Лечение на множествена склероза с Аюрведа

Обновена: 26.02.2024|
Лечение на множествена склероза с Аюрведа.

Множествената склероза (МС) е хронично неврологично заболяване, което засяга централната нервна система, причинявайки широк спектър от симптоми, включително умора, мускулна слабост, затруднено ходене и проблеми с координацията и баланса.

Докато в съвременната медицина няма лек за МС, Аюрведа, древната индийска медицинска система, предлага един холистичен и различен подход за управление и лечение на това състояние.

В тази статия ще разгледаме принципите на лечение на множествена склероза с Аюрведа.

 

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза e продължително автоимунно заболяване, при което имунната система напада и разрушава миелиновата обвивка на нервните влакна в мозъка и гръбначния стълб.

ekzo 02 400
keto banner site 01
ekzo 02 400
keto banner site 01

Това довежда до появата на множество лезии (увреждания в защитния слой около нервните влакна) и нарушаване на нервната проводимост, при което възниква парализа, слабост в крайниците, проблеми с баланса и координацията, умствена забавеност и други.

Според конвенционалната медицина причините за МС все още не са напълно ясни, но се смята, че заболяването е резултат от комбинация от генетични, имунологични и фактори на околната среда.

 

Причини за възникване на МС

 

лечение на множествена склероза в Аюрведа

 

Ето някои от основните причини, които се свързват с възникването на множествена склероза:

 • Генетична предразположеност – хората, които имат членове в семейството с МС, имат по-висок риск за отключване на заболяването. Наличието на определени генетични маркери може да увеличи вероятността за развитие му.
 • Автоимунни процеси – състоянието е свързано с неадекватен имунен отговор, при който имунната система на организма атакува грешно собствените миелинови обвивки на нервните си клетки. Този автоимунен процес води до възпаление и деградация на миелина, което в крайна сметка причинява характерните симптоми на МС.
 • Възпалителни фактори – има доказателства, че определени инфекции и възпалителни процеси могат да увеличат риска от развитие на МС.
 • Околната среда – експозицията на определени околни фактори като вируси, токсини и други вредни вещества може да бъде свързана с повишен риск за МС.
 • География и климат – забелязано е, че МС се появява по-често в хладни климатични зони. Честотата на заболяването се увеличава с разстоянието от екватора.
 • Витамин Д – има изследвания, които показват връзка между ниски нива на витамин Д и по-висок риск за МС, тъй като той играе важна роля в регулирането на имунната функция.

 

Какво казва Аюрведа за множествената склероза?

Аюрведа е древна лечебна система, която се фокусира върху връзката тяло-психика и тяхното взаимно влияние. Според нейната философия всеки човек притежава уникална конституция от три главни енергийни сили в тялото – доши.

Заболяванията възникват, когато балансът на тези сили бъде нарушен. Аюрведа класифицира болестите въз основа на дошите (вата, пита и кафа), тъканите (дхату), храносмилателния огън (агни) и каналите (шроти) на тялото.

Аюрведичните лечения се стремят към възстановяването на баланса на трите доши и насърчаване на цялостното здраве и благополучие.

Множествената склероза в Аюрведа се разглежда като заболяване, възникнало вследствие на дисбаланс и натрупване на вата доша и нарушаване на функцията на каналите.

Вата е в основата на правилното функциониране на нервната система и останалите две доши – пита и кафа. Чрез вата се осъществява движението, сетивната и моторната дейност, провеждането на нервните импулси и психическата адаптивност.

Счита се, че основният патологичен процес при множествената склероза според Аюрведа включва следното:

 • Majja dhatu Kshaya (отслабване на majja dhatu) – това се отнася до дегенерация или изчерпване на majja dhatu, което съответства на нервната тъкан и костния мозък, включително миелиновата обвивка, която покрива нервните влакна. 
 • Kapha Kshaya (отслабване на kapha) – Kapha представлява подхранващите аспекти на тялото. При МС се смята, че намаляването на kapha засяга защитната миелинова обвивка, което води до демиелинизация на нервните влакна.
 • Oja Kshaya (отслабване на oja)Oja се счита за същността на всички телесни тъкани и е свързан със силата и жизнеността на имунната система. При МС се смята, че отслабването на oja допринася за имунна дисфункция и абнормален имунен отговор, атакуващ нервната тъкан.
 • Vata-Pitta Vriddhi (излишък на vata-pitta) – вата и пита дошите са свързани с движение, възпаление и трансформация в тялото. Смята се, че увеличаването на вата и пита изостря възпалителните и дегенеративни процеси, наблюдавани при МС.

Когато вата доша е в повече, това може да доведе до нервни проблеми и до поява на МС симптоми. Тя се натрупва в нервните тъкани и причинява прекъсване на потока на нервните импулси.

