Какво да хапваме при настинка? 10 задължителни храни в менюто

Обновена: 12.03.2024|
Телесна температура. При настинка. Натурални средства срещу грипни симптоми.

При настинка храната е последното нещо, за което мислим, особено при липсата на апетит – често съпътстващ симптом по време на боледуване. Но не бива да подценяваме ролята на това, което хапваме в процеса на възстановяване. Балансираната диета наистина може да ни помогне да се почувстваме по-добре и да се оправим по бързо.

Неписано правило е да се набляга на протеините по време на настинка, а и на всяко боледуване, за да се подсили имунната система. Изненада – пилешката супа наистина помага, както и други топли храни, които ще помогнат за отпушване на носа и успокояване на кашлицата. Трябва да се заредите и с много плодове и зеленчуци, както и да си осигурите достатъчно сън и подходящи медикаменти, когато са необходими.

Но да видим какво конкретно трябва да включите в менюто си още при първите симптоми на настинка.

 

  1. Пилешка супа при настинка

Да започнем с любимата ни пилешка супа, която се препоръчва като лек при настинка от хиляди години, при това с основание. Тя е най-лесният за консумация източник на витамини, минерали и протеини –  хранителни вещества, от които тялото се нуждае в по-големи количества, по време на боледуване. Пилешката супа също е отличен източник на течности и електролити, които са необходими за хидратация, особено ако имате температура. Тя помага и при запушен нос, защото е естествен деконгестант – средство за облекчаване на запушванията в организма. Тук най-голяма роля има пилешкото месо, което съдържа аминокиселината N-ацетил-цистеинътформа на цистеин, която разгражда слузта в носната лигавица и има антивирусно, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Допълнително пилешката супа инхибира действието на неутрофилите, които са бели кръвни клетки, причиняващи симптоми като кашлица и запушен нос. Заради всичко това няма как тази вкусотия да не е ефективна срещу симптоми на настинка и грип.

 

  1. Бульони

Подобно на пилешката супа, различните видове бульони също са вкусни и питателни, защото съдържат важни вещества като магнезий, калций, фолиева киселина и фосфор. Когато се приемат горещи и те имат силата на деконгестанти. Бульонът е чудесно средство и ако стомахът ви е неспокоен и се налага да ограничите твърдите храни. Ако си купувате готов бульон, избирайте такъв с по-малко сол, а най-добре си направете сами вкъщи – той е много по-полезен. Опитайте с костен бульон, който може да се похвали с най-добри лечебни свойства.

 

  1. Чесън при настинка

Чесънът отдавна е използван за предпазване от болести, борба с инфекции и лечение на рани. Способностите му за поддържане на имунната система също са добре известни. Дори се смята, че хората, които редовно похапват чесън се  разболяват по-рядко и се възстановяват по-бързо от настинка.

В кето режима се препоръчва употребата на чесън на прах, но това не го прави по-малко полезен. В референтно количество от 100 грама чесънът на прах доставя 332 калории и е богат източник (20% или повече от дневната стойност, ДС) на витамин С (30% ДС), тиамин (31% ДС), витамин B6 (147% ДС) и няколко хранителни минерала.

За максимален ефект можете да го добавите към пилешката супа или бульона. Така едновременно ще добавите вкус на храната си и ще бъдете двойно по-ефективни в борбата срещу симптомите на настинка или грип.

 

  1. Джинджифил

Джинджифилът притежава антимикробни и противовъзпалителни свойства. За най-добро действие, изберете пресен джинджифилов корен. Нарежете или настържете и добавете към бульон, смутита, сок. Или поръсете върху пресни плодове.

Тъй като в кето режим консумацията на джинджифил не е препоръчителна, можете да си направите чай и да го прецедите след това. Джинджифилът действа подобно на нестероидните противовъзпалителни лекарства, помага и при гадене. Той съдържа съединения, наречени гингероли и шогаоли, които са отговорни за лечебните му свойства. Допълнително джинджифилът има пикантен вкус и затоплящ ефект, които могат да помогнат за облекчаване на възпалено гърло.

 

  1. Кисело мляко при настинка

 

При грип. Две бурканчета с кисело мляко.

