Как и кога протича преглед на новороденото след раждане?

Обновена: 01.03.2024|
Преглед на новороденото.

Периодът, обхващащ бременността, процеса на раждане и първите няколко дни от живота на новороденото е предизвикателен както за родителите, така и за детето. Целта на тази статия е да разкрие накратко стъпките от първоначалния и подробния преглед на новороденото.

Първият контакт на специалиста по неонатални грижи с новороденото е в родилна зала, непосредствено след раждане. В този момент обаче протича бърза оценка на състоянието по т. нар. система на Апгар.

Подробният преглед протича след приема в неонатологично отделение. Най-важният акцент от този преглед на новороденото е да се оцени адаптацията към живота извън утробата.

 

Как протича първоначалният преглед на новороденото?

За преценка състоянието на новороденото веднага след раждането, американската анестезиоложка Верджиния Апгар през 1952 г. създава скала, включваща 5 показателя. Всеки показател се оценява с определени точки – 0, 1 или 2. Сумарно от 5-те показателя, с максималният брой точки на всеки, е 10.

Ето и показателите, които дават бърза оценка за състоянието на новороденото:

 • Сърдечна честота (СЧ) – нормалната СЧ е 100-170 удара в минута. Ако СЧ е под 100 уд./мин., се поставя оценка 1, а ако липсва напълно – 0 точки.
 • Цвят на кожата (ориентира ни за нивата на кислород в кръвта) – розов при нормални обстоятелства. Ако новороденото е цианотично (синьо) се поставя оценка 1, ако е цялостно бледо и синьо – 0 точки.
 • Дишане – новороденото плаче с глас, без нарушения и затруднения в дишането. Ако дишането му е затруднено и неравномерно, стене, се поставя оценка 1. Ако напълно липсва дишане – 0 точки.
 • Реактивност – тактилната стимулация от страна на специалиста предизвиква ефективно дишане, плач и съпротива при едно активно здраво новородено. Ако липсва всякаква реакция на тактилната стимулация, се оценява с 0 точки.
 • Тонус (общ) – активно движещо се. Ако липсва мускулен тонус и новороденото е отпуснато, се оценява с 0 точки.

Apgar резултатът всъщност ни ориентира бързо в първата критична минута след раждането за необходимостта от реанимация.

Впоследствие състоянието на новороденото се оценява и на 5-тата минута по същата схема.

По две точки за всеки показател ще получи всяко здраво новородено без нужда от дихателно подпомагане и реанимационни действия.

Според степента на нарушение във всеки един от показателите обаче, може да се даде оценка 1 или 0.

 

Как интерпретираме този резултат?

Според резултата в Апгар скалата, след преглед на новороденото се правят следните заключения:

 • Ако Apgar резултатът е 8-10, при повечето деца означава, че са в отлично състояние. Не изискват друга помощ освен просто назофарингиална аспирация.
 • Новородено с резутат от 4 до 7 на първата минута е с потиснато дишане, вялост и бледост, до син цвят на кожата. Сърдечната честота и рефлексната дразнимост обаче може да са добри.
 • Новородените с 0 до 3 точки обикновено имат бавна до недоловима сърдечна честота, а рефлексите са потиснати до липсващи. При тях трябва веднага да се започне реанимация, включително изкуствено дишане.

 

Какво допълнително се проверява и записва?

 

Преглед на новороденото.

 

Допълнително, след стабилизирането на новороденото, се измерва телесната маса, обиколка на глава и ръст. При наличие на груби аномалии, които може да са видими непосредствено след раждане, и травми от родилния процес, се документират подробно.

Поставя се номер на новороденото, който, заедно с пола, се отразява в листа и на родилката. Този номер е съществен за последващото разпознаване между майка и бебе.

Сверяването му става при всяка среща и предаване от акушерките към майката, както и в момента на изписването.

 

Как започва подробния преглед на новороденото?

Подробният преглед протича след приема в неонатологично отделение. Тогава се предоставя необходимото място, спокойна обстановка и време за извършването му. Целта е да се оценят адаптацията на новороденото към живота извън утробата, наличието на вродени аномалии, инфекции.

На първо място винаги се оценяват повторно показателите на основните жизнени функции:

 • Нормалната дихателна честота при новородени е различна от тази при възрастните – между 40 и 60 пъти в минута. Възрастните обикновено имат дихателна честота между 12 и 20 вдишвания в минута. Ето защо не бива да се притеснявате, ако забележите по-учестено дишане при новороденото, сравнявайки с вашия дихателен ритъм. При подробния преглед на новороденото се отбелязва и ритмичността на дишането и други показатели, които специалистите чуват при доближаване на стетоскопа към гръдния му кош.
 • Нормалната сърдечна честота е между 100 и 170 удара в минута при новородените – отново различна от тази на възрастните възрастните (между 60 до 100 удара в минута). При стимулация и плач може да се увеличи леко и над тези стойности, което е в рамките на нормалното. Ако при преслушването на гръдния кош се установят сърдечни шумове, те също се документират.
 • Артериалното налягане на новородените корелира с гестационната възраст, теглото при раждане и постнаталната възраст. Не се измерва рутинно както сърдечната и дихателната честота, освен ако е необходимо да се проследи, при сърдечни и други малформации.

 

Какво може да забележим в цвета на кожата на новороденото?

От огледа на новороденото оценяваме и цвета на кожата:

 • Тя може да е иктерична (жълтеникава) поради натрупването на жълтия пигмент билирубин. Това състояние е тревожно, ако се установи преди изтичането на първите 24 часа след раждането – може да е симптом на инфекции и други потенциални заболявания. След изтичането на първите 24 часа естествено е нормално да се появи това жълтеникаво оцветяване и да не ни притесни – познато е като физиологична жълтеница при новороденото.
 • Когато кожата е цианотична (синкава), особено в областта на устните и езика, говорим за ниско насищане с кислород в кръвта – може да се свърже с белодробно или сърдечно заболяване. Ако обаче установим това посиняване само по пръстите, дланите и стъпалата, го считаме за нормално за току-що родени деца и през първите няколко часа след раждането.

 

Какви обриви може да установим?

 

Преглед на новороденото.

 

Да разгледаме нормални или притеснителни са някои от следните обриви.

Неонаталните комедони (comedones neonatorum)

Малки, бели, леко надигнати възелчета (предимно по носа), които изчезват спонтанно след 2-3-та седмица. Дължат се на хормонално предизвикана прекомерна секреция на мастните жлези. Когато тези комедони се инфектират, състоянието се означава като често срещаното неанатално акне (асne nonatorum).

Важно е да се отбележи, че състоянието е самоограничаващо се и преминава спонтанно за три-четири месеца.

В повечето случаи не се налага лечение, но ако засягането е обширно, може да се използват специални лосиони за целта. Упоритите и неповлияващи се лезии трябва да се насочат към клиницист за изключване на ендокринологични заболявания.

Еритема токсикум

Обрив по лицето, тялото, крайниците на новороденото, който се появява първите 48 часа от раждането, но е възможна и появата му на 7-10-и ден.

Обривът е представен от пъпчици с бледа централна зона и периферно зачервяване. Това може да предизвика притеснение у всеки нов родител, но изчезват спонтанно за няколко дни.

Причината за появата все още не е напълно изяснена, вероятно е алергична реакция. Няма нужда от специфично лечение и не е повод за притеснение.

Милия неонаторум (milia neonatorum)

Последния често срещан кожен обрив, установен при 50% от новородените милия неонаторум или т.нар “милии”. Обривът е представен от малки, 1-2 мм в диаметър, бели жълтеникави пъпчици. Те може да се установят по лицето, горната част на тялото и крайниците.

Причина за тях е отлагането на кератин в кожата. Изчезват спонтанно още първия месец и не дават повод за притеснение.

 

На какво се обръща внимание до края на прегледа на новороденото?

 

Преглед на новороденото.

 

След оглед на кожата и обривните единици, клиницистът преглежда главата на новороденото за нарушения в размера – микроцефалия (твърде малка глава), макроцефалия (твърде голяма глава), наличие на травми от родилния процес, проверява и фонтанелите.

През подробен преглед преминават лицето в търсене на аномалии и заболявания на очите, ушите, нос, твърдото небце.

Гръдният кош се преслушва и се оценява сърдечната дейност и дишането.

Коремът на новороденото се оглежда заедно с пъпния остатък, внимателно се палпира, за да се установи, ако има болезненост, проверява се размерът на черния дроб.

Оценява се състоянието на гениталиите, наличието на нормален ректум.

 

Как да се ориентирам като родител в цялата тази информация?

Периодът, обхващащ бременността, процеса на раждане и първите няколко дни от живота на новороденото е предизвикателен както за родителите, така и за детето. Целта на тази статия е да разкрие накратко стъпките от първоначалния и подробния преглед на новороденото. Това ще внесе известно спокойствие и по-лесен преход в първите няколко дни.

Първоначалния преглед се провежда в родилна зала, непосредствено след раждане. Той има за цел да установи стабилността на състоянието на  новороденото. Това става чрез определяне на Апгар скала. Тя се състои от пет показателя, всеки с възможна оценка 0/1/2.

Подробният преглед протича след приема в неонатологично отделение. Тогава се предоставя необходимото място, спокойна обстановка и време за извършването му. Целта е да се оценят адаптацията на новороденото към живота извън утробата, наличието на вродени аномалии, инфекции.

Обривните прояви бяха разгледани по-подробно с цел, ако новите родители попаднат на тях у дома, да се внесе малко спокойствие. Повечето от тях преминават спонтанно и са нормални.

Как протича първоначалният преглед на новороденото?

За преценка състоянието на новороденото веднага след раждането, американската анестезиоложка Верджиния Апгар през 1952 г. създава скала, включваща 5 показателя – сърдечна честота, цвят на кожата, дишане, реактивност, тонус.

Как интерпретираме скалата на Апгар при преглед на новороденото?

Ако Apgar резултатът е 8-10, при повечето деца означава, че са в отлично състояние. Не изискват друга помощ освен просто назофарингиална аспирация.

Какво допълнително се проверява при преглед на новороденото?

Допълнително, след стабилизирането на новороденото, се измерва телесната масаобиколка на глава и ръст. 

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 25.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

18d333271f683be45ed6ea502a810f16?s=96&d=mm&r=g

Яна Михайлова е студент по медицина с подчертан интерес към педиатрия и неонатология. Има участие в статии, касаещи и патология при възрастни, най-вече сърдечно-съдови заболявания. Водещата й цел е винаги да се постига детайлно разбиране за болестните процеси и да е възможно обяснението им на всеки, независимо дали е лекар или не. Към момента работи като здравен асистент в Майчин дом в Интензивно неонатологично отделение. Преди това преминава през Детска реанимация - Пирогов, Интензивно детско отделение при СБАЛДБ "проф. Иван Митев" и отделение „Диабет“ към същата болница.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:52 | Публикувана: 25 август 2023 в 14:41 | Категория: Бременност и женско здраве