Котешки нокът – какви ползи можем да почерпим

Обновена: 06.06.2024|
котешки нокът

В тази статия разнищваме билката котешки нокът с всичките нейни специфики, употреби и предимства.

Ботаническо описание на котешки нокът

Котешки нокът представлява здрава, дървесна лоза. Растението получава името си благодарение на най-отличителната си черта – шиповете. Те са малки, извити и остри, наподобяващи ноктите на котка. Излизат от стъблото в основата на всяка двойка листа и се използват за прикрепяне към дървета и друга растителност.

Билката се дели на два вида – Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis, първият от които демонстрира повече здравни ползи и затова се използва по-често.

hialur 400
mgnezii 01 600
hialur 400
mgnezii 01 600

Растението може да достигне дължина до 30 метра. Листата му са противоположни – растат по двойки от двете страни на стъблото. Те имат гладка текстура, а горната им повърхност е тъмнозелена и лъскава, докато долната е по-бледа и може да има фини косми. Всеки лист е с широка яйцевидна до елипсовидна форма. Имат заострен връх.

Цветовете на котешкия нокът са сравнително малки и не толкова забележими, колкото бодлите и листата. Те са тръбести, обикновено с дължина от 2 до 4 сантиметра и имат бледожълт до бял цвят. Разположени са в съцветия, които излизат от пазвите на листата.

След цъфтежа растението произвежда малки, продълговати плодове, които съдържат няколко семена. Плодът е капсула, която се отваря, когато узрее, за да освободи семената, които се разпръскват от вятъра.

Кората на котешкия нокът е кафеникаво-сива и грапава на пипане. Това е частта от растението, която най-често се събира за медицинска употреба.

Кореновата система е обширна и дълбока, закотвя растението сигурно в горския под и му позволява достъп до вода и хранителни вещества от дълбините на почвата.

 

Произход и разпространение

 

Котешки нокът – произход.

 

Котешки нокът произхожда от тропическите гори на Южна и Централна Америка, предимно в басейна на Амазонка. Среща се в Перу, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Венецуела и Боливия. В тези страни растението е особено разпространено в тропическите гори на Амазонка, където традиционно се използва от местните народи заради лечебните си свойства.

Дъждовните гори осигуряват идеалните условия за него, защото се характеризират с висока влажност, постоянни валежи и топли температури през цялата година.

Богатите на хранителни вещества и добре дренираните почви на тропическите гори, които са подсилени от разложена органична материя, допълнително подпомагат растежа му. Растението е приспособено към условията на слабо наличие на светлина.

Докато расте предимно в естественото си местообитание, котешки нокът може да се култивира и в подобни тропически или субтропични среди извън Южна и Централна Америка. Успешното отглеждане изисква възможно най-точно възпроизвеждане на естественото местообитание, включително осигуряване на достатъчно влажност, топлина и добре заредена с хранителни вещества почва.

 

Химичен състав

Котешки нокът съдържа множество биоактивни съединения, допринасящи за свързаните с него лечебни свойства. Сред тях са ункариновите алкалоиди, които показват противовъзпалителни и имуностимулиращи ефекти.

Пентацикличните оксиндолови гликозиди – друга видна група, са известни със своя потенциал за модулиране на имунния отговор. Билката също може да се похвали с флавоноиди като кверцетин и кемпферол, които притежават антиоксидантни свойства.

Фитостеролите допринасят за неговия потенциал за понижаване на холестерола. Тези съединения, заедно с танини, процианидини и полифеноли, заедно обогатяват терапевтичния профил на котешки нокът и го правят обект на интерес в съвременната билкова медицина.

 

Употреби на котешки нокът

 

Котешки нокът – приложения.

 

Котешки нокът често се приема като добавка под формата на капсули или таблетки. Използва се предимно заради неговите противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, което го прави популярен сред хора с артрит, автоимунни заболявания и тези, които търсят обща имунна подкрепа.

Може да се консумира и като чай, приготвен от кората и корена на растението. Тази форма е предпочитана заради своя затоплящ, терапевтичен ефект и антиоксидантен потенциал.

Друг начин да се приема билката са тинктурите – течни екстракти от билката. Те често се използват за справяне с проблеми с храносмилането, за по-бързо заздравяване на рани и намаляване симптомите на алергия.

За локалните приложения се правят мехлеми, които допринасят за преодоляването на кожни проблеми.

Понякога котешки нокът може да се срещне и под името „саменто“, но така всъщност се нарича екстракта от Uncaria tomentosa. При неговото приготвяне се премахват някои не толкова полезни съединения.

 

Ползи от билката

 

Котешки нокът – цветове.

 

Котешки нокът подобрява множество аспекти на здравето.

Противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти

Котешки нокът е широко известен със своите мощни противовъзпалителни свойства. За особено ефективен се смята при намаляване на възпалението и болката, свързани с остеоартрит и ревматоиден артрит.

Съдържа и антиоксиданти, които действат за защитата на клетките от увреждане вследствие свободните радикали. Това може да се окаже от полза за предотвратяване на хронични заболявания.

Имунна подкрепа

Билката потенциално подобрява функцията на имунната система, което може да бъде полезно за предотвратяване и лечение на инфекции. Имуномодулиращите свойства са важни за регулиране на имунния отговор, особено при хора с автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза.

Благодарение на своите антивирусни свойства се прилага още при лечение на вирусни инфекции като херпес и херпес зостер. Антимикробното му действие също допринася за неговата ефективност в борбата с различни бактериални инфекции, поддържайки цялостното имунно здраве.

Подобрено храносмилане

Котешки нокът се използва при различни стомашно-чревни проблеми.

Може да служи като допълнително лечение на гастрит, синдром на пропускливи черва и възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и улцерозен колит.

Освен това е известно, че подпомага заздравяването на стомашни и чревни язви. Може още да помогне за защита на стомашната лигавица и да предотврати образуването на бъдещи язви – нещо важно за тези с анамнеза за състоянието и за тези, изложени на риск поради стрес или употреба на лекарства.

Сърдечно-съдово здраве

Може да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система, като понижи кръвното налягане и нивата на холестерола.

Както вече споменахме, наличието на фитостероли е особено полезно при управлението на холестерола, докато други съединения помагат за регулиране на кръвното налягане.

Потенциални противоракови ефекти

Предварителните изследвания показват, че някои съединения в котешкия нокът може да имат противоракови свойства. Въпреки това са необходими по-задълбочени изследвания, за да се потвърдят тези ефекти.

Когнитивно и психично здраве

 

Котешки нокът.

 

Смята се, че растението има невропротективни ефекти, които могат да послужат за предпазване от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер. Освен това помага за облекчаване на симптомите на синдрома на хроничната умора (CFS) и действа за повишаване на енергийните нива.

Респираторно здраве

Традиционно се използва за лечение на инфекции на дихателните пътища и състояния като астма.

Здравина на кожата

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на котешки нокът могат да бъдат от полза при справяне с екзема и псориазис.

Детоксикация

Смята се, че подпомага естествените процеси на детоксикация на тялото, като елиминира токсините и насърчава здравето на черния дроб.

Хормонален баланс

Има предположения, че котешки нокът може да помогне за балансиране на хормоните, особено при жените.

 

Странични ефекти

Като цяло котешки нокът е безопасна билка, но в някои случаи може да доведе до нежелани странични ефекти.

По-често срещаните включват:

  • Стомашно-чревни проблеми като гадене, диария, разстроен стомах
  • Леко главоболие
  • Замаяност

 

Възможно е да се появят алергични реакции под формата на обрив, сърбеж, подуване, тежък световъртеж, затруднено дишане. Тези случаи са много редки.

В случай на прекалена консумация котешки нокът може да понижи кръвното налягане и да доведе до припадък или замаяност при изправяне (ортостатична хипотония).

Може да взаимодейства с различни лекарства, включително:

  • Антихипертензивни. Ако те се приемат заедно с билката, това може да доведе до хипотония и вследствие на нея припадък и замаяност при изправяне (ортостатична хипотония).
  • Антикоагуланти. Увеличава риска от кървене, когато се приема с разредители на кръвта.
  • Имуносупресори. Може да повлияе на тези лекарства, които потискат имунната система.
  • Заболявания на бъбреците и черния дроб. Ефектите на билката върху тези органи не са добре документирани.

 

Както повечето билкови лекарства, и това не се препоръчва при бременност.

Употребата му трябва да се преустанови най-малко две седмици преди всяка планирана операция, за да се намали рискът от прекомерно кървене.

 

Заключение

Котешки нокът е билка, произлизаща от Южна и Централна Америка. Вирее във влажни, тропически среди с богати, добре дренирани почви и постоянни валежи.

В аспекта на билковото лечение може да помогне при възпаления, отслабен имунитет и влошено храносмилане. Освен това притежава антимикробни и противогъбични свойства и демонстрира противоязвени ефекти. Може да се отрази позитивно върху нашето респираторно и кожно здраве.

Предлага се под различни форми – капсули, таблетки, тинктури. Може да се направи чай от кората и корените на растението или да се използва локално.

 

Често задавани въпроси

Какво е котешки нокът?

Това растение е дървесна лоза, която се дели на два вида – Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis. Първият демонстрира повече здравни ползи и затова се използва по-често. 

Защо растението се нарича котешки нокът?

Растението получава името си благодарение на най-отличителната си черта – шиповете. Те са малки, извити и остри, наподобяващи ноктите на котка.

Саменто и котешки нокът едно и също растение ли са?

Има разлика между саменто и котешки нокът и тя се състои в това, че саменто е подвид на котешки нокът. Екстрактът от него се извлича от Uncaria tomentosa, като се премахват някои не толкова полезни съединения.

 

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 06.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 6 юни 2024 в 14:49 | Категория: Билки и чайове