Как конопеното масло помага в борбата с мигрената

Обновена: 11.03.2024|
Билка дамиана. Сънливостта през деня. Екзема. Първата седмица на кето диета. Главоболието. Умората след карантинаЖена с мигрена, как конопеното масло помага при мигрена. Хронична болка. Катаракта.

Мигрената е едно от най-неприятните състояния за целия организъм.  Разбира се, когато става дума за болка, тя никога не е приятно усещане. Мигрената обаче има няколко специфични разлики от бързо преминаващото обичайно главоболие. В много от случаите тя е, от една страна, остра, а от друга – пречи на ежедневието ни с продължителността си.

Знаете ли обаче, че има лесен начин да я преборите и той се нарича конопено масло? Разказваме защо и как действа то толкова добре при това специфично състояние, като започваме с…

 

Мигрената – как да я разпознаем

Името на мигрената идва от гръцки и в буквален превод означава „болка в едната страна на главата“. Състоянието се характеризира именно с това – главоболие, което, за разлика от обичайните, е с по-силен интензитет. Освен това, за разлика от класическото състояние на дискомфорт от този тип, е хронично. Именно повтаряемостта му е характеристиката, която го прави толкова неприятно за хората, които страдат от него.

За разлика от останалите главоболия, мигрената по-скоро се свързва с вътрешни състояния на тялото и не толкова с външни фактори – силен звук, преумора, пренасищане на сетивата. Що се отнася до усещането, което предизвиква, мигрената има няколко основни разпознаваеми сигнала.

На първо място тя е остра и интензивна. Можете лесно да я познаете и по това, че се появява само в едната част от главата. Пулсираща е, а не постоянна. Хроничният й характер също я прави лесна за диагностициране. Един от най-неприятните съпътстващи знаци обаче е продължителността й.

Лесно разпознаваме, че страдаме от мигрена, когато дискомфортът продължи повече от два часа. Нещо повече – продължителността на мигрената може да достигне до 72 часа.

Понякога мигрената е съпътствана от допълнителни симптоми, които причиняват стрес за организма ни. Сред тях са гадене, повръщане, засилена чувствителност към външни фактори – светлина и звук. За разлика от много други състояния на организма обаче, мигрената далеч не си отива при физическа активност. Дори напротив – тя се засилва и заедно с нея – всички останали симптоми.

 

Какво причинява мигрената

 

sad man holding his nose because sinus pain

 

Десетилетия наред учените изследват състоянието при хиляди хора, преди да достигнат до извода, че то се предизвиква от комбинация от фактори. В действителност, дори в съвремието, когато се знае толкова много за мигрената, от нея страда около 10% от населението. Най-засегната е популацията в развитите страни.

Много от причините са навсякъде около нас – стресът и прекомерното натоварване на сетивата са сред причините, които причиняват мигрената. Те обаче далеч не са единствените, които водят до това често срещано заболяване.

В действителност, те се допълват от вътрешни фактори, свързани с нервната система и генетичната ни предразположеност. Нещо повече – доказано е, че мигрената се предава по наследство в около 2/3 от случаите.

Открита е и известна зависимост при половете, но и възрастите. Какво значи това? Преди пубертета от мигрена страдат момчетата. С напредване на възрастта, по-често се среща обаче при жените, отколкото при мъжете. Смята се, че това е свързано с нивата на хормоните и тяхното успокояване при силния пол с времето и засилването на влиянието им при жените с наближаване на детеродна възраст.

Тук обаче идва един озадачаващ факт, а именно: при бременност вероятността от мигрени намалява.

 

Основни характеристики на конопеното масло

На фона на фактите за мигрената, може би справянето с нея вече ви се струва безнадеждно или поне се чудите как конопеното масло може да бъде облекчаващ фактор?

За да можете да се възползвате изцяло от неговите способности, както за това, така и за други здравословни състояния, е най-важно да знаете няколко ключови неща. На първо място трябва да отбележим, че конопът и канабисът, макар от едно и също семейство, са две различни растения. Общото между тях е, че и двете съдържат количества тетрахидроканабинол (THC)  и канабидиол (CBD). Това, което ги различава, е точно колко от всяко едно вещество откриваме.

Сортовете с над 0,3% THC са познати като марихуана. Конопът, от своя страна, съдържа по-малко от 0,3% THC. Именно той се използва и при приготвянето на конопеното масло с най-високо качество и положителен ефект върху организма.

Сред тях са:

 

  • ползотворно влияние върху кожата;
  • активно действие върху сърцето;
  • ефективно срещу мускулна треска;
  • подобрява качеството на съня.

Списъкът далеч обаче не приключва до тук – употребата му помага да се справим с мигрената, защото…

 

Конопеното масло действа като болкоуспокояващоcbd, мигрената.

Две от най-важните способности на конопеното масло се крият във влиянието му върху мозъка и нервната система. При използване на продукта той лесно и бързо се усвоява от организма и започва моментално да действа първо на системата, отговорна за нашите възприятия и усещания.

Нервната система, от своя страна, е пряко свързана с мозъка. Той има нужда от мазнини, за да функционира добре както в моменти на натоварване, така и на покой. Конопеното масло е богато точно на такива и го защитава активно.

Добавяме към това и всички полезни вещества в конопеното масло, които се борят с възпаленията. Да, конопеното масло има и антисептично действие, благодарение на което успокоява болката.

Именно тук идва и ролята му в борбата с мигрената. Като упорито и изключително неприятно явление, конопеното масло атакува и двата центъра, от които идва – нервната система, където се заражда болката, и мозъка, където тя се реализира.

Тъй като конопеното масло не предизвиква пристрастяване, то много често е опцията, към която прибягват редица хора в борбата си с мигрената.

Лесно за употреба, конопеното масло дава резултати още в първите дни, облекчавайки значително болката и напрежението.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 20.02.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 13:36 | Публикувана: 20 февруари 2020 в 11:37 | Категория: Здраве