Кето бухтички: здравословна закуска за цялото семейство
Кето бухтички са чудесен начин да съберете цялото семейство около масата, докато оставате верни на своите хранителни цели. Те са вкусни, питателни и здравословни– истинска българска кулинарна традиция, но с модерен кето прочит. Те са приготвени с нисковъглехидратно брашно от кокос, без глутен са и може да се комбинират с редица топеници – кремообразен чеснов сос или кето шоколадова заливка.
Независимо дали искате да поглезите себе си или да зарадвате децата си, те намират място на всяка трапеза. Хрупкавата им обвивка с мека вътрешност предлага запомнящ се вкус от детството. Насладете се на кето бухтички без угризения!
Рецепта за кето бухтички
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност на 1 порция |
---|---|---|
20 минути + 15 минути за престояване | 15 | 114 калории 3,5 нетни въглехидрати 10,6 г мазнини 3 г протеин |
Бухтичките присъстват в българската кулинарна история от векове. Всички помним как нашите майки и баби са радвали цялото семейство с тях. Но хубавата новина е, че сега може да ги внедрим в нашия кето режим с тази рецепта.
Необходими продукти:
- 200 г кисело мляко
- 2 бр. средноголеми яйца
- 30 г еритритол
- 180 г кокосово брашно
- 10 г сода бикарбонат
- масло Гхи (за пържене)
- щипка сол
- есенция от ванилия
За приготвяне на кето бухтички не е нужно да притежаваме миксер. Работа ще ни свърши и обикновена дървена лъжица или бъркалка.
Начин на приготвяне:
- В дълбок съд добавете яйцата, солта и еритритола. С помощта на ръчна бъркалка или дървена лъжица ги разбийте до получаване на гладка смес.
- В отделен съд се добавят киселото мляко и содата, за да шупне. Разбърква се добре отново до гладкост и след това се слага сместа с яйцата.
- Добавете и кокосово брашно. С помощта на дървена лъжица забъркваме цялата смес, докато се получи средно меко тесто. Покрийте го с кърпа за 15-20 минути.
- От сместа, която се получи, започнете да правите малки топки. Не ги правете прекалено големи, защото така или иначе при пържене ще увеличат размера си.
- В дълбок тиган разтопете маслото. Пускайте оформените топки, когато мазнината е предварително загрята. Пържете до златисто. Не ги изпускайте от поглед, защото добиват златист цвят много бързо и има риск да изгорят. Може да обърнете някои кето бухтички, за да се изпържат равномерно.
Вашите кето бухтички са готови за хапване. Гарнирайте с кето течен шоколад за максимално добър вкус или с еритритол на прах.
Ако рецептата за кето бухтички ви е харесала, може да откриете още кето рецепти в нашата поредица „Кето фантазии“.
Как се наричат бухтичките по света?
Любимите от детството бухтички, с малко изменение на съставките и формата, са обичано ястие по цял свят. В България от деца знаем за любимите мекици на баба или мама, както и любимите бухти, след които цялото семейство си облизва пръстите. Много култури могат да се похвалят с традиционно ястие бухти, но с различни имена и лека промяна на рецептата.
В южната ни съседка гърците пържат тесто от вода, мая и брашно и го наричат „лукумадес“ – златисти тестени топки, които се заливат с мед.
В Италия бухтите са познати под името „зеполи“ и се гарнират със сирене рикота, свежи плодове или сладки сосове. Те не се смятат толкова за традиционна италианска закуска, колкото популярно хапване по фестивали, панаири и улична храна. Пренасяме се в Северна Америка, където мексиканците пържат бухтите във форма на дълги пръчици – така наречените „чурос„. Този продукт невинаги, но често, има ръбчета и винаги се овъргаля в канелена захар. Лакомството се продава с шоколадов топинг като улична храна.
На север от родината на чуросите американците могат да се похвалят с доста по-интересен на външен вид на бухтите – „тунелена торта„. Тя се оформя от дълги, тънки, извити и вплетени една в друга нишки от пържено тесто и отгоре се покрива с пудра захар, плодове, бита сметана, шоколадова заливка и други.
Ако се пренесем в Азия, и по-конкретно в Северна Индия може да опитаме солени пържени бухти „бхатура“ или на места наричани „пуури“. За разлика от познатите досега ястия, бхатурът е кух и се пълни с лют сос от нахут.
Кето бухтичките са чудесно предложение да внедрите специалните си хранителни навици в българската кухня. Всяка култура има свой прочит на бухтите, който отразява традицията, вкусовете и хората и показва как да допълним кулинарната идентичност по уникален начин с няколко съставки.
Още кето вкусотийки
Ако вашите кето бухтички са се превърнали в любимата закуска на цялото семейство, то може да откриете още кето предложения в нашата секция „Кето рецепти„. За друга кето закуска предлагаме да опитате нашата рецепта за кето доса – южноиндийска палачинка с кокосово чатни.
Ако сте начинаещ в кетогенния режим може да се присъедините към нашата споделена фейсбук група, където ще може да обменяте опит с напреднали и начинаещи кето любители. Във нашата Viber група всяка седмица ще имате достъп до специално изготвено кето меню и списък за пазаруване с подходящите продукти, с които да разнообразите трапезата си.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ако търсим леко и здравословно предястие, тази рецепта за сандвичи от тиквички е перфектното решение. Приготвени в еър
Кето емпанада е испанско бързо хапване, което може да се приготви също толкова лесно и в нисковъглехидратен вариант.