Кето мекици с хуск и шоколад

Обновена: 16.04.2025|
кето мекици

Чудите се каква здравословна закуска да приготвите за уикенда? Опитайте да направите кето мекици, които са нисковъглехидратни и вкусни, носещи вкуса на детството. 

 

Рецепта за кето мекици с хуск и шоколад 

Кето мекици са алтернативна и здравословна рецепта на традиционните мекици, които познаваме от детството си. Не е необходимо да изпитваме угризения, всеки път, в който ни се прияде тестяно изделие – можем да запретнем ръкави и да си направим нисковъглехидратни мекици. 

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
30 минути 8 94.6 калории
1.8 г нетни въглехидрати
7.3 г мазнини
2.9 г протеини

 

Необходими съставки:

 

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете киселото мляко със содата бикарбонат и оставете за 1-2 минути, докато сместа шупне.
  2. Към сместа добавете яйцето, изварата и хуска. Разбъркайте добре, докато получите гъсто тесто. Ако е твърде течно, добавете още малко хуск, за да се сгъсти.
  3. Оставете тестото да престои 5-10 минути, за да набъбне хускът и да се сгъсти още повече.
  4. Загрейте масло Гхи в дълбок тиган на средна температура. Може да използвате и тиган за палачинки, за да ви е по-удобно при обръщането на вашите кето мекици. С лъжица оформете малки кръгове от тестото и ги поставете в тигана.
  5. Пържете тези кето мекици до златисто от двете страни, като внимавате да не загорят. Изваждайте ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  6. След като кето мекиците леко се охладят, ги залейте с течен шоколад или го поставете в допълнителен съд, в който да си топите вкусните кето мекици.

 

Допълнителни съвети:

  • Ако сте фенове на сладкото, може да комбинирате кето мекиците със сладко от ягоди или боровинки.
  • Тези мекици могат да бъдат комбинирани със солени продукти също. Много добра комбинация са със сирене, кашкавал и лютеница. 
  • Имайте предвид, че тези разлики ще променят хранителните стойности на мекиците.

 

Ще откриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са подходящи за всеки кето ентусиаст.

 

История на мекиците

 

кето мекици, история на мекиците

 

Мекиците са традиционно българско тестено изделие, чиято история се преплита с кулинарните традиции на Балканите. Те произлизат от старинни рецепти за пържени хлебни изделия, които се приготвяли в различни култури още от Древността. Смята се, че корените им могат да бъдат проследени до Византийската империя и дори до римската кухня, където се правели тестени изделия, пържени в масло или мас.

В България мекиците са се утвърдили като традиционна закуска, която се предава от поколение на поколение. Традиционно се приготвят от тесто с брашно, вода или мляко, яйца, мая и щипка сол. След като тестото втаса, то се разтегля на тънки кръгове и се пържи в гореща мазнина до златисто. 

В миналото мекиците са били предпочитано ястие за празнични дни, събирания в семейството и сутрешни закуски, често гарнирани със сирене, конфитюр, мед или пудра захар. Днес мекиците остават емблематично ястие на българската кухня, като различни варианти се срещат и в други страни от региона. Те са пример за вкусна и проста храна, която носи усещане за уют и традиция, обичана както от деца, така и от възрастни. Мекиците за много хора са вкусът на детството. 

Любопитно: В село Буховци се провежда Празник на мекицата”, където се приготвят мекици по традиционна рецепта. Организират се забавни игри за децата и се дават награди за „най-голяма мекица”, най-нестандартна мекица” и „най-вкусна мекица”.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Сладко от касис.

 

Ако идеята ни за кето мекици ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате кето мекици със сладко от касис. Освен различни рецепти за сладко от касис, в статията ще откриете интересна информация за касиса.

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

 

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар