Касис – 7 ползи от консумацията на плода

Обновена: 20.06.2024|
Касис.

Днес ще ви запознаем с ползите на касиса, за да ви мотивираме да включите този изключително здравословен плод в менюто си. Не пропускайте да прочетете следващите редове, за да научите и най-вкусните рецепти с касис.

Хранителни качества и хранителни стойности на касиса

Касисът е богат на редица хранителни вещества и именно те го правят толкова полезен за здравето. Няма как да продължим нататък, без да ви покажем хранителните стойности на всеки от тях.

В една купичка плодове (около 100 г) се съдържат следните вещества:

Въглехидрати 17 г
Протеини 1 г
Калций 60 мг
Желязо 1.5 мг
Цинк 0.3 мг
Магнезий 27 мг
Фосфор 66 мг
Калий 360 мг
Натрий 2 мг
Витамин C 200 мг
Витамин E 1.5 мг

И един бонус: Ако консумирате около 100 г касис, ще си набавите 70 калории.

 

Ползи от консумацията на касис за организма

 

касис в ръце

 

Да преминем и към конкретните ползи за здравето, които не са никак малко – от облекчаване на възпалението и засилване на имунитета до намаляване на риска от животозастрашаващи заболявания.

Ето няколко от най-впечатляващите ползи, които можете да извлечем, като включим касис в диетата си.

Може да предпази тялото от възпалителни заболявания

Възпалението и оксидативният стрес могат да доведат до редица здравословни проблеми със сърцето, черния дроб и бъбреците. Освен това прекомерното възпаление в тялото прави човек по-податлив на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, инфекции на пикочните пътища и деменция.

Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, като плодове от касис може да намали риска от подобни проблеми. Известно е, че антоцианините, клас полифеноли, открити в касиса, потискат активността на възпалителните компоненти в имунната система.

Помага за регулиране нивата на кръвната захар

Антоцианините в касиса могат да помогнат и за регулиране на кръвната захар. Известно е, че тези органични съединения подобряват инсулиновата чувствителност при хора, страдащи от диабет тип 2.

Те са насочени към ензимите, които преработват въглехидратите, и блокират тяхната активност за бързото им разграждане. По този начин нивата на кръвната захар се поддържат под контрол.

Намалява риска от бъбречни проблеми

Наличието на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения във френското грозде го правят суперхрана за бъбреците. Тези активни съединения могат да помогнат за намаляване на риска от хронични бъбречни проблеми и инфекции.

Антиоксидантите играят решаваща роля за подобряване здравето на бъбреците чрез неутрализиране на свободните радикали. Касисът повишава естественото pH на урината и я прави по-алкална и помага за елиминирането на излишните количества лимонена и оксалова киселина от тялото.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

 

ползи от касис за сърцето

 

По-високите нива на нездравословни мазнини или лош холестерол в тялото повишават риска от сърдечни проблеми. Диета, богата на антоцианини, може да помогне за подобряване на нивата на добрия холестерол и да подобри здравето на сърцето.

Както вече многократно споменахме, касисът е с висока концентрация на антоцианини, които предотвратяват окисляването на мазнините в тялото и така намаляват риска от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

Помага за по-добро зрение

Растителните съединения в касиса помагат за подобряване на кръвния поток в зрителните нерви. Установено е, че редовната консумация на храни, богати на антоцианини, може да намали риска от загуба на зрение при пациенти с глаукома.

Антоцианините се абсорбират от тялото и преминават през ретината. Заради това се предполага, че касисът има благоприятен ефект против стареене на очите.

Може да подобри храносмилането

Листата на храста се използват като естествен лек за разстроен стомах и диария от векове. Флавоноидите в касиса отпускат коремните мускули и стомашно-чревния тракт. Освен това е известно, че имат спазмолитични свойства и помагат за предотвратяване на мускулни спазми в тялото.

Освен това касисът може да помогне за справяне с храносмилателни проблеми, които възникват поради прекомерна консумация на алкохол. Активните полифеноли в плодовете помагат за защитата на здравословните мазнини и протеини в тялото от лошите ефекти на свободните радикали, които се образуват при прекаляване с алкохола.

