Кудзу – макробиотикът на Азия
Кудзу е вид бързорастяща лоза, с множество потенциални ползи за организма – достатъчни, за да се нарича още растителният макробиотик на Азия.
Повече от 2000 години хората са използвали корен от кудзу в традиционната китайска медицина за цели като лечение на треска, диария и дори диабет и сърдечни заболявания.
За друг интригуващ позитив се смята, че може да има ефекти като естроген. Днес това е инвазивна лоза в САЩ.
Произход и развитие
Кудзу e многогодишна лоза от семейство Грахови (Fabaceae). Родом е от Китай и Япония, където отдавна се отглежда заради ядливите му корени с нишесте и заради фибрите, произведени от стъблата му.
Pueraria montana е полезна фуражна култура за добитъка, както и атрактивна декорация. Растението е влачеща се лоза, която често расте над други растения и дървета. Като такъв някои хора го смятат за инвазивен плевел.
Може да нарасне до дължина от 18 метра (60 фута) за един сезон и разполага със значителен основен корен. Има големи сложни листа с три широки листчета с мъхести ръбове. Растението има дълги съцветия от късно цъфтящи червеникаво лилави цветя и плоски космати семенни шушулки.
Растението се разпространява вегетативно със столони и коренища, които се вкореняват, за да образуват нови клонови растения. Растението кудзу прилича на други растения, включително на отровен бръшлян, така че е важно да знаем как да го идентифицираме правилно.
В САЩ растението е по-известно с това, че се нарича „миля в минута“ и „лозата, която изяде Юга“.
Ползи от кудзу
Хората са използвали кудзу в източната медицина от много години. В последно време той си проправи път и към западните страни като билкова добавка. Коренът съдържа повече от 70 растителни съединения, някои от които може да са отговорни за потенциалните ползи за здравето на корена.
Може да намали алкохолната зависимост
Смята се, че Pueraria montana може да помогне за намаляване на неприятните ефекти от махмурлука. Макар че, ако се прекалява с него, може да бъде повече вреден, отколкото полезен.
Проучванията показват, че може да помогне за намаляване на алкохолизма. Коренът има много дълбоки фармакологични действия, включително антидипсотропна (против злоупотреба с алкохол) активност. Два от неговите изофлавони, daidzin и daidzein, обясняват този ефект.
Изглежда, че действа чрез инхибиране на алдехид дехидрогеназа 2 (ALDH-2). Дефицитът на този ензим намалява риска от алкохолна зависимост. Намаленото пиене поради инхибирането на ALDH-2 се дължи на отблъскващите свойства на ацеталдехида, натрупан по време на консумация на алкохол.
Проучване, публикувано в Psychopharmacology, включва четириседмично лечение на 17 мъже на възраст 21-33 години. Тези мъже съобщават, че пият 27,6 ± 6,5 спиртни напитки седмично с диагноза злоупотреба с алкохол и/или алкохолна зависимост. Те консумират или екстракт от кудзу, или съответстващо плацебо всеки ден.
Субектите били помолени да съобщят за тяхната консумация и желание за алкохол.
Въпреки че няма ефект върху жаждата за спиртни напитки, екстрактът от кудзу всъщност намалява броя на консумираните напитки всяка седмица с 34% до 57%.
Освен това той значително увеличава броя на дните без алкохол.
Интересното е, че BBC направили свое собствено малко проучване, от което е установено, че субектите, които са консумирали добавката кудзу преди да пият, всъщност са консумирали 20% по-малко алкохол от обикновено. Необходими са повече проучвания, но Pueraria montana може да бъде обещаващо за тези, които се борят с алкохолизма.
Това от своя страна може да помогне за предотвратяване или лечение на цироза и други състояния, свързани с пиенето.
Може да намали възпалението
Всепонятно е, че възпалението е честа причина за множество заболявания и незабавното решение обикновено е прибягване до синтетично лекарство без рецепта.
Кудзу обаче може да бъде алтернативен вариант.
Според изследване, публикувано в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, на субектите е даден корен от кудзу, за да се види дали намалява възпалението. Констатациите заключават, че не само намалява възпалението, но проявява антиоксидантни свойства, което го прави възможна алтернатива на търговските лекарства.
Облекчава разстроен стомах
Центърът за превантивна медицина (PMC) предлага кудзу като лек за разстроен стомах, причинен от храносмилателни проблеми. Кудзу помага за подобряване на движението на червата и може да улесни храносмилането. PMC предполага, че комбинирането на корена със слива умебоши е най-добро, тъй като сливата умебоши неутрализира излишната киселина.
Това е много необходим резултат, тъй като твърде много киселина може да причини диария. Кудзу има гъста, вискозна консистенция, подобна на стомашната слуз, която покрива стомаха и го предпазва от излишната солна киселина.
Сливата Умебоши, която е силно алкална, неутрализира вредните ефекти от излишната стомашна киселина.
Заедно те са от полза за храносмилателната система, като дори предлагат облекчение при стомашни язви и киселини. Фибрите в кудзу, в комбинация с противовъзпалителните ефекти на умебоши, са полезни за облекчаване на симптомите на остър дивертикулит и синдром на раздразнените черва. Тази комбинация може също така да облекчи синдрома на пропускливите черва.
Може да спре горещите вълни и нощното изпотяване
Смята се, че кудзу помага за лечение на симптоми на менопауза и перименопауза, като горещи вълни и нощно изпотяване, поради естроген-подобните си характеристики.
Въпреки че изследванията върху корена за симптомите на менопаузата са противоречиви, някои показват, че приемането на кудзу през устата може да намали горещите вълни и да подобри вагиналната сухота при жени, преминаващи през менопауза.
Освен това може да помогне за подобряване на умствените способности на жени след менопауза.
Центърът за безопасност на храните в Хонг Конг посочва, че корените на Pueraria mirifica (известен също като Thai kudzu), действат поради съдържанието на фитоестрогени, включително изофлавони, деоксимироестрол и мироестрол.
Pueraria mirifica се намира като съставка в някои храни или в хранителни добавки за подобряване на по-горе изброените състояния, като същевременно намалява и липидите в кръвта.
За облекчаване на симптомите на менопауза се препоръчват още магнезий и добавки менобаланс, специално предназначени за тези състояния.
Употреба
Днес най-популярните начини за това да се възползваме от ползите на корена е употребата му под формата на билкова добавка или чай. Може да се консумира и като храна. Хората често ядат различни части от растението сурови, сотирани, пържени, печени и др.
Можем да хапваме корена, както бихме яли други кореноплодни зеленчуци, като картофи например. Корените на кудзу могат да бъдат изсушени и смлени на прах, който някои хора използват като панировка за пържене или като сгъстител за супи и сосове.
Нещо повече, листата на растението кудзу, връхчетата на лозата и лилавите цветове също са годни за консумация.
Странични ефекти
Има някои известни рискове от корена на кудзу, за които трябва да сме наясно, преди да го консумираме.
Противозачатъчните хапчета могат да взаимодействат с кудзу, тъй като коренът също има естроген-подобни ефекти. Приемането му заедно с подобни медикаменти може да намали ефективността им.
Ако пием лекарства, които забавят съсирването на кръвта, се препоръчва първо консултация с лекар, преди да приемаме кудзу под каквато и да е форма, тъй като може да причини синини и кървене.
Комбинацията на корена заедно с лекарства за диабет може да доведе до твърде ниско ниво на кръвната ни захар.
Като повлиява естрогена в тялото, кудзу има способността да намали ефективността на някои лекарства. При бременност и кърмене също съветът от лекар би бил от полза.
Заключение
Кудзу е чудесно растение, което може да предложи ползи за здравето, но трябва да имаме предвид, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят научно. Съществуват множество индикации, че може да помогне на хора с алкохолизъм.
Освен това облекчаването на горещи вълни и нощно изпотяване, стомашно разстройство и възпаление са всички предимства, които можем да открием при яденето на корен от кудзу, като добавка или чай. Има случаи, в които коренът взаимодейства с различни видове лекарства, затова преди прием е желателно да се консултираме с лекар.
Често задавани въпроси
Какво е кудзу?
Кудзу e многогодишна лоза от семейство Грахови (Fabaceae). Родом е от Китай и Япония, където отдавна се отглежда заради ядливите му корени с нишесте и заради фибрите, произведени от стъблата му.
Какви са ползите от кудзу?
Има твърдения, че може да помогне при алкохолна зависимост, притежава противовъзпалителни свойства, облекчава разстроения стомах, може да спре горещите вълни и нощното изпотяване и да подпомогне при менопауза.
Имали странични ефекти коренът кудзу?
Поради състава си, той може да взаимодейства с някои лекарства - такива при диабет, забавящи съсирването на кръвта или противозачатъчни.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Корен от лотос е ядливо коренище, което се цени не само заради кулинарните си употреби, но и с медицинските си такива.
Азиатски техники се практикуват от много години назад и са доказани с времето като ефективни в сферите на здравето, красотата и кулинарията.
Конджак е чудесна алтернатива на глутеновите пасти, съдържа много диетични фибри и крие много ползи за здравето и външния вид.