Липоми – безобидни ли са?

Обновена: 25.03.2024|

Липомите са тумори, съставени предимно от мастни клетки. Това са неракови образувания, които в повечето случаи се развиват бавно и безболезнено. Има обаче изключения. Подробности за възникването и развитието на липомите, усложненията и рисковете, които носят, както и за профилактиката им, ще намерите в следващите редове.

 

Какво представляват липомите?

Името им произлиза от латинската дума lipos, което означава мазнина. Както отбелязахме, това са доброкачествени мастни тумори. Формата на липомите е овална или неправилна. Те са меки при допир и обикновено не причиняват болка. Развиват се подкожно по главата, шията, гърба, седалището, но понякога се формират в червата, костите, ставите, сърцето, бъбреците, черния дроб и други органи.

Защо възникват мастните тумори?

Точната причина за тях не е напълно изяснена. Съществуват различни предразполагащи фактори:

 • Наднормено тегло. Хората със затлъстяване са предразположени към липоми, тъй като имат повече мастна тъкан.
 • Пол. Жените, в сравнение с мъжете, са по-склонни да развиват мастни образувания. Доказано е, че хормоналните промени в периода на менопаузата увеличат риска от такива тумори.
 • Възраст. Статистики сочат, че липомите са по-чести сред пациенти, на възраст между 40 и 60 години.
 • Травми и заболявания. Увреждането на кожата (например след нараняване или изгаряне), някои ендокринни проблеми, нарушения във функцията на черния дроб и задстомашната жлеза също предразполагат към появата на мастни образувания.
 • Наследствено предразположение. Около 20 процента от пациентите с липоми имат кръвни роднини със същия проблем. Изследователи твърдят, че няколко генни мутации са свързани с повишен риск от формиране на тези тумори.

 

Как се развиват мастните образувания?

В началото липомите са меки, но с нарастването си могат да се уплътнят. Някои видове са ограничени от заобикалящите ги тъкани и не се разпространяват в тях. Размерът на липомите варира значително. Повечето са малки (с диаметър от няколко милиметра), подвижни са и не създават проблеми.

Но има случаи, при които въпросните тумори надминават обема на портокал. Неудобствата, причинени от липоми, невинаги са пропорционални на големината им.

Понякога незначителни мастни натрупвания се превръщат във възбудител на болка, а масивни тумори остават безсимптомни.

 

Какви усложнения възникват?

 

Липоми.

 

Повечето липоми не предизвикват оплаквания и не се нуждаят от лечение. Не са изключени обаче следните, макар и редки, усложнения:

 • Затруднение при движението на ръцете и краката. Виновни за проблема са мастни образувания, разположени в подмишниците или слабините. При нарастване липомите притискат нерви и кръвоносни съдове, което води до болезненост, изтръпване, слабост и други оплаквания.
 • Болки. Както отбелязахме, неприятните усещания са резултат от притискане. Болките може да са остри, парещи или тъпи и да се усилват при движение.
 • Нарушено кръвоснабдяване на тъкани и органи. Причина за този проблем е натискът от страна на туморите. Последиците са бледност, изтръпване, студенина и болка в засегнатата област.
 • Кръвотечение. Причинява се от липоми в кръвоносен съд, които след разрастване го разкъсат.
 • Храносмилателни нарушения. Проявяват се с гадене и повръщане, болки и подуване на корема. Тези симптоми може да са резултат от запушване на червата, когато в тях се развиват тумори.
 • Инфектиране на липом. Това се случва след хронично дразнене, силен натиск, удар или друго нараняване на тумора. Понякога възпалението на кожата около липома се разпространява в него. Поразеното място се затопля, зачервява, отича и е болезнено.
 • Козметични дефекти. Някои хора се чувстват несигурни или се срамуват от мастните образувания, разположени на видими места по кожата.

 

Могат ли липомите да се трансформират в рак?

Въпреки че мастните образувания понякога нараснат, те обикновено не се превръщат в ракови и не метастазират. Разбира се, никой тумор не е напълно безопасен. Изключително рядко липомите се израждат в липосаркоми, които са злокачествени и изискват специализирано лечение.

 

Диагностични методи

 

Липоми, преглед.

 

Правилно е да се търси помощ от лекар при всяка промяна във формата, плътността, цвета и растежа на тумора, както и поради болка и кървене от поразеното място. В такива случаи се препоръчват следните диагностични тестове:

 • Биопсия. При нея се взема материал от липома за изследване.
 • Образни тестове. Обикновено се прилагат ултразвук или рентгенография. Може да се ползва компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, или позитронно-емисионна томография, ако е необходима прецизна информация за размера на тумора, неговото местоположение и разрастването му в околни тъкани.

 

Възможностите за лечение на липоми

Малките липоми, които не причиняват проблеми, трябва само да се наблюдават. При възникване на промени в тумора обикновено се предприема неговото премахване. Самолечението е опасно, защото носи различни рискове:

 • Засягане на околните тъкани (например след прилагане на народни рецепти с етерични масла)
 • Инфекции, ако на липома се въздейства с недобре стерилизирани инструменти
 • Поява на белези (например след изгаряне на мастно натрупване)
 • Рецидив и активно разрастване

 

Винаги е най-добре да се консултирате със специалист – дерматолог или хирург.

Ето някои от възможностите за лечение:

 • Инжекционен метод. Подходящ е за липоми до 2 см. Извършва се като в тумора се въвеждат специални препарати. Достатъчни са 1-2 процедури, за да се намали образуванието. До пълното му изчезване се стига за около 2 месеца.
 • Пункционно-аспирационен подход. При него чрез игла се изтегля съдържанието на тумора. Не остават белези, но съществува риск от рецидиви, защото, капсулата на липома не се отстранява.
 • Хирургична намеса. Препоръчва се при липоми с размер от 2 до 4 см, понякога и по-големи. Лечението е ефективно, тъй като се премахва целият липом. Не е изключено обаче след операцията да остане малък белег.
 • Радиохирургично отстраняване. За разлика от традиционната хирургия, при радиохирургията не се правят разрези. Вместо това, се използва лъчетерапия, която се фокусира върху липома, без да се засягат околни тъкани. Процедурата е бърза (отнема само няколко минути). Чрез нея се отстранява образуванието заедно с капсулата. Страничните ефекти като болка, отоци, зачервявания и синини, са временни.

 

Изборът на метод зависи от размера, местоположението и вида на липома, както и от здравословното състояние на потърпевшия. Много важно е трезво да се преценят рисковете и ползите от различните подходи и да се избере най-подходящото лечение за всеки конкретен пациент.

 

Седем стъпки срещу липомите

 

Липоми, тренировка.

 

Въпреки че мастните образувания не могат да се предотвратят напълно, има стъпки, които е разумно да следвате:

 1. Поддържайте здравословно тегло. За да избегнете затлъстяването, което е фактор за появата на мастни тумори, консумирайте повече зеленчуци и плодове с ниска сладост. В менюто си поставяйте акцент на постните протеини и ненаситените мастни киселини.
 2. Движете се. Физическата активност подобрява обмяната, допринася за поддържане на хормоналния баланс и за изгаряне на повече калории. Всичко това намалява риска от натрупване на мазнини.
 3. Избягвайте прекомерното излагане на слънце. Интензивното облъчване на кожата я уврежда и така увеличава опасността от тумори. В слънчевите дни носете подходящи дрехи, шапка и очила. Използвайте слънцезащитен крем.
 4. Ограничавайте алкохола. Прекомерната консумация на концентрати уврежда черния дроб, който е отговорен за обмяната на мазнините. Злоупотребата с алкохол е фактор за затлъстяване, възпаление и хормонален дисбаланс, които предразполагат към развитие на липоми.
 5. Не пушете. Цигареният дим може да стимулира появата на мастни образувания. Причината е, че съдържа множество токсини, които при определени условия увреждат клетъчната ДНК директно или чрез генериране на свободни радикали.
 6. Проверявайте периодично нивата на кръвната си захар и лошия холестерол. Наднормената кръвна захар е условие за инсулинова резистентност (състояние, при което организмът не реагира правилно на инсулина) и може да активира растежа на липомите. Такава опасност има и при висок лош холестерол, който е причина за натрупване на мазнини в организма, включително в мастните клетки.
 7. Следете здравословното си състояние. Ако забележите нови или променени липоми, консултирайте се с лекар. Той е компетентен да прецени дали те са безобидни и да изключи други заболявания.

Какво представляват липомите?

Липома е доброкачествено (нераково) образуване на мастни клетки. Обикновено с овална форма и мека при допир.

Какво причинява липоми?

Точната причина за липомите често е неизвестна. Предполага се генетично предразположение, но могат да се развият и поради лека травма на областта.

Къде най-често се появяват липоми?

Липомите могат да се появят навсякъде в тялото, където има мастни клетки. Често срещаните места включват врата, раменете, гърба, корема, ръцете и бедрата.

Ракови образувания ли са липомите?

Не, липомите не са ракови образувания. Те са доброкачествени образувания на мастни клетки и нямат потенциал да се разпространят в други части на тялото.

Могат ли да бъдат премахнати?

Да, липомите могат да бъдат отстранени хирургически, ако причиняват дискомфорт, или по козметични причини. Процедурата обикновено е лека и често може да се извърши под местна анестезия.

Категории: Здраве|Публикувана: 25.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 25 март 2024 в 10:51 | Категория: Здраве