиди
 • танини
 • минерални соли
 • сапонини
 • смолисти вещества

 

Лечебни свойства

Веществата, съдържащи се в страшничето, помагат при хора със слаба нервна система, склонни към страхова невроза. То е изключително полезно при посттравматични стресови разстройства и панически атаки.

За лечебни цели се използват изсушени и по-рядко пресни листа. Те могат да се използват за приготвяне на чай или отвара.

Растението притежава антиоксидантни и антибактериални свойства и в народната медицина се прилага също и при респираторни проблеми и заболявания на белите дробове.

Коренът има противовъзпалителни и диуретични свойства, и може да бъде използван за облекчаване на отоци и състояния, свързани със задържане на течности.

Билката се употребява при следните здравословни проблеми:

 • заекване
 • главоболие
 • сърдечна слабост
 • нарушено кръвообръщение
 • косопад
 • астма
 • кашлица

 

Запарка от страшниче

 

страшниче

 

Запарката е един от начините, по които може да се използва билката за лечебни цели. Тя се отличава със своя свеж вкус и има благоприятно въздействие върху дихателната система и общото здраве.

Ето как можете да приготвите запарка от страшниче:

 1. Нарежете на ситно изсушени листа на растението.
 2. В чайник поставете приблизително една чаена лъжичка от листата за всяка чаша вода, която искате да приготвите.
 3. Загрейте вода до точката на кипене и след това я изсипете върху нарязаните листа.
 4. Покрийте съда с капак и оставете запарката да кисне за около 10-15 минути.
 5. След като запарката е готова, прецедете.

Можете да добавите малко мед или лимон по желание, за да подобрите вкуса.

 

Алкохолен извлек

Алкохолният извлек е друг от начините за екстракция на полезните съставки от тази билка.

Ето няколко стъпки за приготвяне на алкохолен извлек от страшниче:

 1. Нарежете 20 г сухи листа за по-лесно извличане на активните съставки.
 2. Изберете висококачествен спирт с алкохолно съдържание от около 40-60%. Водка или домашна ракия са често предпочитани за този процес.
 3. Поставете нарязаните листа в стъклен съд и ги залейте с алкохола, така че да бъдат напълно покрити. Уверете се, че съдът е стерилен и добре запечатан.
 4. Затворете съда и го оставете на хладно и тъмно място за период от 30 дена. През това време алкохолът ще извлече полезните съставки от страшниче.
 5. Редовно разклащайте съда, за да помогнете на процеса на извличане.
 6. След като времето е изтекло, прецедете алкохолната смес, за да премахнете физическите частици на растението.
 7. Прелейте алкохолен разтвор в стерилни съдове или бутилки и го съхранявайте на тъмно и хладно място.

 

За терапия се пие по 20 капки през 4 часа за период от 14 седмици. За профилактика – по 10 капки, разтворени в сок или вода, вечер преди сън.

Важно е предварително да се консултирате с фитотерапевт или здравен специалист.

 

Култивиране

Растението се размножава чрез спори. Съберете зрели спори от долната страна на листата и ги посейте върху влажен, стерилен субстрат.

Култивирането на Asplenium trichomanes изисква внимание към неговите специфични нужди, особено по отношение на сянка и влажност.

Страшничето предпочита частична до пълна сянка, имитирайки естественото си местообитание в скалисти среди.

Вирее в добре дренирана, богата на хумус почва. Препоръчителната смес за саксии се състои от равни части торфен мъх, перлит и пясък.

Избягвайте да го излагате на пряка слънчева светлина, тъй като тя може да изгори деликатните му листа. Оптималният температурен диапазон за култивиране е между 15°C и 25°C.

Поддържането на високи нива на влага е от решаващо значение за успешното отглеждане на Asplenium trichomanes.

Страшничето предпочита постоянно влажна почва. Поливайте растението обилно, като се уверите, че водата се оттича добре.

С подходящи грижи можете да се насладите на красотата на тази нежна папрат в собствената си градина.

 

Митове и легенди

 

страшниче

 

Страшничето заема важно място в българския фолклор и ритуали, съчетавайки лечебни свойства, защитни сили и символични значения. Според народните вярвания то има способността да попива негативната енергия и да предпазва дома от тъмните сили.

При неспокоен сън, след уплаха пресен стрък страшниче се слага под възглавницата, където трябва да престои три поредни нощи. След това се хваща през кърпа, а не с ръце, и се изхвърля в реката, тъй като е поело цялата негативна енергия от човека в себе си.

Също така народът ни е вярвал, че то отблъсква злите духове, наричани „истравци“, предизвикващи болести по новородените и родилките до 40-тия ден.

Способността на растението да се придържа към скалите и да расте на привидно негостоприемни места е метафора за преодоляване на предизвикателствата и несгодите.

Деликатния му външен вид, който процъфтява в тежки условия, се свързва с устойчивост и упоритост. Това го е превърнало в мощен символ на сила, смелост и решителност.

Какво представлява растението страшниче?

Страшничето (Asplenium Trichomanes) е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Изтравничеви (Aspleniaceae).

Какви биологично активни вещества съдържа?

В него се съдържат сапонини, алкалоиди, танини, минерални вещества и други.

За какво се прилага в народната медицина?

Страшничето се прилага при страхови неврози, паник атаки, заекване, косопад, респираторни проблеми и други.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 05.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

5 Коментара

 1. Таня 17.04.2024 at 13:24 - Отговор

  Здравейте примам за кръвното Конкорд и натриксам дали може да пия и чай от страшниче

  • Калина Петкова 18.04.2024 at 12:09 - Отговор

   Здравейте. При прием на антихипертензивни лекарства е препоръчително да се консултирате с лекар или фитотерапевт.

 2. Таня 17.04.2024 at 13:20 - Отговор

  Здравейте да попитам и аз пия concor и натриксам за кръвното дали може да пия и чай от страшниче

 3. Димитров 01.02.2024 at 13:16 - Отговор

  Здравейте, възможен ли е приемът на страшниче с деанксит, глог, мента и валериан, лекарства за високо кръвно, като кантаб и невотенс плюс? Защото лекуващия кардиолог не можа да ми даде отговор. Поздрави

  • Калина Петкова 05.02.2024 at 9:22 - Отговор

   Здравейте. Билката е противопоказна при прием на антидепресанти. Също така тя намалява артериалното налягане, така че ако приемате препарати за хипертония, които действат съдоразширяващо и диуретично, не е препоръчително. Ако желаете да получите повече информация за билколечението и възможните взаимодействия на Asplenium trichomanes, Ви съветваме да се консултирате с фитотерапевт.

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 17:41 | Публикувана: 5 октомври 2023 в 10:22 | Категория: Билки и чайове