Кето бухтички: здравословна закуска за цялото семейство

Обновена: 13.02.2025|
кето бухтички

Кето бухтички са чудесен начин да съберете цялото семейство около масата, докато оставате верни на своите хранителни цели. Те са вкусни, питателни и здравословни– истинска българска кулинарна традиция, но с модерен кето прочит. Те са приготвени с нисковъглехидратно брашно от кокос, без глутен са и може да се комбинират с редица топеници – кремообразен чеснов сос или кето шоколадова заливка.

Независимо дали искате да поглезите себе си или да зарадвате децата си, те намират място на всяка трапеза. Хрупкавата им обвивка с мека вътрешност предлага запомнящ се вкус от детството. Насладете се на кето бухтички без угризения!

 

Рецепта за кето бухтички

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
20 минути + 15 минути за престояване 15 114 калории
3,5 нетни въглехидрати
10,6 г мазнини
3 г протеин

Бухтичките присъстват в българската кулинарна история от векове. Всички помним как нашите майки и баби са радвали цялото семейство с тях. Но хубавата новина е, че сега може да ги внедрим в нашия кето режим с тази рецепта.

Необходими продукти:

  • 200 г кисело мляко
  • 2 бр. средноголеми яйца
  • 30 г еритритол
  • 180 г кокосово брашно
  • 10 г сода бикарбонат
  • масло Гхи (за пържене)
  • щипка сол
  • есенция от ванилия

За приготвяне на кето бухтички не е нужно да притежаваме миксер. Работа ще ни свърши и обикновена дървена лъжица или бъркалка.

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок съд добавете яйцата, солта и еритритола. С помощта на ръчна бъркалка или дървена лъжица ги разбийте до получаване на гладка смес.
  2. В отделен съд се добавят киселото мляко и содата, за да шупне. Разбърква се добре отново до гладкост и след това се слага сместа с яйцата.
  3. Добавете и кокосово брашно. С помощта на дървена лъжица забъркваме цялата смес, докато се получи средно меко тесто. Покрийте го с кърпа за 15-20 минути.
  4. От сместа, която се получи, започнете да правите малки топки. Не ги правете прекалено големи, защото така или иначе при пържене ще увеличат размера си.
  5. В дълбок тиган разтопете маслото. Пускайте оформените топки, когато мазнината е предварително загрята.  Пържете до златисто. Не ги изпускайте от поглед, защото добиват златист цвят много бързо и има риск да изгорят. Може да обърнете някои кето бухтички, за да се изпържат равномерно.

Вашите кето бухтички са готови за хапване. Гарнирайте с кето течен шоколад за максимално добър вкус или с еритритол на прах.

Ако рецептата за кето бухтички ви е харесала, може да откриете още кето рецепти в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Как се наричат бухтичките по света?

 

кето бухтички, тунелна торта

 

Любимите от детството бухтички, с малко изменение на съставките и формата, са обичано ястие по цял свят. В България от деца знаем за любимите мекици на баба или мама, както и любимите бухти, след които цялото семейство си облизва пръстите. Много култури могат да се похвалят с традиционно ястие бухти, но с различни имена и лека промяна на рецептата.

В южната ни съседка гърците пържат тесто от вода, мая и брашно и го наричат „лукумадес“ – златисти тестени топки, които се заливат с мед.

В Италия бухтите са познати под името „зеполи“ и се гарнират със сирене рикота, свежи плодове или сладки сосове. Те не се смятат толкова за традиционна италианска закуска, колкото популярно хапване по фестивали, панаири и улична храна. Пренасяме се в Северна Америка, където мексиканците пържат бухтите във форма на дълги пръчици – така наречените „чурос„. Този продукт невинаги, но често, има ръбчета и винаги се овъргаля в канелена захар. Лакомството се продава с шоколадов топинг като улична храна.

На север от родината на чуросите американците могат да се похвалят с доста по-интересен на външен вид на бухтите – „тунелена торта„. Тя се оформя от дълги, тънки, извити и вплетени една в друга нишки от пържено тесто и отгоре се покрива с пудра захар, плодове, бита сметана, шоколадова заливка и други.

Ако се пренесем в Азия, и по-конкретно в Северна Индия може да опитаме солени пържени бухти „бхатура“ или на места наричани „пуури“. За разлика от познатите досега ястия, бхатурът е кух и се пълни с лют сос от нахут.

Кето бухтичките са чудесно предложение да внедрите специалните си хранителни навици в българската кухня. Всяка култура има свой прочит на бухтите, който отразява традицията, вкусовете и хората и показва как да допълним кулинарната идентичност по уникален начин с няколко съставки.

 

Още кето вкусотийки

 

доса. индийска палачинка

 

Ако вашите кето бухтички са се превърнали в любимата закуска на цялото семейство, то може да откриете още кето предложения в нашата секция Кето рецепти. За друга кето закуска предлагаме да опитате нашата рецепта за кето доса – южноиндийска палачинка с кокосово чатни.

Ако сте начинаещ в кетогенния режим може да се присъедините към нашата споделена фейсбук група, където ще може да обменяте опит с напреднали и начинаещи кето любители. Във нашата Viber група всяка седмица ще имате достъп до специално изготвено кето меню и списък за пазаруване с подходящите продукти, с които да разнообразите трапезата си.

Приятен апетит!

Категории: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 07.02.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

8fd8f1091606e0bd67bdc2ca0d399c46?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар