Дерматофибром – има ли причина за тревога?

Обновена: 17.05.2024|
Дерматофибром на гърба.

Дерматофибром наричаме доброкачественото, твърдо на допир, издигнато кожно образувание, което клетъчно се класифицира като фиброзен хистиоцитом. Среща се във всички възрастови групи и полове, но най-често се наблюдава при жени между 20 и 50-годишна възраст.  

По-често се появява при жени – между два и четири пъти повече. Най-много дерматофиброми се откриват върху крайниците и горната част на гърба, като имат предразположеност към долните части на краката.  

zdrav sun 400
multi 600
zdrav sun 400
multi 600

Възрастовата група между 30 и 40 години е най-засегната от поява на дерматофиброми.  

Обикновено образуванието възниква като единична лезия и няма следващо разпространение в тялото. Не се предава на други хора или животни. Понякога се наблюдава появата на няколко наведнъж. Това е рядкост, но се случва при хронични заболявания, свързани с имунната система. В такива случаи в рамките на няколко месеца наблюдаваме спонтанна поява на десетки образувания на различни места по тялото.  

Изглежда като малко твърдо кожно възелче с гладка повърхност. Някои пациенти го описват като “малко подкожно камъче”. Дерматофибромът е прикрепен само за кожата и подкожно може да е подвижен. При притискане на кожата около него често може да се види малка трапчинка до образуванието. Това е и един от начините да се диагностицира от лекар. 

Цветът и пигментацията му често са различни от тази на кожата около него – от кафяво-розово до червеникаво-кафяво оцветяване; от тъмнокафяво до почти черно при тъмна кожа. Често центърът на образуванието е бял, бежов или с цвета на околната кожа.  

Образуванието е асимптоматично, но е възможно с времето да се появи сърбеж, болка или чувствителност. Тези симптоми можем да усетим като резултат от външни травми (при бръснене например) или болка при удар (ако е разположен върху кост). Ако е на място, което често е изложено на натиск или триене, също може да се появят неприятни реакции и раздразнения.  

Хистологично това кожно образувание е фиброзен хистиоцитом, откъде идва и другото му име. 

 

Как се получава дерматофибром? 

 

дерматофибром

 

Причината за формирането и появата на образуванието не е напълно ясна за лекарите в момента. Повечето пациенти смятат, че появата на дерматофиброма е последствие от повърхностна малка рана – вече излекувано ухапване или ужилване от насекомо, забит трън, нараняване с игла или остър предмет, врастване на косъм.  

Вероятно причината е твърде силна нежелана реакция на тялото към травмата, вследствие на която се получава прекомерно разрастване на кожните клетки. Този бурен растеж на кожни клетки се случва в по-дълбоките слоеве на кожата, но спира дотам. Новите клетки са предимно съединителна тъкан. 

Често се развива и спонтанно, без да е имало наличие на травма и като последствие от нея. Както в повечето случаи, наследствената предразположеност също може да има роля в появата на дерматофибром. Някои дерматолози не изключват ролята на ултравиолетовите слънчеви лъчи като провокиращ фактор при продължително излагане .

 

Основни белези

 

дерматофибром

*дерматофибром на коляното

 

Можем да определим образуванието като дерматофибром по няколко типични за него белези. Трябва да се има предвид, че дори успешно да го разпознаем, е важно да се направи консултация с дерматолог.

На пръв поглед можем да видим малка подутина около сантиметър в диаметър. Цветът му може да е различен и да варира спрямо цвета на кожата ни. Наблюдават се фиброми с червен, розов, кафяв, сив, тъмнокафяв и дори черен цвят. Образуванието е твърдо, но гладко на допир.

Формата и размерът му не се променят след появата. Възможна е промяна в цвета на образуванието, но това обикновено се дължи на външни фактори като продължителното излагане на слънце. Въпреки че може да се появи навсякъде по тялото, най-често се среща върху краката, но понякога и върху кожата на ръцете, раменете и горната част на гърба.

