Кумкуат – забележителният цитрус

Обновена: 21.02.2024|
Кумкуат.

Кумкуатът е ядлив плод, който откриваме в Източна Азия. Името му означава „златен портокал“. Носи латинското название Citrus japonica, но се открива и под имената „китайски портокал“ и  „китайски мини портокал“.

 

Какво е кумкуат?

Кумкуатът е цитрусов плод с характерен тръпчив вкус. Той е с дребна овална форма, оранжев цвят и се използва за направата на различни храни, сладка и желета. Кората му, за разлика от останалите цитруси, е тънка и сърцевината не е толкова добре защитена.

Произход и история

Този плод най-вероятно произхожда от Югоизточна Азия. В наши дни най-широко разпространен е в Япония и Китай. Най-ранните доказателства за този плод датират от 12. век на територията на Китай.

През 19. век се разпространява в Европа и малко след това достига и до Северна Америка.

В ботаниката

Кумкуат наричаме плодовете, но и самото храстовидно дърво. Растението е вечнозелено и достига 2-3 метра. Дървото предпочита топлия климат, въпреки че успешно вирее и на по-ниски температури.

Самият плод е много малък – 2-3 см в диаметър. Има яйцевидна форма и типичните за цитрусовите плодове вътрешни сегменти, както и плътна грапава кора. Цветът му е портокалово оранжев. Изненадващо за този плод е, че се яде с кората, която всъщност е вкусна и дори по-сладка от сърцевината.

Вкусът на плода е цитрусов, леко сладък, но предимно кисел. Има остри тръпчиви нокти.

 

Как се яде кумкуат?

 

кумкуат

 

Както споменахме, кората на плода е сладка и вкусна и може спокойно да се консумира. Ако хапваме суров кумкуат, трябва добре да го измием и след това да преценим дали да го обелим. След обелване можем да хапваме сърцевината без термична обработка.

Тъй като вътрешността е кисела, някои хора хапват целия плод, след като направят дупка и изстискат тръпчивия сок. На вкус е подобен на портокала. Семената в сърцевината са горчиви и може внимателно да ги премахнем преди консумация.

Добре узрелият кумкуат е твърд, но се поддава на натиск. Кората му трябва да е оранжева и свежа от всички страни, а не зелена и изсъхнала. Меки места и сива, бежова или зеленикава кора са знак за недобър плод. Най-добрите плодове можем да намерим през зимата.

С кумкуат се правят сладка и мармалади, тъй като киселият му вкус се комбинира добре със захарта и допълнителната сладост на продукта. В плода се съдържа пектин, който помага за сгъстяването на мармаладите.

Сладкото от екзотичния цитрус е чудесно в комбинация с патешко и телешко месо, както и като добавка към шоколадови изделия. Захаросан кумкуат се използва за гарнитура на коктейли и красиви десерти.

 

Хранителен състав

Приблизително 5 броя кумкуат тежат 100 г, а в тях можем да открием:

 • 71 калории
 • 2 г белтъчини
 • 16 г въглехидрати (7 г фибри)
 • 1 г мазнини

 

Кумкуатът, подобно на повечето плодове, носи важни за здравето ни витамини и минерали.

В 100 г се съдържат:

 • Витамин Ц – 58%
 • Мед – 11%
 • Манган – 8%
 • Витамин Б2 – 8%
 • Калий – 7%

*Процентите се формират спрямо дневната препоръчителна доза.

 

Ползи от консумация

 

кумкуат

 

Кумкуатът може да донесе известни ползи за здравето ни при редовно хапване на екзотичния плод. Традиционно се е употребявал за заздравяване на кръвоносните пътища, но има и някои други научно доказани ползи. Плодът е източник на няколко полезни витамини и съединения. 

Укрепва здравето на имунната система

Голямото количество на витамин Ц подпомага имунните функции заедно с помощта на още няколко растителни съединения. В народната медицина на някои азиатски страни екзотичният плод се използва за успешно облекчаване на симптомите на настинка и кашлица, както и за цялостно лечение на възпаления на дихателните пътища.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

В кората на кумкуата се откриват множество растителни съединения, наречени флавоноиди, които носят тези важни за здравето ефекти и имат антиоксидантни свойства. Тези полезни вещества са по-често срещани в кората.

Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане вследствие на свободните радикали и могат да предотвратят някои видове рак.

Хроничното възпаление в тялото може да нанесе щети на различни системи и да предразположи организма ни към развитието на дълготрайни заболявания. Поради това е хубаво редовно да консумираме храни, които действат противовъзпалително. Една от тези храни е кумкуатът.

Помага за поддържане на здравословно тегло

Плодовете кумкуат са нискокалорични и особено вкусни. Освен това проучвания върху гризачи показват благоприятно влияние върху нивата на холестерола и кръвната захар. При мишки, хранени с високомазнинни храни, добавянето на екстракт от кумкуат към диетата е намалило значително напълняването.

Забавя стареенето на тялото и подобрява здравето на кожата

Витамин Ц, който откриваме в изобилие в кумкуата, стимулира производството на колаген, който е особено важен за здравето на кожата ни. С напредването на възрастта колагеновият синтез естествено се забавя, но благодарение на този витамин можем да запазим кожата и костите си здрави за по-дълго време.

Витамин Ц има антиоксидантно действие, което помага на тялото да бъде жизнено и здраве с напредването на възрастта. Освен това този витамин се бори със свободните радикали и намалява оксидативния стрес.

Как се отглежда?

 

кумкуат

 

Тъй като е трудно да намерим този плод в магазините или на пазара, може лесно да си насадим дърво в домашни условия. Нуждаем се от голяма саксия или подходящо място в двора.

Кумкуатът не е труден за отглеждане, но има определени изисквания:

 • Влажна почва: Предпочита влажни добре дренирани места. Трябва да сме нащрек за коренно гниене.
 • Пряка слънчева светлина: Кумкуатът обича слънчевата светлина и трябва да му осигурим възможно най-много от нея.
 • Средни и високи температури: Дървото не бива да бъде излагано на температури под 0 градуса. Препоръчва се да се прибира вътре през зимата.

Кумкуат се сади в края на зимата или началото на пролетта. Тъй като обича влага, хубаво е да пръскаме листата и стъблото с вода през първите месеци. През първата година дървото не осигурява много плодове, но с времето количеството значително се увеличава.

 

За кого е подходящ?

Кумкуатът е вкусен плод, който е подходящ за всеки. Тъй като плодът е кисел, не се препоръчва консумация от хора, страдащи от киселини и стомашни язви. Ако имаме алергия към цитруси би могъл да ни навреди, но освен това може да се хапва от малки и големи.

Има ли странични ефекти?

Ако имаме алергия към цитрусови плодове, вероятно и кумкуатът ще предизвика нежелана реакция. Не са открити странични ефекти от консумацията на този плод.

 

Къде намира приложение?

 

кумкуат

 

Кумкуатът се използва предимно в кулинарията. Популярно е за направата на пайове, сладоледи, мармалади. Допринася свежест в салати и сандвичи, използва се и като украса за сладки печива и торти.

От кората му се извличат етерични масла, което се смесва с базово масло за направата на домашна козметика и нанасяне върху рани и ожулвания.

 

Заключение

Екзотичният цитрус е сочен и вкусен плод, който носи ползи за здравето. Отглеждането му е лесно и може да се насади в голяма саксия, като по този начин да разнесе аромата си в дома ни, но и да ни дава плодове през годината.

 

Какво е кумкуат?

Кумкуатът е ядлив плод с характерен тръпчив вкус. Той е с дребна овална форма, оранжев цвят и се използва за направата на различни храни, сладка и желета.

За какво се използва?

Използва се за направата на различни храни, сладка и желета, но може да се хапва и суров. От тънката му кора се извлича етерично масло.

Как се консумира?

Консумира се най-често суров. Кората му е ядлива за разлика от другите видове цитрусови плодове. Сладкото е чудесно в комбинация с патешко и телешко месо, както и като добавка към шоколадови изделия. Захаросан кумкуат се използва за гарнитура на коктейли и красиви десерти.

Има ли странични ефекти и може ли да ни навреди?

Ако имаме алергия към цитрусови плодове, вероятно и кумкуатът ще предизвика нежелана реакция. Не са открити странични ефекти от консумацията на този плод.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 24.01.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:55 | Публикувана: 24 януари 2024 в 09:21 | Категория: Хранене и видове храни