Как внушението влияе на здравето?

Обновена: 24.04.2024|
Силата на внушението.

Често ли се съгласявате с идеи, които не са ваши? Чувствате ли се несигурни в повечето свои мнения и търсите ли за тях потвърждение от други хора? Лесно ли променяте вижданията си според разбиранията на околните? Позитивните отговори на тези въпроси сигнализират, че сте податливи на внушение, а то може да бъде фактор, както за изцеление, така и за появата на болести.

Тук разглеждаме силата на внушението и основните начини за укрепване на здравето чрез изграждане на устойчивост срещу негативни влияния.

Какво представлява внушението?

Това е процес, чрез който се въвеждат идеи, мнения или убеждения в мислите на човек, като се използват различни методи. Внушението може да насочва към добри намерения и идеи или да се домогва до контрол над нечии мисли, емоции и поведение. И в двата случая процесът влияе на здравето.

ekzo 02 400
hialur 600
ekzo 02 400
hialur 600

Внушението може да се случва чрез:

 • Убеждаване с логични аргументи
 • Повтаряне на информации или становища
 • Цитиране на авторитетни източници (например – автори, които пишат за здравето)
 • Социално одобрение или отхвърляне
 • Емоционални влияния
 • Прилагане на подсъзнателни техники, с чиято помощ постъпващата информация заобикаля съзнанието и не се подлага на критична оценка

 

Кратка история

От най-древни времена в ритуали и религиозните практики се е прилагало внушение с различни цели. През Средновековието този подход бил обгърнат в мистика.

Едва в края на 18-ти и началото на 19-ти век започнало системното изследване на внушението и ползването му за лечение. Във Виена баварецът Франц Месмер провеждал изцелителни сеанси чрез хипноза. Методите му били усъвършенствани от френския невролог Жан-Мартен Шарко.

През 20 век лечението чрез убеждение намерило място в множество медицински области като:

 • Акушерство и гинекология (за облекчаване на болката при раждане)
 • Психиатрия (за терапия на тревожност, депресия, фобии, зависимости и други разстройства)
 • Гарстроентерология (за ограничаване на стомашни и чревни раздразнения)
 • Дерматология (при изцеление на брадавици и други кожни проблеми)

 

Днес внушението се ползва още по-широко, благодарение на модерните технологии. Например приложения за смартфони предлагат на потребителите си позитивни изрази за справяне със стрес, тревожност и безсъние.

За овладяване на фобии и болки се създават компютърно генерирани преживявания, които поставят пациента в подходяща за него изкуствена триизмерна (3D) среда.

Все повече се разчита на т.нар. геймификация (от английската дума gamification), която се основава на игри, повишаващи мотивацията за различни дейности, включително здравословно поведение.

Разработват се импланти с контролирано освобождаване на медикаменти, променящи податливостта на човек към внушение.

Има обаче много етични и правни проблеми, които трябва да бъдат решени.

 

Ефекти на внушението

 

Силата на внушението.

 

То въздейства върху мозъчните области, свързани с емоции, внимание, памет, мотивация и двигателен контрол, както и на различни физиологични процеси в организма, като хормонална секреция, имунна защита, храносмилане и други функции.

Както посочихме в началото, ефектите на внушението могат да бъдат позитивни или негативни. Ето някои примери.

Изменения в усещането за болка

Изследвания на психолози и невролози са доказали, че добрите думи активират низходящи ноцицептивни системи в мозъка. Това са невронни мрежи, които обработват информацията за болка, получена от сензорни рецептори в тъканите. При стимулиране на тези системи се потиска предаването на сигналите за болка. Тя намалява по интензивност и общото състояние се облекчава.

Ако катастрофални разсъждения и самосъжаление завладеят мисълта, също се задействат невронни мрежи, но по начин, който засилва усещането за болка и тя става по-интензивна и по-мъчителна.

Влияние върху стреса, настроението и общата жизненост

Стремежът към доброто и оптимизмът стимулират освобождаването на ендорфини от различни части на централната нервна система и периферните тъкани.

Ендорфините са невромедиатори, които имат обезболяващо действие, сходно на опиатите. Те подобряват настроението, самочувствието и самоувереността.

Освен това позитивните внушения повишават кръвните нива на хормона окситоцин, който се произвежда в мозъчна структура, наречена хипоталамус, и се освобождава от задната част на хипофизната жлеза. Окситоцинът е популярен като „хормона на обичта“, защото има свойството да подобрява междуличностните връзки.

Но при внушения, водещи до страх, тревожност и песимизъм, настъпват други хормонални промени. Тогава нарастват кръвните нива на хормоните, произвеждани от надбъбречните жлези – кортизол и адреналин. Първият е известен като „хормон на стреса“, а адреналинът е „хормонът на борбата или бягството“. Повишаването на кортизола и адреналина води до ускорен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, главоболие и други негативни симптоми.

Промени в имунната система

 

Силата на внушението.

 

Има научни доказателства, че позитивните внушения действат благотворно на имунната система. Един от начините, по които това се случва, е чрез увеличаване на броя на Т-клетките, които изпълняват важна роля в борбата с инфекции и други заболявания.

Освен това позитивните въздействия могат да стимулират производството на различни имуномодулатори, като интерферони и интерлевкини. Тези вещества са важни за регулирането на имунната система и борбата с инфекциите, защото осигуряват адаптивен и координиран отговор на организма срещу различни вредни фактори.

При негативни внушения, както вече отбелязахме, в организма се освобождават кортизол и адреналин. Те активират т.нар. стресова ос, включваща телесните структури хипоталамус, хипофиза и надбъбреци.

Активира се също симпатиковия дял на вегетативната нервната система. В резултат настъпват неблагоприятни реакции, включително дисбаланс в имунната функция и потискане на имунния отговор, при което намалява способността на организма да се бори с инфекции и да се защитава от болести.

 

Плацебо ефект вследствие на внушение

За разлика от внушението, което е процес на влияние, плацебо ефектът се демонстрира с реално физиологично или поведенческо подобрение. То е провокирано от очакванията на пациента за облекчение.

Внушения като „Ти си на правилното място“ или „Лекуват те по най-добрия начин“, изследователите свързват с активиране на конкретни мозъчни области и производство на невротрансмитери, водещи до реално облекчение. В такива случаи се приема хапче или се прави процедура, без никакво физическо влияние, но въпреки това състоянието на болния човек се подобрява.

Плацебо ефектът не е панацея и не замества реалното лечение, но може да го допълва.

Ноцебо ефект

Така се наричат последиците за организма, възникнали в резултат от негативното внушение или самовнушение. То може да доведе до поява на нежелани симптоми, дори при липса на реална причина за тях. Нерядко мислите за болести провокират разнообразни психосоматични разстройства, а при вече съществуващи проблеми на здравето симптомите се влошават.

 

Как да сме устойчиви срещу негативни внушения?

 

Силата на внушението.

 

Физиологичните механизми на внушението не са напълно изяснени и невинаги можем да противодействаме на негативното му влияние, но има практически проверени подходи за опазване на здравето.

Ето 7 от тях:

 1. Опознайте себе си. Това означава да сте наясно със собствените си мисли, емоции и реакции. Разберете какви са вашите слабости и как може да ги ограничите.
 2. Мислете критично. Не приемайте всяка информация направо, без да я анализирате. Задавайте си въпроси. Например – „Кой е мотивиран да твърди това?“, „Защо да му вярвам?“, „Какви доказателства предлага?“.
 3. Мислете позитивно. Изследователи твърдят, че оптимистичният поглед върху живота може да намали уязвимостта към негативни внушения.
 4. Поставяйте граници във взаимодействието си с другите хора. Ако някой се опитва да ви налага мнение, различно от вашето, бъдете настойчиви в защитата на собствените си виждания.
 5. Развивайте своята самоувереност и самостоятелност. Тези, които вярват в собствените си възможности, са по-малко податливи на негативни външни въздействия.
 6. Приемете факта, че никой не е перфектен и че всички имаме слабости. Не се самокритикувайте прекалено, дори за нередности, увреждащи здравето. Но се учете от грешките си.
 7. Посрещайте деня с позитивни внушения, повтаряйте ги често. Например: „Всеки ден се чувствам все по-добре и по-добре“ или „Вярвам в себе си и ще се  справя с проблемите“, или известното възклицание на поета Стоян Михайловски „Напред, животът е сражение!“.

 

Разбира се, няма напълно сигурен начин за предпазване от негативни внушения и най-добрата защита е да сме информирани и бдителни за тях.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява внушението?

Това е процес, чрез който се въвеждат идеи, мнения или убеждения в мислите на човек, като се използват различни методи. Внушението може да насочва към добри намерения и идеи или да се домогва до контрол над нечии мисли, емоции и поведение.

Могат ли положителното внушение да подобри здравето ни?

Да, положителните внушения наистина могат да подобрят здравето ни. Това често се нарича плацебо ефект, при който вярата в ефективността на лечението или поведението влияе положително върху здравните резултати.

Как негативните внушения влияят на психическото и физическото ни благосъстояние?

Отрицателните внушения могат да доведат до повишен стрес, безпокойство и чувство за неадекватност. Те могат също така да обезсърчат хората да търсят помощ или да възприемат здравословно поведение.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 24.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 24 април 2024 в 11:09 | Категория: Здраве