Дерматофибромът няма симптоми, но може да усетим болка, сърбене или дискомфорт при наличието на външни дразнители, удар или натиск.

 

Външен вид Кръгла твърда подутина, гладка на допир
Размер 0,5 – 1,5 сантиметра в диаметър. Размерът варира, но не се променя след появата.
Цвят Варира – може да бъде розов, червеникав, сив, кафяв, черен.
Местоположение Краката под коленете, бедрата, ръцете, горна част на гърба. 
Симптоми Безболезнен; може да причини сърбеж или чувствителност, както и болка при силен натиск или удар.

 

Нужна ли ни е лекарска консултация? 

 

дерматофибром

 

Когато открием каквато и да е промяна в състоянието на кожата си, винаги се препоръчва да се посъветваме с дерматолог. Въпреки че дерматофибромите са доброкачествени, препоръчително е да се обръщаме към лекар за всяко ново образувание, появило се върху кожата ни. Това е особено важно, ако виждаме спонтанни промени в размера, формата или цвета. 

Диагностицирането на дерматофибром обикновено става чрез наблюдение с просто око и докосване на образуванието от специалист по кожни заболявания. Някои лекари използват специален уред, наречен дермоскоп, за да разгледат отблизо образуванието. 

Понякога по лекарско предписание се прави биопсия, тъй като има много малък шанс да се обърка за дерматофибросаркома, което е злокачествено образувание.

Клетъчният състав на тези образувания е различен и диагностицирането след биопсия е лесно. Има и други кожни образувания, които на пръв поглед могат да бъдат объркани за дерматофибром, но лекарите са подготвени да проведат нужните тестове, за да диагностицират правилно лезията.  

Можем ли да го премахнем? 

 

дерматофибром

 

Дерматофибромът има отлична прогноза – не се разпространява, не е заразен и не вреди на тялото по никакъв начин. Обикновено остава статичен – не расте, не сменя цвета си и не се променя, но при някои от тях може да се наблюдава спонтанна регресия. Това изчезване обикновено води до свръхпигментация на участъка, където е бил фибромът. 

Премахване на дерматофибром от лекар 

Дерматолог би могъл да премахне кожното образувание, ако представлява козметичен или функционален проблем. Най-често лазерното лечение за този тип кожно образувание не е успешно и се налага лека хирургическа намеса. С местна упойка дерматофибромът се изрязва напълно, заедно с тъканта около него.  

Следоперативният белег често е свръхпигментиран.  

Подобна интервенция не е нужна и най-често се прави поради естетически причини или ако причинява дискомфорт на пациента. В случаи, в които дерматофибромът е на неудобно място, премахването е добър избор за личния ни комфорт. Не е препоръчително да опитваме да премахнем дерматофибром сами, да го стискаме или пробиваме и режем.  

 

В заключение

Появата на дерматофибром не е повод за тревога. Въпреки това се препоръчва да се консултираме с дерматолог, за да сме сигурни, че кожното образувание е доброкачествено. В случай че премахването е нужно, трябва стриктно да следваме препоръките на лекаря си. С правилна грижа за оперираното място можем да намалим размера и пигментацията на белега, който остава след хирургическата намеса. 

 

Често задавани въпроси

Какво е дерматофибром?

Това е безобидно доброкачествено кожно образувание.

Защо се появява?

Точната причина не е ясна. В някои случаи се появява спонтанно, докато в други е в резултат на ухапване от насекомо или нараняване.

Трябва ли да посетя лекар, ако имам дерматофибром?

Препоръчително е да се консултирате с дерматолог при появата на нови кожни образувания.

Как се премахва?

Дерматолог може да премахне дерматофибром с лека хирургическа намеса.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 30.10.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 май 2024 в 17:02 | Публикувана: 30 октомври 2023 в 12:34 | Категория: Здраве