Кето гофрети с тиквички
Днешното ни предложение е кето гофрети с тиквички – чудесна алтернатива за закуска или лек обяд, ако следвате кетогенна диета. Тази рецепта предлага балансирана комбинация от страхотен вкус с минимално количество въглехидрати.
Рецепта за кето гофрети с тиквички
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 8 г нетни въглехидрати 340 калории |
Необходими продукти:
- 2 средни тиквички (~300 г)
- 200 г зряла моцарела, настъргана
- 60 г сирене чедър
- 4 големи яйца
- 30 г бадемово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. краве масло Гхи (за намазване на гофретника)
- чери домати, пресен спанак и рукола за гарниране, по желание
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително вашия гофретник, като първо намажете с маслото.
- Настържете тиквичките с ренде и изстискайте излишната влага добре, като подсушите с чиста кухненска кърпа или хартиени кърпи.
- В голяма купа смесете настърганите тиквички, настърганото сирене моцарела и чедъра, яйцата, бадемовото брашно, бакпулвера, чесъна на прах, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато се смесят добре.
- Изсипете тестото върху формата за гофрети, като го разпределите равномерно. Затворете гофретника и проверявайте, докато гофретите станат златистокафяви и хрупкави.
- След като са готови, внимателно извадете гофретите от гофретника и ги прехвърлете в чиния.
Сервирайте готовите кето гофрети с тиквички с чери домати, спанак и рукола или с любимите си гарнитури. Насладете се на вашите солени гофрети! Идеални са за вкусна и нисковъглехидратна закуска или следобедно хапване.
Още здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.
Ползите от консумацията на тиквички
Тиквичките са универсален и питателен зеленчук, който предлага редица ползи за здравето, сред които:
- Високо съдържание на хранителни вещества. Въпреки ниското си съдържание на калории, тиквичките са пълни с основни хранителни вещества, включително витамин С, витамин А, калий, манган и фолат.
- Богати на антиоксиданти. Тиквичките съдържат антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които са полезни за зрението. Тези антиоксиданти помагат за защита на очите от заболявания, свързани с възрастта, като макулна дегенерация и катаракта.
- Хидратация. Тиквичките имат високо съдържание на вода, което може да ви помогне да останете хидратирани, особено по време на летния сезон или след физическа активност.
- Поддържат храносмилателната система. Високото съдържание на фибри в тиквичките насърчава здравето на храносмилателната система и помага за поддържането на чревния микробиом.
- Здраве за сърцето. Съдържанието на калий в тиквичките допринася за регулиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Освен това фибрите и антиоксидантите в тиквичките могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
- Управление на теглото. Поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри, тиквичките могат да ви помогнат да се чувствате сити, като по-лесно контролирате апетита си и управлявате теглото си.
Какви сортове тиквички има?
Всеки от изброените сортове е подходящ за кето гофрети с тиквички, като вкусът може леко да варира:
- Класически зелени тиквички: това е стандартният сорт с тъмнозелена кожа и твърда текстура. Перфектен е за печене на скара, сотиране или пържене.
- Жълти тиквички: подобни на зелените тиквички по вкус и текстура, но с жълта кора. Те добавят жив цвят към ястията и може да се използват взаимозаменяемо със зелени тиквички.
- Италиански тиквички (Romanesco): обикновено са по-светлозелени на цвят и имат оребрена форма. Те са ценени заради деликатния си вкус и нежна текстура, което ги прави идеални за салати или за лека термична обработка.
- Кръгли тиквички: както подсказва името, тези тиквички са сферични, а не продълговати. Имат малко по-сладък вкус и са идеални за пълнене.
- Тромбочино (Tromboncino): този сорт има уникален външен вид с удължени, извити плодове и бледозелена кожа с тъмни ребра.
- Сиви тиквички (Cocozelle): този италиански сорт се характеризира с продълговати плодове с тъмнозелена кожа, изпъстрена със светлозелени или сиви ивици. Има богат вкус и често се използва в средиземноморски ястия.
- Черна красавица (Black Beauty Zucchini) може да се похвали с лъскава, тъмнозелена, почти черна кожа и цилиндрична форма с леки ръбове. Неговата нежна, кремаво бяла плът узрява рано, обикновено готова за прибиране на реколтата след 45-55 дни, което го прави популярен избор както за домашните градинари, така и за търговските производители.
- Сорта Raven: подобен на външен вид на черната красавица, но потенциално по-тъмен на цвят на кожата, този сорт се отличава с гладки, прави плодове с минимални ръбове.
- Тиквичките Caserta имат светлозелена кожа с малко петна и леко заострена цилиндрична форма. Те предлагат гъвкавост в кухнята и са идеални за печене, пържене или пълнене.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кето гофрети с тиквички ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Подхождат си с всяко предястие и с всяка гарнитура - лесни и вкусни кюфтенца от пилешко и тиквички
Кето пица в гондола от тиквички е днешното ни предложение за нестандартна рецепта, която
https://youtu.be/SCWggyV-qZw Нискокалоричните палачинки с бадемово брашно и тиквички са вкусни и