Стречинг или разтягане – защо е важно да ги практикуваме?

Обновена: 29.02.2024|
Активни лечения при диабет. Пият ли се витамини през пролетта. Бабини зъби. Жена, която се разтяга в групова тренировка.

Правилното време за упражняване на физическа активност е сега! Тя крие своите ползи, независимо от вида спорт, който ще изберем да практикуваме. Полезните действия са различни и се отразяват на външния вид, настроението и качеството на живот. Подходящият избор на спорт върви с няколко особености – дали е пасва на забързаното ежедневие, дали ще успеем да го комбинираме със задълженията и задачите и колко често може да го практикуваме. Ефективността му обаче идва с една важна част, която често пъти остава на заден план и бива пренебрегвана, именно разтягането, т.н. стречинг.

Какво е стречинг?

Стречингът е начин за разтягатене, който подобрява еластичността на мускулите, издължаването на мускулните влакна и подобряването на общия тонус. Важно е да не бъркаме тази активност със загрявка преди тренировка, тъй като има по-динамичен и по-статичен стречинг, но за това ще говорим малко по-надолу в статията. Този вид дейност разтяга мускулите и прилежащите тъкани и е фактор при възстановяването им, тонизирането на сухожилията и подобряването на работата на ставите.

Необходимост от практикуването и важност за тялото

Жена, която се разтяга, практикувайки друг спорт.

Той е известен още като „биохимията на доброто настроение“, тъй като според някои учени води до повишаването на ендорфините в тялото, отговорни за чувството на удовлетвореност.

Освен повдигане на тонуса, стречингът има и още няколко полезни ефекта. Разтягането запазва мускулите гъвкави, силни и здрави, а ние се нуждаем от тази гъвкавост, за да поддържаме движението в ставите. Без нея мускулите се скъсяват и стават стегнати, а в последствие при активност те са слаби и трудно издържат на натоварването. В някои случаи това може да доведе до болки в ставите и увреждания. Хубаво е физическите натоварвания на тялото винаги да бъдат комбиниране с прием на магнезий.

Правилно изпълнение за ефективен резултат

Важно е да загреете хубаво мускулите с кардио упражнения преди самия стречинг. Джогингът с бавно темпо или няколко минути на велоергометър ще увеличи притока на кръв към мускулите и ще позволи да сте готови за тази физическа активност. Други варианти са бягането или карането на колело, а времето, което да отделите за тази дейност е около 5 минути. Не бива да пропускаме и дишането, което е най-важно. То трябва да бъде нормално, за да може изпълнението да е плавно и внимателно.

Както вече споменахме, има няколко вида стречинг. Единият се изпълнява преди тренировката и се свързва със загряването, докато другият – след нея. Първият е под формата на различни упражнения, които натоварват частите на тялото, като препоръката тук е да се правят комбинации за различните мускулни групи. Вторият се използва за нормализирането на пулса и сърдечната дейност. Ритъмът става плавен и се премахва неприятното чувство на умора и замайване.

Някои практикуват стречинга като отделна тренировка. При нея има различни особености и тя протича внимателно с дихателни упражнения, динамична и статична част. Точно тази подготовка и загряване е начинът за избягване на риска от нараняване. Загрейте мускулите и при вдишване разтегнете. Ако усетите някакво напрежение или болка, трябва да спрете.

Момче, разтягащо се преди джогинг. В природата.

Интересен е фактът, че нашите мускулни влакна са много гъвкави и един мускул дори може да се разтегне до един път и половина на първоначалната си дължина! Сухожилията от своя страна не са толкова гъвкави. Разтягането им е само с 4% над тяхната форма и при прекалено бързо и рязко движение, може да се увредят.

Всички знаем максимата „Здрав дух-здраво тяло!“. Време е за нова, която е заложила в себе си принципите на тази физическа активност, а именно „Правилен стречинг – здрав сън!“. Заедно с грижата за тялото идва и спокойствието на ума. Изчистването на съзнанието помага за премахване на стреса и подобряването на съня. А всички знаем, че добрият сън е равен на много ползотворни моменти.

Ползи и ефект върху тялото

Ползите не свършват до тук! Гъвкавостта може да подобри ежедневните движения, да ги улесни и да ги направи по-малко изморителни. Тази гъвкавост намалява с напредването на възрастта, но лесно може да се възстанови с практикуване на редовен стречинг.

Една от основните ползи е подобрената циркулация, която увеличава притока на кръв към мускулите и им помага за намаляване на времето за възстановяване. Честото разтягане помага на мускулите да се стегнат и позволява поддържането на правилна стойка. Тя води до минимален дискомфорт и намалява болките в гърба. Освен това движенията на ставите ще подобрят баланса и координацията на тялото.

Всички полезни ефекти се постигат с редовно практикуване. Минималният брой е три, четири пъти седмично, а при правилното му изпълняване той подобрява практикуването на редица упражнения, улеснява движението и помага на тялото и ставите. Най-добрият съветник в този случай е тялото. Обръщайте внимание на сигналите и се водете от усещанията. Ако го натоварвате прекалено, забавете темпото, за да не постигнете отрицателен ефект и да се контузите.

Автор: Станислава Йорданова

 

 

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 17.05.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Нанка Димитрова 21.03.2021 at 8:23 - Отговор

    Благодаря.
    Беше ми много полезно .

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:16 | Публикувана: 17 май 2019 в 13:52 | Категория: Kрасота и грижа за тялото