Киста на яйчника: симптоми и лечение

Обновена: 28.05.2024|
Киста на яйчника.

Киста на яйчника е пълна с течност торбичка. Тези кисти могат да варират по размер и обикновено се развиват по време на овулация, когато фоликул на яйчника не успява да освободи яйцеклетка и вместо това продължава да расте.

Какво е киста на яйчника?

Кистите на яйчниците са малки торбички, пълни с течност, които се образуват върху или вътре в яйчниците. Повечето са доброкачествени (неракови) и обикновено изчезват сами, без да причиняват симптоми или да изискват лечение. Въпреки това, в някои случаи може да причинят дискомфорт и да доведат до усложнения.

От клинична гледна точка, фоликуларните кисти могат да се проявят случайно по време на рутинен преглед или да предизвикат симптоми като тазов дискомфорт, менструални нередности или симптоми на натиск.

vitd3 400
vitk2 600
vitd3 400
vitk2 600

За да разберете как възникват кисти на яйчниците, е важно да разберете нормалните физиологични процеси на менструалния цикъл. Всеки месец яйчниците претърпяват серия от сложни промени в подготовка за потенциална бременност.

Под въздействието на хормони, като фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH), няколко фоликула започват да се развиват едновременно. Сред тях един обикновено става доминиращ и продължава да расте, докато другите регресират и се реабсорбират от тялото.

Този доминантен фоликул узрява, докато достигне критичен размер, готов да освободи своята яйцеклетка в процес, наречен овулация. Понякога обаче доминантният фоликул може да не успее да освободи яйцеклетката си по време на овулация поради различни фактори, като хормонален дисбаланс или смущения в самия процес на овулация.

Когато това се случи, фоликулът може да персистира и да натрупа течност, образувайки кистозна структура, известна като фоликуларна киста.

 

Видове кисти на яйчниците

 

киста на яйчника

 

Има няколко вида кисти на яйчниците: функционални, дерматоидни, цистаденомни и ендометриоми.

Функционални кисти

Това са най-често срещаният тип кисти на яйчниците и, в повечето случаи, се развиват като нормална част от менструалния цикъл.

Те могат да бъдат:

 1. Фоликуларни кисти. Образуват се, когато фоликулът, който освобождава яйцеклетка по време на овулация, не освободи яйцеклетката си.
 2. Кисти на жълтото тяло. Образуват се, когато фоликулът освободи яйцеклетката си, която се превръща в жълто тяло, но не се разгражда след това, както би трябвало.

Дермоидни кисти

Това са кисти, които се образуват от зрели клетки, които имат потенциал да се развият в различни видове тъкани. Те могат да съдържат космени фоликули, кожа, потни жлези, зъби, хрущял, мазнини и дори тъкани, които приличат на органи. Дермоидни кисти често се развиват в яйчниците, но могат да се появят и на други места в тялото, включително главата, гръдния кош и кожата.

Цистаденоми

Това са кисти, които се образуват от външната повърхност на яйчника. Те се развиват от клетки на повърхността на яйчника и често са пълни с водниста течност.

Ендометриоми

Те се образуват в резултат на ендометриоза – състояние, при което тъканта, покриваща вътрешния слой на матката (ендометриума), расте извън нея. Ендометриомите могат да бъдат пълни със стара кръв и често се наричат „шоколадови кисти“.

 

Причини за появата на киста на яйчника

Кистите на яйчниците могат да се развият по няколко причини:

 • Хормонален дисбаланс. Колебанията в нивата на хормоните, особено естроген и прогестерон, могат да предизвикат образуването на кистата на яйчниците.
 • Менструален цикъл. Функционалните кисти могат да се образуват по време на нормалния менструален цикъл.
 • Ендометриоза. Това състояние потенциално води до развитие на кисти на яйчниците.
 • Синдром на поликистозни яйчници (PCOS). Жените с PCOS често имат множество малки кисти на яйчниците си поради хормонален дисбаланс.
 • Бременност. Понякога кисти могат да се развият по време на бременност, като кисти на жълтото тяло, които обикновено изчезват сами.
 • Ендокринни нарушения. Нарушенията, засягащи ендокринната система, като нарушения на щитовидната жлеза, могат да допринесат за образуването на кисти на яйчниците.
 • Медицински състояния. Някои медицински състояния, като тумори на яйчниците или цистаденоми, могат да доведат до развитие на кисти.
 • Генетика. Някои жени може да имат генетична предразположеност към развитие на кисти на яйчниците.
 • Ятрогенни причини. Някои медицински лечения могат да увеличат риска от образуване на кисти на яйчниците.

 

Симптоми

Докато много кисти на яйчниците са асимптоматични и остават незабелязани, те могат да причинят симптоми в някои случаи.

Честите симптоми на кисти на яйчниците включват:

 • Болка или дискомфорт в таза. Това може да варира от тъпа до остра внезапна болка и може да се усети от едната страна на таза.
 • Подуване и спазми. Някои жени може да изпитат усещане за тежест или спазми в долната част на корема.
 • Промени в менструацията. Възможна е нередовна менструация, зацапване между менструацията или промени в продължителността или обилността на менструалния поток.
 • Болка по време на полов акт. Някои жени може да изпитват болка или дискомфорт по време на полов акт.
 • Проблеми с уринирането или червата. Големите кисти могат да окажат натиск върху пикочния мехур или ректума, което води до повишена честота на уриниране, затруднено пълно изпразване на пикочния мехур или констипация.

