Огретен с тиквички и кашкавал

Обновена: 24.10.2024|
огретен с тиквички

Огретен с тиквички е алтернатива на класическото френско ястие. Ключови за него са картофите, сметана, маслото и хубавото сирене. За да бъде съвместим с кето режима, в нашия огртен с тиквички единствено ще заместим картофите с нисковъглехидратни зеленчуци и ще запазим останалите стъпки от оригиналната рецепта.

 

Рецепта за огретен с тиквички

Огретен с тиквички има много прилики с класическия картофен огретен, но има и някои важни разлики поради големите различия между двата вида зеленчуци.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
45 минути 6 344 калории
7 г нетни въглехидрати
14 г белтъчини
29 г мазнини

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 375 мл течна сметана за готвене, 20%
  • 250 г кашкавал (може да се замести с чедър или гауда)
  • 6 броя чери домати (~90 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. краве масло Гхи (~30 г)
  • 1 ч. л. черен пипер
  • няколко листа мащерка (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Отрежете двата края на тиквичките и ги нарежете на шайби със средна дебелина.
  2. Посолете ги и ги оставете настрана, за да се отцеди водата им за 15-20 минути.
  3. Разтопете маслото и го смесете със сметаната в отделна купа.
  4. Загрейте фурната на 180 градуса.
  5. Наредете 1/4 от тиквичките на дъното на подходяща дълбока тава. Залейте с комбинацията от сметана и масло. Сложете по малко от подправките. Поръсете с 1/4 от кашкавала.
  6. Повторете стъпка 5, докато наредите 4 слоя тиквички в тавата.
  7. След последния слок тиквички не слагайте кашкавал, а само остатъка от сметана и масло.
  8. Поръсете с подправките и печете за 15 минути под алуминиево фолио.
  9. След 15 минути премахнете фолиото и добавете останалия кашкавал.
  10. Нарежете чери доматите на половинки и ги наредете върху кашкавала за декорация и добавена сочност.
  11. Печете 10-15 минути, докато кашкавалът добие златен цвят и стане хрупкав на места.
  12. Може да сервирате огретен с тиквички топъл веднага след печене, но може да съхранявате и в хладилник за бързо за хапване охладено ястие или предястие.

Вкусни зеленчукови рецепти сме приготвили и между страниците на „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Хранителни стойности в 1 порция огретен с тиквички

 

огретен с тиквички

 

Огретен с тиквички на пръв поглед може да изглежда като напълно обикновено ястие, но то всъщност крие в себе си множество витамини и минерали. В 1 порция можем да открием:

  • 42% фосфор
  • 35% омега-3 мастни киселини
  • 33% калций
  • 32% витамин Ц
  • 30% витамин А
  • 30% цинк
  • 30% витамин Б12

 

За класическия огретен

Това е ястие, характерно за Франция, което носи автентичното име au gratin. Спрямо това дали използваме варени или сурови картофи двете ястия се различават във френската кухня. Върху огретена обикновено се посипват хлебни трохи или галета, които се препичат и стават хрупкави в комбинация с позлатеното сирене или кашкавал.

Подобни ястия се приготвят с паста (в Неапол), с морска храна, с консервирана риба (в Швеция) и с различни зеленчуци в разнообразие от национални кухни. Може да се използва карфиол, тиква, спанак, тиквички, патладжан, домати, чушки и други.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Кето огретен с карфиол, пармезан, гъби и спанак.

 

Както споменахме, огретен може да се приготви с различни съставки и добавки – някои от тях дори са подходящи за кето режима:

 

Топлият огретен чудесно се комбинира с подходяща лека супа или топла салата. Може да опитате някое от нашите вкусни нисковъглехидратни предложения:

 

Кето режимът е чудесен начин да подобрим здравето си и да свалим ненужните килограми. Ограничаването на въглехидратите и премахването на захарта от диетата ни съвсем не бива да означава, че няма да хапваме вкусни ястия. Любимият на всички огретен, за който пазим спомени от безгрижното детство, може съвсем лесно да се приготви огретен с тиквички и да можем да го хапваме колкото често желаем.

Ако приготвите огретен с тиквички и сте доволни от вкусния резултат, може да ни разкажете и споделите своите впечатления в нашата нисковъглехидартна кухня във Фейсбуккъдето обменяме опит и кулинарни идеи за всеки вкус.

Не забравяйте да се възползвате от нашето безплатно ежеседмично меню, като се присъедините към Вайбър групата ни.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар