Кето гофрети с тиквички

Обновена: 30.05.2024|
кето гофрети с тиквички

Днешното ни предложение е кето гофрети с тиквички – чудесна алтернатива за закуска или лек обяд, ако следвате кетогенна диета. Тази рецепта предлага балансирана комбинация от страхотен вкус с минимално количество въглехидрати.

 

Рецепта за кето гофрети с тиквички

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути  4  8 г нетни въглехидрати
340 калории

 

Необходими продукти:

  • 2 средни тиквички (~300 г)
  • 200 г зряла моцарела, настъргана
  • 60 г сирене чедър
  • 4 големи яйца
  • 30 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. краве масло Гхи (за намазване на гофретника)
  • чери домати, пресен спанак и рукола за гарниране, по желание

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително вашия гофретник, като първо намажете с маслото.
  2. Настържете тиквичките с ренде и изстискайте излишната влага добре, като подсушите с чиста кухненска кърпа или хартиени кърпи.
  3. В голяма купа смесете настърганите тиквички, настърганото сирене моцарела и чедъра, яйцата, бадемовото брашно, бакпулвера, чесъна на прах, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато се смесят добре.
  4. Изсипете тестото върху формата за гофрети, като го разпределите равномерно. Затворете гофретника и проверявайте, докато гофретите станат златистокафяви и хрупкави.
  5. След като са готови, внимателно извадете гофретите от гофретника и ги прехвърлете в чиния.

 

Сервирайте готовите кето гофрети с тиквички с чери домати, спанак и рукола или с любимите си гарнитури. Насладете се на вашите солени гофрети! Идеални са за вкусна и нисковъглехидратна закуска или следобедно хапване.

Още здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.

 

Ползите от консумацията на тиквички

 

кето гофрети с тиквички

 

Тиквичките са универсален и питателен зеленчук, който предлага редица ползи за здравето, сред които:

  • Високо съдържание на хранителни вещества. Въпреки ниското си съдържание на калории, тиквичките са пълни с основни хранителни вещества, включително витамин С, витамин А, калий, манган и фолат.
  • Богати на антиоксиданти. Тиквичките съдържат антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които са полезни за зрението. Тези антиоксиданти помагат за защита на очите от заболявания, свързани с възрастта, като макулна дегенерация и катаракта.
  • Хидратация. Тиквичките имат високо съдържание на вода, което може да ви помогне да останете хидратирани, особено по време на летния сезон или след физическа активност.
  • Поддържат храносмилателната система. Високото съдържание на фибри в тиквичките насърчава здравето на храносмилателната система и помага за поддържането на чревния микробиом.
  • Здраве за сърцето. Съдържанието на калий в тиквичките допринася за регулиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Освен това фибрите и антиоксидантите в тиквичките могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
  • Управление на теглото. Поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри, тиквичките могат да ви помогнат да се чувствате сити, като по-лесно контролирате апетита си и управлявате теглото си.

 

Какви сортове тиквички има?

Всеки от изброените сортове е подходящ за кето гофрети с тиквички, като вкусът може леко да варира:

  • Класически зелени тиквички: това е стандартният сорт с тъмнозелена кожа и твърда текстура. Перфектен е за печене на скара, сотиране или пържене.
  • Жълти тиквички: подобни на зелените тиквички по вкус и текстура, но с жълта кора. Те добавят жив цвят към ястията и може да се използват взаимозаменяемо със зелени тиквички.
  • Италиански тиквички (Romanesco): обикновено са по-светлозелени на цвят и имат оребрена форма. Те са ценени заради деликатния си вкус и нежна текстура, което ги прави идеални за салати или за лека термична обработка.
  • Кръгли тиквички: както подсказва името, тези тиквички са сферични, а не продълговати. Имат малко по-сладък вкус и са идеални за пълнене.
  • Тромбочино (Tromboncino): този сорт има уникален външен вид с удължени, извити плодове и бледозелена кожа с тъмни ребра.
  • Сиви тиквички (Cocozelle): този италиански сорт се характеризира с продълговати плодове с тъмнозелена кожа, изпъстрена със светлозелени или сиви ивици. Има богат вкус и често се използва в средиземноморски ястия.
  • Черна красавица (Black Beauty Zucchini) може да се похвали с лъскава, тъмнозелена, почти черна кожа и цилиндрична форма с леки ръбове. Неговата нежна, кремаво бяла плът узрява рано, обикновено готова за прибиране на реколтата след 45-55 дни, което го прави популярен избор както за домашните градинари, така и за търговските производители.
  • Сорта Raven: подобен на външен вид на черната красавица, но потенциално по-тъмен на цвят на кожата, този сорт се отличава с гладки, прави плодове с минимални ръбове.
  • Тиквичките Caserta имат светлозелена кожа с малко петна и леко заострена цилиндрична форма. Те предлагат гъвкавост в кухнята и са идеални за печене, пържене или пълнене.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пица с тесто от тиквички. Кето пица с бадемово брашно. Пица с тиквички. Кето гофрети с тиквички.

Опитайте и тази рецепта за кето пица с тесто от тиквички.

 

Ако нашето предложение за кето гофрети с тиквички ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

c388037f827d63bafd089b4a78f3d5f7?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар