Млечни зъби – всичко, което трябва да знаем

Обновена: 01.03.2024|

Поникването на млечни зъби и правилната грижа за тях са от изключителна важност за правилното развиване на челюстта и на постоянните зъби в по-късен етап. В тази статия разкриваме как протича този естествен процес и как можем да постъпим, ако се появят проблеми в него.

 

Колко млечни зъба имаме?

Децата обикновено имат общо 20 млечни зъба. Те започват да пробиват около 6-месечна възраст и продължават, докато детето навърши около 2-3 години.

Докато детето расте, неговите млечни зъби постепенно започват да падат, а постоянните зъби заемат тяхното място.

Така наречените бебешки или млечни зъби включват:

  • Резци (централни и странични). Това са предните зъби, които се използват за разкъсване на храна. 
  • Кучешки зъби. Тези заострени зъби се намират до резците и отново се използват за разкъсване на храна. 
  • Кътници. Това са плоските зъби в задната част на устата, използвани за смилане на храна. 

 

Кога поникват млечните зъби?

Млечните зъби започват да се формират още по време на развитието на плода, но самото поникване обикновено стартира около шест месеца след раждането.

Моментът на поникването обаче е строго индивидуален, като основна роля играе генетиката. При някои индивиди може изненадващо млечни зъби да поникнат през 3-тия месец, а в много редки случаи дори новороденото може да има зъбки.

Зъбите никнат по двойки, като най-често първите поникнали са централните резци отдолу, последвани от двата горни.

В таблицата по-долу може да видите приблизителните периоди на поникване на различните видове млечни зъби.

Възраст Зъби
От 6 до 10 месеца  Долни централни резци
От 8 до 12 месеца  Горни централни резци
От 9 до 13 месеца  Горни странични резци
От 10 до 16 месеца  Долни странични резци
От 13 до 19 месеца  Първи кътници на горната челюст
От 14 до 18 месеца  Първи кътници  на долната челюст
От 16 до 22 месеца  Горни кучешки зъби
От 17 до 23 месеца  Долни кучешки зъби
От 23 до 31 месеца  Втори кътници на долната челюст
 От 25 до 33 месеца  Втори кътници на горната челюст

 

Ролята на млечните зъби

 

Млечни зъби.

 

Основните роли на млечните зъби включват:

  • Улесняване на дъвченето. Млечните зъби са първите зъби, които се появяват в устата на детето, обикновено започвайки около шестмесечна възраст. Те играят жизненоважна роля в началните етапи на дъвчене и разграждане на храната за храносмилане.
  • Развитие на речта. Различни видове млечни зъби, включително резци, кучешки зъби и кътници, помагат на децата да образуват звуци и да артикулират думи, докато се учат да общуват.
  • Поддържане на пространство. Тъй като млечните зъби падат естествено, те насочват никненето на постоянните зъби в определените им позиции. Правилното подреждане на постоянните зъби зависи от основата, поставена от временните.
  • Подпомагане развитието на челюстта. Наличието на млечни зъби спомага за развитието и растежа на челюстната кост. Дъвкателното действие стимулира челюстта, насърчавайки правилното развитие на костите и създавайки поддържаща структура за бъдещи постоянни зъби.
  • Основаване на навици за орална хигиена. Млечните зъби предоставят ранна възможност на родителите да възпитат у децата си добри навици за орална хигиена, като ги научат на правилно миене и грижа за зъбите.

 

Облекчаване на дискомфорта при поникване на млечни зъби

Процесът на никнене на млечни зъби може да причини дискомфорт на бебетата и малките деца. Честите симптоми включват раздразнителност и лигавене и дъвчене на предмети.

Има различни методи, с които може да облекчите състоянието като например нежен масаж на венците с помощта на чист пръст или хладна, влажна кърпа. Бебешките пръстени за зъби и други меки играчки, създадени за дъвчене, осигуряват натиск, който може да облекчи неприятното усещане.

Геловете или мехлемите за никнене на зъби, предназначени за бебета, могат да съдържат леки анестетици за временно обезболяване на венците.

Въпреки това е важно да следвате инструкциите на продукта и да се консултирате със здравен специалист, ако не сте сигурни. Ако ако дразнене е сериозно, могат да се прилагат подходящи за възрастта дози ацетаминофен или ибупрофен под лекарско ръководство.

Добре е да се консумират студени, меки храни като охладено ябълково пюре или кисело мляко.  Избягването на определени твърди или дразнещи храни, каквито са киселите или пикантните, е препоръчително през този период.

Разсейването чрез игра или ангажиращи дейности също може да е от полза.

Важно е да се отбележи, че докато дискомфортът при никнене на зъби е типичен (стига да не е прекомерен и постоянен), постоянната висока температура, диария или други признаци на заболяване изискват незабавна медицинска помощ, за да се изключат други потенциални здравословни проблеми.

 

Защо млечните зъби падат?

 

Млечни зъби.

 

Процесът на падане на млечните зъби е естествена и жизненоважна част от денталното развитие на детето. С поникването на постоянните зъби корените на млечните се резорбират, което води до постепенното им разклащане и евентуално изпадане.

Този естествен процес е от съществено значение, за да се направи място за по-големите и по-издръжливи постоянни зъби, които ще служат през цялата зряла възраст.

Резорбцията на корените се ръководи от сложни биологични сигнали, които осигуряват плавния преход от млечни към постоянни зъби. Докато този процес обикновено се регулира от само себе си, има случаи, в които може да е необходима намеса.

 

На каква възраст падат?

Възрастта, на която падат млечните зъби, може да варира при различните деца.

Падането на млечни зъби може да започне около 6-годишна възраст и да продължи до ранните тийнейджърски години.

Последователността на падането често следва реда на поникване на зъбите.

 

Проблеми с млечните зъби

 

Млечни зъби.

 

Различни проблеми, свързани с поникването на млечни зъби или поддръжката им, могат да настъпят. 

Кухини (ранен детски кариес)

Лошата орална хигиена, честата консумация на сладки храни и напитки и неадекватната грижа могат да доведат до кариес в млечните зъби.

Често този проблем е наричан „биберонов кариес“ или „кариес на храненето с шише“, но трябва да се има предвид, че мненията на експертите по отношение на връзката между кариесите и кърменето са изключително противоречиви.

Нелекуваният кариес може да прогресира до инфекции и да причини болка и дискомфорт на детето. В тежки случаи може да се развие зъбен абсцес. Склонността за развиване на кариеси на млечните зъби крие риск от повторна поява на този проблем, този път върху постоянните зъби.

Преждевременна загуба на зъби

Фактори като инциденти, травми или тежък кариес могат да доведат до преждевременна загуба на млечни зъби. Това може да повлияе на подреждането на постоянните зъби и да доведе до нужда от интервенции.

Малоклузия (неправилно подреждане на зъбите)

Навици като смучене на палец, използване на биберон или продължително хранене от шише могат да допринесат за неправилно захапване или грешно подреждане на зъбите.

Гингивит

Лошата устна хигиена може да доведе до гингивит – възпаление на венците. Ако не се лекува, той може да прогресира до по-тежко заболяване на венците, засягащо поддържащите структури на зъбите.

Флуороза на зъбите

Прекомерният прием на флуорид по време на развитието на млечните зъби може да предизвика зъбна флуороза – козметичен проблем, който причинява обезцветяване и хлътване на зъбния емайл.

Хипоплазия (дефекти на емайла)

Фактори като хранителни дефицити, заболяване или определени лекарства могат да допринесат за дефекти на емайла, известни като хипоплазия. Това състояние може да направи зъбите по-податливи на кариес.

Бруксизъм (скърцане със зъби)

Някои деца могат да проявят бруксизъм или скърцане със зъби, което може да износи зъбния емайл с течение на времето.

Ортодонтски проблеми

Проблемите с подреждането на млечните зъби могат да повлияят на позиционирането на постоянните зъби, което води до ортодонтски проблеми, които може да изискват намеса по-късно в живота.

 

Какво да правим, ако млечните зъби падат трудно?

 

Млечни зъби - зъболекар.

 

Когато млечните зъби на вашето дете не падат лесно, търпението и наблюдението са от решаващо значение.

Понякога насърчаването на детето да разклати леко разклатения зъб с чисти ръце или кърпичка може да помогне за улесняване на постепенното отделяне.

Важно е обаче да не насилвате премахването на упорит млечен зъб, тъй като това може да доведе до ненужна болка, потенциално увреждане на околните тъкани или счупване на фрагменти.

Ако падането е значително забавено или ако възникнат опасения относно пробива на подлежащия постоянен зъб, препоръчително е да се консултирате със зъболекар.  В някои случаи той може да препоръча професионално изваждане, ако млечен зъб причинява дискомфорт или пречи на пробива на постоянния зъб. Тази екстракция обикновено е лесна и минимално инвазивна процедура.

Независимо от ситуацията със забавено отделяне, поддържането на добра устна хигиена е от съществено значение. Насърчаването на детето да продължи да мие зъбите си редовно, включително засегнатата област, помага за предотвратяване на потенциални усложнения.

Ако детето изпитва болка или дискомфорт, свързани с упорит млечен зъб, могат да се използват болкоуспокояващи без рецепта за временно облекчаване на симптомите.

Родителите също трябва да следят никненето на постоянните зъби. Ако има опасения относно подреждането и поникването им, зъболекарите с радост ще съдейства за разрешаването на проблема.

Денталното развитие на всяко дете е уникално и някои вариации във времето на отделяне на зъбите са нормални.

Въпреки това последователната комуникация със зъболекар и навременните професионални насоки могат да осигурят най-добрите резултати за оралното здраве на детето.

 

Заключение

Ролята на така наречените бебешки или млечни зъби се простира отвъд простото улесняване на ранните етапи на дъвчене. Те създават необходимите пространства в челюстта за по-големите, постоянни зъби, които ще ги заменят.

Освен това детските млечни зъби допринасят значително за формирането на правилни говорни модели. Различните видове – резци, кучешки зъби и кътници – работят заедно, за да помогнат на децата да артикулират звуци и думи ефективно.

Редовните зъболекарски прегледи могат да разрешат всякакви притеснения, като осигурят плавен преход от фазата на млечни зъби към развитието на силен и здрав постоянен набор от зъби.

Колко млечни зъба имаме?

Обикновено броят млечни зъби е 20.

Защо падат млечните зъби?

Когато започват да поникват постоянните зъби, корените на нашите млечни зъби се резорбират, което води до постепенното им разклащане и евентуално изпадане.

Каква функцията имат така наречените бебешки или млечни зъби?

Функцията на млечните зъби е да улеснят дъвченето и да подпомогнат развиването на речта. Освен това те създават пространство за постоянните зъби, които ще ги заменят, и развиват структурата на челюстта.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 15:36 | Публикувана: 23 февруари 2024 в 12:30 | Категория: Здраве