Къна за коса – безопасна ли е?

Обновена: 06.03.2024|
Къна за коса.

Къна за коса е една доста по-здравословна алтернатива на познатите ни бои за коси. Този метод е познат още от древността. Освен за коса, къната се използва за направата на временни татуировки, вълна и кожи.

 

Какво представлява къната за коса?

Къна за коса или хенна е прах от растението Лавсония, с латинското наименование Lawsonia inermis. Нарича се по още много различни начини, но най-популярни са хенна и къна.

Хенната може да бъде висок храст или дърво, което достига до височина от 1,8 до 7,6 метра. Може да се открие още и в някои тропически райони и сухи, полупустинни зони.

Едни вярват, че се е зародила в Средния Изток и Северна Африка, но други смятат, че произхожда от Индия. Потвърдено е обаче, че къна за коса се е използвала от хората още през бронзовата епоха.

Естествената къна за коса е с нюанс на тъмно зеленото и има специфичен аромат. Няма натурална къна за коса, която да е черна или изсветляваща.

 

За какво се използва?

Освен за боядисване на коса, къна се използва най-често за временни татуировки. Съвременната дума за това е менди.  Хората са употребявали къна за коса, татуси, оцветяване на кожи, вълна или в медицината.

Най-много е успяла да се наложи в културата на татуирането. Има много обичаи и истории за това как е успяла да се “класира“ на такова високо ниво в тази сфера.

Една от най-интересните е, че поради охлаждащите ефекти на къната, хората от по-пустинните части я използвали с цел разхлаждане. Те потапяли краката и ръцете си в паста от растението, след което по кожата им оставали цветни следи.

Оттам идва идеята за рисуването по кожата с къна за създаване на вид изкуство. Твърди се, че Клеопатра е използвала къната именно с тази цел.

Открити са и някои женски египетски мумии с много яркочервени коси, за който цвят се предполага, че са използвали къна за коса.

Освен за коса, хората са използвали къната и за боядисване на вежди поради по-трайния ефект. 

 

Какво трябва да знаем относно нейния състав?

Частите на растението, които се използват, са листата – за къна за коса, и корените – в медицината. В превод хенна означава червен, какъвто е и цветът на боята, която се добива.

Основното съединение в къната е лавсон. Това е червеникаво-оранжев пигмент, който се свързва с протеините в косата и кожата, като временно оставя отпечатък или боядисва.

Къната съдържа и танини, които помагат за поддържане и укрепване на косата, както и други естествени съединения с противовъзпалителни и антибактериални свойства.

В къната за коса има много ценни вещества:

 • Витамини А, Б Д
 • Фибри
 • Линолова киселина
 • Олеиновата киселина
 • Калций
 • Магнезий
 • Калий

Къна за коса се приготвя, като листата на растението се надребнят, след това изсушат и накрая се стрият много прецизно на прах.

В последно време, с предпочитането на по-естествени и безвредни продукти, освен славата в сферата на татуировките, къната се разпространява по-широко и в козметиката. Ето какви ползи може да извлечем от боядисването с къна за коса.

 

Подобрява състоянието на скалпа

Както споменахме, къната за коса има охлаждащо действие. Освен това, тя притежава антибактериални и противогъбични свойства.

Поради това, използването на къна за коса повлиява благоприятно на скалпа – облекчава сърбежи, предотвратява пърхот, други дразнения или гъбични инфекции.

Подсилва цвета на косата

 

Къна за коса за подсилване на цвета

 

Къна за коса може да се използва и ако желаем да подсилим цвета на нашата коса или да предотвратим по-ранната поява на белите коси.

Облекчава оксидативния стрес

Оксидативен стрес получаваме, когато се наруши балансът между образуването на свободни радикали и aнтиоксидантната защита на организма.

Това предизвиква косопад, накъсване, побеляване и други увреждания на косата. Къната за коса има антиоксидантни свойства, които могат да намаляват риска от получаване на оксидативен стрес.

Възстановява уврежданията и укрепва косата

Прилагането на къна за коса помага за подхранване и възстановяване. Подобрява еластичността, предпазва от накъсване и предотвратява цъфтежа на краищата.

Балансира pH и производството на масло

Къна за коса може да се използва и в случаи на мазна коса. Ускорява работата на мастните жлези, като по този начин контролира количеството производство на секрет.

Тя оказва ефект върху процеса на възстановяване на pH на скалпа до нормалното киселинно-алкално ниво, което, от своя страна, укрепва фоликулите на косъма.

 

Насърчава растежа на косата и намалява косопада

Намаляването на косопада е ефект, получен от заздравяването на косъмния фоликул. Благодарение на това се стимулира и растежът на косата.

Хидратира косата

Къната действа като балсам, който я поддържа хидратирана, като в същото време премахва излишния себум. Ако я комбинираме с други хидратиращи съставки, ефектът от това ще е още по-добър.

 

Безопасна ли е?

 

Жена, боядисана и нарисувана с къна за коса.

 

Преди използването на къна по какъвто и да е начин, задължително трябва да си направим тест за алергия към нея или някои от съставките й, защото съществуват комбинации с добавки, които са мощни алергени:

 • Ако имаме чувствителна кожа, е много възможно да получим алергична реакция от къна за коса, включваща сърбежи, зачервяване, подуване, възможно е дори да се засегне и дишането ни.
 • Къната може да предизвика сухота на косата, когато стои прекалено дълго върху нея или се използва прекалено често. Затова е важно да се грижим за косата си след боядисването.
 • Има шанс след боядисване с къна за коса да не може напълно да сменим цвета си, защото е много трайна. Избледнява с всяко измиване, но не изчезва напълно.
 • Няма особено голям избор от цветове. Може да се постигнат резултати, вариращи между тези три цвята: оранжево,кестеняво, червено (в зависимост от косата на човек и предишните продукти, използвани върху нея).

За да избегнем тези странични ефекти, е най-добре да използваме чиста, натурална къна и да си направим една проверка върху малък участък от кожата. Ако усетим нещо нередно, може да потърсим лекарска помощ.

 

Как да я нанасяме?

Най-добре е, когато се боядисваме с къна за коса, това да се случва в банята, близо до мивка или душ. Текстурата на готовата смес прилича на кал и може да е малко странно при първоначалното нанасяне.

Желателно е да носим шапка за баня или найлонова торбичка на косата си след това, за по-бърз ефект и за по-сигурно, че няма да накапем дома си, докато обикаляме вътре.

Трябва да бъдем търпеливи от страна на времето за престой с къна за коса, в зависимост от ефекта, който желаем да постигнем. Ако искаме цвета да е максимално наситен, може да се наложи да седим с нея около 6 часа.

Колко къна да използваме, зависи от това колко е дълга косата ни:

 • За къса коса – 80 г
 • Коса до раменете – 150 г
 • Дълга коса – 150-200 г

Ето и няколко важни стъпки, които да следвате:

 1. Първата стъпка за приготвяне на къна е да кипнем вода. След това я махаме от котлона и започваме да я добавяме постепенно към къната. Бъркаме, докато не се разтвори идеално и не заприлича на гъста паста. После оставяме настрани и изчакваме да изстине.
 2. Препоръчително е през това време да намажем челото, ушите и врата си с някакъв крем преди боядисване, за да може поне малко да ги предпазим от вероятно оцветяване. Навлажняваме леко косата.
 3. Нанасянето е лесно – взимаме ръкавици, разделяме косата си на четири и започваме да боядисваме чрез масажиране. Когато приключим, слагаме върху косата найлонова торбичка или шапка за баня, защото това е важно за действието на къната.
 4. Накрая измиваме косата много хубаво с натурален шампоан, който не е богат на протеини, силикони и други подобни, после прибавяме балсам и изплакваме.

 

Къна за коса не бива да се използва върху рус цвят или обезцветявана коса, защото ще превърне зеления пигмент в косата ни в доминантен, което ще доведе до появата на зелени оттенъци.

Къната задържа първоначалния си цвят през първите 5-6 седмици, след това може да е необходимо да повтори нанасянето. Ако искаме да боядисаме косата си в друг, по-светъл, цвят, ще трябва доста да изчакаме, понеже къната за коса прониква в косъма и оставя своя пигмент в него.

 

Как да изберем подходяща за нас къна?

 

Къна за коса на прах в купа.

 

С къна могат да се боядисват всички типове коси, но цветовият краен ефект зависи от естествения цвят на индивидуалния човек и пигментите, които има в косъма:

 1. Ако имаме светли оттенъци, цветът им може да стане червено-оранжев, докато по-тъмните тонове ще се получат по-малко червени.
 2. Важно е да не използваме къна за коса, ако след това смятаме да я третираме с някакви други синтетични продукти.

Има няколко фактора, от които зависи това как ще подейства къната:

 • Порьозност на косата
 • Текстура на косата
 • Дали използваме кондициониращи агенти
 • Честота на приложение
 • Продължителност на прилагане
 • Алергии
 • Качество на продукта

 

Когато избираме къна за коса, е добре да погледнем състава й. Чистата къна се състои единствено от Lawsonia Inermis.

Могат да се добавят единствено различен тип естествени оцветители, като индиго – за червени, сена – за по-златисти, амла – за по-червени. Или по-често срещаните продукти за по-засилен цвят или блясък:

 • Прах от карамфил  – за по-добра оцветяваща способност на къната за коса
 • Лимонов сок – също като карамфила, но лимоновият сок е по-подходящ за по-портокалово желани цветове и нюанси.
 • Червено вино – придава блясък на косата и засилва ефекта от къната.
 • Черен чай – притъпява огненочервения цвят

 

В зависимост от това какво желаем и какъв проблем имаме, към къната за коса може да добавим различни масла:

 • Против пърхот – масло от розмарин
 • За мазна коса – бадемово масло
 • За обем и блясък – масло от макадамия
 • За растеж – тиквено масло

 

Може да използваме и други масла със сходни свойства като изброените по-горе.

 

Заключение

Къната не променя химичния състав на косъма, а напротив – заздравява го. Доста по-бюджетен продукт е, в сравнение с повечето бои за коса.

Натуралната къна за коса не съдържа никакви добавени елементи. По желание и за по-сигурно, може да си добавим ние. Ако използваме естествена къна за коса, е много по-малко вероятно да се проявят каквито и да е странични ефекти.

Въпреки това, ако не сме сигурни, дори и да е естествена, трябва да си направим тест за алергия.

Какво е къна за коса?

Къна за коса е една доста по-здравословна алтернатива на познатите ни бои за коси. Този метод е познат още от древността.

За какво се използва къната?

Освен за боядисване на коса, къна се използва най-често за временни татуировки. Съвременната дума за това е менди.  Хората са употребявали къна за коса, татуси, оцветяване на кожи, вълна или в медицината.

Има ли странични ефекти от използването на къна за коса?

За да избегнем тези странични ефекти е най-добре да използваме чиста, натурална къна и да си направим тест върху малка част от кожата си. Ако усетим нещо нередно, може да потърсим лекарска помощ.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 28.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:50 | Публикувана: 28 април 2023 в 17:02 | Категория: Kрасота и грижа за тялото