Как да се предпазим от сърдечна недостатъчност?

Обновена: 24.04.2024|
Как да се предпазим от сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност е от най-опасните здравословни проблеми, свързани с жизненоважния орган. Как можем да предотвратим това болезнено състояние и да подобрим качеството си на живот – разглеждаме в тази статия.

Какво представлява състоянието сърдечна недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е хронично състояние, при което сърцето не може да изпомпва ефективно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. С други думи, органът не изтласква нужното количество кръв за задоволяване на метаболитните нужди на тъканите.

Има два вида сърдечна недостатъчност, които могат да настъпят, като те са:

 • Систолна – отслабена изпомпваща способност на сърцето
 • Диастолна – скован сърдечен мускул, който между ударите не се отпуска достатъчно и възпрепятства правилното пълнене

 

Как да се предпазим от сърдечна недостатъчност?

Превенцията на състоянието изисква конкретни мерки по отношение грижата за физическото и психическо здраве, които ще разгледаме.

Здравословна балансирана диета

 

Сърдечна недостатъчност.

 

За да се предпазите от сърдечна недостатъчност с правилно хранене, е добре да се ориентирате към храни на растителна основа като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена.

Не се притеснявайте да консумирате постни източници на протеини като птиче месо, риба, бобови растения и протеини на растителна основа, умерено червено и преработено месо.

Здравословните мазнини, съдържащи се в зехтина, авокадото и мазната риба, също са много важни. За сметка на това наситените и трансмазнините трябва да останат в миналото. Мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини, затова се препоръчва да се консумират поне две порции на седмица.

Важно е да намалите до минимум добавените захари от напитки, бонбони и преработени сладкиши и да изберете естествени източници на сладост като плодовете.

Пълнозърнестите храни също трябва да бъдат по-застъпени в менюто, отколкото рафинираните. Те осигуряват повече фибри и хранителни вещества, като примери за подходящи храни са пълнозърнеста пшеница, кафяв ориз, киноа и овес. Следете нивата на холестерола, като ограничите хранителния холестерол и включите разтворими фибри от източници като овес и боб.

Приемът на натрий трябва да бъде намален, съответно всякакви преработени и пакетирани храни с високо съдържание на сол следва да бъдат заменени с билки и подправки за овкусяване.

Поддържайте хидратация с достатъчно количество вода, ограничавайки сладките напитки и прекомерния кофеин.

Ако решите да консумирате алкохол, правете го умерено, като препоръчителните ограничения са до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете.

 

Физическа активност и грижа за тялото

Физическата активност е важен фактор за предотвратяване на сърдечна недостатъчност, защото укрепва сърдечния мускул и подобрява способността му да изпомпва ефективно кръвта.

Движението подобрява цялостната сърдечно-съдова функция, насърчавайки по-добра циркулация и доставяне на кислород до тъканите на тялото. Освен това тя помага за управляване на теглото, което е важно да се поддържа в нормата, за да не се причинява натоварване на сърцето.

Редовните упражнения помагат за контролиране на рисковите фактори, свързани със сърдечна недостатъчност, като хипертония, висок холестерол и диабет. Те подобряват дихателната функция, осигурявайки ефективна обмяна на кислород в белите дробове, която също намалява риска от сърдечна недостатъчност.

 

Поддържане на здравословно тегло

 

Сърдечна недостатъчност - тегло.

 

Както споменахме, поддържането на добра физическа форма и здравословно тегло е от решаващо значение за избягване на сърдечна недостатъчност.

Затлъстяването е значителен рисков фактор за сърдечна недостатъчност. Наднорменото телесно тегло може да доведе до състояния като сънна апнея и метаболитен синдром, които увеличават натоварването на сърцето.

Поддържането на здравословно тегло помага за контролиране на нивата на холестерола, намалявайки риска от атеросклероза и свързаните с нея усложнения. Това е добре и за регулирането на кръвното налягане и поддържането му в здравословни граници.

 

Контрол на кръвното налягане

Контролът на кръвното налягане е решаващ аспект от предотвратяването на сърдечна недостатъчност.

Причината за това е, че повишеното кръвно налягане (хипертонията) натоварва допълнително сърцето, тъй като то трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв срещу увеличеното съпротивление в артериите. Това може да доведе до хипертрофия или удебеляване на сърдечния мускул, правейки сърцето по-малко ефективно и по-податливо на отказ.

Високото кръвно налягане може да увреди ендотела, вътрешната обвивка на кръвоносните съдове. Това допринася за съдова скованост и намалена гъвкавост.

За да се избегне високо кръвно, трябва да се избягва тютюнопушенето и алкохола, да се намали стреса, да се поддържа здравословен режим на хранене и в някои случаи да се приемат медикаменти.

 

Добавки

Въпреки че не могат да бъдат заместители на балансирана диета и здравословен начин на живот, някои добавки могат да помогнат при превенцията на сърдечна недостатъчност. Те включват омега-3 мастни киселини, магнезий, калий, калций, коензим Q10 и берберин. Добавки или чай от хибискус също се препоръчват за такива цели.

Имайте предвид, че добавките могат да взаимодействат с лекарствата или да имат различни ефекти върху различните индивиди. Дозите и потенциалните странични ефекти трябва да се обсъдят със здравен специалист преди започване на какъвто и да е режим на добавка.

 

Причини за сърдечна недостатъчност

Появата на хронична сърдечна недостатъчност може да се дължи на:

 • Коронарна артериална болест (CAD)
 • Инфаркт на миокарда (познат и като исхемична болест на сърцето)
 • Артериална хипертония (високо кръвно налягане)
 • Кардиомиопатия
 • Клапни сърдечни заболявания
 • Инфекции като например вирусен миокардит
 • Захарен диабет
 • Затлъстяване
 • Хронични белодробни заболявания
 • Нарушения на щитовидната жлеза
 • Злоупотреба с алкохол и вещества

 

Важно е да се отбележи, че различни фактори могат да си взаимодействат и при човек може да има комбинация от състояния, допринасящи за появата на сърдечна недостатъчност.

 

Симптоми

 

Сърдечна недостатъчност - симптоми.

 

Наличието на сърдечна недостатъчност може да се прояви чрез различни симптоми, като тежестта и комбинацията от тези симптоми може да варира при отделните индивиди.

Често срещани симптоми, които могат да се проявят вследствие от намаленото кръвоснабдяване на различни органи и тъкани, включват:

 • Недостиг на въздух (диспнея), който се появява по време на физическа активност или в легнало положение
 • Умора и слабост, дори по време на дейности, които преди са били добре понасяни
 • Подуване (оток) на краката, глезените и понякога корема
 • Постоянна кашлица или хрипове, наподобяващи симптоми на респираторни заболявания
 • Учестен или неправилен сърдечен ритъм (сърцебиене)
 • Трудности със съня
 • Загуба на апетит или гадене
 • Повишено уриниране през нощта (ноктурия)
 • Внезапно наддаване на тегло

 

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат показателни за различни други здравословни състояния и тяхното присъствие не диагностицира окончателно сърдечна недостатъчност.

Ако смятате, че изпитвате симптомите на сърдечна недостатъчност, търсенето на незабавна медицинска помощ е от решаващо значение за поставяне на точна диагноза и установяване на подходящо лечение в зависимост от индивидуалното здравословно състояние.

 

Лечение на сърдечна недостатъчност

 

Сърдечна недостатъчност - лечение.

 

Преди започване на лечение на сърдечна недостатъчност, трябва да се диагностицира този здравословен проблем. За тази цел могат да помогнат различни кръвни тестове, които се използват за идентифициране на маркери за сърдечна недостатъчност. Образните тестове, включително ехокардиография, рентгенография на гръдния кош и магнитно резонансно изображение (MRI) или или компютърна томография (CT), предоставят подробна представа за структурата и функцията на сърцето.

За лечение на това заболяване се използват медикаменти за справяне с натрупването на течности, подобряване притока на кръв, намаляване сърдечната честота и регулиране солевия и водния баланс.

Лекарят може да препоръча и устройства като например имплантируеми кардиовертер-дефибрилатори (ICD) за наблюдение и коригиране на животозастрашаващи аритмии или пейсмейкър за по-добра координацията на сърдечните контракции.

Могат да се обмислят хирургични интервенции като слагане на коронарен артериален байпас за подобряване на кръвния поток и възстановяване или подмяна на сърдечна клапа. В тежки случаи се прави сърдечната трансплантация.

Разбира се, промените в начина на живот при сърдечна недостатъчност, които изброихме в началото, също са важна част от лечението.

 

Заключение

Сърдечната недостатъчност е сериозен проблем, който не бива да се подценява. Ако забележете характерните за него симптоми, не чакайте състоянието да се задълбочи, а незабавно се консултирайте с лекар и вземете нужните мерки да подобрите начина си на живот.

 

Често задавани въпроси

Какво е сърдечна недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е хронично състояние, при което сърцето не може да изпомпва ефективно кръв, за да отговори на нуждите на тялото.

Как да се предпазим от сърдечна недостатъчност?

Различните опорни точки в тази задача могат да включват правилно храна, тренировки, поддържане на здравословно тегло, избягване на стреса, контрол на кръвно налягане и приемане на добавки.

Как да се храним за превенция на сърдечна недостатъчност?

Приемът на натрий трябва да бъде намален. Пълнозърнестите храни трябва да взимат превес над рафинираните, както и здравословните мазнини - над наситените и трансмазнините.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.03.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 09:55 | Публикувана: 28 март 2024 в 12:02 | Категория: Здраве