Бръшлян – същност и лечебни ефекти

Обновена: 26.02.2024|
Бръшлян.

Бръшлянът (Hedera helix) е популярно растение, което принадлежи към семейство Бръшлянови (Araliaceae).

Този вечнозелен храст с плътни листа и гъвкави стъбла има дълга история на употреба, както като декоративно растение, така и за лечебни цели.

Отвъд буйните си листа, бръшлянът предлага съкровищница от лечебни свойства, които са били използвани от билкарите и традиционните лечители поколения назад.

В тази статия ще разгледаме същността и полезните действия на бръшляна, както и начините, по които може да бъде използван за подобряване на здравето.

 

Бръшлян – същност

 

бръшлян

 

Бръшлянът е храст, който произхожда от Европа и Азия, но се отглежда в различни части на света. Той е известен със своите вечнозелени листа, които имат сърцевидна форма с характерен блясък.

Стъблата му са гъвкави и се обвиват около стени, дървета и други структури, което прави растението предпочитано за декорация.

Бръшлянът се развива като лиана и може да достигне внушителни размери, обгръщайки стените на сгради или дървета.

Но освен със своите плътни, блестящи листа и гъвкави стъбла, това растение е добре известно и с лечебните си свойства и съдържание на активни вещества, които го правят ценен ресурс във фармацевтичната промишленост.

 

История на бръшляна в медицината

Бръшлянът е познат на човечеството от хилядолетия и е бил използван за лечебни цели още в древни времена. Това растение е имало значение в народната медицина на различните култури по света и е било включвано в религиозни ритуали.

Неговата употреба се проследява до древните гърци и римляни, които го употребявали за лечението на респираторни заболявания и облекчаване на кашлица.

През средновековието и ренесанса бръшлянът бива използван като средство за подобряване на здравето и постигане на дълголетие. Това растение се е считало за символ на вярност и привързаност, поради характерната форма на листата му, наподобяващи сърце.

В средновековна Европа се е вярвало в магическите свойства на бръшляна. Смятало се, че той има защитни свойства срещу зли сили и духове и затова често е бил използван като украса на домове и църкви, придавайки им святост и протекция.

През 17-ти и 18-ти век бръшлянът става предмет на научно изследване, като множество ботаници и лекари изучават неговите лечебни свойства.

Съвременните изследвания в медицината потвърждават многобройните му ползи. Днес се използва в различни форми, включително сиропи, капки, екстракти и кремове, за лечение на разнообразни заболявания и симптоми.

 

Активни вещества

 

бръшлян

 

Въпреки лечебните си свойства, бръшлянът е токсичен и трябва да се използва с внимание и със съобразено дозиране. Високите дози могат да доведат до отравяне.

В листата на бръшляна се съдържат следните активни вещества:

 • сапонинови гликозиди
 • дъбилни вещества
 • хлорогенова киселина
 • ябълчена киселина
 • кафеена киселина
 • мравчена киселина
 • витамин Е
 • каротин
 • смоли
 • пектин

 

Хедерин

Хедеринът е уникален сапонин, който се среща в бръшляна. Той има мощни противовъпалителни и свиващи съдовете свойства, които го правят ценен както в медицината, така и в козметичната промишленост.

Този сапонин може да помогне при регулиране на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението, като играе важна роля в лечението на сърдечни заболявания.

Във фармацевтичния сектор, хедеринът се използва за производство на лекарства, които помагат за нормализирането на функцията на сърдечно-съдовата система.

В козметичната индустрия е ценен компонент, който намалява възпалителните процеси в кожата и регулира тонуса на кръвоносните съдове.

Също така той ускорява растежа на косата и ноктите, и външно може да се прилага при мазоли, брадавици, гнойни рани и рани от изгаряне.

Може да се намери в различни продукти за кожата, включително кремове, лосиони и серуми, предназначени за облекчаване на раздразненията и поддържане на здрава кожа.

 

Лечебни свойства

Това растение може да се похвали с множество лечебни свойства и широк спектър от приложения. Той е полезен при лечението на различни здравословни проблеми, благодарение на няколко основни свойства:

 • Антисептични – съдържа вещества, които могат да помогнат при борбата с бактериални и вирусни инфекции. Този антисептичен ефект го прави подходящ за лечение на рани по кожата.
 • Противовъзпалителни – екстрактите от бръшлян са известни със своите противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при различни възпалителни състояния.
 • Експекторантни използва се традиционно за лекуване на бронхит, бронхоспазъм, кашлица и други дихателни проблеми. Растението помага при изкашлянето на секретите от белите дробове и улеснява дишането.
 • Антиоксидантни – антиоксидантите, намерени в него, помагат на организма да се защити от свободните радикали и техните вредни ефекти върху клетките. Това може да подпомогне здравето на кожата и да намали риска от различни хронични заболявания.

 

Преди да започнете лечение с бръшлян, винаги се консултирайте със здравен специалист или фитотерапевт. Така ще се уверите, че дозата е подходяща за вашия конкретен случай.

 

Приложение на растението

 

бръшлян

 

Респираторно здраве

Най-известното и най-широко приложение на Hedera helix се крие в неговите положителни ефекти върху здравето на дихателните пътища.

Лекарствата на основата на това растение се прилагат от векове за успокояване на симптомите на бронхит, астма и други респираторни заболявания.

Екстрактите от бръшлян се използват често за приготвяне на сиропи и тинктури, които се приемат перорално.

Противовъзпалително

Обикновеният бръшлян може да се похвали и с противовъзпалителни свойства, които са подходящи за тези, които страдат от болки в ставите и артрит.

Локалните приложения на екстракти или мехлеми от него могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на дискомфорта.

Антибактериално и противогъбично

Сапонините, присъстващи в Hedera helix, проявяват антибактериални и противогъбични свойства, което го прави естествено средство за лечение на кожни заболявания като микози по краката и гъбични инфекции.

Заздравяване на рани

Традиционните билкари са използвали бръшляна за ускоряване на зарастването на малки рани и ожулвания.

Неговите антимикробни свойства предпазват раните от инфекция, като същевременно стимулират естествените лечебни процеси на тялото.

Грижа за кожата

Бръшлянът се използва в различни продукти за грижа за кожата поради своите стягащи свойства, като помага за намаляването на появата на бръчки.

Той често се добавя към кремове и лосиони за кожата, които се използват за облекчаване на раздразнена и възпалена кожа. Може да помогне при акне и други кожни проблеми.

За декорация

Поради своите красиви и вечнозелени листа и способността му да расте обилно, бръшлянът се използва често като декоративно растение в интериорни и екстериорни пространства.

Намаляване на стреса

Освен ползите за физическото здраве, обикновеният бръшлян се свързва и с психическото благосъстояние. Неговата буйна зеленина осигурява успокояващо действие.

Някои проучвания показват, че растението може да помогне за намаляването на стреса и безпокойството.

 

Заключение

 

бръшлян

 

Обикновеният бръшлян е повече от декоративно растение, украсяващо стени и градини. Това е резервоар на ценни лечебни свойства, дълбоко вкоренени в традицията и историята.

Той е известен със своята устойчивост и дълготрайност, като може да расте години наред, предоставяйки красотата и ползите си през всичките сезони.

Тази прекрасна зелена палитра на природата носи в себе си толкова много за нашето здраве и благополучие и добавя естетическа стойност в нашата градина или дом.

Така че, ако все още нямате бръшлян, може би е време да го добавите във вашето пространство.

Какво представлява растението бръшлян?

Бръшлянът (Hedera helix) е популярно растение, което принадлежи към семейство Бръшлянови (Araliaceae). То представлява вечнозелен храст с плътни листа и гъвкави стъбла има дълга история на използване, както като декоративно растение, така и за лечебни цели.

Какви са неговите активни вещества?

В него се съдържат флавоноиди, танини, сапонини, сред които е гедеринът.

Какви са неговите лечебни свойства?

Той притежава експекторантни, противовъзпалителни, антисептични и антиоксидантни свойства.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 18.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Иванка Драганска 16.11.2023 at 20:06 - Отговор

  Бръшлянът е отровен!

  • Калина Петкова 17.11.2023 at 9:16 - Отговор

   Здравейте. Въпреки токсичността си, бръшлянът намира множество приложения в медицината, поради доказаните си терапевтични свойства. Разбира се винаги е необходима консултация с лекар или фитотерапевт.

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 12:11 | Публикувана: 18 септември 2023 в 14:24 | Категория: Билки, Здраве