Тези дисбаланси във вата доша могат да бъдат предизвикани от следните фактори:

 • Хранене – неправилното хранене може да допринесе за дисбаланс на дошите. Например консумацията на студени и сухи храни може да увеличи вата.
 • Емоции и стрес –  силните емоции и стресът могат да повлияят на енергийния баланс и да допринесат за увеличавана на вата, проблеми със здравето, включително МС. Аюрведа признава психосоматичната причина за болестите. 
 • Жизнен стил –  неправилният жизнен стил, липсата на почивка и нередовният сън дисбалансират вата доша.

 

Лечение на множествена склероза с Аюрведа

 

лечение на множествена склероза в Аюрведа

 

Аюрведа предлага холистичен и индивидуализиран подход за управление на това състояние. В нея се подчертава уникалната конституция на всеки човек, наречена пракрити. Пракрити представлява съчетание от тези три доши, която е специфична за всеки човек.

Целта на лечението на множествена склероза в Аюрведа е да се възстанови балансът на дошите чрез хранене, стил на живота, терапевтични процедури, лечебни билки и др.

Чрез справяне с основната причина за състоянието и балансиране на дошите, аюрведичните лечения имат за цел да облекчат симптомите, да забавят прогресията на заболяването и да подобрят цялостното качество на живот.

Панчакарма терапия

Панчакарма (на санскрит: „панча“ – пет и „карма“ – действия) е цялостна терапия за детоксикация в Аюрведа. Тя включва следните пет основни процедури.

 • Вамана видхи (Vamana vidhi) – първата стъпка на панчакарма е вамана видхи, която се нарича още „еметично почистване“. Този процес се извършва с помощта на специално подбрана аюрведическа терапия и лекарства, които насочват токсините към горните части на тялото и след това се премахват чрез повръщане. Този метод е предназначен да почисти натрупаните токсини и отпадъци от горните части на тялото.
 • Виречана (Virechana) – втората стъпка, наречена виречана, се нарича още „пургация“ и използва лекарства, които помагат на тялото да извърши естествено освобождаване от токсините чрез диария. Тази терапия насочва токсините към долните части на тялото, които след това се изхвърлят през червата.
 • Басти (Basti) – третата стъпка на панчакарма е басти, при която се прилагат лечебни билкови масла или отвари през ректума. Смята се за едно от най-мощните лечения в Аюрведа за балансиране на вата доша. Тя помага за подхранване на нервната система, укрепване на мускулите и намаляване на възпалението около засегнатите нерви.
 • Наса (Nasya) – четвъртата стъпка, наречена наса, се състои в прилагането на специални аюрведически препарати чрез носа. Този процес помага да се почистят носните пътища и отстранят токсините от горната част на тялото и главата.
 • Ракта Мокшана (Rakta Mokshana) – последната стъпка на панчакарма е ракта мокшана, което се нарича още „кръвно почистване“. Това е процедура, при която се изважда малко количество кръв, за да се отстранят токсините и излишните кръвни телца.

Панчакарма помага за премахване на натрупаните токсини, намаляване на възпалението и възстановяване на баланса на дошите, особено вата. Тази терапия може да бъде полезна за управление на прогресията на множествената склероза и за облекчаване на симптомите.

Абхянга

Абхянга е специализиран аюрведичен масаж с топли билкови масла, който се препоръчва на пациенти с МС за успокояване на вата доша и подхранване на нервната система.

Масажът подобрява кръвообращението, намалява мускулната скованост и насърчава релаксацията, което може да помогне за облекчаване на болката и умората, свързани със състоянието.

Широдхара

Широдхара е терапевтична процедура, при която топло билково масло се излива на непрекъсната струя върху челото. Това лечение успокоява ума, намалява стреса и подобрява умствената яснота.

Тъй като стресът се счита за отключващ фактор за възникването на множествена склероза, тази терапия може да бъде от полза при управлението на състоянието.

 

Билкови лекарства

 

лечение на множествена склероза в Аюрведа

 

Използват се и различни билки с противовъзпалителни, имуномодулиращи и невропротективни свойства за лечение на множествена склероза с Аюрведа.

Някои често използвани билки включват ашваганда (Withania somnifera), шатавари (Asparagus racemosus), гугул (Commiphora mukul) и брахми (Bacopa monnieri).

Тези билки се предписват под формата на прахове, отвари или таблетки за справяне с основните дисбаланси.

Диета и начин на живот

Тъй като МС е дегенеративно заболяване, трябва да се избягват храни, които са киселинни, с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, храни с високо съдържание на натрий, храни с високо съдържание на рафинирана захар, пълномаслени млечни продукти и т.н.

Пациентите с тази диагноза се насърчават да консумират топли, лесно смилаеми храни и да избягват студени, сурови или преработени храни.

Също така редовните упражнения, йога и медитация също се препоръчват за подобряване на физическото и психическо благополучие и намаляване на стреса.

 

Аюрведични храни при лечение на множествена склероза

При лечението на множествена склероза в Аюрведа се подчертава значението на храната, тъй като се счита за основен стълб на здравето и дълголетието.

Храната се разглежда не просто като източник на физическо тяло, а като лек за хармонизиране на ума, тялото и духа.

Аюрведа разделя храната на три различни категории (тамастична, раджастична и сатвична) в зависимост от начина, по който въздействат на съзнанието и трите доши. 

Храната е с различни качества и енергии, които могат да повлияят на баланса на телесните и умствени функции.

В зависимост от телесния тип или конституция на човека, се препоръчва определен вид храна, за да се поддържа хармония.

Топли и сготвени храни

Аюрведа препоръчва консумацията на топли, прясно приготвени ястия, тъй като те са по-лесни за храносмилане и помагат за успокояване на Вата доша. Избягването на студени или сурови храни е полезно за хората с МС.

Здравословни мазнини

Гхи и сусамово масло се считат за полезни в Аюрведа за подхранване на нервната система и поддържане на миелиновата обвивка.

Умереността е от съществено значение, тъй като прекомерният прием на мазнини може да доведе до наддаване на тегло, което може да не е добре за някои пациенти с МС.

Подхранващи зърнени храни

Пълнозърнестите храни като ориз, киноа и овес осигуряват основни хранителни вещества и енергия, без да изострят вата доша. Добре е да се избягват рафинирани зърна и преработени храни.

Варени зеленчуци

Аюрведа насърчава консумацията на варени зеленчуци като моркови, цвекло, сладки картофи и тиква, които са по-лесно смилаеми и е по-малко вероятно да влошат вата доша. Да се избягва консумацията на бобови култури и зелеви растения.

Супи и яхнии

Топлите супи и яхнии, приготвени с лесно смилаеми зеленчуци и подправки, могат да бъдат подхранващи и успокояващи за хората с МС.

Билкови чайове

Пиенето на билкови чайове, като джинджифил, канела и женско биле, може да помогне за балансиране на вата и да осигури антиоксидантни ползи.

Плодове

Плодове като зрели банани, горски плодове, грозде и авокадо се считат за подходящи за балансиране на вата. Да се избягва консумацията на големи количества цитрусови плодове, тъй като те могат да бъдат твърде охлаждащи за някои хора с МС.

Ядки и семена

Бадемите и слънчогледовите семки, когато са накиснати и обелени, се препоръчват в умерени количества, за да осигурят основни хранителни вещества.

Подправки

Меки подправки като кимион, кориандър и копър могат да се използват при готвене, за да подпомогнат храносмилането, без да дисбалансират вата доша. Да се избягва прекомерната употреба на люти подправки.

Важно е да се има предвид, че принципите на лечение на множествена склероза с Аюрведа са индивидуални и това, което може да е от полза за един човек с МС, може да не е подходящо за друг.

Консултацията с опитен аюрведичен лекар ще ви помогне да създадете персонализиран диетичен план въз основа на индивидуалните нужди, дисбаланси и конституция (Пракрити).

 

Заключение

 

лечение на множествена склероза в Аюрведа

 

Да живееш с множествена склероза може да бъде трудно пътуване, но древната мъдрост на Аюрведа разкрива нови възможности за разбиране на човешкото тяло и психика.

Фокусирайки се върху персонализирани лечения, билкова медицина, практики за ума и тялото и балансиран начин на живот, Аюрведа дава възможност на хората с МС да възвърнат контрола върху своето благосъстояние и да прегърнат живота с надежда и оптимизъм.

Научната общност продължава да изследва нейният потенциал и е очевидно, че тази хилядолетна лечебна система може да вдъхнови всички ни да се изправим пред предизвикателствата със сила, благодат и непоклатимата вяра, че изцелението е постижимо.

Аюрведа ни припомня, че болестта е трънливият път, през който трябва да преминем и да се отворим за уроците, които тя ни носи, за да опознаем по-добре себе си и да променим начина си на живот към по-градивен.

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза е хронично неврологично заболяване, което засяга централната нервна система, причинявайки широк спектър от симптоми, включително умора, мускулна слабост, затруднено ходене и проблеми с координацията и баланса.

Какво казва Аюрведа за множествената склероза?

Множествената склероза в Аюрведа се разглежда като заболяване възникнало в следствие на дисбаланс и натрупване на вата доша. Вата е в основата на правилното функциониране на нервната система и останалите две доши – пита и кафа.

Какви са принципите на лечение на множествена склероза с Аюрведа?

Принципите на лечение на множествена склероза в Аюрведа е да се възстанови балансът на дошите чрез хранене, стил на живота, терапевтични процедури, лечебни билки и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 29.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:40 | Публикувана: 29 август 2023 в 09:14 | Категория: Здраве