 

Кога кистите на яйчниците са опасни?

 

киста на яйчника

 

Въпреки че повечето кисти на яйчниците са доброкачествени и изчезват без усложнения, има ситуации, в които могат да станат опасни:

 • Руптура на киста. Ако кистата се разкъса, това може да причини внезапна, силна болка и вътрешно кървене. Симптомите могат да включват остра болка в таза, гадене, повръщане и отпадналост.
 • Ракова киста. Макар и рядко, някои кисти на яйчниците могат да бъдат ракови. Симптомите на рак на яйчниците са постоянна болка в таза, подуване на корема, затруднено хранене или бързо усещане за ситост и промени в навиците на червата. Такива симптоми трябва да бъдат оценени от медицински специалист.
 • Усукване на яйчниците. Това се случва, когато кистата причинява усукване на яйчника, прекъсвайки кръвоснабдяването му. Усукването на яйчниците може да доведе до силна болка и изисква незабавна медицинска помощ, за да се предотврати смъртта на тъканите в яйчника.

 

Диагностика и лечение

Диагностицирането на кисти на яйчниците обикновено включва комбинация от преглед на таза, образни тестове (като ултразвук или ЯМР) и кръвни тестове за измерване на хормоналните нива. Лечението зависи от няколко фактора, включително размера и вида на кистата, наличието на симптоми, възрастта и репродуктивния статус на жената.

Стъпките на лечение могат да бъдат:

 • Бдително изчакване. Ако кистата е малка, асимптоматична и изглежда като функционална киста, лекарят може да препоръча да я наблюдавате с течение на времето с периодични ултразвукови прегледи, за да видите дали ще изчезне от само себе си.
 • Управление на болката. Облекчаващите болката лекарства без рецепта се използват за облекчаване на болката в таза, свързана с кистите на яйчниците.
 • Хормонални контрацептиви. Противозачатъчни средства понякога се изписват за регулиране на менструалния цикъл и за предотвратяване на образуването на нови кисти.
 • Хирургия. Ако кистата е голяма, упорита, причинява тежки симптоми или изглежда подозрителна за рак, може да се наложи операция за отстраняването й. Това може да стане чрез лапароскопска (минимално инвазивна) безкръвна хирургия.

 

Подходящи билки

Има някои билки, които често се препоръчват при кисти на яйчниците поради техния потенциал да поддържат хормоналния баланс и да намаляват възпалението:

 • Женски женшен (Angelica sinensis): известен още като „dong quai“ поддържа хормоналния баланс и регулира менструалния цикъл. Обикновено се използва в традиционната китайска медицина за проблеми с женското здраве.
 • Див ямс (Dioscorea villosa): съдържа съединения, които са подобни на естествените хормони в тялото. Често се използва за облекчаване на менструални болки и регулиране на хормоналните нива.
 • Джинджифил (Zingiber officinale): има противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението. Може да се консумира пресен, като чай или под формата на добавка.
 • Червена детелина (Trifolium pratense): съдържа съединения, наречени изофлавони, които са подобни на естрогена. Смята се, че помагат за балансиране на хормоналните нива и намалявта възпалението.
 • Лайка (Chamomilla recutita): богата е на противовъзпалителни съединения като хамазулен и апигенин, като предлага облекчаване на коремния дискомфорт и възпаление, свързано с кистите на яйчниците.

 

Заключение

 

киста на яйчника

 

Кистите на яйчниците са често срещано явление при жени в репродуктивна възраст и обикновено са доброкачествени, изчезват сами, без да причиняват проблеми. Въпреки това те могат да причинят симптоми като болка в таза, подуване на корема и промени в менструацията в някои случаи.

Важно е жените да са наясно с потенциалните симптоми и да потърсят медицинска помощ, ако изпитват постоянна или силна болка в таза, особено ако е придружена от треска, повръщане или отпадналост.

Ранната диагностика и подходящото лечение са от решаващо значение за предотвратяване на усложнения и осигуряване на оптимално здраве и благополучие.

 

Често задавани въпроси

Какво е киста на яйчника?

Киста на яйчника е пълна с течност торбичка. Тези кисти могат да варират по размер и обикновено се развиват по време на овулация, когато фоликул на яйчника не успява да освободи яйцеклетка и вместо това продължава да расте.

Какви видове кисти на яйчниците има?

Има няколко вида кисти на яйчниците: функционални (фоликуларни и кисти на жълтото тяло), дерматоидни, цистаденомни и ендометриоми.

Какви са усложненията?

Въпреки че повечето кисти на яйчниците са доброкачествени и изчезват без усложнения, има ситуации, в които могат да станат опасни, сред които са: руптура на киста, ракова кистаите или усукване на яйчниците.

Категории: Бременност и грижа за бебето, Здраве|Публикувана: 10.05.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 май 2024 в 16:54 | Публикувана: 10 май 2024 в 12:14 | Категория: Бременност и грижа за бебето, Здраве