Кето солени кексчета

Често ни се хапват кексчета, но сме изчерпани от идеи. Ако ви се хапват кето солени кексчета с класическа вкусова комбинация, може да опитате нашата рецепта.
Рецепта за кето солени кексчета
Кето солени кексчета са подходящи за нисковъглехидратна закуска и дават една класическа вкусова комбинация.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 12 | 309 калории 4.8 г нетни въглехидрати 26.8 г мазнини 9.9 г протеин |
Необходими съставки:
- 350 г бадемово брашно
- 2 яйца
- 80 г краве масло Гхи
- 2 ч. л. бакпулвер
- 200 г краве сирене
- 200 г кисело мляко
- 100 г черни маслини
- 1 ч. л. сушен риган
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото Гхи на умерена температура.
- Разбийте яйцата заедно с кисело мляко.
- Брашното разбъркайте с бакпулвера.
- Към сухите съставки прибавете постепенно течните и разбърквайте.
- Почистете маслините от костилки и ги нарежете на ситно.
- Натрошете сиренето.
- Прибавете сиренето и маслините към сместа.
- Прибавете и ригана към сместа.
- Поставете хартийки във формички за кексчета и разпределете сместа във формичките.
- Може да ги поръсите отгоре с ригана.
- Изпечете кексчетата на 180 градуса за 20 минути.
Ще откриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни “Кето фантазии” 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.
Подходящи сосове за гарниране
Може да гарнирате вашите кето солени кексчета с различни сосове.
Например:
- Чесново-млечен сос – в купа смесете 200 г кисело мляко, 1 скилидка пресован чесън, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. нарязан копър. Разбъркайте добре и оставете в хладилника за 10-15 минути, за да се смесят ароматите. Подходящ е за топене или заливка.
- Авокадо дип – намачкайте 1 добре узряло авокадо и добавете 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. сол и щипка черен пипер. Разбъркайте до гладка текстура. По желание добавете наситнен чесън или магданоз. Чудесен е за гарниране на печива и зеленчукови ястия.
- Домашен песто сос – смелете в блендер 50 г пресен босилек, 30 г пармезан, 30 г кедрови ядки (или орехи), 1 скилидка чесън и 50 мл зехтин. Добавете щипка сол и разбъркайте до гладкост. Този ароматен сос придава средиземноморски вкус на печива, меса и зеленчуци.
- Доматен сос – задушете в зехтин 1 скилидка чесън, добавете 200 г пасирани домати, 1/2 ч.л. риган, 1/2 ч.л. сол и щипка черен пипер. Оставете да къкри 10 минути, докато се сгъсти. По желание добавете лют пипер за пикантност.
- Таханов сос – смесете 3 с.л. сусамов тахан, 1 с.л. лимонов сок, 1 скилидка пресован чесън, 3 с.л. вода и щипка сол. Разбъркайте добре до кремообразна консистенция. Ако е твърде гъст, разредете с още малко вода. Идеален е за заливка на печени ястия или хапки.
Всеки може да намери подходящ сос за гарниране на кето солени кексчета, спрямо любимите си вкусове и да се наслади на тези нисковъглехидратни кексчета. Имайте предвид, че комбинацията със сосове ще промени хранителните стойности на ястието.
Солени закуски по света
По света има огромно разнообразие от солени закуски, които отразяват местната култура и традиции.
Ето няколко типични примера:
- България – Баница. Традиционно тестено изделие с кори, пълнеж от яйца, сирене и кисело мляко. Често се сервира с айрян или кисело мляко.
- Франция – Киш Лорен. Солен пай с хрупкава кора и плънка от яйца, сметана, сирене и бекон. Консумира се топъл или студен.
- Турция – Бюрек. Тънки кори, пълнени със сирене, спанак, месо или картофи, които се навиват и запичат или се пържат в мазнина.
- Италия – Фокача. Плосък хляб със зехтин, билки и различни добавки като маслини, домати или сирена.
- Япония – Онигири. Оризови топки с плънка от риба, зеленчуци или кисели сливи, често увити в нори.
- Мексико – Чилакилес. Царевични тортила чипсове, залети със сос, гарнирани със сирене, яйца или месо.
- Индия – Паратха. Плосък хляб, често пълнен с картофи, сирене или подправки, сервиран с кисело мляко или чатни.
Традиционните солени закуски по света се различават по имена, но една голяма част от тях съдържат сходни състави – различни видове сирене, яйца или тесто.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за кето солени кексчета ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате кето солени кексчета с кето лимонада.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Солени мъфини с пъдпъдъчи яйца в центъра за малки и големи любители на бързите закуски.
Пригответе си сочни и много вкусни кето мъфини със спанак и сирене. Те са с изключително приятен аромат,
За любителите на бързата, лесна и вкусна кухня сме приготвили една интересна рецепта. Разбира се, чували сте за