Полезен е за кожата

Възпалението и инфекциите могат да доведат до различни кожни проблеми като обриви, лезии и атопичен дерматит. Дълбокото овлажняване на кожата е идеалното решение за предотвратяване им. Влючването на френско грозде в диетата е естествено средство за дълбоко хидратиране и естествено подхранване на кожните клетки.

Активните полизахариди в плодовете контролират производството на съединения, причиняващи възпаление, и могат да помогнат за предотвратяване на кожни раздразнения.

 

Колко често е добре да консумираме този вкусен плод?

 

касис в дървена купа

 

Aко искате да извлечете ползите за здравето от касиса, можете да го хапвате под различна форма всеки ден. но само в препоръчителните дози. Превишаването на дневния препоръчителен прием може да причини странични ефекти.

Може да се консумира чай от 2 до 4 г листа до няколко пъти на ден. Екстрактите от касис варират в дневни дози от 300 мг до 6 г и може да се направи курс от 1 до 2 седмици. Сок от касис с концентрация до 20% може да се пие в продължение на до 6 седмици без прекъсване, ако се ограничите до 250 мл. на ден.

Страничните ефекти при прекомерна консумация на плодовете могат да се изразят в:

  • Алергии – те са редки, но ако сте алергични към кайсии, малини или цветен прашец, може да сте алергични и към касис. Консултирайте се с лекар, ако имате симптоми на хранителна алергия като обриви, кожно дразнене около устата или гадене.
  • Забавено съсирване на кръвта – хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, не трябва да консумират френско грозде преди хирургични процедури. Това може да увеличи риска от кървене.
  • Понижено кръвно налягане – ако имате хипертония или приемате лекарства за кръвно налягане, избягвайте да ядете френско грозде.

 

Популярни рецепти с френско грозде

Време е за най-сладката част, а именно как да включите касиса в менюто си. Ще ви предложим здравословна междинна закуска и неустоим десерт, които със сигурност ще станат едни от любимите ви рецепти.

Здравословно смути

 

смути с касис

 

Необходими съставки:

  • 130 г кокосов йогурт
  • 500 мл кокосова вода
  • 50 г бадемово брашно
  • 125 мл плодов сироп от касис

 

Начин на приготвяне:

В приготвянето няма нищо сложно – просто смесете съставките в блендер. Охладете в хладилника за 2 часа или дори цяла нощ. Смутито може да се консумира охладено или на стайна температура.

Лесен десерт с касис (само с 3 съставки)

Необходими съставки:

  • Касис (около 100 г)
  • Подсладител на вкус (напр. еритритол или стевия)
  • Белтъци (от 2-3 яйца)

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете плодовете от френско грозде и подсладителя на прах в блендер, докато получите гладка и хомогенна смес.
  2. В отделна купа разбийте белтъците с още малко подсладител, докато станат на твърд сняг.
  3. Внимателно добавете готовата плодова смес към разбитите белтъци и разбъркайте до ефирна текстура на мус.
  4. Прехвърлете сместа в шприц или торбичка и оформете порции за сервиране. Декорирайте по свой вкус.

 

Заключение

 

касис на клонка

 

Касисът е богат на витамини и още редица съединения, които могат да подобрят здравето. Интересният му вкус помага да се обогатят от най-простите до най-засуканите ястия. Ако харесвате алтернативната медицина и нестандартната кухня, трябва да включите този плод в диетата си. Дори да не помогне за решаване на проблемите ви, поне ще разнообрази менюто ви.

 

Често задавани въпроси

Какво е касис?

Касисът, познат още като черно френско грозде, има кулинарни и медицински приложения. Той представлява храст с лилаво-черни плодове (със сладко-кисел вкус), който достига около метър височина. Независимо дали търсите тръпчива и ароматна съставка за различни лакомства или средство за облекчаване на различни болежки, този плод може да направи чудеса.

Има ли ползи за здравето?

Конкретните ползи за здравето не са никак малко – от облекчаване на възпалението и засилване на имунитета до намаляване на риска от животозастрашаващи заболявания. В традиционната медицина се използва при стомашни проблеми.

Може ли да ни навреди?

Страничните ефекти при прекомерна консумация на плодовете могат да се изразят в разреждане на кръвта и потенциални алергични реакции.

Как се хапва?

Интересният му вкус помага да се обогатят от най-простите до най-засуканите ястия. Може да участва в напитки, десерти и основни ястия.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар