Л-Карнитин и тренировки е класика в жанра. Това е още една популярна добавка, която подпомага цялостно организма по време на физическа активност.

 

Л-Карнитин и тренировки

Л-Карнитин и тренировки са една от най-често срещаните комбинации в сферата на спортуващите хора.

Л-Карнитин е хранителна и диетична добавка, чиято функция е да превръща мазнините в използваема енергия за тялото. Тя се изразходва най-добре, когато има съчетание между Л-Карнитин и тренировки.

Тялото може да произвежда добавката от аминокиселините метионин и лизин. За да бъде достатъчно количеството, трябва да имаме достатъчно наличност на витамин С в организма. Като допълнителни източници може да използваме месото и рибата.

vitc 400 1
vitc 600 1

Има вероятност вегетарианците да не са способни да произвеждат или да си набавят достатъчно Л-Карнитин от хранителните продукти, затова понякога се налага да го приемат като добавка.

 

Л-Карнитин и тренировки – примери

Колкото и предимства да има, добавката не е магическа съставка и няма как да извлечем максимума и ползите от нея без да положим някакви усилия.

Комбинацията Л-Карнитин и тренировки е най-ефективна, когато изготвим цяла програма, включваща както кардио, така и силови тренировки.

 

Силови тренировки

Л-Карнитин и тренировки, изискващи повече сила, помагат за изграждането и поддържането на мускулната ни маса. Добавката допринася за по-бързото възстановяване след упражненията, от което следва, че ще може да тренираме по-често и интензивно.

Примерни упражнения, които може да включваме 2-3 пъти в седмицата:

 • Вдигане на тежести
 • Упражнения със собствено тегло
 • Упражнения с ластици

За да сме по-сигурни, че правим всичко правилно и сме си изготвили правилна програма, може да се консултираме първо с медицинско лице и след това с треньор, който да ни помогне за графика.

 

Кардио упражнения

 

Л-Карнитин и тренировки - кардио.

 

Факт е, че Л-Карнитинът помага при упражненията, изискващи повече издръжливост, като усилва окисляването на мастните киселини за производството на енергия.

Тренировки като бягане, плуване, колоездене играят важна роля в това да извлечем максимума от Л-Карнитина. Препоръчват се по 150-минутни кардио тренировки седмично със средна интензивност.

 

Ползи от Л-Карнитин и тренировки

Когато комбинираме Л-Карнитин и тренировки може да извлечем следните ползи.

 

Да подобрим издръжливостта и нивата на енергията си

Л-Карнитинът помага да се повиши нивото на енергия в мускулите по време на тренировка, което може да доведе до по-дълги и по-интензивни тренировки.

 

Да намалим умората

Л-Карнитинът може да помогне за намаляване на умората и изтощението по време на тренировка, като увеличи енергийните ресурси на мускулите и помогне за бързото премахване на метаболитите, които причиняват умора.

 

Да увеличим мускулната си маса

 

Л-Карнитин и тренировки за мускулна маса.

 

Л-Карнитинът може да подпомогне увеличаването на мускулната маса и намаляването на мазнините в тялото. Това е възможно благодарение на по-ефективното изгаряне на мазнините за енергия, което може да позволи на мускулите да се изграждат по-бързо.

 

Да подобрим метаболизма си

Л-Карнитинът може да ускори метаболизма, като подпомогне по-бързото изгаряне на мазнините за енергия. Това може да помогне да се намали телесната маса и да се подобри общото здравословно състояние.

 

Да се възстановим по-бързо от тренировка

Л-Карнитинът може да подпомогне по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка, като намали мускулното увреждане и инфламацията (възпалението) в тялото.

Въпреки ползите, Л-Карнитинът не може да бъде заместител на правилното хранене и здравословните режими.

 

Как да комбинираме Л-Карнитин и тренировки?

Ако мислим да приемаме добавки с Л-Карнитин в комбинация с тренировки, трябва да имаме предвид някои основни “правила”:

 • Да се консултираме със здравен специалист, преди да започнем нов режим с добавката.
 • Да потърсим висококачествена добавка Л-Карнитин, която е тествана за чистота и ефикасност.
 • Да следваме указанията на производителя за дозите, които е прието да взимаме.

Продължителността и времето, в което приемаме добавката, може да бъде важно. Някои изследвания показват, че приемането на Л-Карнитин преди тренировка може да бъде по-ефективно от приемането му след това.

 

Как да приемаме Л-Карнитин?

 

Жена във фитнеса - Л-Карнитин и тренировки.

 

Л-Карнитинът е хранителна добавка, която често се използва, за да се подобри както физическото ни представяне при упражнения, така и мозъчната функция. Има ефект и при желание за загуба на тегло.

Ето няколко съвета, за това как да приемаме Л-Карнитин:

 • Да прочетем инструкциите на етикета – познатият израз „Преди употреба прочетете листовката“ важи и за Л-Карнитина.
 • Да определим правилната за нас доза – тя може да зависи от няколко фактора като възраст, тегло и здравословно състояние.
 • Да изберем под каква форма да го приемаме – Л-Карнитин се предлага под няколко форми – капсули, таблетки, течност или прах. Избираме тази, която ни е най-удобна.
 • Да приемаме Л-Карнитина с храна – добавката се усвоява по-добре и ефективно от организма, когато е в комбинация с храна, особено ако тя съдържа и малко мазнини.
 • Не трябва да превишаваме препоръчаната доза – може да предизвикаме странични ефекти, ако прекалим с дозата на добавката – повръщане, гадене, диария.

Трябва да сме последователни – за да достигнем до целта си, е необходимо да взимаме добавката редовно и в правилната доза. Добър вариант е да включим Л-Карнитина така в ежедневието си, че да не забравяме да го приемаме.

 

Заключение

Л-Карнитинът не е начин да компенсираме лошото хранене и липсата на физическа активност. Той не е заместител, а “помощник“.

Трябва да комбинираме кардио и силови упражнения за максимална ефективност от Л-Карнитин и тренировки.

Важно е да имаме ясна представа за това какво правим и да знаем, че постоянството е неизменна част от процеса за постигане на целите ни.

Въпреки ползите, трябва да отделим време и внимание на дозите, които е препоръчително да приемаме, като за по-сигурно може директно да се консултираме със специалист.

Има ли ефект от Л-Карнитин и тренировки?

Когато комбинираме Л-Карнитин и тренировки може да извлечем доста ползи като това да подобрим нивата на енергията си, да увеличим издръжливостта си, да стопим килограмите, да заздравим мускулната си маса и още.

Какво е Л-Карнитин?

Л-Карнитин е хранителна и диетична добавка, чиято функция е да превръща мазнините в използваема енергия за тялото. Тя се изразходва най-добре, когато има съчетание между Л-Карнитин и тренировки.

Как да приемаме Л-Карнитин?

Трябва да сме последователни, за да достигнем до целта си, е необходимо да взимаме добавката редовно и в правилната доза. Добър вариант е да включим Л-Карнитина така в ежедневието си, че да не забравяме да го приемаме.

Какви упражнения трябва да правим, когато взимаме Л-Карнитин?

Комбинацията Л-Карнитин и тренировки е най-ефективна, когато изготвим цяла програма, включваща както кардио- бягане, плуване, колоезда, така и силови тренировки – вдигане на тежести, ластици и други.