Кокоши трън – лечение и същност

Обновена: 21.05.2024|
Кокоши трън.

Едно от най-честите дерматологични оплаквания е от кокоши трън – трима от четири души развиват това кожно образувание в даден момент от живота си. В тази статия ще разгледаме причините за неговата поява и методите за справяне.

 

Какво е кокоши трън – същност и особености

Кокоши трън е народно наименование за обикновените брадавици (verruca vulgaris). Той се характеризира с кожни подутини с грапава повърхност и по-тъмен цвят от този на останалата кожа. Причината за кожното образувания е излагането на човешкия папиломен вирус (HPV) – двуверижен ДНК вирус.

gluco sulf 400
calc magn 600
gluco sulf 400
calc magn 600

 

Инфекцията започва в базалния слой на епидермиса, причинявайки увеличаване на кожните клетки, удебеляване на епидермиса и производство на инфекциозни вирусни частици – брадавици.

Когато кокошият трън се намира в зоната на ръцете (обикновено по дланите) се нарича палмарна брадавица, ако пък е на краката – плантарна. Може да се появи още по пръстите на ръцете, около нокътната плочка, по пръстите на краката или върху петите.

Може да отнеме до 6 месеца след заразяване, за да се появят външните белези на състоянието. За щастие обикновено брадавиците са доброкачествени.

Кокошият трън може да бъдат заразен, както и да се разпространи в други части на тялото на заразения индивид. В някои случаи изчезва от само себе си с времето, а в други се налага отстраняване с медицинска процедура. Без лечение обикновено отнема от месеци до година да изчезне, но съществува риск от повторна поява.

 

Причини за появата на кокоши трън

 

Кокоши трън на петата.

 

Причината за появата на кокоши трън е човешкия папиломен вирус (HPV), който навлиза в кожата и кара клетките да се размножават бързо.

Състоянието е заразно и може да се предаде чрез директен контакт чрез кожата или споделяне на лични вещи със заразен човек. Въпреки това имунният отговор на всеки е различен. Хората със силен имунитет може да не се заразят въпреки контакта с HPV.

Често кокошият трън засяга малките деца, тъй като техният имунитет все още не е напълно изграден. Индивидите с отслабена имунна система вследствие на трансплантирани органи, ХИВ/СПИН или такива, които приемат имуносупресори също са изложени на висок риск.

Ето няколко съвета, с които да предотвратите риска от разпространяване на кокошия трън върху други части на кожата:

 • Не пипайте и не чоплете брадавицата.
 • Избягвайте четкане или бръснене в областта на засегнатата кожа.
 • Използвайте пила за еднократна употреба.
 • Не използвайте една и съща нокторезачка за засегнатите и незасегнатите от кокоши трън нокти.
 • Избягвайте да гризате ноктите си.
 • Овлажнявайте ръцете и краката си, за да минимизирате излагането на HPV през напукана кожа.

 

Симптоми на кокоши трън

 

Кокоши трън - симптоми.

 

Единственият симптом на кокоши трън е появата на малки, грапави, зърнести израстъци. По вид наподобява карфиол или твърд мехур. Все пак трябва да имаме предвид, че брадавиците могат да се различават по вид. В някои от тях се появяват малки черни точици, образувани от малки съсирени кръвоносни съдове.

Плантарните брадавици, които се намират на петите, обикновено не стърчат над кожата толкова, колкото палмарните. Причината за това е натиска, който се осъществява върху тях в резултат от ходенето.

Когато състоянието засяга краката или нокътните лехи, това може да доведе до неудобство, болка и в по-редки случаи – напукване и кървене.

Най-често кокошият трън изчезва сам, но ако проблемът се проточи и е сериозен, е необходима консултация с дерматолог, фармацевт или друг специалист.

 

Премахване на кокоши трън

Преди да се премине към премахване на кокоши трън, трябва да се постави съответната диагноза. Физическият преглед на кожната лезия е достатъчен, за да се диагностицира състоянието. Методът на премахване на кожното образувание зависи от индивидуалното състоянието, вида брадавица и нейното местоположение.

Салицилова киселина

 

Кокоши трън - преглед.

 

За това лечение се използват препарати със салицилова киселина. В аптеките има голямо разнообразие от продукти – пластири и лепенки, спрейове, гелове и мехлеми за премахване на кокоши трън.

При използване на тези продукти салициловата киселина кара горния слой на кожата, който е засегнат от кокошия трън, постепенно да се отлепи. Това обаче може да доведе до усещане за щипене, парене, раздразнение, болезненост. В някои случаи може да остави и белези.

Този метод работи добре, когато се използва заедно с криотерапията, която следва да споменем.

Криотерапия

Криотерапията включва замразяване на брадавицата с течен азот, който унищожава заразената тъкан.

С помощта на специален апликатор или спрей, дерматологът нанася течен азот директно върху брадавицата. Той е изключително студен, затова разрушава тъканта на брадавицата, като кара водата вътре в клетките да замръзне и да се разшири.

След прилагане на течния азот може да се образува малък мехур около мястото, тъй като тъканта е повредена. Този мехур действа като защитна бариера, тъй като имунната система на тялото работи за отстраняване на увредената тъкан.

През следващите дни и седмици след процедурата мехурът и брадавичната тъкан отдолу постепенно ще се отлепят, докато тялото заздравява. В някои случаи може да са необходими множество криотерапевтични процедури за пълно отстраняване на кокоши трън.

Този метод може също така да стимулира имунитета да се бори с HPV вируса. Има е негативни аспекти обаче – може да бъде болезнен или да причини обезцветяване на кожата. Не е подходящ за малки деца.

Хирургично отстраняване

Хирургичното отстраняване със скалпел или други инструменти се прилага, когато брадавицата е голяма и не се поддава на други методи на лечение. След изрязване раната обикновено се затваря с шевове. Този метод премахна засегнатата тъкан.

Инжекции

 

Кокоши трън - инжекция.

 

В някои случаи кокоши трън може да се лекува с инжекции, особено когато други лечения не са ефективни или кожното образувание е упорито или големо.

Интралезионната имунотерапия включва инжектиране на вещество, често разтвор, съдържащ антигени или други стимуланти на имунната система, директно в брадавицата. Това стимулира имунния отговор на организма, като му помага да разпознае и атакува вируса.

Интралезионната имунотерапия се извършва от медицински специалист. Понякога може да изисква множество инжекции в продължение на няколко седмици или месеци, в зависимост от размера на конкретния кокоши трън и тежестта на състоянието.

Могат да се инжектират две различни лекарства. Едното вещество, което се използва, е кандида антиген. То представлява екстракт от дрожди, който се инжектира в много малко количество под брадавицата.  Това действа като лечение и имунизация в едно, но не се препоръчва за хора с астма, автоимунни заболявания като лупус или тежки алергии.

Другото лекарство е противораково и се нарича блеомицин. Блеомицинът убива характерните за заразените с вируса на брадавицата бързо делящите се клетки. Това понякога е ефективно с едно лечение или посещение. Лекарството се инжектира в много малко количество и не се абсорбира в кръвния поток, така че няма странични ефекти като тези, които обикновено се очакват от лекарството за рак.

Важно е да се отбележи, че интралезионната имунотерапия може да не работи за всички и да има странични ефекти като болка, зачервяване или подуване на мястото. Както при всяко лечение на кокоши трън, съществува риск от рецидив, особено ако вирусът, който причинява състоянието, все още присъства в тялото.

Електрокаутеризация

Електрокаутеризацията е друг метод, използван за отстраняване на кокоши трън. Той включва използването на устройство, което генерира електрически ток за изгаряне или унищожаване на брадавичната тъкан. Топлината обгаря кръвоносните съдове, намалявайки кървенето по време на процедурата.

Здравният специалист може да препоръча прилагане на антисептик без рецепта или локално лекарство върху третираната зона, за да подпомогне лечебния процес и да предотврати инфекция. Той вероятно ще насрочи последваща среща, за да наблюдават напредъка и да определят дали са необходими допълнителни лечения.

Както при всяка медицинска процедура, има рискове и потенциални странични ефекти, като болка, зачервяване, подуване, белези или инфекция. Заздравяването и грижата за раната може да отнеме повече време отколкото при криотерапията.

Домашни средства

Може да опитате следните домашни методи за премахване на кокоши трън:

 • Салицилова киселина: Използвайте ежедневно вече споменатите продукти със салицилова киселина, като следвате внимателно инструкциите на етикета.
 • Оклузионна терапия с тиксо: Покрийте брадавицата с парче тиксо и я оставете да действа около шест дни. След шест дни отстранете тиксо, накиснете брадавицата във вода и внимателно я разтрийте с шмиргел или пемза, за да отстраните мъртвата тъкан.
 • Ябълков оцет: Накисването на памучен тампон в ябълков оцет и нанасянето му върху неприятния кокоши трън може да помогне за омекотяване и свиване с течение на времето. Закрепете памучната топка към с бинт или лента и я оставете да действа цяла нощ.
 • Масло от чаено дърво: Смята се, че има естествени антивирусни и антисептични свойства, които могат да помогнат за лечение на кокоши трън. Нанесете няколко капки масло директно върху брадавицата с помощта на памучен тампон и покрийте с превръзка.
 • Чесън: Счукайте една скилидка чесън и нанесете върху брадавицата, като я закрепите с бинт или лента. Оставете да подейства през нощта и изплакнете на сутринта.
 • Комплекти за замразяване без рецепта: Обикновено включват диметилов етер или подобно съединение, които помагат за замразяване на брадавицата у дома. Следвайте внимателно инструкциите, тъй като неправилната употреба може да доведе до увреждане на кожата.

 

Резултатите от тези домашни средства за справяне с кокоши трън могат да варират при различните хора. Понякога пълното премахване на кокоши трън отнема седмици или месеци. Ако домашното лечение не е успешно или имате притеснения, е добре да потърсите лекарско мнение.

 

Заключение

Кокоши трън представлява друго наименования за обикновена брадавици (verruca vulgaris). Той може да се появи навсякъде по тялото, но се среща най-често по ръцете и ходилата. Има разнообразни методи за премахването му, включително с народни лекове, инжекции, криотерапия, електрокаутеризацията, хирургическо отстраняване и други.

 

Често задавани въпроси

Какво е кокоши трън?

Кокоши трън представлява друго наименования за обикновена брадавици (verruca vulgaris).

Къде най-често се появява кокоши трън?

Кокошият трън най-често се среща по краката и ръцете, като може да засегне дланта, пръст на ръката, около нокътната плочка, пръст на крака или петата.

Защо се появява кокоши трън?

Причината за кожното образувания е излагането на човешкия папиломен вирус (HPV). Инфекцията започва в базалния слой на епидермиса, причинявайки увеличаване на кожните клетки, удебеляване на епидермиса и производство на инфекциозни вирусни частици – брадавици.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.05.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 май 2024 в 17:05 | Публикувана: 10 май 2024 в 09:39 | Категория: Здраве