Лечение с брекети – кога е необходимо?

Обновена: 22.02.2024|
Лечение с брекети.

Брекетите са откритие, което е подобрило в пъти естетическия вид на хората, здравето на зъбите и устната им кухина и дори цялостното качество на живот. Все по-разпространеното лечение с брекети помага за справянето не само с дребни дефекти, но и със сериозни здравословни състояния.

В повече подробности ще разгледаме видовете брекети, начина, по който протича лечението с тях, и проблемите, които налагат ортодонтско лечение.

 

Какво представляват брекетите?

Брекетите са ортодонтски устройства, които се използват за коригиране на отклонения на зъбите и челюстта. Те целят да упражнят лек натиск и постепенно да ги наместят в желаните им позиции.

Основните им компоненти включват:

vit e 400
vitc 600 1
vit e 400
vitc 600 1
 • Брекети. Това са малки метални или керамични приставки с квадратна форма, които се залепват към предната повърхност на всеки зъб с помощта на специално дентално лепило.
 • Дъги. Тези тънки метални жици свързват брекетите и оказват натиск върху зъбите. Телните дъги се предлагат в различни дебелини и форми, в зависимост от специфичните нужди на лечението на пациента.
 • Ластици. Известни като лигатури или ластици за брекети, тези малки еластични ленти държат дъгата на място върху скобите. Те могат да бъдат прозрачни или да се предлагат в различни цветове, което позволява на хората да персонализират своите брекети.
 • Букални тръби. Те са прикрепени към моларните ленти в задната част на устата. Осигуряват опора за дъгата и помагат при подреждането на задните зъби.

 

Какви видове брекети има?

Идеята на всички видове брекети е да наместят зъбите по най-добрия възможен начин, упражнявайки натиск. Въпреки това всеки вид има различна естетическа визия, издръжливост и надеждност.

Въпреки че само ортодонтът може да ви помогне да изберете най-подходящия тип за вашето лечение с брекети, все пак ще разгледаме накратко възможностите.

 

Метални брекети

Това е най-често срещаният тип брекети, който е изработен от висококачествена неръждаема стомана. Той е много издръжлив и ефективен при лечение на различни ортодонтски проблеми.

Често металните брекети са по-достъпни в сравнение с някои други ортодонтски опции.

 

Керамични брекети

 

Брекети.

 

Керамичните брекети се изработват от керамичен или композитен материал. Могат да бъдат прозрачни или в цвета на зъбите, което им помага да се слеят с естествения им цвят.

Този вид е по-малко забележим от традиционните метални брекети и е популярен избор за хора, които търсят по-дискретна опция за ортодонтско лечение.

Обикновено е издръжлив, но може да бъде по-податлив на начупване в сравнение с металната си алтернатива. Трябва да се избягват захапването на твърди храни и консумирането на лепкави такива.

 

Сапфирени брекети

Те са направени от монокристален сапфирен материал с висока прозрачност. Той е изключително здрав и устойчив на петна.

Сапфирените брекети са създадени така, че да се сливат с естествения цвят на зъбите, което ги прави много дискретни. Известни със своята издръжливост и устойчивост на оцветяване, което ги прави по-малко податливи на обезцветяване с течение на времето в сравнение с други видове прозрачни или керамични брекети.

 

Лингвални шини

Лингвалните шини се поставят на задната повърхност на зъбите, което ги прави практически невидими отпред. Те предлагат козметично предимство, но може да отнемат повече време за привикване и изискват по-щателна орална хигиена.

 

Прозрачни алайнери

Прозрачните алайнери (Invisalign) са подвижна алтернатива на традиционните брекети. Те са изработени от прозрачна пластмаса и постепенно изместват зъбите на мястото им.

Доста хора се чудят дали да изберат брекети или алайнери.

Прозрачните алайнери са популярни, защото са трудно забележими и могат да се свалят от пациента при хранене, което улеснява и поддържането на хигиена.

От една страна, тяхната подвижност улеснява почистването, но от друга носи риск да се привикне към често сваляне и да не се постигнат нужните резултати.

 

Кои проблеми се нуждаят от ортодонтско лечение с брекети?

 

Лечение с брекети.

 

Ортодонтското лечение с брекети обикновено се препоръчва за лица, които имат един или повече от следните зъбни проблеми:

 • Малоклузии. Това са неправилни захапки. Често срещаните видове включват прекомерна захапка (горните зъби стърчат над долните зъби), подхапвания (долните зъби стърчат над горните зъби), кръстосани захапки (горните и долните зъби не са подредени правилно) и отворени захапки (предните зъби не се събират, когато захапваме).
 • Струпване на зъби. Проблемът възниква, когато няма достатъчно място в челюстта, за да могат всички зъби да паснат правилно. Това може да доведе до припокриване на зъбите или изкривяване от подравняване.
 • Проблеми с разстоянието. Празнините или пространствата между зъбите могат да се дължат на липсващи зъби или неподходящ размер на челюстта.
 • Неправилно подравнени зъби. Зъби, които са завъртяни, наклонени или по друг начин извън идеалната си позиция, могат да повлияят както на естетиката, така и на функцията.
 • Изпъкнали предни зъби. Те могат да увеличат риска от нараняване и да повлияят на цялостния вид на лицето.
 • Проблеми с говора и дъвченето. Неправилното подреждане на зъбите може да повлияе на способността за говор и дъвчене. Правилно подредените зъби могат да подобрят тези функции.
 • Проблеми с челюстта. Ортодонтското лечение може да се справи и с нередности на челюстта, като неправилно подравнена челюст или челюст, която не се затваря правилно (малоклузия).
 • Кръстосани захапки. Възниква, когато някои от горните зъби захапят вътре в долните зъби.
 • Скърцане със зъби (бруксизъм). Бруксизмът може да причини неравномерно износване на зъбите и да доведе до проблеми със захапката.

 

Как протича лечението с брекети?

 

Лечение с брекети.

 

Време е да се гмурнем в ортодонтския процес за лечение с брекети и да разберем как протича той.

 

Консултация

Първата стъпка включва посещение на ортодонт. По време на консултацията той извършва обстоен преглед на зъбите, челюстта и захапката, като използва рентгенови снимки и/или зъбни отпечатъци.

Въз основа на оценката се разработва персонализиран план за лечение, който очертава специфичните проблеми, които трябва да бъдат разгледани, вида на препоръчаните брекети и очакваната продължителност на лечението.

На въпроса колко време се носят брекети дори ортодонтът не може да даде точен отговор. Продължителността на лечението варира в зависимост от инвидуалното състояние и реакцията на индивида към лечението. Средно се носят от 1 до 3 години.

Ортодонтското лечение с брекети често се препоръчва в детството и юношеството, когато зъбите и челюстта все още се развиват. Ранната намеса може да помогне за насочване на растежа на зъбите и челюстите, което прави лечението по-ефективно и потенциално по-кратко.

Въпреки това те могат да се използват и за възрастни, които желаят да коригират проблеми със зъбите, които не са били разглеждани в детството или са се развили по-късно в живота.

 

Лечение с брекети

При установяване на нужда от лечение се започва с поставяне на брекети, които са залепват към предната повърхност на всеки зъб с помощта на специално лепило.

През тях се прокарва дъга и се закрепва с еластични лигатури. Дъгата упражнява нежен натиск върху зъбите, като постепенно ги насочва към желаните позиции.

Необходими са редовни срещи (обикновено на всеки 4 до 6 седмици) за корекции и проследяване на напредъка. По време на тези срещи ортодонтът може да намести телчетата, да смени дъгата и да смени ластиците.

 

Ритейнъри след брекети

След постигане на желаното подреждане на зъбите активната фаза на лечението приключва.

Зъбите обаче имат тенденция да се връщат обратно към първоначалните си позиции с течение на времето.

За да се предотврати разместването, често се предписва фиксатор. Ретейнърите могат да бъдат подвижни или фиксирани и се носят за определен период, за да стабилизират зъбите в новите им позиции.

 

Хигиена при лечение с брекети

 

Лечение с брекети.

 

Правилната хигиена на устната кухина е от решаващо значение по време на лечение с брекети. Тя помага за предотвратяване появата на кариеси и развиването на заболяване на венците.

Почистването обаче може да бъде предизвикателство. Препоръчително е пациентите да използват специализирани четки за зъби за брекети, интердентални четки или конци за зъби, както и да прилагат специални техники на миене.

 

Заключение

Ортодонтското лечение е ценен инструмент за постигане на здрава и красива усмивка.

Често се поставят брекети за зъби, които са неправилно подредени, изкривени, прекалено струпани или раздалечени. Започването на лечение с брекети може да помогне също при проблеми със захапката и челюстта.

Има различни видове брекети, от които с помощта на опитен ортодонт може да изберете най-подходящите спрямо вашето състояние и целта на интервенцията.

Какво представляват брекетите?

Брекетите са ортодонтски устройства, които се използват за коригиране на отклонения на зъбите и челюстта. Те целят да упражнят лек натиск и постепенно ги наместят в желаните им позиции.

Кои проблеми се нуждаят от лечение с брекети?

От лечение с брекети се нуждаят хората с криви, неправилно подредени, струпани или прекалено раздалечени зъби. Проблемите със захапката и челюстта също често се налага да се коригират с помощта на лечение с брекети.

Как протича лечението с брекети?

В началото се прави консултация, за да се установят проблемите на пациента и да се изготви план за коригирането им. После започва същинското лечение с брекети с поставянето им, което включва чести посещения на ортодонтския кабинет за намествания и корекции. След като се подредят зъбите, се слага ретейнър, който да задържи резултата.

Какви специални хигиенни грижи трябва да прилагаме при лечение с брекети?

Почистването на зъбите често може да бъде предизвикателство при лечение с брекети. Препоръчително е пациентите да използват четки за зъби за брекети, интердентални четки или конци за зъби, както и да прилагат специални техники на миене.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Bruce Byrd 31.08.2023 at 12:46 - Отговор

  Somebody essentially lend a hand to make significantly posts I might state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the research you made to create this particular put up amazing. Excellent job!

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 10:02 | Публикувана: 24 август 2023 в 09:47 | Категория: Здраве