Очанка – вълшебната билка за очи

Обновена: 26.02.2024|
Очанка.

Растението очанка е природен дар, който от векове се използва за лечението на различни очни заболявания в народната медицина. Освен това то има още множество приложения при различни здравословни проблеми и неразположения.

Тази билка е символ на яснота, чисто възприятие и духовно прозрение и според поверията подобрява способността на човек да вижда нещата по-ясно – както буквално, така и метафорично.

 

Какво представлява растението очанка и как да го познаем?

Очанката (Euphrasia officinalis) е едногодишно тревисто растение от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae).

Листата й са остро назъбени с яйцевидна форма и разположени срещуположно, докато цветята са малки и тръбести, розови, виолетови или бели на цвят.

burn 01 400
berb 02 600 02
burn 01 400
berb 02 600 02

Разпространена е почти из цяла Европа, като в България може да се срещне из тревисти площи, ливади, храсталаци и до 1800 метра надморска височина.

Цъфти от юни до септември, а времето й за бране е от май до септември, като се използва надземната част.

 

Събиране и сушене

 

очанка

 

Когато искате да намерите очанка в природата, трябва да я търсите на места с тревиста почва или горски пътеки в планински райони. Тъй като не е много голямо растение, то може лесно да бъде пропуснато и незабелязано, особено ако не цъфти.

Ако желаете да си наберете от този природен дар, следвайте следните стъпки:

  1. Използвайте остър нож или ножица, за да отрежете горните части на растението – листата и цветовете. Оставете по-ниските части и корена, за да позволите на растението да продължи да расте.
  2. Измийте внимателно отрязаните части на растението, за да отстраните замърсявания и прашинки. Оставете ги да изсъхнат за кратко на чисто и сухо място и да се изпари излишната влага.
  3. Разположете отрязаните листа и цветове на сито или мрежа, която позволява свободно циркулиране на въздуха. Поставете ги на сухо, тъмно и вентилирано място, за да започне процесът на сушене. Може да отнеме около 1-2 седмици, докато растението напълно изсъхне и стане крехко.
  4. След като се е изсушила напълно, я прехвърлете във въздухонепроницаем контейнер, като например стъклен буркан или плик за съхранение на билки. Поставете го на хладно, сухо и тъмно място, за да запазите качествата на растението за по-дълго време.

Важно е да бъдете внимателни при брането на растения от природата и да спазвате правилата за устойчиво събиране, за да запазите екосистемата и да гарантирате възобновяването на растението.

 

Съдържание

Това растение има дълга история на употреба в народната медицина, особено за лекуване на различни очни заболявания. В него се съдържат активни вещества, които притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

Флавоноиди

В тази билка се откриват флавоноидите кверцетин и лутеолин, които са силни антиоксиданти. Те помагат за защита на очите от свободните радикали, които се свързват със различни очни проблеми.

Танини

Танините, които присъстват в очанката, имат силни антисептични и противовъзпалителни свойства. Те допринасят за успокояването на възпалени и раздразнени очи, като при конюнктивит и други очни инфекции.

Етерични масла

Етеричните масла, съдържащи се в билката, имат благоприятно действие върху очите и могат да помогнат за смекчаване на раздразненията и намаляване на подуването.

Също така очанката съдържа още и витамини А, С и В, силиций и желязо.

 

Натурален лек аз очите

 

очанка

 

От векове тази билка се използва като лек за различни проблеми с очите.

Някои от най-честите очни заболявания и състояния, при които се използва очанката, включват:

  • Конюнктивит – известна със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, тя се използва като природен метод за облекчаване на конюнктивит – възпаление на прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото (конюнктивата).
  • Възпаление на очния клепач – може да помогне за облекчаване на възпалението и сърбежа, свързан с очния клепач, известно като блефарит.
  • Сухи очи – за хора, които изпитват сухота и дразнене в очите поради недостатъчно секретиране на сълзи или други фактори, очанката може да предложи облекчение, като подпомогне овлажняването на окото.
  • Алергичен конюнктивит – това е възпаление на конюнктивата, причинено от алергична реакция на окото към различни алергени. Билката може да помогне при симптоми като зачервяване, сърбеж и подуване на очите.
  • Надрасквания или ухапвания от насекоми в околоочния район – някои народни медицински практики препоръчват използването на очанка като средство за облекчаване на раздразненията, причинени от ухапвания на насекоми или надрасквания в района около очите.
  • При уморени очи – компресът от очанка може да бъде ефективен начин за облекчаване на уморени очи и намаляване на дразненето и напрежението в тях.

 

Очно измиване

Един от основните й начини за прилагане е чрез очно измиване. За приготвянето на разтвора може да използвате свежи или сухи части от растението.

Поставете ги във вряща вода и оставете да изстине. След това прецедете и използвайте получената течност за очно измиване. Това може да помогне за облекчаване на възпаления, сухота и раздразнения на очите.

Очни компреси

Очанката може да бъде използвана и за приготвяне на очни компреси. Направете отвара от сухи или свежи части на растението и нанесете върху кърпа или компрес.

Поставете компреса върху затворени очи и оставете да действа за около 10-15 минути. Това може да помогне за успокояване и освежаване на очите.

 

Други приложения

Но освен за очите, очанката се използва и за други здравословни проблеми.

Дихателна система

Билката е известна и със своите експекторантни свойства и може да помогне при дихателни проблеми като синузит, алергии и раздразнение на дихателните пътища. Тя допринася за разреждане на секретите и облекчаване на кашлицата.

Подпомагане на храносмилателната система

Според традиционната медицина, очанката има благотворно въздействие върху храносмилателната система. Тя се използва също и за облекчаване на стомашни разстройства.

Проблеми с ушите

Някои хора прилагат тази билка и при ушни инфекции и възпаления, включително вътрешен и външен отит. Може да се приготви отвара, с която се напоява памучен тампон и се поставя в ухото.

 

Противопоказания

Не трябва да се употребява от бременни или кърмещи жени, хора с гастрит, стомашни язви и хронични заболявания в остър стадии.

 

Митове и легенди

 

очанка

 

Има мит, който свързва името на растението със свръхестествено лечителство. Според легендата, името „Euphrasia“ идва от Ефросина, която е една от трите грации в митологията и е богинята на радостта и хармонията.

Според мита, легендарният лечител Асклепий употребявал растението очанка за лечение на очни болести и го наименувал в чест на богинята.

В различни фолклорни традиции, очанката се свързва и с магически и защитни сили. Вярвало се, че носенето или полагането на растението в близост до очите може да привлече щастие, благополучие и защита от зло.

Също така венецът от очанка, поставен на главата, помага да се повишат психичните сили и да се „вижда“ по-ясно кой казва истината и кой – не.

Очанката също е асоциирана с любовта и привличането на сърдечната половинка. Ако двама влюбени са заедно в момента, в който видят цъфнала очанка, това вещае истинска любов и щастлива връзка.

В някои народни приказки Euphrasia се свързва с феите и се смята за любимото растение на тези митични същества. Смята се, че тe са използвали нежните й венчелистчета, за да украсяват своите жилища.

Какво представлява растението очанка?

Очанката (Euphrasia officinalis) е едногодишно тревисто растение от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae).

Какви полезни вещества съдържа?

В него се съдържат флавоноиди, танини, етерични масла, витамини А, С, В, силиций и желязо.

За какво се използва?

Очанката се прилага при различни очни възпаления и заболявания, както и при проблеми с дихателната и храносмилателна системи и ушите.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 20.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 12:16 | Публикувана: 20 септември 2023 в 17:24 | Категория: Билки и чайове