 

Киселото мляко осигурява 150 калории и 8 грама протеин на порция. Богато е на калций, витамини, пробиотик и други полезни вещества. Пробиотиците могат да помогнат за по-бързо възстановяване и за по-леки симптоми по време на боледуване. „Добрите бактерии“ в киселото мляко поддържат чревната флора здрава и намаляват възпалението, което от своя страна също помага за облекчаване на тежките симптоми на настинка. Вземете си обикновено неподсладено кисело мляко, особено като нямате апетит. Така ще засилите и работата на имунната система.

 

  1. Люти чушки

Лютите чушки помагат за облекчаване на назалната конгестия или с други думи – запушения нос по време на настинка. Капсаицинът – съединението, което дава вкуса на лютите чушки може да помогне за потискане на кашлицата. Концентриран, той често се използва в болкоуспокояващи гелове и пластири. Лютите чушки съдържат двойно повече витамин С от цитрусовите плодове, ето защо са подходящ алтернативен източник на витамина, особено ако поддържате кето режим. Добавете щипка смлени люти чушки към супа или бульон. Ако пък сте достатъчно смели, хапвайте си ги направо натурални.

 

  1. Спанак при настинка

Спанакът съдържа много витамин А (над половината от препоръчителното дневно количество). Той има противовъзпалително действие и подобрява имунната функция.

Спанакът също съдържа желязо, ключов минерал, отговорен за доставянето на кислород до клетките. Това е изключително важно, когато сте с настинка, тъй като липсата на достатъчно количество кислород може да ви накара да се чувствате още по-изтощени.

Още по темата прочетете в статията Ползите от консумацията на спанак. Други зелени листни зеленчуци също могат да бъдат полезни и да ви снабдят с необходимите витамини и минерали. Включвайте ги смело в менюто си!

 

  1. Авокадо

Авокадото е необичаен избор при настинка, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на мазнини. По-специално, то е с високо съдържание на здравословни мононенаситени мазнини, същия вид мазнини, намиращи се и в зехтина. Авокадото също е добър източник на фибри, витамини и минерали – всичко, което е добре дошло на тялото по време на боледуване. Авокадото е меко и лесно за консумиране, което също не е за подценяване. Да не пропускаме и два много важни факта – помага за намаляване на възпалението и подобрява имунната функция.

 

  1. Яйца

Яйцата също са храна, пълна с протеини и витамин D. Предполага се, че приемът на витамин D е свързан с по-нисък риск от настинка и колкото по-висок е приемът, толкова по-добра е имунната функция. Независимо дали ги харесвате бъркани, варени или на очи, те ще ви дадат и добра доза цинк, който се съдържа в много лекарства за настинка, с цел да се пребори със симптомите за рекордно кратко време. Още за свойствата на яйцата прочетете в Консумацията на яйца: ползи за организма.

 

  1. Орехи при настинка

 

При настинка. Начупени орехи в бяла купа. Натрошени ядки. Прибори на заден фон.

 

Освен че са едни от най-добрите противовъзпалителни ядки, орехите съдържат няколко хранителни вещества, които играят роля в подпомагането на имунната система, включително витамини Е и В6, мед и фолиева киселина. Орехите също доказано намаляват психологическия стрес. Това е жизненоважно, защото безпокойството отслабва имунитета. Използвайте като добавка към пресни плодове или варени зеленчуци или като здравословна закуска между храненията по време на боледуване.

 

Не подценявайте ролята на течностите!

Поддържането на добра хидратация върви ръка за ръка с балансираното хранене, ако искате да победите бързо настинката. Нашата нужда от вода се увеличава, когато се борим с инфекциите, така че ще трябва да удвоите количеството, което пиете при настинка. Освен предложените храни, пийте и повече вода (в идеалния случай, повече от 8 чаши за ден), за да помогнете на тялото да възстанови естествено лимфните клетки, борещи се с болестите. Междувременно можете да опитате и 8 от най-добрите средства срещу настинка.

Успех и бъдете здрави!

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 16.11.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 16:34 | Публикувана: 16 ноември 2020 в 14:11 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни