Как климатичните промени влияят на нашето здраве?

Обновена: 09.01.2024|

Климатичните промени не са само лоши за планетата, но и за нас хората. Ефектите варират в зависимост от възрастта, пола, географията и социално-икономическия статус, средствата за защита. Много повече хора ще бъдат изложени на екстремни метеорологични условия през следващия век. Междувременно експертите по обществено здраве навсякъде по света призовават за нови мерки, които да помогнат на хората да останат здрави въпреки наводненията, сушите и топлинните вълни. Днес ще говорим именно за влиянието на климатичните промени върху нашето здраве.

Какво се случва?

  • Топлинни вълни

От всички видове климатични промени топлинните вълни може би са най-очевидното доказателство, че планетата е в опасност. Докато хората изгарят все повече и повече изкопаеми горива, в атмосферата се отделят все повече газове, задържащи топлина като въглероден диоксид. Така озоновият слой малко по малко се разрушава (прочети повече тук). В резултат на това виждаме по-високи средни температури, екстремни горещини, които няма как да доведат до нещо добро.

Топлинните вълни са от климатичните промени, които са по-смъртоносни от всяка друга опасност, свързана с времето – причинява средно повече смъртни случаи годишно от торнадо, наводнения или урагани. Днес те стават все по-чести, тъй като изменението на климата преобърна нашия свят. Но вече имаме на разположение решения (като възобновяема енергия), които могат да помогнат за спиране на изменението на климата и неговите въздействия.

  • Природни пожари

Dry Grass Field Fire Disaster

Природните пожари са опустошителни бедствия по целия свят. Те причиняват не само големи парични загуби, но и унищожаване на много растителни и животински видове, както и човешки животи. Междувременно условията стават все по-благоприятни за по-чести и интензивни пожари в резултат на климатичните промени.

Обяснението е просто. Топлото време настъпва по-рано и продължава по-дълго. Снеговете се топят по-рано, оставяйки по-малко вода на разположение по време на горещините през лятото. Периодите на валежите също се променят. Резултатът? Природни бедствия, в случая опасни пожари.

  • Заразни болести

Както споменахме – изгарят се все повече изкопаеми горива, а в резултата се отделят вредни газове в атмосферата, горещини и екстремни дъждове. Това са идеалните условия за размножаване на насекомите. А какво правят те? Разпространяват зарази. Тези животинки живеят по-дълго в продължителни периоди на топло време. Разпространяват се в нови райони, които преди това са били твърде студени за тях. И се възпроизвеждат по-лесно във водни отлагания, оставени от проливните дъждове.

Например комарите. Понякога тези мънички кръвопийци са безвредни, оставяйки след себе си само малка подутина и лек обрив, преди да отлетят към следващата си жертва. Но комарите – както кърлежите и мухите също могат да пренасят и разпространяват опасни болести. Тези гадинки могат да предават заболявания като денга и малария, наред с много други. Това ги прави едни от най-смъртоносните животни, познати на хората, убивайки повече хора всяка година, отколкото всички останали взети заедно.

Климатичните промени също помагат на патогени, пренасяни във водата като бактерии, вируси, които процъфтяват в по-топлите води и застрашават здравето ни.

Рискове за здравето

  • Алергии

Климатичните промени влошават алергиите. С повишаването на температурите растенията произвеждат повече прашец за по-дълги периоди от време, засилвайки сезоните на алергия. Повишените концентрации на въглероден диоксид в атмосферата могат да накарат растенията да растат повече и да причинят повече тревен прашец, което причинява алергии при около 20% от хората.

  • Усложнения при бременните и новородените

Бременните са по-уязвими от топлината и замърсяването на въздуха, причинени от климатичните промени. Учените вече са установили връзката между топлината, смога и малките частици, които идват от изкопаеми горива и преждевременното раждане, ниското тегло при раждане и мъртвородените бебета. В третия свят бременните също могат да страдат от недостиг на храна и вода. Болестите, пренасяни от насекоми – като някои вируси, разпространявани от комари също могат да представляват опасност за развитието на плода.

  • Сърдечни и белодробни болести

Замърсяването на въздуха се влошава с повишаване на температурата, а това стресира сърцето и белите дробове. В резултат, с настъпването на климатичните промени се увеличават смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания и пристъпите на астма, както и други проблеми с дишането. По-интензивните пожари изхвърлят във въздуха опасен дим, а по-горещите дни правят повече смог, което Американската асоциация на белите дробове описва като „слънчево изгаряне на белите дробове, което може да предизвика астматичен пристъп“.

  • Дехидратация и бъбречни проблеми

Много по-горещите дни правят по-трудна задачата да останете хидратирани. Това по-късно може да е свързано с електролитен дисбаланс, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност. В резултат на климатичните промени пациентите, които се нуждаят от диализа, тъй като бъбреците им отказват да работят, могат да имат проблеми с лечението при екстремни метеорологични условия.

  • Проблеми с психичното здраве

Млада дама, в офиса, отекчена от задължения. Стрес след отпуска в офиса. Липса на работно настроение.

Климатичните промени могат да предизвикат стрес, депресия и тревожност. Хората, изложени на екстремно време или насилствен конфликт, са изложени на по-висок риск от предизвикателства за психичното здраве. Изключителната жега може също да влоши някои вече налични психични заболявания. Някои психотропни лекарства пречат на способността на организма да регулира температурата, а това увеличавайки уязвимостта на пациентите към топлината.

  • Неврологични заболявания

Климатичните промени и замърсяването могат да увеличат риска от инсулт. Изгарянето на въглища пък произвежда живак – невротоксин за плода. Заболяванията, разпространени от комари и кърлежи, увеличават шанса за неврологични проблеми. Екстремните горещини са свързани и със заболявания, при които е нарушено кръвоснабдяването на мозъка.

Всичко това са реални последици и е време да се замислим. Много индивидуални избори, пред които сме изправени всеки ден имат потенциал да намалят вредните емисии и да доведат до по-здравословен живот. Например, по-чистите енергийни системи и насърчаването на безопасното използване на обществения транспорт и активното движение – като колоездене или ходене пеша като алтернатива на използването на частни превозни средства. Всичко това би могло да намали въглеродните емисии и тежестта на замърсяването на въздуха в домакинствата. Промяната започва от нас!

Източници:

https://www.nationalgeographic.com

https://www.scientificamerican.com

 

Автор: Кристина Тонева

Категории: С грижа към земята|Публикувана: 01.11.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 1 ноември 2019 в 14:24 | Категория: С грижа към земята